İnternet Bağımlılığı ve İlişkili Psiko-Sosyal Değişkenler: Aleksitimi Açısından Bir Değerlendirme

Yıl: 2016 Cilt: 31 Sayı: 77 Sayfa Aralığı: 46 - 60 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İnternet Bağımlılığı ve İlişkili Psiko-Sosyal Değişkenler: Aleksitimi Açısından Bir Değerlendirme

Öz:
Bu çalışmada; benlik saygısı, yalnızlık, sosyal destek ve aleksitimi değişkenlerinin internet bağımlılığıyla ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Sosyal beceri ve çevrim-içi etkileşim tercihi kapsamında bir arada değerlendirilebilecekleri düşünülen bu psiko-sosyal değişkenlerin tümünün internet bağımlılığıyla ilişkili olacağı öngörülmüştür. Ayrıca, diğer psiko-sosyal değişkelerle beraber internet kullanım süresi ve cinsiyetin etkilerini kontrol ettikten sonra aleksitiminin internet bağımlılığıyla ilişkili olacağı hipotez edilmiştir. Böylece, internet bağımlılığına giden yolda son dönemde artan önemde aleksitimiye atfedilmeye başlanan rolün sınanması amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemini 204'ü kadın (%53.5), 177'si erkek (%46.5), toplam 381 üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Yapılan korelasyon analizi sonucunda, internet kullanım sorunlarıyla ilişkisi araştırılan tüm değişkenlerin internet bağımlılık puanları ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Bu bulguları destekleyecek biçimde internet bağımlılık puanları yüksek olan katılımcılardan oluşan grubun, internet bağımlılık puanları düşük olan katılımcılardan oluşan gruba kıyasla benlik saygısı ve sosyal destek puanlarının daha düşük, yalnızlık ve aleksitimi puanlarının daha yüksek olduğu ortaya konmuştur. Yapılan regresyon analizi sonucunda; cinsiyet ve internet kullanım süresinin ardından analize 2. basamakta giren benlik saygısı ve yalnızlık, analize 3. basamakta giren aleksitimi puanlarının internet bağımlılığını yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Özellikle artan internet kullanım süresi ve aleksitiminin internet bağımlılığıyla güçlü bir biçimde ilişkili olduğu izlenmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: İletişim Sosyal Çalışma

-

Öz:
It was aimed to investigate the relationships of self-esteem, loneliness, social support, and alexithymia with Internet addiction in this study. It was expected that the psychosocial variables of the study that were utilized together in this study due to their possible common connections with social skill and online communication preference would be associated with Internet addiction. Moreover, it was hypothesized that alexithymia would be associated with Internet addiction after controlling for the effects of the other psycho-social variables, gender, and Internet usage duration. Thus, it was aimed to test the increased role that has begun to be attributed to alexithymia in relation to the Internet addiction. The sample of the study was composed of 204 female (53.5%) and 177 (46.5%) male university students, 381 participants in total. All variables investigated in the study were correlated with Internet addiction. In line with these findings, the group composed of participants with higher Internet addiction scores, scored lower on self-esteem and social support, higher on loneliness and alexithymia as compared to the group composed of participants with lower Internet addiction scores. Moreover, self-esteem and loneliness that were entered into the equation in the second step, alexithymia that was entered into the equation in the third step following gender and Internet usage duration that were entered into the equation in the first step were associated with Internet addiction according to the results of the regression analyses. Especially internet usage duration and alexithymia were observed as robustly associated with Internet addiction.
Anahtar Kelime:

Konular: İletişim Sosyal Çalışma
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Arcan K, YÜCE Ç (2016). İnternet Bağımlılığı ve İlişkili Psiko-Sosyal Değişkenler: Aleksitimi Açısından Bir Değerlendirme. , 46 - 60.
Chicago Arcan Kuntay,YÜCE Çağla Begüm İnternet Bağımlılığı ve İlişkili Psiko-Sosyal Değişkenler: Aleksitimi Açısından Bir Değerlendirme. (2016): 46 - 60.
MLA Arcan Kuntay,YÜCE Çağla Begüm İnternet Bağımlılığı ve İlişkili Psiko-Sosyal Değişkenler: Aleksitimi Açısından Bir Değerlendirme. , 2016, ss.46 - 60.
AMA Arcan K,YÜCE Ç İnternet Bağımlılığı ve İlişkili Psiko-Sosyal Değişkenler: Aleksitimi Açısından Bir Değerlendirme. . 2016; 46 - 60.
Vancouver Arcan K,YÜCE Ç İnternet Bağımlılığı ve İlişkili Psiko-Sosyal Değişkenler: Aleksitimi Açısından Bir Değerlendirme. . 2016; 46 - 60.
IEEE Arcan K,YÜCE Ç "İnternet Bağımlılığı ve İlişkili Psiko-Sosyal Değişkenler: Aleksitimi Açısından Bir Değerlendirme." , ss.46 - 60, 2016.
ISNAD Arcan, Kuntay - YÜCE, Çağla Begüm. "İnternet Bağımlılığı ve İlişkili Psiko-Sosyal Değişkenler: Aleksitimi Açısından Bir Değerlendirme". (2016), 46-60.
APA Arcan K, YÜCE Ç (2016). İnternet Bağımlılığı ve İlişkili Psiko-Sosyal Değişkenler: Aleksitimi Açısından Bir Değerlendirme. Türk Psikoloji Dergisi, 31(77), 46 - 60.
Chicago Arcan Kuntay,YÜCE Çağla Begüm İnternet Bağımlılığı ve İlişkili Psiko-Sosyal Değişkenler: Aleksitimi Açısından Bir Değerlendirme. Türk Psikoloji Dergisi 31, no.77 (2016): 46 - 60.
MLA Arcan Kuntay,YÜCE Çağla Begüm İnternet Bağımlılığı ve İlişkili Psiko-Sosyal Değişkenler: Aleksitimi Açısından Bir Değerlendirme. Türk Psikoloji Dergisi, vol.31, no.77, 2016, ss.46 - 60.
AMA Arcan K,YÜCE Ç İnternet Bağımlılığı ve İlişkili Psiko-Sosyal Değişkenler: Aleksitimi Açısından Bir Değerlendirme. Türk Psikoloji Dergisi. 2016; 31(77): 46 - 60.
Vancouver Arcan K,YÜCE Ç İnternet Bağımlılığı ve İlişkili Psiko-Sosyal Değişkenler: Aleksitimi Açısından Bir Değerlendirme. Türk Psikoloji Dergisi. 2016; 31(77): 46 - 60.
IEEE Arcan K,YÜCE Ç "İnternet Bağımlılığı ve İlişkili Psiko-Sosyal Değişkenler: Aleksitimi Açısından Bir Değerlendirme." Türk Psikoloji Dergisi, 31, ss.46 - 60, 2016.
ISNAD Arcan, Kuntay - YÜCE, Çağla Begüm. "İnternet Bağımlılığı ve İlişkili Psiko-Sosyal Değişkenler: Aleksitimi Açısından Bir Değerlendirme". Türk Psikoloji Dergisi 31/77 (2016), 46-60.