Karacebey merinosu koyunlarının yarı-entansif koşullarda başlıca verim özellikleri, üzerine bir araşt. 1.Dölverimi özellikleri, süt verimi ve sıfat öncesi canlı ağırlığı

Yıl: 1996 Cilt: 6 Sayı: 1-2 Sayfa Aralığı: 40 - 44 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Karacebey merinosu koyunlarının yarı-entansif koşullarda başlıca verim özellikleri, üzerine bir araşt. 1.Dölverimi özellikleri, süt verimi ve sıfat öncesi canlı ağırlığı

Öz:
Bu araştırma, Karacabey Tarım işletmesinde yetiştirilen Karacabey Merinosu koyunların yarı- entansif koşullarda başlıca verim özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın bu bölümünde, koyunların döl verimi, süt verimi ve sıfat öncesi canlı ağırlıkları incelenmiştir. Döl verimi özelliklerinden, östrus, gebelik, doğum, ikiz doğum oranları ve bir doğuma düşen kuzu sayısı sırasıyla % 97.52, 84.89, 84.22,47.25 ve % I Al bulunmuştur. Laktasyon süresi ve laktasyon süt verimi sırasıyla 140.1 gün ve 100.3 kg tespit edilmiştir. Karacabey Merinosu koyunların sıfat öncesi canlı ağırlık ortalaması 67.1 kg bulunmuştur. incelenen çevre faktörlerinden koyunun yaşının ve verim yılının laktasyon süt verimine ve sıfat öncesi canlı ağırlığa etkileri istatistiki önemde bulunmuştur (P<0.05, P<0.001). Araştırma sonuçlan, Karacabey Merinosunun Türkiye' nin en önemli genotiplerinden biri olduğunu ortaya koymaktadır.
Anahtar Kelime: koyun ırkları süt verimi çiftleşme vücut ağırlığı üreme özellikleri Merinos laktasyon süresi döl verimi yarı-entansif koşullar canlı ağırlık Karacabey Merinosu

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği Entomoloji

BAŞPINAR, Hasan

Öz:
The aim of this study was to determine the main production characteristics. of Karacabey Merino sheep under semi- intensive conditions reared in Karacabey State Farm. In this part of the study, the fertility traits, milk production and body weight at mating of sheep have been considered. It has been found that while fertility traits such as cestrus, pregnancy, parturition, twinning rates and litter size were 97.52, 84.89, 84.22,47.25 % and 1.47% respectively. The lactation length and milk production for the whole lactation of the breeding ewes were established 140.1 day and 100.3 kg respectively. It has been found that the average body weight at mating of Karacabey Merino sheep was 67.1 kg. It was been found that the age of sheep and production year, which were investigated factors, had significant effects on the lactation milk production and the body weight at mating (P<0.05, P<0.001). The results of this study show that Karacabey Merino Sheep is the best genotype in Turkey.
Anahtar Kelime: lactation duration fertility semi-intensive conditions liveweight Karacabey Merino sheep breeds milk yield mating body weight reproductive traits Merino

