MAZBUT VE MÜLHAK VAKIFLARDA GALLE (GELİR) ÜZERİNDE VAKIF EVLATLARININ ve DİĞER İLGİLİLERİN HAK SAHİPLİĞİ ve İNTİFA HAKKI HAYRINDAN FAZLA OLAN MÜLHAK VAKIFLARIN AİLE VAKFINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ

Yıl: 2016 Cilt: 22 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 823 - 851 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

MAZBUT VE MÜLHAK VAKIFLARDA GALLE (GELİR) ÜZERİNDE VAKIF EVLATLARININ ve DİĞER İLGİLİLERİN HAK SAHİPLİĞİ ve İNTİFA HAKKI HAYRINDAN FAZLA OLAN MÜLHAK VAKIFLARIN AİLE VAKFINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ

Öz:
743 sayılı Türk Medeni Kanununun yürürlüğünden önce kurulmuş olan vakıflarda vakfedenin, kendi soyundan gelen kişiler ile hısımları başta olmak üzere üçüncü kişilere vakfedilen malvarlığı ya da geliri üzerinde belirli koşullara bağlı olarak bir menfaat sağlaması mümkündü. Gerek Türk Medeni Kanununun kabulünden sonra yürürlüğe giren 2762 sayılı Vakıflar Kanunu ve gerekse bu Kanunu mülga eden 5737 sayılı Vakıflar Kanununda hak sahiplerinin galle üzerindeki hak sahipliği korunmuştur. Ancak Vakıflar Kanunu, vakfedenin hısmı olan şahısların galleden yararlanması için, vakfeden ile hısımlık ilişkisinin ve vakıf senedine göre diğer başka koşullar aranıyorsa bu koşulların hak sahibi açısından gerçekleşip gerçekleşmediğinin Mahkemece tespit edilmesini aramaktadır. Uygulamada bu davaya vakıf evladiye davaları ya da galleye müstehik evlat olduğunun tespiti davası denilmektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Hukuk

Te rights of the children of the endower and other related persons on the income in the pious foundations that were joined together and began to be administered by the State and the transformation of the pious foundations, with usufruct rights more than their charitable service, into family foundations

Öz:
The endower could provide a benefit from the endowed property or its income based upon certain conditions for his descendants and third parties including his family members in the pious foundations established before the commencement of Turkish Civil Law numbered 743. Both in the Law of Foundations numbered 2762 entered into force after Turkish Civil Law and Law of Foundations numbered 5737 which repealed it the rights on income for the rights holders were preserved. But for the kins of the endower to benefit from income, the Law of Foundations requires that whether the relationship of kinship and other conditions stipulated in the foundation deed, if there are any, are realized or not must be determined by the Court. In practice, these cases are called "heirloom claims" or "lawsuits to determine the descendants entitled to the income".
Anahtar Kelime:

