Yıl: 2011 Cilt: 25 Sayı: Özel Sayfa Aralığı: 391 - 405 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

SÜREÇ İYİLEŞTİRME YÖNTEMLERİ VE YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI

Öz:
Şirketlerin gelecekteki sürekli başarıları için üç anahtar vardır. Bunlar; olayları önceden görerek ona göre davranma, inovasyon ve mükemmeliyetçiliktir. Günümüze kadar bu konuda toplam kalite yönetimi(TKY), Yalın İmalat, Altı Sigma, İstatistiksel Mühendislik, Yalın Altı Sigma ve Yöneylem Araştırması, süreçleri iyileştirmek için faydalı iş yöntemi ve felsefesi olarak geliştirilmiştir. Bu tebliğin amacı, öncelikle süreç iyileştirmede kullanılan yöntemlerin tanımlarını ve nasıl ortaya çıktıklarını açıklamak, sonra da bu yöntemler arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda süreç iyileştirme yöntemlerinin kökeni, sürece bakışı ve yaklaşımı, metodolojisi, araçları ve etkileri yönünden karşılaştırılmış ve pek çok benzer bulgular görülmüştür. Ayrıca süreç iyileştirme yöntemleri şirketlere; mükemmel kalite, müşteri memnuniyeti, hatasızlık, israfı giderme, parasal kazanç gibi faydalar sağlar. Bu faydalar ve müşteri değer yaratma iş felsefesinin önemi çalışmamızda belirtilmiştir
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme İktisat

