İlköğretim 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersinde Sağlıklı Olmaya Önem Verme Değerinin Öğretimine İlişkin Öğrenci Tutumları

Yıl: 2012 Cilt: 12 Sayı: 2 Suplementary Sayfa Aralığı: 1633 - 1651 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İlköğretim 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersinde Sağlıklı Olmaya Önem Verme Değerinin Öğretimine İlişkin Öğrenci Tutumları

Öz:
Bu araştırmada, ilköğretim 4. sınıf Sosyal Bilgiler dersinde "Sağlıklı Olmaya Önem Verme" değerinin öğretimi ve öğrencilerin bu değere ilişkin tutumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, sağlıklı olmaya önem verme değerinin kazandırılmasına yönelik etkinlikler hazırlanarak uygulanmış ve bu etkinliklerin öğrencilerin tutumlarına ve kazanım düzeylerine etkisi ortaya konulmuştur. Çalışmada nitel ve nicel araştırma desenlerinin bir arada kullanılması sonucu oluşan "karma yöntem" kullanılmıştır. Deney gurubu 22, kontrol gurubu ise 23 öğrenciden oluşmuştur. Araştırma verilerinin toplanması için her iki gruba deneysel çalışma sürecinin başında ve sonunda "Sağlıklı Olma Tutum Ölçeği" uygulanmıştır. Ayrıca öğrencilerin Sağlıklı Olmaya Önem Verme değeri ile ilgili düşüncelerini ve kazanım düzeylerini tespit etmek amacıyla "Görüşme Formu" geliştirilmiş ve uygulama sürecinin başında ve sonunda uygulanmıştır. Nicel verilerin analizinde ilişkisiz örneklemler t-testinden; nitel verilerin analizinde ise betimsel analiz yönteminden yararlanılmıştır. Analiz sonucunda deney ve kontrol grubunun son test ölçüm sonuçları incelendiğinde, değer eğitimi yöntemlerine uygun geliştirilen etkinliklerin uygulandığı deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür [t (43) =11.949, p<.05]. Görüşme sonucunda da etkinliklerin uygulandığı deney grubu öğrencilerinde sağlıklı olmaya yönelik olumlu davranışların arttığı görülmüştür. Bu sonuçlara göre, değer eğitimi yöntemlerine uygun geliştirilen etkinlikler, öğrencilerin sağlıklı olmaya ilişkin tutumları ve davranışları üzerinde olumlu bir etki göstermiştir
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Davranış Bilimleri

-

Öz:
Bu araştırmada, ilköğretim 4. sınıf Sosyal Bilgiler dersinde “Sağlıklı Olmaya Önem Verme” değerinin öğretimi ve öğrencilerin bu değere ilişkin tutumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, sağlıklı olmaya önem verme değerinin kazandırılmasına yönelik etkinlikler hazırlanarak uygulanmış ve bu etkinliklerin öğrencilerin tutumlarına ve kazanım düzeylerine etkisi ortaya konulmuştur. Çalışmada nitel ve nicel araştırma desenlerinin bir arada kullanılması sonucu oluşan “karma yöntem” kullanılmıştır. Deney gurubu 22, kontrol gurubu ise 23 öğrenciden oluşmuştur. Araştırma verilerinin toplanması için her iki gruba deneysel çalışma sürecinin başında ve sonunda “Sağlıklı Olma Tutum Ölçeği” uygulanmıştır. Ayrıca öğrencilerin Sağlıklı Olmaya Önem Verme değeri ile ilgili düşüncelerini ve kazanım düzeylerini tespit etmek amacıyla “Görüşme Formu” geliştirilmiş ve uygulama sürecinin başında ve sonunda uygulanmıştır. Nicel verilerin analizinde ilişkisiz örneklemler t-testinden; nitel verilerin analizinde ise betimsel analiz yönteminden yararlanılmıştır. Analiz sonucunda deney ve kontrol grubunun son test ölçüm sonuçları incelendiğinde, değer eğitimi yöntemlerine uygun geliştirilen etkinliklerin uygulandığı deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür [t (43) =11.949, p<.05]. Görüşme sonucunda da etkinliklerin uygulandığı deney grubu öğrencilerinde sağlıklı olmaya yönelik olumlu davranışların arttığı görülmüştür. Bu sonuçlara göre, değer eğitimi yöntemlerine uygun geliştirilen etkinlikler, öğrencilerin sağlıklı olmaya ilişkin tutumları ve davranışları üzerinde olumlu bir etki göstermiştir
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • Akbaş, O. (2004). Türk Milli Eğitim sisteminin duyuşsal amaçlarının ilköğretim II. kademedeki gerçekleşme derecesinin değerlendirilmesi. Yayımlanmamış doktora tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Avcı, N. (2007). Üniversite gençliğinin bireysel ve toplumsal değerlere ilgi ve bakışı: Süleyman Demirel Üniversitesi örneği. R. Kaymakcan, S. Kenan, H. Hökelekli, Ş. Arslan ve M. Zengin (Ed.), Değerler ve eğitimi uluslararası sempozyumu bildirileri kitabı içinde (s. 819-851). İstanbul: DEM Yayınları.
