Yıl: 1999 Cilt: 9 Sayı: 1-2 Sayfa Aralığı: 1 - 5 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Konya Merinosu koçlarında sperma kalitesi,testis ölçüleri ve kan testosteron düzeylerine ilişkin mevsimsel değişikliklerin araştırılması

Öz:
Konya Merinosu koçlarının sperma kalitesi, teslis ölçüleri ve plazma testosteron düzeyleri üzerine mevsimsel değişikliklerin etkileri belirlendi. Araştırma, Mart 1997 ile Şubat 1998 tarihleri arasında ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış mevsimlerinde 3-4 yaşlı toplam 10 baş koç üzerinde gerçekleştirildi. Sperma örnekleri koçlardan suni vajen yardımıyla alındı ve her bir sperma örneğinde miktar, yoğunluk, motilite, ölü ve anormal spermatozoon oranları belirlendi. Koçların skrotal çevre uzunluğu (SC) ve teslis hacimleri (TV) ölçüldü ve her bir mevsimde plazma testosteron düzeylerinin belirlenmesi amacıyla kan örnekleri alındı. Koçların sperma kal'tesi sonbaharda arttı ve kış mevsiminde azaldı. SC değerleri mevsimlere göre değişti, en yüksek SC değeri sonbaharda ve en düşük kış mevsiminde şekillendi (p<0.05). Yaz ve sonbahar mevsimlerinde elde edilen TV düzeyleri, ilkbahar ve kış ile karşılaştırıldığında önemli ölçüde yüksek bulundu (p<0.05). Sonbaharda belirlenen plazma testosteron düzeyleri, yaz mevsiminde elde edilen değerden daha yüksekti (p<0.05). Bununla birlikte en düşük testosteron düzeyi ilkbahar ve kış mevsimlerinde elde edildi. Sperma miktarı, yoğunluğu ve motililesinin, kendi aralarında pozitif korelasyon bulunmasına rağmen, ölü ve anormal spermatozoon oranları ile aralarında negatif korelasyon olduğu belirlendi (p<0.05). SC ve TV düzeyleri ile sperma miktarı ve motilitesi arasında pozitif korelasyon tespit edildi, ancak, ölü ve anormal spermatozoon oranları arasında negatif korelasyon belirlendi (p<0.05). Bu sonuçlar, Konya Merinosu koçlarında sperma kalitesi, teslis ölçüleri ve plazma testosteron düzeylerinin mevsimlere göre değiştiğini göstermektedir.
Anahtar Kelime: testis büyüklüğü Konya Merinosu testosteron koç vücut ölçümleri Merinos sperm kalitesi koyun testis mevsimsel değişimler

Konular: Biyoloji

Seasonal variation in sperm quality, testicular size and plasma testosterone concentrations in Konya Merino rams.

Öz:
Seasonal variations in sperm quality, testicular size and plasma testosterone concentrations were evaluated in Konya Merino rams. The experiment was conducted on 10 rams aged between 3 and 4 years old, during the period from March 1997 to February 1998. During spring, summer, autumn and winter, semen samples of each ram was collected by artificial vagina and examined for semen volume, sperm concentration, individual motility, dead and abnormal sperm rates. Scrotal circumference (SC) and testes volume (TV) were measured, and blood samples were collected to determine plasma testosterone levels during in each season. Semen quality increased in autumn and decreased in winter season. SC values varied with regards to season with a highest value in autumn and the lowest in winter (p<0.05). TV was significantly higher in summer and autumn compared to spring and winter season (p<0.05). Plasma testosterone concentrations determined in autumn was higher than the values obtained in summer (p<0.05). However, the lowest testosterone levels were obtained in spring and winter.Semen volume, sperm concentration and sperm motility was negatively correlated with dead and abnormal sperm rates (p<0.05), although they are positively correlated with each other (p<0.05). SC and TV was positively correlated with semen volume and individual motility. However, SC and TV was negatively correlated with dead and abnormal sperm rates (p<0.05). These results show that semen quality, testes measurements and plasma testosterone concentrations vary with regards to season in Konya Merino rams.
Anahtar Kelime: sperm quality sheep testes seasonal variation testes size Konya Merino testosterone rams body measurements Merino

