Yıl: 2016 Cilt: 30 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 1 - 4 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kronik Bel Ağrılı Hastalarda Kinezyofobi ve Yaşam Kalitesi

Öz:
Amaç: Hareket etme korkusu olarak ifade edilen kinezyofobi, kronik bel ağrılı hastalarda, ısrarlı ağrıya yol açan ve aktiviteleri sınırlandıran bir faktördür. Bu çalışmanın amacı, kronik bel ağrılı hastalarda kinezyofobi ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18-75 yaşları arasındaki (yaş ortalaması 56.12±11.75 yıl) kronik bel ağrılı 94 hasta katıldı. Hastalar Tampa Kinezyofobi Ölçeği ve Short Form-36 ile değerlendirildi. Bulgular: Erkekler ve kadınlar arasında boy (P<0.001) ve yaşam kalitesinin fiziksel fonksiyon alt parametresi (P<0.05) arasında anlamlı fark bulunmuştur. Her iki cinsiyet arasında kinezyofobi değerlerinde istatistiksel anlamlı bir fark bulunmuştur (P<0.001). Hem erkekler hem de kadınların kinezyofobi değerleri ile yaşam kalitesinin tüm parametreleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (P>0.05). Sonuç: Kronik bel ağrılı hastalarda kinezyofobi bayanlarda erkeklerden daha fazla görülebilmektedir. Kinezyofobi, kronik bel ağrılı hem erkek hem kadın hastalarda yaşam kalitesini olumsuz bir biçimde etkilemeyebilir
Anahtar Kelime:

Konular: Genel ve Dahili Tıp Rehabilitasyon Geriatri ve Gerontoloji Kadın Araştırmaları Pediatri

Relationship Between Kinesiophobia and Quality of Life in Patients with Low Back Pain

Öz:
Objective: Kinesiophobia defined as fear of movement is a factor leading to persistent pain and limiting activities in patients with low back pain. The aim of this study was to investigate relationship between kinesiophobia and quality of life. Material and Methods: Ninety four patients between the ages of 18-75 with low back pain (mean age 56.12±11.75 years) participated in this study. The patients were evaluated with Tampa Scale of Kinesiophobia and Short Form-36. Results: The significant differences were found at height (P<0.001), physical function parameter of quality of life (P<0.05) between men and women. A significant difference was found at kinesiophobia scores between both sex (P<0.001). No significance was found between kinesiophobia scores and all parameters of quality of life in both men and women (P>0.05). Conclusion: Kinesiophobia may be observed at women more than men in patients with low back pain. Kinesiophobia negatively may not affect quality of life in both men and women patients with low back pain
Anahtar Kelime:

Konular: Genel ve Dahili Tıp Rehabilitasyon Geriatri ve Gerontoloji Kadın Araştırmaları Pediatri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ÖZMEN T, Gündüz R, DOĞAN H, ZOROĞLU T, ACAR D (2016). Kronik Bel Ağrılı Hastalarda Kinezyofobi ve Yaşam Kalitesi. , 1 - 4.
Chicago ÖZMEN TARIK,Gündüz Ramazan,DOĞAN Hanife,ZOROĞLU TUBA,ACAR Derya Kronik Bel Ağrılı Hastalarda Kinezyofobi ve Yaşam Kalitesi. (2016): 1 - 4.
MLA ÖZMEN TARIK,Gündüz Ramazan,DOĞAN Hanife,ZOROĞLU TUBA,ACAR Derya Kronik Bel Ağrılı Hastalarda Kinezyofobi ve Yaşam Kalitesi. , 2016, ss.1 - 4.
AMA ÖZMEN T,Gündüz R,DOĞAN H,ZOROĞLU T,ACAR D Kronik Bel Ağrılı Hastalarda Kinezyofobi ve Yaşam Kalitesi. . 2016; 1 - 4.
Vancouver ÖZMEN T,Gündüz R,DOĞAN H,ZOROĞLU T,ACAR D Kronik Bel Ağrılı Hastalarda Kinezyofobi ve Yaşam Kalitesi. . 2016; 1 - 4.
IEEE ÖZMEN T,Gündüz R,DOĞAN H,ZOROĞLU T,ACAR D "Kronik Bel Ağrılı Hastalarda Kinezyofobi ve Yaşam Kalitesi." , ss.1 - 4, 2016.
ISNAD ÖZMEN, TARIK vd. "Kronik Bel Ağrılı Hastalarda Kinezyofobi ve Yaşam Kalitesi". (2016), 1-4.
APA ÖZMEN T, Gündüz R, DOĞAN H, ZOROĞLU T, ACAR D (2016). Kronik Bel Ağrılı Hastalarda Kinezyofobi ve Yaşam Kalitesi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi, 30(1), 1 - 4.
Chicago ÖZMEN TARIK,Gündüz Ramazan,DOĞAN Hanife,ZOROĞLU TUBA,ACAR Derya Kronik Bel Ağrılı Hastalarda Kinezyofobi ve Yaşam Kalitesi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi 30, no.1 (2016): 1 - 4.
MLA ÖZMEN TARIK,Gündüz Ramazan,DOĞAN Hanife,ZOROĞLU TUBA,ACAR Derya Kronik Bel Ağrılı Hastalarda Kinezyofobi ve Yaşam Kalitesi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi, vol.30, no.1, 2016, ss.1 - 4.
AMA ÖZMEN T,Gündüz R,DOĞAN H,ZOROĞLU T,ACAR D Kronik Bel Ağrılı Hastalarda Kinezyofobi ve Yaşam Kalitesi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi. 2016; 30(1): 1 - 4.
Vancouver ÖZMEN T,Gündüz R,DOĞAN H,ZOROĞLU T,ACAR D Kronik Bel Ağrılı Hastalarda Kinezyofobi ve Yaşam Kalitesi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi. 2016; 30(1): 1 - 4.
IEEE ÖZMEN T,Gündüz R,DOĞAN H,ZOROĞLU T,ACAR D "Kronik Bel Ağrılı Hastalarda Kinezyofobi ve Yaşam Kalitesi." Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi, 30, ss.1 - 4, 2016.
ISNAD ÖZMEN, TARIK vd. "Kronik Bel Ağrılı Hastalarda Kinezyofobi ve Yaşam Kalitesi". Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi 30/1 (2016), 1-4.