Yıl: 2016 Cilt: 6 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 57 - 71 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Lise Öğrencilerinin Sosyal Ağ Siteleri Kullanımının Yordayıcısı Olarak Çok Boyutlu Yalnızlık

Öz:
Bu çalışmada lise öğrencilerinin sosyal ilişkilerinde, aile ilişkilerinde ve duygusal ilişkilerindeki yalnızlıklarının sosyal ağ sitelerinin kullanımını yordayıp yordamadığını tespit etmek amaçlanmıştır. Çalışma çeşitli okullarda öğrenim hayatlarına devam eden 199'u kız (%40) 297'si erkek (%60) olan, Bolu ilindeki 13 devlet lisesine devam eden 496 lise öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin sosyal ağları kullanım sürelerini belirlemek için ,Günde kaç saat Facebook, Twitter kullanıyorsunuz' sorusu sorulmuş ve yalnızlık düzeylerini belirlemek için Sosyal-Duygusal Yalnızlık ölçeği uygulanmıştır. Verilerin analizinde koreslayon ve aşamalı regresyon analizi kullanılmıştır. Yapılan istatistiksel işlemler sonucunda romantik ilişkilerde yalnızlık ve aile ilişkilerinde yalnızlığın sosyal ağların kullanımını yordadığı fakat sosyal ilişkilerde yalnızlığın sosyal ağların kullanımını yordamadığı görülmüştür. Yine aynı şekilde romantik ilişkilerde yalnızlık ve aile ilişkilerinde yalnızlık ile sosyal ağların kullanımını arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu bulunmuştur. Sonuçlar literatür ışında tartışılmıştır
Anahtar Kelime:

Konular: Sosyal Çalışma Sosyoloji Aile Çalışmaları Davranış Bilimleri

Multi-Dimensional Loneliness as the Predictor of High School Students' Social Network Sites (SNS) Use

Öz:
This study aims at determine whether high school students' loneliness in social, family and romantic relations predict the social network website use. The study was performed with total 496 high school students, 199 (40%) of which are male and 297 (60%) of which are female, who study at 13 state high schools in Bolu province. For collecting data, the Social Networking Information Form which is composed of the questions to what extent do you use Facebook and Twitter in a day?‛ and the Social-Emotional Loneliness Scale were used to determine how much time students spend on SNS. The data was examined with correlation and stepwise regression analysis. It was found as a result of the statistical procedures that loneliness in romantic relations and loneliness in family relations predicted the social network use but loneliness in social relations did not. While a negative and significant relationship was found between loneliness in romantic relations and the use of SNS and a positive and significant relationship was found between loneliness in family relations and the use of SNS, no significant relationship was found between loneliness in social relations and the use of SNS. The results were discussed in the light of the literature and suggestions were made
Anahtar Kelime:

Konular: Sosyal Çalışma Sosyoloji Aile Çalışmaları Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Doğan U, KARAKUŞ Y (2016). Lise Öğrencilerinin Sosyal Ağ Siteleri Kullanımının Yordayıcısı Olarak Çok Boyutlu Yalnızlık. , 57 - 71.
Chicago Doğan Uğur,KARAKUŞ Yahya Lise Öğrencilerinin Sosyal Ağ Siteleri Kullanımının Yordayıcısı Olarak Çok Boyutlu Yalnızlık. (2016): 57 - 71.
MLA Doğan Uğur,KARAKUŞ Yahya Lise Öğrencilerinin Sosyal Ağ Siteleri Kullanımının Yordayıcısı Olarak Çok Boyutlu Yalnızlık. , 2016, ss.57 - 71.
AMA Doğan U,KARAKUŞ Y Lise Öğrencilerinin Sosyal Ağ Siteleri Kullanımının Yordayıcısı Olarak Çok Boyutlu Yalnızlık. . 2016; 57 - 71.
Vancouver Doğan U,KARAKUŞ Y Lise Öğrencilerinin Sosyal Ağ Siteleri Kullanımının Yordayıcısı Olarak Çok Boyutlu Yalnızlık. . 2016; 57 - 71.
IEEE Doğan U,KARAKUŞ Y "Lise Öğrencilerinin Sosyal Ağ Siteleri Kullanımının Yordayıcısı Olarak Çok Boyutlu Yalnızlık." , ss.57 - 71, 2016.
ISNAD Doğan, Uğur - KARAKUŞ, Yahya. "Lise Öğrencilerinin Sosyal Ağ Siteleri Kullanımının Yordayıcısı Olarak Çok Boyutlu Yalnızlık". (2016), 57-71.
APA Doğan U, KARAKUŞ Y (2016). Lise Öğrencilerinin Sosyal Ağ Siteleri Kullanımının Yordayıcısı Olarak Çok Boyutlu Yalnızlık. Sakarya University Journal of Education, 6(1), 57 - 71.
Chicago Doğan Uğur,KARAKUŞ Yahya Lise Öğrencilerinin Sosyal Ağ Siteleri Kullanımının Yordayıcısı Olarak Çok Boyutlu Yalnızlık. Sakarya University Journal of Education 6, no.1 (2016): 57 - 71.
MLA Doğan Uğur,KARAKUŞ Yahya Lise Öğrencilerinin Sosyal Ağ Siteleri Kullanımının Yordayıcısı Olarak Çok Boyutlu Yalnızlık. Sakarya University Journal of Education, vol.6, no.1, 2016, ss.57 - 71.
AMA Doğan U,KARAKUŞ Y Lise Öğrencilerinin Sosyal Ağ Siteleri Kullanımının Yordayıcısı Olarak Çok Boyutlu Yalnızlık. Sakarya University Journal of Education. 2016; 6(1): 57 - 71.
Vancouver Doğan U,KARAKUŞ Y Lise Öğrencilerinin Sosyal Ağ Siteleri Kullanımının Yordayıcısı Olarak Çok Boyutlu Yalnızlık. Sakarya University Journal of Education. 2016; 6(1): 57 - 71.
IEEE Doğan U,KARAKUŞ Y "Lise Öğrencilerinin Sosyal Ağ Siteleri Kullanımının Yordayıcısı Olarak Çok Boyutlu Yalnızlık." Sakarya University Journal of Education, 6, ss.57 - 71, 2016.
ISNAD Doğan, Uğur - KARAKUŞ, Yahya. "Lise Öğrencilerinin Sosyal Ağ Siteleri Kullanımının Yordayıcısı Olarak Çok Boyutlu Yalnızlık". Sakarya University Journal of Education 6/1 (2016), 57-71.