Konular: Biyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Kaya A, YILDIZ C, LEHİMCİOĞLU N, ERGİN A, AKSOY M (1999). Konya Merinosu koçlarında sperma kalitesi,testis ölçüleri ve kan testosteron düzeylerine ilişkin mevsimsel değişikliklerin araştırılması. , 1 - 5.
Chicago Kaya Abdullah,YILDIZ Cengiz,LEHİMCİOĞLU NECDET CANKAT,ERGİN Ali,AKSOY Melih Konya Merinosu koçlarında sperma kalitesi,testis ölçüleri ve kan testosteron düzeylerine ilişkin mevsimsel değişikliklerin araştırılması. (1999): 1 - 5.
MLA Kaya Abdullah,YILDIZ Cengiz,LEHİMCİOĞLU NECDET CANKAT,ERGİN Ali,AKSOY Melih Konya Merinosu koçlarında sperma kalitesi,testis ölçüleri ve kan testosteron düzeylerine ilişkin mevsimsel değişikliklerin araştırılması. , 1999, ss.1 - 5.
AMA Kaya A,YILDIZ C,LEHİMCİOĞLU N,ERGİN A,AKSOY M Konya Merinosu koçlarında sperma kalitesi,testis ölçüleri ve kan testosteron düzeylerine ilişkin mevsimsel değişikliklerin araştırılması. . 1999; 1 - 5.
Vancouver Kaya A,YILDIZ C,LEHİMCİOĞLU N,ERGİN A,AKSOY M Konya Merinosu koçlarında sperma kalitesi,testis ölçüleri ve kan testosteron düzeylerine ilişkin mevsimsel değişikliklerin araştırılması. . 1999; 1 - 5.
IEEE Kaya A,YILDIZ C,LEHİMCİOĞLU N,ERGİN A,AKSOY M "Konya Merinosu koçlarında sperma kalitesi,testis ölçüleri ve kan testosteron düzeylerine ilişkin mevsimsel değişikliklerin araştırılması." , ss.1 - 5, 1999.
ISNAD Kaya, Abdullah vd. "Konya Merinosu koçlarında sperma kalitesi,testis ölçüleri ve kan testosteron düzeylerine ilişkin mevsimsel değişikliklerin araştırılması". (1999), 1-5.
APA Kaya A, YILDIZ C, LEHİMCİOĞLU N, ERGİN A, AKSOY M (1999). Konya Merinosu koçlarında sperma kalitesi,testis ölçüleri ve kan testosteron düzeylerine ilişkin mevsimsel değişikliklerin araştırılması. Hayvancılık Araştırma Dergisi, 9(1-2), 1 - 5.
Chicago Kaya Abdullah,YILDIZ Cengiz,LEHİMCİOĞLU NECDET CANKAT,ERGİN Ali,AKSOY Melih Konya Merinosu koçlarında sperma kalitesi,testis ölçüleri ve kan testosteron düzeylerine ilişkin mevsimsel değişikliklerin araştırılması. Hayvancılık Araştırma Dergisi 9, no.1-2 (1999): 1 - 5.
MLA Kaya Abdullah,YILDIZ Cengiz,LEHİMCİOĞLU NECDET CANKAT,ERGİN Ali,AKSOY Melih Konya Merinosu koçlarında sperma kalitesi,testis ölçüleri ve kan testosteron düzeylerine ilişkin mevsimsel değişikliklerin araştırılması. Hayvancılık Araştırma Dergisi, vol.9, no.1-2, 1999, ss.1 - 5.
AMA Kaya A,YILDIZ C,LEHİMCİOĞLU N,ERGİN A,AKSOY M Konya Merinosu koçlarında sperma kalitesi,testis ölçüleri ve kan testosteron düzeylerine ilişkin mevsimsel değişikliklerin araştırılması. Hayvancılık Araştırma Dergisi. 1999; 9(1-2): 1 - 5.
Vancouver Kaya A,YILDIZ C,LEHİMCİOĞLU N,ERGİN A,AKSOY M Konya Merinosu koçlarında sperma kalitesi,testis ölçüleri ve kan testosteron düzeylerine ilişkin mevsimsel değişikliklerin araştırılması. Hayvancılık Araştırma Dergisi. 1999; 9(1-2): 1 - 5.
IEEE Kaya A,YILDIZ C,LEHİMCİOĞLU N,ERGİN A,AKSOY M "Konya Merinosu koçlarında sperma kalitesi,testis ölçüleri ve kan testosteron düzeylerine ilişkin mevsimsel değişikliklerin araştırılması." Hayvancılık Araştırma Dergisi, 9, ss.1 - 5, 1999.
ISNAD Kaya, Abdullah vd. "Konya Merinosu koçlarında sperma kalitesi,testis ölçüleri ve kan testosteron düzeylerine ilişkin mevsimsel değişikliklerin araştırılması". Hayvancılık Araştırma Dergisi 9/1-2 (1999), 1-5.