Yıl: 2017 Cilt: 27 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 436 - 446 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Van İlinde Satılmakta Olan Yaş ve Kuru Üzümler İle Salamura Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntı Miktarlarının Belirlenmesi

Öz:
Pestisitler, insan ve çevre sağlığına olan zararları birçok bilimsel çalışma ile ortaya konulmuş olmasına rağmen, tüm dünyada ve ülkemizde, gün geçtikçe daha fazla yaygınlaşmakta olan bitki koruma ürünleridir. Bitki koruma ürünlerinin prosedüre uygun olmayan miktar ve zamanlarda kullanımı ekolojik dengede ve tarım ürünlerimizde pek çok sıkıntıya yol açmaktadır. Beslenmeden, tekstil ürünlerine kadar birçok alanda insan yaşamının vazgeçilmezi olan bitkisel ürünler aynı zamanda iç ve dış ticarette de büyük önem taşımaktadır. Ancak yetiştirme ya da depolama aşamalarında kullanılan pestisit miktarlarının kabul edilebilir aralığın üstünde olduğunun belirlendiği durumlarda, ihracata yönelik üretilmiş ürünler kabul görmeyerek, sınırdan geri dönmesine neden olabilmektedir. Bu çalışma ile Van yöresinde satılıyor olmakla beraber, temelde ülkemizin üzüm üreticisi olarak kabul edilen, Manisa, Kilis, Adıyaman- Besni, Siirt, Tokat, Balıkesir, Adana, Mersin gibi farklı yörelerinden gelmiş olan hatta sınır ticareti yaptığımız, ülkelerden ithal ettiğimiz yaş ve kuru üzümler ile salamura asma yapraklarına ait örneklerde bulunan pestisit kalıntı miktarlarının, ürünün tüketiciye ulaştığı dönemlerde belirlenmesi amaçlanmış ve mevcut durum ortaya konulmaya çalışılmıştır. Pestisit analizlerinde, uluslararası geçerliliği bulunan AOAC 2007.01 metodu kullanılmış ve her bir örnek için 250 farklı pestisitin taraması gerçekleştirilmiştir. Sofralık üzümlerde ele alınmış olan 16 örneğin tamamında, 30 farklı pestisite ait kalıntı tespit edilmiş, hatta yasak olmasına rağmen kullanılmış pestisitlerin bulunduğu görülmüştür. Kurutulmuş üzümlerde ise 10 farklı pestisit belirlenmiş, fakat bu konuda ulusal ya da uluslararası bir standart aralık değerine ulaşılamadığından, sonuçlar zarar eşik değerleri bağlamında mukayeseli olarak değerlendirilememiştir. Salamura asma yapraklarında, şahsi tüketim için yapılmış olan salamuraların yanı sıra, ticari olarak markalı ya da markasız satışı yapılan salamura yapraklarında da bir dizi analiz ve gözlemler yapılmış, sonuç olarak ticari bir marka olarak marketlerde satışı yapılmakta olan bir örnek dışında, pestisit kalıntısına rastlanmamıştır
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği

Determination of Pesticide Residue Amounts in Fresh Grapes, Raisins and Pickled Grape Leaves Sold in Van Province

