Yıl: 1999 Cilt: 6 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 25 - 34 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Verbascum varians Freyn&Sint. var. trapezunticum Murb. ( Scrophulariaceae )'un morfolojik, anatomik ve sitolojik yönden incelenmesi

Öz:
Bu calışmada, endemik bir tür olan Verbascum varians var. Trapezunticum morfolojik, anatomik ve sitolojik yönden incelendi. Çalışma 3 bölümde gerçekleştirildi. İlk bölümde taksonun dış morfolojisi herbaryum örneklerinden tespit edildi. İkinci bölümde kök, gövde ve yapraklardan alınan enine kesitler ile yapraklardan alınan yüzeysel kesitler incelenerek anatomisi belirlendi. Her morfolojik hem de anatomik özellikler çizimlerle desteklendi. Çalışmanın son bölümünde, aktif kök uçları kullanılarak kromozon sayımı yapıldı ve kromozom sayısı 2n=26 olarak tespit edildi.
Anahtar Kelime: bitki morfolojisi Verbascum varians sitoloji kromozom sayısı Scrophulariaceae tanımlama bitki anotomisi

Morphologica,anatomical and cytological investigation on Verbascum varians Freyn&Sint. var. trapezunticum Murb. ( Scrophulariaceae )

Öz:
In this study, the morphology, anatomy and cytology of Verbascum varians var. trapezunticum, an endemic species, have been investigated. The study was carried out in there stages, the external morphology was determined from herbarium materials. In the second stage, the anatomy was examined by examining transversal sections of the root, stem and leaf and also surfacial sections of the leaf. Both external and internal characters were drawn by using a camera lucida microscope. In the last stage, chromosome count was carried out using actively growing root tips, and chromosome number was determined as 2n =26
Anahtar Kelime: cytology chromosome number Scrophulariaceae descriptions plant anatomy plant morphology Verbascum varians

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ÇOŞKUNÇELEBİ K, Inceer H, BEYAZOGLU O (1999). Verbascum varians Freyn&Sint. var. trapezunticum Murb. ( Scrophulariaceae )'un morfolojik, anatomik ve sitolojik yönden incelenmesi. , 25 - 34.
Chicago ÇOŞKUNÇELEBİ KAMİL,Inceer Huseyin,BEYAZOGLU Osman Verbascum varians Freyn&Sint. var. trapezunticum Murb. ( Scrophulariaceae )'un morfolojik, anatomik ve sitolojik yönden incelenmesi. (1999): 25 - 34.
MLA ÇOŞKUNÇELEBİ KAMİL,Inceer Huseyin,BEYAZOGLU Osman Verbascum varians Freyn&Sint. var. trapezunticum Murb. ( Scrophulariaceae )'un morfolojik, anatomik ve sitolojik yönden incelenmesi. , 1999, ss.25 - 34.
AMA ÇOŞKUNÇELEBİ K,Inceer H,BEYAZOGLU O Verbascum varians Freyn&Sint. var. trapezunticum Murb. ( Scrophulariaceae )'un morfolojik, anatomik ve sitolojik yönden incelenmesi. . 1999; 25 - 34.
Vancouver ÇOŞKUNÇELEBİ K,Inceer H,BEYAZOGLU O Verbascum varians Freyn&Sint. var. trapezunticum Murb. ( Scrophulariaceae )'un morfolojik, anatomik ve sitolojik yönden incelenmesi. . 1999; 25 - 34.
IEEE ÇOŞKUNÇELEBİ K,Inceer H,BEYAZOGLU O "Verbascum varians Freyn&Sint. var. trapezunticum Murb. ( Scrophulariaceae )'un morfolojik, anatomik ve sitolojik yönden incelenmesi." , ss.25 - 34, 1999.
ISNAD ÇOŞKUNÇELEBİ, KAMİL vd. "Verbascum varians Freyn&Sint. var. trapezunticum Murb. ( Scrophulariaceae )'un morfolojik, anatomik ve sitolojik yönden incelenmesi". (1999), 25-34.
APA ÇOŞKUNÇELEBİ K, Inceer H, BEYAZOGLU O (1999). Verbascum varians Freyn&Sint. var. trapezunticum Murb. ( Scrophulariaceae )'un morfolojik, anatomik ve sitolojik yönden incelenmesi. Ot Sistematik Botanik Dergisi, 6(2), 25 - 34.
Chicago ÇOŞKUNÇELEBİ KAMİL,Inceer Huseyin,BEYAZOGLU Osman Verbascum varians Freyn&Sint. var. trapezunticum Murb. ( Scrophulariaceae )'un morfolojik, anatomik ve sitolojik yönden incelenmesi. Ot Sistematik Botanik Dergisi 6, no.2 (1999): 25 - 34.
MLA ÇOŞKUNÇELEBİ KAMİL,Inceer Huseyin,BEYAZOGLU Osman Verbascum varians Freyn&Sint. var. trapezunticum Murb. ( Scrophulariaceae )'un morfolojik, anatomik ve sitolojik yönden incelenmesi. Ot Sistematik Botanik Dergisi, vol.6, no.2, 1999, ss.25 - 34.
AMA ÇOŞKUNÇELEBİ K,Inceer H,BEYAZOGLU O Verbascum varians Freyn&Sint. var. trapezunticum Murb. ( Scrophulariaceae )'un morfolojik, anatomik ve sitolojik yönden incelenmesi. Ot Sistematik Botanik Dergisi. 1999; 6(2): 25 - 34.
Vancouver ÇOŞKUNÇELEBİ K,Inceer H,BEYAZOGLU O Verbascum varians Freyn&Sint. var. trapezunticum Murb. ( Scrophulariaceae )'un morfolojik, anatomik ve sitolojik yönden incelenmesi. Ot Sistematik Botanik Dergisi. 1999; 6(2): 25 - 34.
IEEE ÇOŞKUNÇELEBİ K,Inceer H,BEYAZOGLU O "Verbascum varians Freyn&Sint. var. trapezunticum Murb. ( Scrophulariaceae )'un morfolojik, anatomik ve sitolojik yönden incelenmesi." Ot Sistematik Botanik Dergisi, 6, ss.25 - 34, 1999.
ISNAD ÇOŞKUNÇELEBİ, KAMİL vd. "Verbascum varians Freyn&Sint. var. trapezunticum Murb. ( Scrophulariaceae )'un morfolojik, anatomik ve sitolojik yönden incelenmesi". Ot Sistematik Botanik Dergisi 6/2 (1999), 25-34.