Yıl: 2017 Cilt: 32 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 760 - 779 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Fransızca Yabancı Dil Öğretiminde Eylem-Odaklı Yaklaşıma Dayalı Bir Uygulama Örneği: Nitel Bir Durum Çalışması

Öz:
Bu araştırma eylem odaklı yaklaşımı temel alan projeye dayalı etkinliklerin geliştirilmesi, bunların Fransızca yabancı dil öğretiminde uygulanması ve bu uygulamanın öğrencilerin dilsel, kültürel ve iletişimsel becerilerinin gelişimine, öğrenciler arası işbirliğinin ve güdülenmenin pekiştirilmesine etkilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, Eylem Odaklı Yaklaşıma uygun etkinlik planları oluşturulmuş, bu etkinlikler grup halinde çalışacak olan öğrencilere, okul dışında yürütülmek üzere dağıtılmış, araştırmacıların rehberliğinde öğrenciler tarafından gerçekleştirilmiş ve bir topluluk önünde sunulmuştur. Ayrıca öğrencilerin bu süreçteki deneyimlerini ortaya koymak için informal gözlem ve odak grup görüşmeleri yapılmış, bunun yanı sıra öğrenci ürünleri, araştırmacı ve öğrenci günlükleri çözümlenmiştir. Çalışılan konuyu derinlemesine incelemeyi ve göz ardı edilmiş noktaları açığa çıkarmayı amaçlayan bu araştırma, nitel bir durum çalışması olarak tasarlanmıştır. Bu doğrultuda toplanan veriler nitel yaklaşıma uygun olarak çözümlenmiş ve izleklere ayrılmıştır. Çalışmanın sonucunda iki ana izlek ve 22 alt izleğe ulaşılmıştır. Birinci ana izlek olan projenin güçlü yönleri başlığı altında projelerin öğrenme süreçlerine ve öğrencilere dair getirileri, ikinci ana izlek olan projenin sınırlılıkları başlığı altında ise grup çalışmasının zorluklarından doğan sınırlılıklar ve projelerin gerçekleştirildiği ortamın hedef dilden kopuk olmasından kaynaklanan zorluklar yer almaktadır
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel

An Application of the Action-Based Approach in French Language Teaching: A Qualitative Case Study