Öz:
Pesticides, although with many scientific studies have demonstrated that their damages to the environment and human health all over the world and in our country every day, are being more widespread plant protection products. The residues found in agricultural products bearing great importance in domestic and foreign trade can cause refusal of the products from border from time to time in the acceptance of our export products when they are detected in the range above the acceptable ratios. The present study tried to put the current situation and intended to determine in the amount of pesticide residues found in the samples of fresh grape, raisin, and brined vine leaves that are sold in the Van region and came from different regions, basically accepted as a grape producer in the country, such as Manisa, Kilis, Adıyaman- Besni, Siirt, Tokat, Balıkesir, Adana or Mersin, and even cross-border trade. Internationally recognized AOAC 2007.01 method was used in the pesticide analysis and 250 different pesticides were screened for each sample. In all 16 studied samples, 30 different pesticide residues were detected although the amounts and the resulting active substances of them were different, and it was also detected that some forbidden pesticides were used. Results were evaluated based on damage and allowed range given in Turkish Food Codex and the specified EU MRLs (Maximum Residue Limit) standards. 10 different pesticides were identified in the raisin, but there was no national or international standard range available, so the results could not be considered in the context of comparative damage threshold. A series observations and analysis was made in the brined vine leaves either home-made or the branded or unbranded commercial ones, and out of a commercial sample no pesticide residue was detected in the samples. Because there was no determined limit for the brined vine leaves, the comparisons were made on fresh vine standards, and 5 different pesticides were identified and found to be over the allowable range except one. It is thought that this study will be a reference for more specific studies that are planned to be implemented for some pesticide use in certain regions. Furthermore, this study is the first study conducted on the subject in the region. In the study the different grape products used and implementation and advice on what to do about pesticide residues were revealed
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
0
0
0
APA GAZİOĞLU ŞENSOY R, ERSAYAR L, DOĞAN A (2017). Van İlinde Satılmakta Olan Yaş ve Kuru Üzümler İle Salamura Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntı Miktarlarının Belirlenmesi. , 436 - 446.
Chicago GAZİOĞLU ŞENSOY RUHAN İLKNUR,ERSAYAR Leyla,DOĞAN Adnan Van İlinde Satılmakta Olan Yaş ve Kuru Üzümler İle Salamura Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntı Miktarlarının Belirlenmesi. (2017): 436 - 446.
MLA GAZİOĞLU ŞENSOY RUHAN İLKNUR,ERSAYAR Leyla,DOĞAN Adnan Van İlinde Satılmakta Olan Yaş ve Kuru Üzümler İle Salamura Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntı Miktarlarının Belirlenmesi. , 2017, ss.436 - 446.
AMA GAZİOĞLU ŞENSOY R,ERSAYAR L,DOĞAN A Van İlinde Satılmakta Olan Yaş ve Kuru Üzümler İle Salamura Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntı Miktarlarının Belirlenmesi. . 2017; 436 - 446.
Vancouver GAZİOĞLU ŞENSOY R,ERSAYAR L,DOĞAN A Van İlinde Satılmakta Olan Yaş ve Kuru Üzümler İle Salamura Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntı Miktarlarının Belirlenmesi. . 2017; 436 - 446.
IEEE GAZİOĞLU ŞENSOY R,ERSAYAR L,DOĞAN A "Van İlinde Satılmakta Olan Yaş ve Kuru Üzümler İle Salamura Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntı Miktarlarının Belirlenmesi." , ss.436 - 446, 2017.
ISNAD GAZİOĞLU ŞENSOY, RUHAN İLKNUR vd. "Van İlinde Satılmakta Olan Yaş ve Kuru Üzümler İle Salamura Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntı Miktarlarının Belirlenmesi". (2017), 436-446.
APA GAZİOĞLU ŞENSOY R, ERSAYAR L, DOĞAN A (2017). Van İlinde Satılmakta Olan Yaş ve Kuru Üzümler İle Salamura Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntı Miktarlarının Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 27(3), 436 - 446.
Chicago GAZİOĞLU ŞENSOY RUHAN İLKNUR,ERSAYAR Leyla,DOĞAN Adnan Van İlinde Satılmakta Olan Yaş ve Kuru Üzümler İle Salamura Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntı Miktarlarının Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 27, no.3 (2017): 436 - 446.
MLA GAZİOĞLU ŞENSOY RUHAN İLKNUR,ERSAYAR Leyla,DOĞAN Adnan Van İlinde Satılmakta Olan Yaş ve Kuru Üzümler İle Salamura Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntı Miktarlarının Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, vol.27, no.3, 2017, ss.436 - 446.
AMA GAZİOĞLU ŞENSOY R,ERSAYAR L,DOĞAN A Van İlinde Satılmakta Olan Yaş ve Kuru Üzümler İle Salamura Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntı Miktarlarının Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2017; 27(3): 436 - 446.
Vancouver GAZİOĞLU ŞENSOY R,ERSAYAR L,DOĞAN A Van İlinde Satılmakta Olan Yaş ve Kuru Üzümler İle Salamura Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntı Miktarlarının Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2017; 27(3): 436 - 446.
IEEE GAZİOĞLU ŞENSOY R,ERSAYAR L,DOĞAN A "Van İlinde Satılmakta Olan Yaş ve Kuru Üzümler İle Salamura Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntı Miktarlarının Belirlenmesi." Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 27, ss.436 - 446, 2017.
ISNAD GAZİOĞLU ŞENSOY, RUHAN İLKNUR vd. "Van İlinde Satılmakta Olan Yaş ve Kuru Üzümler İle Salamura Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntı Miktarlarının Belirlenmesi". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 27/3 (2017), 436-446.