-

Öz:
There are three keys to future continuing success for companies. They are anticipation, innovation and excellence. Until today, in this subject Total Quality Management(TQM), Lean Manufacturing, Six Sigma, Statistical Engineering, Lean Six Sigma and Operational Research have been developed to process improvement as a useful business methodology and philosophy. The purpose of this paper, firstly is to explain the methods which are used in process improvement and how their emerged. Secondly is to put forward the similarities and differences between them. İn this purpose direction, the process improvement methods are compared in terms of their origin and theory, process view and approach, methodologies, tools and their effects and many similarities found between them. Furthermore, process improvement methods provide some benefits for companies for instance; excellent quality, customer satisfaction, no defects, remove waste and gains. The benefits and the significance of the customer value creation business philosophy are determined in our study
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme İktisat
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • ANDERSON, R., ERİKSSON, H., TORSTENSSON, H., (2006), “ Similarities and Differences Between TQM, Six Sigma and Lean”, The TQM Magazine, Vol. 18, No. 3.
  • BRYNE, G., LUBOWE, D., BLİTZ, A., (2007), “ Using a Lean Six Sigma Approach to Drive İnnovation, Strategy&Leadreship, Vol. 35, No.2.
  • CORONADO, R., B., ANTONY, J., (2002), “Critcal Success Factors for Successful İmplementation of Six Sigma Projects in Organizations”, The TQM Magazine, Vol.14,No 2,
  • DAHLGAARD, J.J., PARK, DAHLGAARD, S. M., (2006), “Lean Production, Six Sigma Quality, TQM and Company Culture, The TQM Magazine, Vol.18, No.3.
  • GEORGE, M., ROWLANDS, D., KASTLE, B., (2004), “ What İs Lean Six Sigma”, McGraw-Hill Comp, New York.
  • GOODMAN, J., THEUERKAUF, J., (2005), “What’s Wrong With Six Sigma” Quality Progress, Vol.38, No.1.
  • JOYCE, E.,M., (1995), How To Lead Your Business Beyond TQM, Making World Class Performance A Reality, Pitman Publishing, London.
  • KELLER, P., (2005), Six Sigma Demystified, McGraw-Hill Companies, New York.
  • KLEFSJÖ,B., WİKLUND, H., EDGEMAN, L.,R.,(2001), “ Six Sigma Seen As A Methodology For Total Quality Management, Measuring Business Excellence, Vol.5, No.1.
  • ÖZTÜRK, A., (2009), Kalite Yönetimi ve Planlaması, Ekin Kitabevi, Bursa.
  • ÖZTÜRK, A.,(2009), Yöneylem Araştırması, Ekin Kitabevi, 12. Baskı, Bursa.
  • PLASTER, A. G., ALDERMAN, D.J., (2006), Beyond Six Sigma Profitable Grwth Through Customer Value Creation, John Wiley and Sons, Inc. Hoboken, New Jersey.
  • SENEPATİ, N. R., (2004), “ Quality and Reliability Corner Six Sigma: Myths and Realities, İnternational Journal of Quality &Reliability Management, Vol.21, No.6.
  • ŞEN, A., ÖZLER, C., TANIK, M., (2007), “İmalat Süreçlerindeki Değişkenliği Azaltmak İçin İstatistiksel Mühendislik Algoritmasının Kullanılması Üzerine Bir Araştırma”, 8.Türkiye Ekonometri ve İstatistik Ko ngresi.
APA ÇAKIR E, ARIKAN KARGI V, ÖZTÜRK M (2011). SÜREÇ İYİLEŞTİRME YÖNTEMLERİ VE YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI. , 391 - 405.
Chicago ÇAKIR Elif,ARIKAN KARGI VESİLE SİNEM,ÖZTÜRK Mustafa Umut SÜREÇ İYİLEŞTİRME YÖNTEMLERİ VE YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI. (2011): 391 - 405.
MLA ÇAKIR Elif,ARIKAN KARGI VESİLE SİNEM,ÖZTÜRK Mustafa Umut SÜREÇ İYİLEŞTİRME YÖNTEMLERİ VE YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI. , 2011, ss.391 - 405.
AMA ÇAKIR E,ARIKAN KARGI V,ÖZTÜRK M SÜREÇ İYİLEŞTİRME YÖNTEMLERİ VE YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI. . 2011; 391 - 405.
Vancouver ÇAKIR E,ARIKAN KARGI V,ÖZTÜRK M SÜREÇ İYİLEŞTİRME YÖNTEMLERİ VE YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI. . 2011; 391 - 405.
IEEE ÇAKIR E,ARIKAN KARGI V,ÖZTÜRK M "SÜREÇ İYİLEŞTİRME YÖNTEMLERİ VE YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI." , ss.391 - 405, 2011.
ISNAD ÇAKIR, Elif vd. "SÜREÇ İYİLEŞTİRME YÖNTEMLERİ VE YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI". (2011), 391-405.
APA ÇAKIR E, ARIKAN KARGI V, ÖZTÜRK M (2011). SÜREÇ İYİLEŞTİRME YÖNTEMLERİ VE YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 25(Özel), 391 - 405.
Chicago ÇAKIR Elif,ARIKAN KARGI VESİLE SİNEM,ÖZTÜRK Mustafa Umut SÜREÇ İYİLEŞTİRME YÖNTEMLERİ VE YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 25, no.Özel (2011): 391 - 405.
MLA ÇAKIR Elif,ARIKAN KARGI VESİLE SİNEM,ÖZTÜRK Mustafa Umut SÜREÇ İYİLEŞTİRME YÖNTEMLERİ VE YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, vol.25, no.Özel, 2011, ss.391 - 405.
AMA ÇAKIR E,ARIKAN KARGI V,ÖZTÜRK M SÜREÇ İYİLEŞTİRME YÖNTEMLERİ VE YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2011; 25(Özel): 391 - 405.
Vancouver ÇAKIR E,ARIKAN KARGI V,ÖZTÜRK M SÜREÇ İYİLEŞTİRME YÖNTEMLERİ VE YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2011; 25(Özel): 391 - 405.
IEEE ÇAKIR E,ARIKAN KARGI V,ÖZTÜRK M "SÜREÇ İYİLEŞTİRME YÖNTEMLERİ VE YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI." Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 25, ss.391 - 405, 2011.
ISNAD ÇAKIR, Elif vd. "SÜREÇ İYİLEŞTİRME YÖNTEMLERİ VE YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI". Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 25/Özel (2011), 391-405.