Konular: Hukuk
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akgündüz, Ahmed, İslam Hukukunda ve Osmanlı Tatbikatında Vakıf Müesesesi, İstanbul 1996.
  • Akıntürk, Turgut/Karaman, Derya Ateş, Türk Medeni Hukuku Aile Hukuku, 2. Cilt, İstanbul 2012.
  • Akipek, Şebnem/Altaş, Hüseyin, "Vakıfarda Evladiye Davaları", Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, C.47, S.1-4, Ankara 1998, (s.145-151).
  • Avcı, Mehmet Özgür, Türk Medeni Kanununa Göre Vakıf Yönetim Organı, İstanbul 2006.
  • Ballar, Suat, Yeni Vakıflar Hukuku, Ankara 2008.
  • Dural, Mustafa/ Öğüz, Tufan/Gümüş, Mustafa Alper, Türk Özel Hukuku C.III, Aile Hukuku, İstanbul 2015.
  • Erdoğan, Mehmet, Fıkıh ve Hukuk Terimleri Sözlüğü, İstanbul 2005.
  • Eren, Fikret, Borçlar Hukuku Genel Hükümler, Ankara 2012, s.1282-1283.
  • Hatemi, Hüseyin, Medeni Hukuk Tüzel Kişileri, C.I,İstanbul 1979.
  • Karinâbâdizâde Ömer Hilmi/Sungurbey, İsmet, Eski Vakıfların Temel Kitabı, İstanbul 1978.
  • Kuru, Baki/Arslan, Ramazan/Yılmaz, Ejder, Medeni Usul Hukuku Ders Kitabı, Ankara 2011.
  • Oğuzman, M.Kemal/Öz, Turgut, Borçlar Hukuku Genel Hükümler, C.1, İstanbul 2014.
  • Oğuzman, M.Kemal/Dural, Mustafa, Aile Hukuku, İstanbul 1998.
  • Öğüz, M. Tufan, Türk Hukukunda Vakıf Tüzel Kişiliğinin Hukuki Esasları, İstanbul 2007.
  • Ömer Hilmi (Karinâbâdizâde), İtha'ül Ahlaf fiAhkâmül Evkaf, İstanbul 1307 (H.) Özkaya, Eraslan, Eski Vakıf Hukuku, Ankara 2012.
  • Tekinay, Selahattin Sulhi, Türk Aile Hukuku, İstanbul 1990.
  • Uluç, Yusuf, Vakıflar Hukuku ve Mevzuatı, Ankara 2008.
  • Yener, M. Serhat/Uslu Kazım, Mazbut ve Mülhak Vakıflarda Vakfiyeden Doğan Haklara İlişkin Davalar, Ankara 2013.
APA ÇINAR Ö (2016). MAZBUT VE MÜLHAK VAKIFLARDA GALLE (GELİR) ÜZERİNDE VAKIF EVLATLARININ ve DİĞER İLGİLİLERİN HAK SAHİPLİĞİ ve İNTİFA HAKKI HAYRINDAN FAZLA OLAN MÜLHAK VAKIFLARIN AİLE VAKFINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ. , 823 - 851.
Chicago ÇINAR Ömer MAZBUT VE MÜLHAK VAKIFLARDA GALLE (GELİR) ÜZERİNDE VAKIF EVLATLARININ ve DİĞER İLGİLİLERİN HAK SAHİPLİĞİ ve İNTİFA HAKKI HAYRINDAN FAZLA OLAN MÜLHAK VAKIFLARIN AİLE VAKFINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ. (2016): 823 - 851.
MLA ÇINAR Ömer MAZBUT VE MÜLHAK VAKIFLARDA GALLE (GELİR) ÜZERİNDE VAKIF EVLATLARININ ve DİĞER İLGİLİLERİN HAK SAHİPLİĞİ ve İNTİFA HAKKI HAYRINDAN FAZLA OLAN MÜLHAK VAKIFLARIN AİLE VAKFINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ. , 2016, ss.823 - 851.
AMA ÇINAR Ö MAZBUT VE MÜLHAK VAKIFLARDA GALLE (GELİR) ÜZERİNDE VAKIF EVLATLARININ ve DİĞER İLGİLİLERİN HAK SAHİPLİĞİ ve İNTİFA HAKKI HAYRINDAN FAZLA OLAN MÜLHAK VAKIFLARIN AİLE VAKFINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ. . 2016; 823 - 851.
