İlişkisel ve İlişkisel Olmayan (NoSQL) Veri Tabanı Sistemleri Mimari Performansının Yönetim Bilişim Sistemleri Kapsamında İncelenmesi

Yıl: 2017 Cilt: 10 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 199 - 209 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İlişkisel ve İlişkisel Olmayan (NoSQL) Veri Tabanı Sistemleri Mimari Performansının Yönetim Bilişim Sistemleri Kapsamında İncelenmesi

Öz:
-- Veri tabanları, veri fazlalığını kontrol eden ve veri tutarlılığını koruyan en önemli sistemlerden biridir. Veri entegrasyonu ile verilere basit şekilde ulaşılması, düzenlenmesi ve paylaşılması gibi avantajlar sağlamaktadır. Veri depoları oluşturulması sırasında yaygın olan yaklaşım, verilerin uygulama modeline yakın bir model ile saklanması üzerine kurgulanmaktadır. Bu çalışmada öncelikle ilişkisel ve ilişkisel olmayan veri tabanlarının yönetim bilişim sistemleri kapsamında öğrenilmesi ve niteliklerinin belirlenmesi ile ilgili bilgiler sunulmuştur. Sonrasında veri tabanı modelinin seçilmesi ve ölçütlerinin ortaya koyulmasıyla en uygun performans ölçümleri, veri tabanlarının avantaj ve dezavantajları ile oluşturulacak yapının uygun hale getirilmesi hakkında bilgiler verilmiştir. Daha sonra ilişkisel veri tabanı ve dağıtık veri tabanlarının performans karşılaştırması yer almaktadır. Çalışmanın son bölümünde ise veri tabanları yapıları karşılaştırmalı olarak incelenerek sonuç ve öneriler sunulmuştur.
Anahtar Kelime:

Konular: Bilgisayar Bilimleri, Yazılım Mühendisliği Bilgisayar Bilimleri, Bilgi Sistemleri

The Examination of Relational and Non-relational (NoSQL) Database System's Architectural Performances in Terms of Management of Information Systems

Öz:
-- Databases are one of the most important systems that control the exceed data and protect the data consistency. They provide advantages such as accessing data easily by data integration, arranging data and sharing them. The prevalent approach while creating databases is based on preserving data with a model that is similar to that of applying data. In this work, information about the learning of relational and non-relational database in the perspective of management information systems and identifying the attributes of them is presented primarily. Then, information about the selection of the database model and identifying the criteria, the most suitable performance measures, advantages and disadvantages of the databases and compiling the created structure is expressed. Subsequently, comparison of the performance of the relational and non- relational database systems is explained. Lastly, structures of databases are examined by comparing each other and results and suggestions are presented.
Anahtar Kelime:

