Yıl: 1999 Cilt: 14 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 1 - 14 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Çarşamba ovası toprakalarının erozyona uğrama eğilimi üzerine etkili olan toprak bileşenlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma

Öz:
Bu araştırma, Çarşamba Ovasında, bazı toprak bileşenleri ile strüktürel dayanıklılık ve erozyona duyarlılık ölçütleri arasındaki ilişkileri ortaya koymak amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla bölgeyi temsilen tarla tarımı yapılmakta olan alanlardan ve yüzeyden (0-20cm) 50 adet toprak örneği toplanmıştır. Toprakların kum, silt ve kil içeriği, organik madde kapsamı, değişebilir Ca+Mg içeriği ve katyon değişim kapasitesi değerleri ile dispersiyon oranı, erozyon oranı, toprak aşınım faktörü ve kil oranı değerleri arasında önemli ilişkiler elde edilmiştir. Yukarıda ifade edilen bileşenlerin aşınabilirlik üzerindeki doğrudan etkinlikleri kil> kum>silt>değişebilir sodyum>plastiklik indeksi>pH>katyon değişim kapasitesi>Ca+Mg ve organik madde şeklinde olmuştur.
Anahtar Kelime: mil fraksiyonu sodyum toprak kil fraksiyonu katyon değiştirme kapasitesi erozyona duyarlılık kalsiyum Türkiye istatistiksel analizler Çarşamba Ovası kum fraksiyonu dağılma organik madde toprak organik materyali magnezyum Samsun erozyon

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Tarımsal Ekonomi ve Politika Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Bitki Bilimleri Çevre Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi

Effect of soil components on erodibility of the soils

Öz:
The objective of this research was to investigate the relationships of soil components among some indices of structural stability and erodibility of the soils. For this purpose, 50 surface samples (0-20cm) were collected from arable lands, Çarşamba district at northern part of Turkey. Significant correlation coefficient were found among sand content, silt content, clay content, organic matter content, plastic index, Ca+Mg content, cation exchange capacity and dispersion ratio, erosion ratio, soil erodibility factor, clay ratio of the soils. At the end of the evaluation of the indices stated above, the components of the soil can be sorted as follows: clay content > sand content > silt content > sodium content > plastic index > cation exchange capacity > Ca+Mg > organic matter content.
Anahtar Kelime: calcium Turkey statistical analysis Carsamba Plain sand fraction dispersion organic matter soil organic matter magnesium Samsun erosion silt fraction sodium soil clay fraction cation exchange capacity erodibility

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Tarımsal Ekonomi ve Politika Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Bitki Bilimleri Çevre Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KURUN F, ÖZDEMİR N (1999). Çarşamba ovası toprakalarının erozyona uğrama eğilimi üzerine etkili olan toprak bileşenlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. , 1 - 14.
Chicago KURUN Feride,ÖZDEMİR Nutullah Çarşamba ovası toprakalarının erozyona uğrama eğilimi üzerine etkili olan toprak bileşenlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. (1999): 1 - 14.
MLA KURUN Feride,ÖZDEMİR Nutullah Çarşamba ovası toprakalarının erozyona uğrama eğilimi üzerine etkili olan toprak bileşenlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. , 1999, ss.1 - 14.
AMA KURUN F,ÖZDEMİR N Çarşamba ovası toprakalarının erozyona uğrama eğilimi üzerine etkili olan toprak bileşenlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. . 1999; 1 - 14.
Vancouver KURUN F,ÖZDEMİR N Çarşamba ovası toprakalarının erozyona uğrama eğilimi üzerine etkili olan toprak bileşenlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. . 1999; 1 - 14.
IEEE KURUN F,ÖZDEMİR N "Çarşamba ovası toprakalarının erozyona uğrama eğilimi üzerine etkili olan toprak bileşenlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma." , ss.1 - 14, 1999.
ISNAD KURUN, Feride - ÖZDEMİR, Nutullah. "Çarşamba ovası toprakalarının erozyona uğrama eğilimi üzerine etkili olan toprak bileşenlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma". (1999), 1-14.
APA KURUN F, ÖZDEMİR N (1999). Çarşamba ovası toprakalarının erozyona uğrama eğilimi üzerine etkili olan toprak bileşenlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi), 14(3), 1 - 14.
Chicago KURUN Feride,ÖZDEMİR Nutullah Çarşamba ovası toprakalarının erozyona uğrama eğilimi üzerine etkili olan toprak bileşenlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi) 14, no.3 (1999): 1 - 14.
MLA KURUN Feride,ÖZDEMİR Nutullah Çarşamba ovası toprakalarının erozyona uğrama eğilimi üzerine etkili olan toprak bileşenlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi), vol.14, no.3, 1999, ss.1 - 14.
AMA KURUN F,ÖZDEMİR N Çarşamba ovası toprakalarının erozyona uğrama eğilimi üzerine etkili olan toprak bileşenlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi). 1999; 14(3): 1 - 14.
Vancouver KURUN F,ÖZDEMİR N Çarşamba ovası toprakalarının erozyona uğrama eğilimi üzerine etkili olan toprak bileşenlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi). 1999; 14(3): 1 - 14.
IEEE KURUN F,ÖZDEMİR N "Çarşamba ovası toprakalarının erozyona uğrama eğilimi üzerine etkili olan toprak bileşenlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma." Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi), 14, ss.1 - 14, 1999.
ISNAD KURUN, Feride - ÖZDEMİR, Nutullah. "Çarşamba ovası toprakalarının erozyona uğrama eğilimi üzerine etkili olan toprak bileşenlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma". Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi) 14/3 (1999), 1-14.