Yıl: 2017 Cilt: 9 Sayı: 16 Sayfa Aralığı: 97 - 133 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Üniversite Gençlerinin Kur’an’a Dair İlgi, Algı ve Bilgileri: Giresun Üniversitesi Örneği

Öz:
Üniversitelerde öğrenim gören gençler, üniversite öncesi örgü'ın eğitimde Kur'an'adair çeşitli bilgiler almaktadır. Aile ve çevreleri de gençlere benzeri bilgilervermektedir. Bu bilgiler, onların Kur'an'ı tanımalarını ve ona karşı tutumgeliştirmelerini sağlamaktadır. İşte bu çalışmada, üniversite gençlerinin Kur'anhakkındaki birtakım ilgi, algı ve bilgileri, kız ve erkek öğrenciler ile lisans ve ön lisansöğrencileri arasında farklılaşma olup olmadığı açısından incelenmiştir.Giresun Üniversitesi öğrencilerinden rastgele yöntemle örneklem alınmıştır. Veriler,frekans dağılımı, yüzdelik oranlar ve ki'--kare analizleri ile ortaya çıkarılmıştır. Kızöğrencilerin, Kur'an'a dair ilgi, algı ve bilgilerinin birçok bakımdan erkek öğrencileregöre daha fazla olduğu görülmüştür. Aynı şekilde lisans ve ön lisans öğrencileriarasında da bazı hususlarda farklılaşma tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara görebazı önerilerde bulunulmuştur.Araştırma sonucuna göre üniversite gençleri arasında Kur'an'a dair önemli bir ilgi vegenel kültür oluştuğu söylenebilir. Ancak ortalama sonuçlar iyi düzeyde görülse deülke ve milletimizin özellikleri, örgün ve yaygın eğitim imkanları dikkate alındığındabu oranların çok daha yukarılara çıkarılması gerektiğini ifade etmek gerekir. Bununiçin Kur'an, meal ve tefsir okumayı özendirici çalışmalar yapılmalıdır. Üniversitelere,"Kur'an ve Meali" gibi seçmeli dersler konulmalıdır. Dil, üslup, mantık, kültür, eğitimseviyesi gibi hususlar göz önünde bulundurularak, gençlerin okuyabileceği mealler vetefsirler hazırlanmalıdır.
Anahtar Kelime:

The Interests, Senses and Knowledges of University Youth About Quran: Case Study of Giresun University