Vancouver ÇINAR Ö MAZBUT VE MÜLHAK VAKIFLARDA GALLE (GELİR) ÜZERİNDE VAKIF EVLATLARININ ve DİĞER İLGİLİLERİN HAK SAHİPLİĞİ ve İNTİFA HAKKI HAYRINDAN FAZLA OLAN MÜLHAK VAKIFLARIN AİLE VAKFINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ. . 2016; 823 - 851.
IEEE ÇINAR Ö "MAZBUT VE MÜLHAK VAKIFLARDA GALLE (GELİR) ÜZERİNDE VAKIF EVLATLARININ ve DİĞER İLGİLİLERİN HAK SAHİPLİĞİ ve İNTİFA HAKKI HAYRINDAN FAZLA OLAN MÜLHAK VAKIFLARIN AİLE VAKFINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ." , ss.823 - 851, 2016.
ISNAD ÇINAR, Ömer. "MAZBUT VE MÜLHAK VAKIFLARDA GALLE (GELİR) ÜZERİNDE VAKIF EVLATLARININ ve DİĞER İLGİLİLERİN HAK SAHİPLİĞİ ve İNTİFA HAKKI HAYRINDAN FAZLA OLAN MÜLHAK VAKIFLARIN AİLE VAKFINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ". (2016), 823-851.
APA ÇINAR Ö (2016). MAZBUT VE MÜLHAK VAKIFLARDA GALLE (GELİR) ÜZERİNDE VAKIF EVLATLARININ ve DİĞER İLGİLİLERİN HAK SAHİPLİĞİ ve İNTİFA HAKKI HAYRINDAN FAZLA OLAN MÜLHAK VAKIFLARIN AİLE VAKFINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, 22(3), 823 - 851.
Chicago ÇINAR Ömer MAZBUT VE MÜLHAK VAKIFLARDA GALLE (GELİR) ÜZERİNDE VAKIF EVLATLARININ ve DİĞER İLGİLİLERİN HAK SAHİPLİĞİ ve İNTİFA HAKKI HAYRINDAN FAZLA OLAN MÜLHAK VAKIFLARIN AİLE VAKFINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi 22, no.3 (2016): 823 - 851.
MLA ÇINAR Ömer MAZBUT VE MÜLHAK VAKIFLARDA GALLE (GELİR) ÜZERİNDE VAKIF EVLATLARININ ve DİĞER İLGİLİLERİN HAK SAHİPLİĞİ ve İNTİFA HAKKI HAYRINDAN FAZLA OLAN MÜLHAK VAKIFLARIN AİLE VAKFINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, vol.22, no.3, 2016, ss.823 - 851.
AMA ÇINAR Ö MAZBUT VE MÜLHAK VAKIFLARDA GALLE (GELİR) ÜZERİNDE VAKIF EVLATLARININ ve DİĞER İLGİLİLERİN HAK SAHİPLİĞİ ve İNTİFA HAKKI HAYRINDAN FAZLA OLAN MÜLHAK VAKIFLARIN AİLE VAKFINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi. 2016; 22(3): 823 - 851.
Vancouver ÇINAR Ö MAZBUT VE MÜLHAK VAKIFLARDA GALLE (GELİR) ÜZERİNDE VAKIF EVLATLARININ ve DİĞER İLGİLİLERİN HAK SAHİPLİĞİ ve İNTİFA HAKKI HAYRINDAN FAZLA OLAN MÜLHAK VAKIFLARIN AİLE VAKFINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi. 2016; 22(3): 823 - 851.
IEEE ÇINAR Ö "MAZBUT VE MÜLHAK VAKIFLARDA GALLE (GELİR) ÜZERİNDE VAKIF EVLATLARININ ve DİĞER İLGİLİLERİN HAK SAHİPLİĞİ ve İNTİFA HAKKI HAYRINDAN FAZLA OLAN MÜLHAK VAKIFLARIN AİLE VAKFINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ." Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, 22, ss.823 - 851, 2016.
ISNAD ÇINAR, Ömer. "MAZBUT VE MÜLHAK VAKIFLARDA GALLE (GELİR) ÜZERİNDE VAKIF EVLATLARININ ve DİĞER İLGİLİLERİN HAK SAHİPLİĞİ ve İNTİFA HAKKI HAYRINDAN FAZLA OLAN MÜLHAK VAKIFLARIN AİLE VAKFINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ". Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi 22/3 (2016), 823-851.