Yıl: 2016 Cilt: 12 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 113 - 129 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

REKABET STRATEJİLERİNİN İLERİ İMALAT TEKNOLOJİLERİ VE FİRMA PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİLERİ

Öz:
Küreselleşmenin getirdiği dinamik ve yoğun rekabet ortamında firmaların sürdürülebilirliğini sağlaması için rekabet stratejilerini, kullanacağı stratejik araçlarını net olarak belirlemesi kaçınılmaz olmuştur. Bu çalışma, Batı Marmara Bölgesi'nde faaliyet gösteren üretim işletmelerindeki 352 yöneticiden elde edilen verilerin değerlendirilmesine odaklanmıştır. Çalışmanın amacı, rekabet stratejileri, ileri imalat teknolojileri ve firma performansı arasındaki etkileşimi incelemektir. Sonuçta, rekabet stratejileri ve ileri imalat teknolojilerinin firma performansı üzerinde; rekabet stratejilerinin ileri imalat teknolojileri üzerinde anlamlı ve pozitif etkileri tespit edilmiştir. Alt değişkenlerin de analiz edildiği çalışmada, yenilik stratejisinin ileri imalat teknolojileri üzerinde; maliyet liderliğiyle destekli hizmet farklılaştırma stratejisi, yenilik stratejisi ve ileri imalat teknolojilerinin firma performansı üzerinde anlamlı ve pozitif yönlü etkileri gözlenmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: İş Bilgisayar Bilimleri, Yazılım Mühendisliği İşletme Endüstri Mühendisliği İmalat Mühendisliği Bilgisayar Bilimleri, Bilgi Sistemleri İktisat İşletme Finans

THE EFFECTS OF COMPETITIVE STRATEGIES ON ADVANCED MANUFACTURE TECHNOLOGIES AND FIRM PERFORMANCE

Öz:
In the dynamic and intense competition environment brought by globalization, it is inevitable for firms to define their competitive strategies and strategic tools that they will use in order to maintain their sustainability. This study focused on evaluation of the data obtained from 352 managers of manufacturing firms that operate in Western Marmara Region. The purpose of this study is to examine the interaction among competitive strategies, advanced manufacturing technologies and firm performance. During data analysis, factor, correlation and regression analysis are made by SPSS 18 software package. Positive and significant impact of competitive strategies and advanced manufacture technologies on firm performance is found as a result of the analysis. Furthermore, positive and significant impact of competitive strategies on advanced manufacture technologies is found. In this study, in which the sub-variables are also analyzed, positive and significant effect of advanced manufacturing technologies, service differentiation strategy assisted by cost leadership, and innovation strategy on firm performance was detected. Moreover, positive and significant effect of innovation strategy on advanced manufacturing strategies is found.
Anahtar Kelime:

Konular: İş Bilgisayar Bilimleri, Yazılım Mühendisliği İşletme Endüstri Mühendisliği İmalat Mühendisliği Bilgisayar Bilimleri, Bilgi Sistemleri İktisat İşletme Finans
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA YÜCEL R, AHMETOĞULLARI K (2016). REKABET STRATEJİLERİNİN İLERİ İMALAT TEKNOLOJİLERİ VE FİRMA PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİLERİ. , 113 - 129.
Chicago YÜCEL Rahmi,AHMETOĞULLARI KAYHAN REKABET STRATEJİLERİNİN İLERİ İMALAT TEKNOLOJİLERİ VE FİRMA PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİLERİ. (2016): 113 - 129.
MLA YÜCEL Rahmi,AHMETOĞULLARI KAYHAN REKABET STRATEJİLERİNİN İLERİ İMALAT TEKNOLOJİLERİ VE FİRMA PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİLERİ. , 2016, ss.113 - 129.
AMA YÜCEL R,AHMETOĞULLARI K REKABET STRATEJİLERİNİN İLERİ İMALAT TEKNOLOJİLERİ VE FİRMA PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİLERİ. . 2016; 113 - 129.
Vancouver YÜCEL R,AHMETOĞULLARI K REKABET STRATEJİLERİNİN İLERİ İMALAT TEKNOLOJİLERİ VE FİRMA PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİLERİ. . 2016; 113 - 129.
IEEE YÜCEL R,AHMETOĞULLARI K "REKABET STRATEJİLERİNİN İLERİ İMALAT TEKNOLOJİLERİ VE FİRMA PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİLERİ." , ss.113 - 129, 2016.
ISNAD YÜCEL, Rahmi - AHMETOĞULLARI, KAYHAN. "REKABET STRATEJİLERİNİN İLERİ İMALAT TEKNOLOJİLERİ VE FİRMA PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİLERİ". (2016), 113-129.
APA YÜCEL R, AHMETOĞULLARI K (2016). REKABET STRATEJİLERİNİN İLERİ İMALAT TEKNOLOJİLERİ VE FİRMA PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİLERİ. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 12(2), 113 - 129.
Chicago YÜCEL Rahmi,AHMETOĞULLARI KAYHAN REKABET STRATEJİLERİNİN İLERİ İMALAT TEKNOLOJİLERİ VE FİRMA PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİLERİ. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 12, no.2 (2016): 113 - 129.
MLA YÜCEL Rahmi,AHMETOĞULLARI KAYHAN REKABET STRATEJİLERİNİN İLERİ İMALAT TEKNOLOJİLERİ VE FİRMA PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİLERİ. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, vol.12, no.2, 2016, ss.113 - 129.
AMA YÜCEL R,AHMETOĞULLARI K REKABET STRATEJİLERİNİN İLERİ İMALAT TEKNOLOJİLERİ VE FİRMA PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİLERİ. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi. 2016; 12(2): 113 - 129.
Vancouver YÜCEL R,AHMETOĞULLARI K REKABET STRATEJİLERİNİN İLERİ İMALAT TEKNOLOJİLERİ VE FİRMA PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİLERİ. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi. 2016; 12(2): 113 - 129.
IEEE YÜCEL R,AHMETOĞULLARI K "REKABET STRATEJİLERİNİN İLERİ İMALAT TEKNOLOJİLERİ VE FİRMA PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİLERİ." Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 12, ss.113 - 129, 2016.
ISNAD YÜCEL, Rahmi - AHMETOĞULLARI, KAYHAN. "REKABET STRATEJİLERİNİN İLERİ İMALAT TEKNOLOJİLERİ VE FİRMA PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİLERİ". Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 12/2 (2016), 113-129.