Konular: Bilgisayar Bilimleri, Yazılım Mühendisliği Bilgisayar Bilimleri, Bilgi Sistemleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • [1] A. Emhan, "Karar Verme Süreci ve Bu Süreçte BiliGim Sistemlerinin Kullanılması", Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 212- 224, 2007.
  • [2] Y. Gökşen, "Veri Büyüklüklerinin Veri tabanı Yönetim Sistemlerinde Meydana Getirdiği DeğiGim: NoSQL", Bilişim Teknolojileri Dergisi, 8-3, 2015
  • [3] D. Karahoca, "Yönetim BiliGim Sistemleri", Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş., İstanbul, 1998.
  • [4] Internet: E. Baycan, "Veri Tabanı Yönetim Sistemleri", http://www.gencklavyeler.com/forum/attachment.php?aid=1135. [5] Internet: "Veri Tabanı Modeli", http://en.wikipedia.org/wiki/Database_model, 6.02.2017.
  • [6] E. Önder, "Yönetim BiliGim Sistemleri Kapsamında Web Tabanlı GliGkisel Veri tabanı Yönetim Sistemleri ve Bir Uygulama", Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Sayısal Yöntemler Bilim Dalı, 2005.
  • [7] Ö. Özaslan, "Web Tabanlı Jeodezik Amaçlı Mekânsal Veri Tabanı tasarımı ve Uygulamaları" Doktora Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği, Geomatik Mühendisliği, 2011.
  • [8] E.F. Codd, "A Relational Model of Data for Large Shared Data Banks", 1970.
  • [9] D. Gündüz, "Veri tabanlarına GiriG Seminer Notları", IV. Akademik Bilişim Konferansı, Konya, 2002.
  • [10]Ö. Özaslan, "Jeodezik Veri Tabanı Tasarımı ve WEB Tabanlı Yönetimi" Yüksek Lisan Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003.
  • [11]R. Stephens, R. Plew, "Veri Tabanları", Çeviren: Nalan Güven Küçükler, Alfa Basım Yayım Dağıtım Ltd. Şti, İstanbul, 2003.
  • [12]F. Sürmeli, M. Erdoğan, N. Erdoğan, K. Banar, E. Kaya, A. Sevim, "Muhasebe Bilgi Sistemi", Anadolu Üniversitesi, Eskişehir, 2006.
  • [13]Internet: "Acid" http://en.wikipedia.org/wiki/Acid; 08.08.2014.
  • [14]Internet: S. Davaz, "NoSQL Nedir Avantajları ve Dezavantajları Hakkında Bilgi" https://blog.kodcu.com/2014/03/nosql-nediravantajlari-ve-dezavantajlari-hakkinda-bilgi, 28.03.2014.
  • [15]G. Vaish, "Getting Started With NoSQL", Packt Publishing, United Kingdom, 2013.
  • [16] M. Otey, "NoSQL? No Way!", SQL Server Magazine, pp:5, 2010.
  • [17]Internet: "Oracle NoSQL Database", http://www.oracle.com/technetwork/database/nosqldb/learnmore/nosqldatabase-498041.pdf, 11. 2011.
  • [18]N. Rozanski, E. Woods, "Software Systems Architecture: Working with Stakeholders Using Viewpoints and Perspectives", Pearson Education Inc., USA, 2012.
  • [19]G. Burd, "NoSQL", Sysadmin Journal, Vol:36 No. 5 ss:5-12 ABD, 2011.
APA ÖZTÜRK S, ATMACA H (2017). İlişkisel ve İlişkisel Olmayan (NoSQL) Veri Tabanı Sistemleri Mimari Performansının Yönetim Bilişim Sistemleri Kapsamında İncelenmesi. , 199 - 209.
Chicago ÖZTÜRK Serdar,ATMACA HATİCE EDİZ İlişkisel ve İlişkisel Olmayan (NoSQL) Veri Tabanı Sistemleri Mimari Performansının Yönetim Bilişim Sistemleri Kapsamında İncelenmesi. (2017): 199 - 209.
MLA ÖZTÜRK Serdar,ATMACA HATİCE EDİZ İlişkisel ve İlişkisel Olmayan (NoSQL) Veri Tabanı Sistemleri Mimari Performansının Yönetim Bilişim Sistemleri Kapsamında İncelenmesi. , 2017, ss.199 - 209.
AMA ÖZTÜRK S,ATMACA H İlişkisel ve İlişkisel Olmayan (NoSQL) Veri Tabanı Sistemleri Mimari Performansının Yönetim Bilişim Sistemleri Kapsamında İncelenmesi. . 2017; 199 - 209.
Vancouver ÖZTÜRK S,ATMACA H İlişkisel ve İlişkisel Olmayan (NoSQL) Veri Tabanı Sistemleri Mimari Performansının Yönetim Bilişim Sistemleri Kapsamında İncelenmesi. . 2017; 199 - 209.
IEEE ÖZTÜRK S,ATMACA H "İlişkisel ve İlişkisel Olmayan (NoSQL) Veri Tabanı Sistemleri Mimari Performansının Yönetim Bilişim Sistemleri Kapsamında İncelenmesi." , ss.199 - 209, 2017.
ISNAD ÖZTÜRK, Serdar - ATMACA, HATİCE EDİZ. "İlişkisel ve İlişkisel Olmayan (NoSQL) Veri Tabanı Sistemleri Mimari Performansının Yönetim Bilişim Sistemleri Kapsamında İncelenmesi". (2017), 199-209.
APA ÖZTÜRK S, ATMACA H (2017). İlişkisel ve İlişkisel Olmayan (NoSQL) Veri Tabanı Sistemleri Mimari Performansının Yönetim Bilişim Sistemleri Kapsamında İncelenmesi. Bilişim Teknolojileri Dergisi, 10(2), 199 - 209.
Chicago ÖZTÜRK Serdar,ATMACA HATİCE EDİZ İlişkisel ve İlişkisel Olmayan (NoSQL) Veri Tabanı Sistemleri Mimari Performansının Yönetim Bilişim Sistemleri Kapsamında İncelenmesi. Bilişim Teknolojileri Dergisi 10, no.2 (2017): 199 - 209.
MLA ÖZTÜRK Serdar,ATMACA HATİCE EDİZ İlişkisel ve İlişkisel Olmayan (NoSQL) Veri Tabanı Sistemleri Mimari Performansının Yönetim Bilişim Sistemleri Kapsamında İncelenmesi. Bilişim Teknolojileri Dergisi, vol.10, no.2, 2017, ss.199 - 209.
AMA ÖZTÜRK S,ATMACA H İlişkisel ve İlişkisel Olmayan (NoSQL) Veri Tabanı Sistemleri Mimari Performansının Yönetim Bilişim Sistemleri Kapsamında İncelenmesi. Bilişim Teknolojileri Dergisi. 2017; 10(2): 199 - 209.
Vancouver ÖZTÜRK S,ATMACA H İlişkisel ve İlişkisel Olmayan (NoSQL) Veri Tabanı Sistemleri Mimari Performansının Yönetim Bilişim Sistemleri Kapsamında İncelenmesi. Bilişim Teknolojileri Dergisi. 2017; 10(2): 199 - 209.
IEEE ÖZTÜRK S,ATMACA H "İlişkisel ve İlişkisel Olmayan (NoSQL) Veri Tabanı Sistemleri Mimari Performansının Yönetim Bilişim Sistemleri Kapsamında İncelenmesi." Bilişim Teknolojileri Dergisi, 10, ss.199 - 209, 2017.
ISNAD ÖZTÜRK, Serdar - ATMACA, HATİCE EDİZ. "İlişkisel ve İlişkisel Olmayan (NoSQL) Veri Tabanı Sistemleri Mimari Performansının Yönetim Bilişim Sistemleri Kapsamında İncelenmesi". Bilişim Teknolojileri Dergisi 10/2 (2017), 199-209.