Sosyal Bilgiler Dersinde Yaratıcı Drama’nın Bir Yöntem Olarak Kullanılmasının Öğrenci Başarısına Etkisi

Yıl: 2017 Cilt: 42 Sayı: 192 Sayfa Aralığı: 349 - 365 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Sosyal Bilgiler Dersinde Yaratıcı Drama’nın Bir Yöntem Olarak Kullanılmasının Öğrenci Başarısına Etkisi

Öz:
Bu araştırma, ilköğretim 5. sınıf Sosyal Bilgiler Dersi "Gruplar, Kurumlar ve Sosyal Örgütler" öğrenme alanında yer alan "Toplum İçin Çalışanlar" ünitesinin yaratıcı drama yöntemiyle işlenmesinin öğrenci başarısına etkisi olup olmadığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu, Şırnak ilinde yer alan bir devlet okulu ile bir özel okulda öğrenim gören 5. sınıf öğrencilerinden seçkisiz örnekleme yöntemi ile belirlenen 106 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada nitel ve nicel yöntemler bir arada kullanılmıştır. Nitel yöntem olarak açık uçlu sorulardan oluşan değerlendirme formundaki veriler içerik analiz türlerinden frekans analizi kullanılarak elde edilmiştir. Nicel yöntem olarak ise "Solomon Dört Gruplu Araştırma Modeli" (S.D.G.M.) kullanılmıştır. Deney grubunda, konular işlenirken yaratıcı drama yöntemi, kontrol grubunda ise soru-cevap, örnek olay, anlatım ve tartışma yöntem ve teknikleri kullanılmıştır. Uygulama her bir okul türü için 4'er hafta olmak üzere toplam 24 saat sürmüştür. Ön test ve son testlerden elde edilen puanlar değerlendirilerek deney ve kontrol grupları arasında fark olup olmadığı "t testi" ile ortaya konulmuştur. Ayrıca grupların fark puanlarının ortalamaları arasındaki farkın anlamlı olup olmadığı tek faktörlü varyans analizi (ANOVA) ile test edilmiştir. Araştırmanın sonucunda devlet okulunda ve özel okulda öğrenim gören öğrencilerin son test ortalama puanları karşılaştırıldığında; öğrencilerin son test puanlarında öğrenim gördükleri okul türüne göre anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Elde edilen nitel veriler incelendiğinde; deney grubunda yer alan öğrenciler, yaratıcı dramanın dersleri çok eğlenceli ve zevkli hale getirdiği, derslerde sıkılmadıklarını ve derse katılımın daha yüksek olduğunu ifade etmişlerdir. Özetle; Sosyal Bilgiler Dersinde yaratıcı dramanın bir yöntem olarak kullanılmasının öğrenci başarısı üzerinde anlamlı düzeyde etkili olduğu ve öğrencilerin birçok açıdan olumlu bir öğrenme süreci geçirdikleri sonucuna ulaşılmıştır
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel Psikoloji Aile Çalışmaları Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Adıgüzel, Ö. (2017). Eğitimde yaratıcı drama (10. bs.). Ankara: PegemA Yayıncılık. Akkaya, M. (2012). Sosyal bilgilerde göç konusunun drama yöntemiyle öğretiminin akademik başarıya etkisi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Akoğuz, M. (2002). İletişim becerilerinin geliştirilmesinde yaratıcı dramanın etkisi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Aykaç, M. (2008). Sosyal bilgiler dersinde yaratıcı damanın yöntem olarak kullanılmasının öğrenci başarısına etkisi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Bilek, E. (2009). İlköğretim üçüncü sınıf hayat bilgisi dersinde dramatizasyon yönteminin öğrencilerin sosyalduygusal uyumlarına ve akademik başarılarına etkisi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Celal Bayar Üniversitesi, Manisa.
  • Bingöl, K. T. (2015). İlköğretim 4. sınıf sosyal bilgiler dersinin drama tekniğiyle işlenmesinin akademik başarı, tutum ve kalıcılığa etkisi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Erzincan Üniversitesi, Erzincan
  • Büyüköztürk, Ş. (2014). Deneysel desenler öntest-sontest kontrol grubu desen ve veri analizi (4. bs.). Ankara: PegemA Yayıncılık.
  • Büyüköztürk, Ş. (2012). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı (16. bs.). Ankara: PegemA Yayıncılık.
  • Debre, İ. (2008). İlköğretim sosyal bilgiler dersi coğrafya konularının öğretiminde ders anlatım stratejisi olarak dramatizasyonun kullanılmasının öğrencinin başarı düzeyine etkisi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Yeditepe Üniversitesi, İstanbul.
  • Demirel, Ö. (2015). Öğretim ilke ve yöntemleri öğretme sanatı (22. bs.) Ankara: PegemA Yayıncılık.