  • Bacanlı, H. (2006). Duyuşsal davranış eğitimi (3. bs). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Bolay, S. H. (2007). Değerlerimiz ve günlük hayat. Değerler Eğitimi Merkezi Dergisi, 1 (1), 12-19.
  • Bono, E. D. (2007). 6 değer madalyası: 21.yüzyılda başarının anahtarı (çev. S. Y. Kölay). İstanbul: Remzi Kitapevi.
  • Bridge, B. (2003). Anlamlı yaşamak. İstanbul: Beyaz Yayınları.
  • Dilmaç, B. (2007). Bir grup fen lisesi öğrencisine verilen insani değerler eğitiminin insani değerler ölçeği ile sınanması. Yayımlanmamış doktora tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • Doğanay, A. (2007). Değerler eğitimi. C. Öztürk (Ed.), Hayat bilgisi ve sosyal bilgiler öğretimi yapılandırmacı bir yaklaşım kitabı içinde (3. bs., s. 255-286). Ankara: Pegem-A Yayıncılık.
  • Kale, N. (2007). Nasıl bir değerler eğitimi? R. Kaymakcan, S. Kenan, H. Hökelekli, Ş. Arslan ve M. Zengin (Ed.). Değerler ve eğitimi uluslararası sempozyumu bildirileri kitabı içinde (s. 312- 322). İstanbul: DEM Yayınları.
  • Keskinoğlu, M. Ş. (2008). İlköğretim beşinci sınıf öğrencilerine uygulanan mesnevi temelli değerler eğitimi programının ahlaki olgunluğa ve saldırganlık eğilimine etkisi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Yeditepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Koç, K. (2007). İlköğretim 7. sınıflarda okutulan vatandaşlık ve insan hakları eğitimi dersinde öğrenciye kazandırılması amaçlanan evrensel değerlere ilişkin tutumlar üzerinde öğretim sürecinin etkisi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Fırat Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Elazığ.
  • Lickona, T. (1977). An integrated approach to moral, value, and civic education with adolescents: An analysis of current theory and practice and recommendations for program implementation. The adolescent Education commission New Jersey Department of Education, January (ERIC Document Reproduction Service No: ED137194). Retrieved January 07, 2009 from http://www. eric.ed.gov.
  • Meaney, M. H. (1979). A guide for implementing values education in the primary grades. Unpublished Doctoral’s dissertation, Seattle University, Seattle, Washington.
  • Mutlu, N. (2006). Üniversite öğrencilerinin sağlık davranışlarıyla ilgili sorumluluk algıları. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Önal, A. E., Erbil, S., Gürtekin, B., Ayvaz, Ö., Özel, S., Cevizci, S. ve ark. (2008). İki ilköğretim okulunda öğrencilerin kendi sağlıklarını algılama düzeyi ve bildikleri sağlık sorunları. Nobel Medicus, 5 (2), 24-28.
  • Özden, Y. (2005). Eğitimde yeni değerler; Eğitimde dönüşüm. Ankara: Pegem-A Yayıncılık.
  • Özensel, E. (2003). Sosyolojik bir olgu olarak değer. Değerler Eğitimi Dergisi, 1 (3), 217-239.
  • Raths, L. E., Harmin, M., & Simon, S. B. (1978). Values and teaching: Working with values in the classroom. Columbus, Ohio: Charles E. Merill Company. Retrieved July 13, 2009 from http://www.questia.com.
  • Saltık, A. (2004, Kasım). Postmodernite ve sağlık eğitimi. I. Ulusal Sağlığı Geliştirme ve Sağlık Eğitimi Sempozyumu’nda sunulan bildiri, Ankara.
  • Tahiroğlu, M. (2011). İlköğretim 4. sınıf sosyal bilgiler dersinde doğa sevgisi, temizlik ve sağlıklı olma değerlerinin öğretimi ve değerlere ilişkin öğrenci tutumlarının belirlenmesi. Yayımlanmamış doktora tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Taylor, H. J. (2007). A comparison of charecter trait scores for afjrotc students versus non- afjrotc students. Unpublished doctoral dissertation, Wilmington College, Ohio.
  • Thomas, R. S. (1992). Values education discourse: A classification of exemplars. Unpublished doctoral dissertation, University of Maryland, College Park, Maryland.