Öz:
This research aims to develop tasks based upon projects founded on action-based approach and the application of these tasks in French Language Teaching and to reveal their influences on the reinforcement of the motivation, collaboration among students and the development of their communicational, linguistic and cultural skills. In line with this purpose, task plans in accordance with action-based approach were formed, these tasks were distributed to students in groups in order to be performed outside the school, and they were implemented under the guidance of researchers and were presented in front of an audience. Moreover, in order to reveal experiences of students during this process, informal observation and focus group interviews were conducted, products and diaries of students and that of researchers were analysed. This research is designed as a qualitative case study, which intends to investigate ignored points of the subject profoundly. In this direction, the data gathered was analysed and thematised according to the qualitative approach. Finally two main themes and twenty-two subthemes were achieved. Under the first main theme, the strengths of the projects, the output of the projects regarding students and the teaching processes take place whereas the second main theme is named as limitations of the project and difficulties due to collaborative work of groups and the milieu of the projects which were disconnected from the target language
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Alrabadi, E. (2012). Pour l’introduction de la perspective actionnelle basée sur la réalisation des tâches communicatives en classe de langue etrangère. Synergies Canada, 5, 1-12. [Available online at: https://journal.lib.uoguelph.ca/index.php/synergies/article/view/1494], Retrieved on October, 25, 2015.
  • Aydoğu, C. (2011). Motivation en apprentissage d’une langue etrangère. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24 (2), pp. 527-535.
  • Bogdan, R.C. & Biklen, S.K. (2007). Qualitative research for education. USA: Pearson Education.
  • Candemir, C. (2012). Ortaöğretimde Fransızcanın yabancı dil olarak öğretiminde kullanılan “Salut I, II” adlı Fransızca ders kitaplarında yer alan kültürel öğelerin eylem odaklı yaklaşıma göre incelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Conseil de l’Europe. (2001). Cadre européen commun de référence pour les langues : apprendre, enseigner, évaluer. Paris : Didier. [Avaible online at https://www.coe.int/t/dg4/linguistic/Source/Framework_FR.pdf] Retrieved on October, 15, 2016.
  • Coşkun, O. (2013). La place de la compétence écrite dans les nouvelles approches de l'enseignement de Français langue étrangère: Le cadre Européen Commun de Référence pour les langues et la réalisation de la perspective actionnelle. Yayımlanmamış doktora tezi. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Cuq, J.P. & Gruca, I. (2003). Cours de didactique du français langue etrangère et seconde. Grenoble: Presses Universitaires de Grenoble.
  • Ekiz, D. (2013). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Anı.
  • Ergül, N. (2010). Yabancı dil olarak Fransızcanın ilköğretim öğrencilerine öğretiminde eylem odaklı yaklaşıma göre masalların kullanımı. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Germain, C. (1993). Evolution de l’enseignement des langues: 5000 ans d’histoire. Paris: CLE.
  • Gillham, B. (2000). Case study research methods. London: Continuum.
  • Glesne, C. (2013). Nitel araştırmaya giriş. (3. Basım) (Çev. Ali Ersoy ve Pelin Yalçınoğlu). Ankara: Anı.
  • Hamez. M.P. (2012) La pédagogie du projet: un interet partagé en FLE, FLS et FLM. Le français aujourd’hui, 176, pp. 77-90.
  • Saydı, T. (2015) Eylemsel yaklaşım: iletişimsel yaklaşımla karşılaştırmalı bakış, Synergie Turquie, 8, pp. 13-28.
  • Tükenmez, O. (2012). Francofolie (2005) adlı ders kitabında yer alan okuma metinlerinin dil öğrenimindeki rolünün eylem odaklı yaklaşıma göre incelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Anakara.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık
APA AYDOĞU C, ERCANLAR M, AYDINALP E (2017). Fransızca Yabancı Dil Öğretiminde Eylem-Odaklı Yaklaşıma Dayalı Bir Uygulama Örneği: Nitel Bir Durum Çalışması. , 760 - 779.
Chicago AYDOĞU CİHAN,ERCANLAR MELTEM,AYDINALP ESRA BAŞAK Fransızca Yabancı Dil Öğretiminde Eylem-Odaklı Yaklaşıma Dayalı Bir Uygulama Örneği: Nitel Bir Durum Çalışması. (2017): 760 - 779.
MLA AYDOĞU CİHAN,ERCANLAR MELTEM,AYDINALP ESRA BAŞAK Fransızca Yabancı Dil Öğretiminde Eylem-Odaklı Yaklaşıma Dayalı Bir Uygulama Örneği: Nitel Bir Durum Çalışması. , 2017, ss.760 - 779.
AMA AYDOĞU C,ERCANLAR M,AYDINALP E Fransızca Yabancı Dil Öğretiminde Eylem-Odaklı Yaklaşıma Dayalı Bir Uygulama Örneği: Nitel Bir Durum Çalışması. . 2017; 760 - 779.
Vancouver AYDOĞU C,ERCANLAR M,AYDINALP E Fransızca Yabancı Dil Öğretiminde Eylem-Odaklı Yaklaşıma Dayalı Bir Uygulama Örneği: Nitel Bir Durum Çalışması. . 2017; 760 - 779.
IEEE AYDOĞU C,ERCANLAR M,AYDINALP E "Fransızca Yabancı Dil Öğretiminde Eylem-Odaklı Yaklaşıma Dayalı Bir Uygulama Örneği: Nitel Bir Durum Çalışması." , ss.760 - 779, 2017.
ISNAD AYDOĞU, CİHAN vd. "Fransızca Yabancı Dil Öğretiminde Eylem-Odaklı Yaklaşıma Dayalı Bir Uygulama Örneği: Nitel Bir Durum Çalışması". (2017), 760-779.
APA AYDOĞU C, ERCANLAR M, AYDINALP E (2017). Fransızca Yabancı Dil Öğretiminde Eylem-Odaklı Yaklaşıma Dayalı Bir Uygulama Örneği: Nitel Bir Durum Çalışması. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 32(4), 760 - 779.
Chicago AYDOĞU CİHAN,ERCANLAR MELTEM,AYDINALP ESRA BAŞAK Fransızca Yabancı Dil Öğretiminde Eylem-Odaklı Yaklaşıma Dayalı Bir Uygulama Örneği: Nitel Bir Durum Çalışması. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 32, no.4 (2017): 760 - 779.
MLA AYDOĞU CİHAN,ERCANLAR MELTEM,AYDINALP ESRA BAŞAK Fransızca Yabancı Dil Öğretiminde Eylem-Odaklı Yaklaşıma Dayalı Bir Uygulama Örneği: Nitel Bir Durum Çalışması. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.32, no.4, 2017, ss.760 - 779.
AMA AYDOĞU C,ERCANLAR M,AYDINALP E Fransızca Yabancı Dil Öğretiminde Eylem-Odaklı Yaklaşıma Dayalı Bir Uygulama Örneği: Nitel Bir Durum Çalışması. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2017; 32(4): 760 - 779.
Vancouver AYDOĞU C,ERCANLAR M,AYDINALP E Fransızca Yabancı Dil Öğretiminde Eylem-Odaklı Yaklaşıma Dayalı Bir Uygulama Örneği: Nitel Bir Durum Çalışması. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2017; 32(4): 760 - 779.
IEEE AYDOĞU C,ERCANLAR M,AYDINALP E "Fransızca Yabancı Dil Öğretiminde Eylem-Odaklı Yaklaşıma Dayalı Bir Uygulama Örneği: Nitel Bir Durum Çalışması." Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 32, ss.760 - 779, 2017.
ISNAD AYDOĞU, CİHAN vd. "Fransızca Yabancı Dil Öğretiminde Eylem-Odaklı Yaklaşıma Dayalı Bir Uygulama Örneği: Nitel Bir Durum Çalışması". Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 32/4 (2017), 760-779.