Yıl: 1996 Cilt: 7 Sayı: 1-2 Sayfa Aralığı: 95 - 98 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Beyaz kas hastalıklı kuzularda hemoglobin tipleri ile lipid peroksidasyonu ve glutatyon düzeylerinin araştırılması

Öz:
Bu çalışmada, Beyaz kas hastalıklı kuzularda hemoglobin tipleri araştırıldı. Hastalığın plazma lipid peroksidasyon düzeyi ve tüm kan glutatyon konsantrasyonu üzerine etkisi incelendi. Tüm kan glutatyon miktarı Beutler metodu ile, lipid peroksidasyonu ise MDA (Malondialdehid) miktarı tayin edilerek kolorimetrik olarak, hemoglobin tipleri de Helena marka elektroforezde tayin edildi. Beyaz kas hastalıklı kuzularda MDA miktarları 2.245 ± 0.1 nmol/dl, Glutatyon 20.08 ± 3.6 mg/dl; sağlıklı kuzujarda ise bu değerler sırasıyla 2.25 ± 0.18 nmol/dl, 42.95 ± 4.4 mg/dl olarak bulundu. MDA miktarları arasında istatistiki açıdan bir önem yok iken (p>0.05), glutatyon konsantrasyonları arasında p<0.05 düzeyinde önem tesbit edildi. Hb A geni bütün kuzularda yüksek düzeyde bulundu.
Anahtar Kelime: elektroforez glutatyon kas hastalıkları kuzu hemoglobin kas distrofisi lipit peroksidasyonu

Konular: Biyokimya ve Moleküler Biyoloji

Investigation of glutathione and lipid peroxidation levels with respect to haemoglobin types in lambs with white muscle disease

Öz:
In this study, haemoglobin types were researched in lambs with White Muscle Disease. Effect of disease to plasma lipid peroxidation and glutathione levels was investigated. The GSH levels by Beutler Methods and Lipid peroxidation were analysed by using colorimetric technique, Haemoglobin types were also determinated by electrophoresis technique. In lambs with White Muscle Disease, MDA (Malondialdehid) levels were 2.245 ± 0.1 nmol/dl, GSH levels were 20.08 ± 3.6 mg/dl; in healthy lambs, these values were 2.25 ±0.18 nmol/dl, 42.95 ± 4.4 mg/dl respectively. There was statistically significant difference between GSH (p<0.05) levels two groups. Hb A gene was found high in all of lambs.
Anahtar Kelime: lambs haemoglobin muscular dystrophy lipid peroxidation electrophoresis glutathione muscular diseases

Konular: Biyokimya ve Moleküler Biyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA Bildik A, YUR F, ÇAMAS H, DEDE S, SEKIN S (1996). Beyaz kas hastalıklı kuzularda hemoglobin tipleri ile lipid peroksidasyonu ve glutatyon düzeylerinin araştırılması. , 95 - 98.
Chicago Bildik Aysegul,YUR Fatmagül,ÇAMAS Hayati,DEDE Semiha,SEKIN Servet Beyaz kas hastalıklı kuzularda hemoglobin tipleri ile lipid peroksidasyonu ve glutatyon düzeylerinin araştırılması. (1996): 95 - 98.
MLA Bildik Aysegul,YUR Fatmagül,ÇAMAS Hayati,DEDE Semiha,SEKIN Servet Beyaz kas hastalıklı kuzularda hemoglobin tipleri ile lipid peroksidasyonu ve glutatyon düzeylerinin araştırılması. , 1996, ss.95 - 98.
AMA Bildik A,YUR F,ÇAMAS H,DEDE S,SEKIN S Beyaz kas hastalıklı kuzularda hemoglobin tipleri ile lipid peroksidasyonu ve glutatyon düzeylerinin araştırılması. . 1996; 95 - 98.
Vancouver Bildik A,YUR F,ÇAMAS H,DEDE S,SEKIN S Beyaz kas hastalıklı kuzularda hemoglobin tipleri ile lipid peroksidasyonu ve glutatyon düzeylerinin araştırılması. . 1996; 95 - 98.
IEEE Bildik A,YUR F,ÇAMAS H,DEDE S,SEKIN S "Beyaz kas hastalıklı kuzularda hemoglobin tipleri ile lipid peroksidasyonu ve glutatyon düzeylerinin araştırılması." , ss.95 - 98, 1996.
ISNAD Bildik, Aysegul vd. "Beyaz kas hastalıklı kuzularda hemoglobin tipleri ile lipid peroksidasyonu ve glutatyon düzeylerinin araştırılması". (1996), 95-98.
APA Bildik A, YUR F, ÇAMAS H, DEDE S, SEKIN S (1996). Beyaz kas hastalıklı kuzularda hemoglobin tipleri ile lipid peroksidasyonu ve glutatyon düzeylerinin araştırılması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 7(1-2), 95 - 98.
Chicago Bildik Aysegul,YUR Fatmagül,ÇAMAS Hayati,DEDE Semiha,SEKIN Servet Beyaz kas hastalıklı kuzularda hemoglobin tipleri ile lipid peroksidasyonu ve glutatyon düzeylerinin araştırılması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 7, no.1-2 (1996): 95 - 98.
MLA Bildik Aysegul,YUR Fatmagül,ÇAMAS Hayati,DEDE Semiha,SEKIN Servet Beyaz kas hastalıklı kuzularda hemoglobin tipleri ile lipid peroksidasyonu ve glutatyon düzeylerinin araştırılması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol.7, no.1-2, 1996, ss.95 - 98.
AMA Bildik A,YUR F,ÇAMAS H,DEDE S,SEKIN S Beyaz kas hastalıklı kuzularda hemoglobin tipleri ile lipid peroksidasyonu ve glutatyon düzeylerinin araştırılması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 1996; 7(1-2): 95 - 98.
Vancouver Bildik A,YUR F,ÇAMAS H,DEDE S,SEKIN S Beyaz kas hastalıklı kuzularda hemoglobin tipleri ile lipid peroksidasyonu ve glutatyon düzeylerinin araştırılması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 1996; 7(1-2): 95 - 98.
IEEE Bildik A,YUR F,ÇAMAS H,DEDE S,SEKIN S "Beyaz kas hastalıklı kuzularda hemoglobin tipleri ile lipid peroksidasyonu ve glutatyon düzeylerinin araştırılması." Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 7, ss.95 - 98, 1996.
ISNAD Bildik, Aysegul vd. "Beyaz kas hastalıklı kuzularda hemoglobin tipleri ile lipid peroksidasyonu ve glutatyon düzeylerinin araştırılması". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 7/1-2 (1996), 95-98.