Öz:
Young people wh ostudy n the un vers t es have been acqu r ng some knowledges on Quran n the formal educat on pre-un vers ty per od. At the same t me they also have been obta n ng s m lar knowledges v a fam ly and env ronment. Th s knowledges have been prov d ng them to recogn se and develope an att tude toward the Quran. Here, n th s study, some concern about the setup of the un vers ty youth, percept on and knowledge between graduate and undergraduate students w th male and female students were exam ned n terms of whether there s a d fferent at on. The sample was taken from G resun Un vers ty students w th random method. The data were revealed by means of frequency d str but on, percentage sandch -squared analyses. In th s survey, has been seen the nterests, senses and knowledges of female students about Quran s more than male students n many aspects. S m larly, d fferentat on between graduateand under graduate students at some matters have been determ ned. Accord ng the results, are made some suggest ons. Accord ng the research results, t can be sa d that there s an mportatnt nterest towards Quran and general culture among un versty youth. However although average results seem to be at a good level, cons der ng propert es of our country and nat on, organ zed educat on opportun t es, these rates should be much h gher. Selectable lessons such as Quran and ts Meal should be placed. Cons der ng factors such as language, style, log c, culture and educat on level, Meals and tafs rs that can be read by young people should be prepared
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Aydar, Hidayet (2015). Cumhuriyet Dönemi Türkçe Kur’an Tefsirleri Üzerine İstatiksel Bir Değerlendirme, Kilis Aralık Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, sayı 2.Cerrahoğlu, İsmail (1993). Tefsir Usulü, Ankara: Diyanet Vakfı Yayınları.
  • Cin. (1993). Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi İçinde (cilt 8, s. 5—8). Ankara: Diyanet Vakfı Yayınları.
  • Cirhinlioğlu, Fatma Gül ve OK, Üzeyir (201 1). Kadınlar mı Yoksa Erkekler mi Daha Dindar?, Zeitschriftfürdie Welt der Türken Journal of World of Turks, No 1.
  • Çayır, C. ve Arpacı, M. (2011). Üniversite Öğrencilerinin Dini Başacıkma Tutumları Üzerine Bir Araştırma (Dicle Üniversitesi Örneği), Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, sayı, 1.
  • Çelebi, İlyas. (2009). İslam ’ın İnanç Esasları, İstanbul: İsam Yayınları.
  • Çetin, Abdurrahman (2012). Kur’an İlimleri ve Kur ’an—ı Kerim Tarihi, İstanbul: Dergah Yayınları.
  • Diyanet İşleri Başkanlığı/DİB (2014). Türkiye ’de Dini Hayat Araştırması, Ankara: DİB Yayınları.
  • Doğan, Mehmet (1994). Büyük Türkçe Sözlük, İstanbul: Bahar Yayınları.
  • Doğan, M. Cihangir (2002). Üniversite Gençliğinin Alkol ve Uyuşturucuya İlişkin Tutumları (Ahmet Yesevi Uluslararası Türk -Kazak Üniversitesi Çimkent Örneği), İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, sayı, 6.
  • Durmuş, Beril ve Yurtkoru, E. Serra ve Çinko, Murat (2013). Sosyal Bilimlerde SPSS ’le Veri Analizi, İstanbul: Beta Basım Yayın, 5. Baskı.
  • Hacımüftüoğlu, Halil (2010). Kur ’an ercümelerinde Yöntem Sorunu, İstanbul: İz Yayınları.
  • Kartopu, Saffet ve Tanrıverdi, Hasan (2013). Dini Kavramlarla İlgili Algıların Oluşumunda Çocukluk Döneminin Etkisi: Gümüşhane Üniversitesi Örneği, heJournal of AcademicSocialScience Studies, sayı, 7.
  • Milli Eğitim Bakanlığı/MEB (2010/1). Ortaöğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi (9,10,11,12) Öğretim Proğramı ve Klavuzu, Ankara: MEB Yayınları.
  • (2010/2). İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi (4,5, 6, 7,8) Öğretim Proğramı ve Klavuzu, Ankara: MEB Yayınları.
  • Muska. (2006). Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi içinde (cilt. 31, s. 267). Ankara: Diyanet Vakfı Yayınları.
  • Öztürk, Mustafa (2012). Cumhuriyet Türkiyesi ’nde Meal ve efsirin Serancamı, Ankara: Ankara Okulu Yayınları.
  • Polat Fethi Ahmet (2007). Kur'an'a Yaklaşımlar Çağdaş İslam Düşüncesinde, İstanbul: İz Yayıncılık.
  • Taş, Kemaleddin (2005). Üniversite Gençliğinin Dindarlık Kriterleri Ölçeği, Ankara: Alter Yayıncılık.
  • Taş, Kemaleddin ve Uçar, R. (2004). Üniversite Gençliğinin Din, İslâm ve Terör İlişkisini Algılayışı (Süleyman Demirel Üniversitesi Örneği), Dinî Araştırmalar, sayı, 20.
  • Yapıcı, Asım (2009). Modernleşme -Sekülerleşme Sürecinde Türk Gençliğinin Anlam Dünyasında Dinin Yeri (Çukurova Üniversitesi Örneği), Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, sayı, 2.
  • URL: https://tr.survevmonkevcom/mp/sample—size/ (05.04.2016)
  • URL: http://Www.zinde.info/kuran%C2%92in-anlamiyla—bulusmak—kamuoyu—anketi/ 126.1 1.2008)
APA AYGÜN A, Karadeniz H (2017). Üniversite Gençlerinin Kur’an’a Dair İlgi, Algı ve Bilgileri: Giresun Üniversitesi Örneği. , 97 - 133.
Chicago AYGÜN ABDULLAH,Karadeniz Hayrettin Üniversite Gençlerinin Kur’an’a Dair İlgi, Algı ve Bilgileri: Giresun Üniversitesi Örneği. (2017): 97 - 133.
MLA AYGÜN ABDULLAH,Karadeniz Hayrettin Üniversite Gençlerinin Kur’an’a Dair İlgi, Algı ve Bilgileri: Giresun Üniversitesi Örneği. , 2017, ss.97 - 133.
AMA AYGÜN A,Karadeniz H Üniversite Gençlerinin Kur’an’a Dair İlgi, Algı ve Bilgileri: Giresun Üniversitesi Örneği. . 2017; 97 - 133.
Vancouver AYGÜN A,Karadeniz H Üniversite Gençlerinin Kur’an’a Dair İlgi, Algı ve Bilgileri: Giresun Üniversitesi Örneği. . 2017; 97 - 133.
IEEE AYGÜN A,Karadeniz H "Üniversite Gençlerinin Kur’an’a Dair İlgi, Algı ve Bilgileri: Giresun Üniversitesi Örneği." , ss.97 - 133, 2017.
ISNAD AYGÜN, ABDULLAH - Karadeniz, Hayrettin. "Üniversite Gençlerinin Kur’an’a Dair İlgi, Algı ve Bilgileri: Giresun Üniversitesi Örneği". (2017), 97-133.
APA AYGÜN A, Karadeniz H (2017). Üniversite Gençlerinin Kur’an’a Dair İlgi, Algı ve Bilgileri: Giresun Üniversitesi Örneği. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, 9(16), 97 - 133.
Chicago AYGÜN ABDULLAH,Karadeniz Hayrettin Üniversite Gençlerinin Kur’an’a Dair İlgi, Algı ve Bilgileri: Giresun Üniversitesi Örneği. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi 9, no.16 (2017): 97 - 133.
MLA AYGÜN ABDULLAH,Karadeniz Hayrettin Üniversite Gençlerinin Kur’an’a Dair İlgi, Algı ve Bilgileri: Giresun Üniversitesi Örneği. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, vol.9, no.16, 2017, ss.97 - 133.
AMA AYGÜN A,Karadeniz H Üniversite Gençlerinin Kur’an’a Dair İlgi, Algı ve Bilgileri: Giresun Üniversitesi Örneği. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi. 2017; 9(16): 97 - 133.
Vancouver AYGÜN A,Karadeniz H Üniversite Gençlerinin Kur’an’a Dair İlgi, Algı ve Bilgileri: Giresun Üniversitesi Örneği. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi. 2017; 9(16): 97 - 133.
IEEE AYGÜN A,Karadeniz H "Üniversite Gençlerinin Kur’an’a Dair İlgi, Algı ve Bilgileri: Giresun Üniversitesi Örneği." Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, 9, ss.97 - 133, 2017.
ISNAD AYGÜN, ABDULLAH - Karadeniz, Hayrettin. "Üniversite Gençlerinin Kur’an’a Dair İlgi, Algı ve Bilgileri: Giresun Üniversitesi Örneği". Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi 9/16 (2017), 97-133.