Yıl: 1999 Cilt: 14 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 65 - 75 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Horoz ibiği ( Amaranthus sp.)'nin azot ihtiyacının ot ve tohum veriminin ve bazı özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma

Öz:
Samsun ekolojik koşullarında farklı azotlu gübre dozlarının, horoz ibiğinin ot ve tohum verimi ile diğer bazı özellikleri üzerine etkisinin incelendiği bu araştırma, 1995 ve 1996 yıllarında Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde yürütülmüştür. Denemede A. mategazzianus türüne ait beyaz tohumlu D-337 ve A. cruentus türüne ait-siyah tohumlu D-338 adlı iki horoz ibiği çeşidi kullanılmıştır. Çeşitlere 0, 3, 6, 9 ve 12 kg/da olacak şekilde gübre dozları uygulanmıştır. Her iki yılda da ekim işlemi mayıs ayı sonlarında, ot için hasat süt olum devresinde, tohum için hasat ise bir salkımdaki tohumların %75'den fazlasının olgunlaştığı devrede yapılmıştır. Azot dozu arttıkça çeşitlerin genellikle bitki boyları, bitkide yaprak sayıları ve sap kalınlıkları artmıştır. Bu özellikler yönünden çeşitler arasında da önemli farklılıklar bulunmuştur. Uygulanan azot dozunun artışına paralel olarak, elde edilen kuru ot verimleri artmıştır. D-337 çeşidinden (566 kg/da), D-338'e göre daha yüksek kuru ot verimi alınmıştır. Azot dozlarının artışı ile, çeşitlerin ham protein ve ham kül oran ve verimleri artmıştır. D-338 çeşidinden (167.5 kg/da), D-337'ye göre daha yüksek ortalama tohum verimi alınırken, azot dozlarının tohum verimi üzerine önemli bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Uygulanan azot dozları, ayrıca, tohumların bin tane ağırlıkları ve çimlenme güçlerini de etkilememiştir.
Anahtar Kelime: tohum ürün verimi uygulama oranı kuru ot ham protein kuru madde birikimi tohum çimlenmesi verim kimyasal bileşim tohum üretimi Amaranthus cruentus Amaranthus kül bitki bileşimi azotlu gübreler kültür çeşitleri

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bitki Bilimleri Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması Orman Mühendisliği Entomoloji Ziraat, Toprak Bilimi

An investigation on the determination of n requirmenet, hay and seed yields and some traits of amaranth ( Amaranthus sp.)

Öz:
This research in which the effects of different nitrogen fertilizer doses on hay and seed yields and some traits of amaranth were studied, was conducted during 1995 and 1996 growing periods at "Black-sea Regional Agricultural Research Institute". In this study, white seeded D-337 variety (A mategazzianus) and black seeded D-338 variety (A cruentus) with 0, 3, 6, 9 and 12 kg/da nitrogen levels were used. Sowing process was achieved on the end of may both two years. Harvest for hay production was made at milk stage and for seed production at period in which above 75% of seeds in one raceme were at full ripen stage.Plant heights, leaf numbers and stem thickness were increased with increasing nitrogen doses. In terms of these traits, there were significant differencies between the varieties. Hay yield was increased parallel to increases in N doses. Average hay yield obtained from D-337 variety (566 kg/da) higher than D-338. Crude protein and crude ash yields were increased depend on N doses increasing. Higher average seed yield was obtained from D-338 (167.5 kg/da) compare with D-337. There were no significant effect of nitrogen doses on seed yield, 1000-seed weight and germination vigor.
Anahtar Kelime: plant composition nitrogen fertilizers cultivars seeds crop yield application rates hay crude protein dry matter accumulation seed germination yields chemical composition seed production Amaranthus cruentus Amaranthus ash

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bitki Bilimleri Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması Orman Mühendisliği Entomoloji Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA GENÇ N, ACAR Z (1999). Horoz ibiği ( Amaranthus sp.)'nin azot ihtiyacının ot ve tohum veriminin ve bazı özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. , 65 - 75.
Chicago GENÇ Nevzat,ACAR Zeki Horoz ibiği ( Amaranthus sp.)'nin azot ihtiyacının ot ve tohum veriminin ve bazı özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. (1999): 65 - 75.
MLA GENÇ Nevzat,ACAR Zeki Horoz ibiği ( Amaranthus sp.)'nin azot ihtiyacının ot ve tohum veriminin ve bazı özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. , 1999, ss.65 - 75.
AMA GENÇ N,ACAR Z Horoz ibiği ( Amaranthus sp.)'nin azot ihtiyacının ot ve tohum veriminin ve bazı özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. . 1999; 65 - 75.
Vancouver GENÇ N,ACAR Z Horoz ibiği ( Amaranthus sp.)'nin azot ihtiyacının ot ve tohum veriminin ve bazı özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. . 1999; 65 - 75.
IEEE GENÇ N,ACAR Z "Horoz ibiği ( Amaranthus sp.)'nin azot ihtiyacının ot ve tohum veriminin ve bazı özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma." , ss.65 - 75, 1999.
ISNAD GENÇ, Nevzat - ACAR, Zeki. "Horoz ibiği ( Amaranthus sp.)'nin azot ihtiyacının ot ve tohum veriminin ve bazı özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma". (1999), 65-75.
APA GENÇ N, ACAR Z (1999). Horoz ibiği ( Amaranthus sp.)'nin azot ihtiyacının ot ve tohum veriminin ve bazı özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi), 14(3), 65 - 75.
Chicago GENÇ Nevzat,ACAR Zeki Horoz ibiği ( Amaranthus sp.)'nin azot ihtiyacının ot ve tohum veriminin ve bazı özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi) 14, no.3 (1999): 65 - 75.
MLA GENÇ Nevzat,ACAR Zeki Horoz ibiği ( Amaranthus sp.)'nin azot ihtiyacının ot ve tohum veriminin ve bazı özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi), vol.14, no.3, 1999, ss.65 - 75.
AMA GENÇ N,ACAR Z Horoz ibiği ( Amaranthus sp.)'nin azot ihtiyacının ot ve tohum veriminin ve bazı özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi). 1999; 14(3): 65 - 75.
Vancouver GENÇ N,ACAR Z Horoz ibiği ( Amaranthus sp.)'nin azot ihtiyacının ot ve tohum veriminin ve bazı özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi). 1999; 14(3): 65 - 75.
IEEE GENÇ N,ACAR Z "Horoz ibiği ( Amaranthus sp.)'nin azot ihtiyacının ot ve tohum veriminin ve bazı özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma." Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi), 14, ss.65 - 75, 1999.
ISNAD GENÇ, Nevzat - ACAR, Zeki. "Horoz ibiği ( Amaranthus sp.)'nin azot ihtiyacının ot ve tohum veriminin ve bazı özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma". Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi) 14/3 (1999), 65-75.