  • Tokgöz, E. (2002). Kadın öğretim elemanlarının sağlığı geliştirme davranışları ve etkileyen etmenlerin değerlendirilmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Tozlu, N. ve Topsakal, C. (2007). Avrupa Birliği’ne uyum çerçevesinde değerler eğitimi. R. Kaymakcan, S. Kenan, H. Hökelekli, Ş. Arslan ve M. Zengin (Ed.), Değerler ve eğitimi uluslararası sempozyumu bildirileri kitabı içinde (s. 177-202). İstanbul: DEM Yayınları.
  • UNESCO. (1986). Teaching methodologies for population education: Inquıry/Discovery approach and values clarification. Bangkok, Thailand: Unesco Regional Office for Education in Asia and the Pacific. Retrieved February 12, 2009 from http:// unesdoc.unesco.org/images/0006/000693/069359eb.pdf.
  • UNESCO. (2005). Learning to do: Values for learning and working together in a globalized world. L. R. Quisumbing and J. Leo (Eds.). Bonn, Germany: UNESCO-UNEVOC. Retrieved January 06, 2009 from http://www.unevoc.unesco.org/fileadmin / user_upload/pubs/LearningToDo.pdf.
  • Yılmaz, A. (2007). Bozkır’da çalışan sağlık görevlilerinin sağlık eğitimi konusundaki bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Yüksel, S. İ. (2006). İlköğretim vatandaşlık ve insan hakları eğitimi dersinde öyküleri kullanmanın duyuşsal özelliklerin kazandırılmasına etkisi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
APA tahiroğlu m, ÇETİN T (2012). İlköğretim 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersinde Sağlıklı Olmaya Önem Verme Değerinin Öğretimine İlişkin Öğrenci Tutumları. , 1633 - 1651.
Chicago tahiroğlu mustafa,ÇETİN Turhan İlköğretim 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersinde Sağlıklı Olmaya Önem Verme Değerinin Öğretimine İlişkin Öğrenci Tutumları. (2012): 1633 - 1651.
MLA tahiroğlu mustafa,ÇETİN Turhan İlköğretim 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersinde Sağlıklı Olmaya Önem Verme Değerinin Öğretimine İlişkin Öğrenci Tutumları. , 2012, ss.1633 - 1651.
AMA tahiroğlu m,ÇETİN T İlköğretim 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersinde Sağlıklı Olmaya Önem Verme Değerinin Öğretimine İlişkin Öğrenci Tutumları. . 2012; 1633 - 1651.
Vancouver tahiroğlu m,ÇETİN T İlköğretim 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersinde Sağlıklı Olmaya Önem Verme Değerinin Öğretimine İlişkin Öğrenci Tutumları. . 2012; 1633 - 1651.
IEEE tahiroğlu m,ÇETİN T "İlköğretim 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersinde Sağlıklı Olmaya Önem Verme Değerinin Öğretimine İlişkin Öğrenci Tutumları." , ss.1633 - 1651, 2012.
ISNAD tahiroğlu, mustafa - ÇETİN, Turhan. "İlköğretim 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersinde Sağlıklı Olmaya Önem Verme Değerinin Öğretimine İlişkin Öğrenci Tutumları". (2012), 1633-1651.
APA tahiroğlu m, ÇETİN T (2012). İlköğretim 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersinde Sağlıklı Olmaya Önem Verme Değerinin Öğretimine İlişkin Öğrenci Tutumları. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 12(2 Suplementary), 1633 - 1651.
Chicago tahiroğlu mustafa,ÇETİN Turhan İlköğretim 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersinde Sağlıklı Olmaya Önem Verme Değerinin Öğretimine İlişkin Öğrenci Tutumları. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri 12, no.2 Suplementary (2012): 1633 - 1651.
MLA tahiroğlu mustafa,ÇETİN Turhan İlköğretim 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersinde Sağlıklı Olmaya Önem Verme Değerinin Öğretimine İlişkin Öğrenci Tutumları. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, vol.12, no.2 Suplementary, 2012, ss.1633 - 1651.
AMA tahiroğlu m,ÇETİN T İlköğretim 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersinde Sağlıklı Olmaya Önem Verme Değerinin Öğretimine İlişkin Öğrenci Tutumları. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri. 2012; 12(2 Suplementary): 1633 - 1651.
Vancouver tahiroğlu m,ÇETİN T İlköğretim 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersinde Sağlıklı Olmaya Önem Verme Değerinin Öğretimine İlişkin Öğrenci Tutumları. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri. 2012; 12(2 Suplementary): 1633 - 1651.
IEEE tahiroğlu m,ÇETİN T "İlköğretim 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersinde Sağlıklı Olmaya Önem Verme Değerinin Öğretimine İlişkin Öğrenci Tutumları." Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 12, ss.1633 - 1651, 2012.
ISNAD tahiroğlu, mustafa - ÇETİN, Turhan. "İlköğretim 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersinde Sağlıklı Olmaya Önem Verme Değerinin Öğretimine İlişkin Öğrenci Tutumları". Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri 12/2 Suplementary (2012), 1633-1651.