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği Entomoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA OĞAN M, BATMAZ E, Petek M, KARAMUSTAFAOĞLU M (1996). Karacebey merinosu koyunlarının yarı-entansif koşullarda başlıca verim özellikleri, üzerine bir araşt. 1.Dölverimi özellikleri, süt verimi ve sıfat öncesi canlı ağırlığı. , 40 - 44.
Chicago OĞAN Mehmet Mustafa,BATMAZ E. Seval,Petek Metin,KARAMUSTAFAOĞLU Müslim Karacebey merinosu koyunlarının yarı-entansif koşullarda başlıca verim özellikleri, üzerine bir araşt. 1.Dölverimi özellikleri, süt verimi ve sıfat öncesi canlı ağırlığı. (1996): 40 - 44.
MLA OĞAN Mehmet Mustafa,BATMAZ E. Seval,Petek Metin,KARAMUSTAFAOĞLU Müslim Karacebey merinosu koyunlarının yarı-entansif koşullarda başlıca verim özellikleri, üzerine bir araşt. 1.Dölverimi özellikleri, süt verimi ve sıfat öncesi canlı ağırlığı. , 1996, ss.40 - 44.
AMA OĞAN M,BATMAZ E,Petek M,KARAMUSTAFAOĞLU M Karacebey merinosu koyunlarının yarı-entansif koşullarda başlıca verim özellikleri, üzerine bir araşt. 1.Dölverimi özellikleri, süt verimi ve sıfat öncesi canlı ağırlığı. . 1996; 40 - 44.
Vancouver OĞAN M,BATMAZ E,Petek M,KARAMUSTAFAOĞLU M Karacebey merinosu koyunlarının yarı-entansif koşullarda başlıca verim özellikleri, üzerine bir araşt. 1.Dölverimi özellikleri, süt verimi ve sıfat öncesi canlı ağırlığı. . 1996; 40 - 44.
IEEE OĞAN M,BATMAZ E,Petek M,KARAMUSTAFAOĞLU M "Karacebey merinosu koyunlarının yarı-entansif koşullarda başlıca verim özellikleri, üzerine bir araşt. 1.Dölverimi özellikleri, süt verimi ve sıfat öncesi canlı ağırlığı." , ss.40 - 44, 1996.
ISNAD OĞAN, Mehmet Mustafa vd. "Karacebey merinosu koyunlarının yarı-entansif koşullarda başlıca verim özellikleri, üzerine bir araşt. 1.Dölverimi özellikleri, süt verimi ve sıfat öncesi canlı ağırlığı". (1996), 40-44.
APA OĞAN M, BATMAZ E, Petek M, KARAMUSTAFAOĞLU M (1996). Karacebey merinosu koyunlarının yarı-entansif koşullarda başlıca verim özellikleri, üzerine bir araşt. 1.Dölverimi özellikleri, süt verimi ve sıfat öncesi canlı ağırlığı. Hayvancılık Araştırma Dergisi, 6(1-2), 40 - 44.
Chicago OĞAN Mehmet Mustafa,BATMAZ E. Seval,Petek Metin,KARAMUSTAFAOĞLU Müslim Karacebey merinosu koyunlarının yarı-entansif koşullarda başlıca verim özellikleri, üzerine bir araşt. 1.Dölverimi özellikleri, süt verimi ve sıfat öncesi canlı ağırlığı. Hayvancılık Araştırma Dergisi 6, no.1-2 (1996): 40 - 44.
MLA OĞAN Mehmet Mustafa,BATMAZ E. Seval,Petek Metin,KARAMUSTAFAOĞLU Müslim Karacebey merinosu koyunlarının yarı-entansif koşullarda başlıca verim özellikleri, üzerine bir araşt. 1.Dölverimi özellikleri, süt verimi ve sıfat öncesi canlı ağırlığı. Hayvancılık Araştırma Dergisi, vol.6, no.1-2, 1996, ss.40 - 44.
AMA OĞAN M,BATMAZ E,Petek M,KARAMUSTAFAOĞLU M Karacebey merinosu koyunlarının yarı-entansif koşullarda başlıca verim özellikleri, üzerine bir araşt. 1.Dölverimi özellikleri, süt verimi ve sıfat öncesi canlı ağırlığı. Hayvancılık Araştırma Dergisi. 1996; 6(1-2): 40 - 44.
Vancouver OĞAN M,BATMAZ E,Petek M,KARAMUSTAFAOĞLU M Karacebey merinosu koyunlarının yarı-entansif koşullarda başlıca verim özellikleri, üzerine bir araşt. 1.Dölverimi özellikleri, süt verimi ve sıfat öncesi canlı ağırlığı. Hayvancılık Araştırma Dergisi. 1996; 6(1-2): 40 - 44.
IEEE OĞAN M,BATMAZ E,Petek M,KARAMUSTAFAOĞLU M "Karacebey merinosu koyunlarının yarı-entansif koşullarda başlıca verim özellikleri, üzerine bir araşt. 1.Dölverimi özellikleri, süt verimi ve sıfat öncesi canlı ağırlığı." Hayvancılık Araştırma Dergisi, 6, ss.40 - 44, 1996.
ISNAD OĞAN, Mehmet Mustafa vd. "Karacebey merinosu koyunlarının yarı-entansif koşullarda başlıca verim özellikleri, üzerine bir araşt. 1.Dölverimi özellikleri, süt verimi ve sıfat öncesi canlı ağırlığı". Hayvancılık Araştırma Dergisi 6/1-2 (1996), 40-44.