  • Doğanay, A. (2008). Çağdaş sosyal bilgiler anlayışı ışığında yeni sosyal bilgiler programının değerlendirilmesi. Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 17(2), 77-96
  • Erdem Zengin, E. (2014). Yöntem olarak yaratıcı drama kullanımının ilkokul 4. sınıf sosyal bilgiler öğretim programındaki değerlere etkisi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Niğde Üniversitesi, Niğde.
  • Gürel, F. Ç. (2004). Sosyal bilgiler dersinde yaratıcı drama yönteminin erişiye ve kalıcılığa etkisi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bolu.
  • Güven, İ. (2009). Yaratıcı drama yoluyla öğrenme stratejilerinin geliştirilmesi. Yaratıcı Drama Dergisi, 4(7), 23-34.
  • Karakuş, Ö. ve Başıbüyük, O. (2009). Deneysel ve deneysel olmayan araştırma yöntemleri. K. Böke (Ed.), Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri içinde (s. 198-240). İstanbul: Alfa Yayınları.
  • Karasar, N. (2015). Bilimsel araştırma yöntemi (28. bs.). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Karataş, O. (2011). İlköğretim I. kademe sosyal bilgiler dersi doğal afet eğitiminde drama tekniğinin öğrencilerin başarılarına etkisi: Deneysel çalışma (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Kafkas Üniversitesi, Kars.
  • Kocayörük, Y. A. (2000). İlköğretim öğrencilerinin sosyal becerilerini geliştirmede dramanın etkisi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Koç, F. (1999). Eğitimde yaratıcı dramanın öğrenmeye etkisi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Milli Eğitim Bakanlığı. (2005). İlköğretim sosyal bilgiler öğretim programı ve kılavuzu (4-5. Sınıflar). Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basımevi.
  • Özdemir, S. M. (2014). Sosyal bilgiler öğretimi programı ve değerlendirilmesi. M. Safran (Ed.), Sosyal bilgiler öğretimi içinde (s. 18-48). Ankara: PegemA Yayıncılık.
  • Özer, M. (2004). İlköğretim sosyal bilgiler öğretiminde, yaratıcı drama yönteminin demokratik tutumlara ve ders başarısına etkisi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.
  • Patton, M. Q. (2014). Nitel araştırma ve değerlendirme yöntemleri (A. Çekiç ve A. Bakla, Çev.). Ankara: Pegem Akademi.
  • Rüzgar, M. A. (2014). 6. sınıf sosyal bilgiler programındaki ipek yolunda türkler ünitesinde geçen göç kavramının drama yöntemiyle işlenmesinin öğrenci başarısına etkisi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Giresun Üniversitesi, Giresun.
  • Saraç, A. (2015). Sosyal bilgiler dersinde drama yöntemi kullanılmasının tutum, başarı ve kalıcılığa etkisi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir.
  • Sever, R. (2015), Sosyal bilgiler öğretimine giriş. R. Sever (Ed.), Sosyal bilgiler öğretimi içinde (s. 3-24). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Sönmez, V. (2010). Sosyal bilgiler öğretimi ve öğretmen kılavuzu (6. bs.). Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Şimşek, E. A. (2001). Sosyal bilgiler öğretiminde drama tekniğinin kalıcılığın artırılmasında kullanılması (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Marmara Üniversitesi, İstanbul.
  • Taşkıran, S. (2005). Drama yöntemi ile ilköğretim dördüncü sınıf sosyal bilgiler dersinin işlenişinin öğrenme ve öğrencilerin benlik kavramına etkisi yönünden değerlendirilmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Selçuk Üniversitesi, Konya.
  • Tavşancıl, E. ve Aslan, A. E. (2001). Sözel, yazılı ve diğer materyaller için içerik analizi ve uygulama örnekleri. İstanbul: Epsilon Yayıncılık.
  • Üstündağ, T. (1998). Vatandaşlık ve insan hakları eğitimi dersinin öğretiminde yaratıcı dramanın erişiye ve derse yönelik öğrenci tutumlarına etkisi (Yayımlanmamış doktora tezi). Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  • Üstündağ, T. (2012). Yaratıcı drama öğretmenimin günlüğü (11. bs.). Ankara: PegemA Yayıncılık. Yalçın, (2004). İlköğretim sosyal bilgiler dersinin yaratıcı drama yöntemi ile verilmesinin dersin öğrenilmesine etkisinin incelenmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Sakarya Üniversitesi, Sakarya.
  • Yalım, N. (2003). İlköğretim dördüncü sınıf fen bilgisi dersinin yaratıcı drama yöntemi ile öğretiminin öğrencilerin akademik başarılarına etkisi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.
  • Yılmaz, S. (2013). Sosyal bilgiler derslerinde drama yöntemi ile öğretimin öğrencilerin sosyal beceri, empatik beceri ve akademik başarı düzeylerine etkisi (Yayımlanmamış doktora tezi). Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
  • Zayimoğlu, F. (2006). İlköğretim 6. Sınıf sosyal bilgiler dersi “coğrafya ve dünyamız” ünitesinde yaratıcı drama yöntemi kullanımının öğrenci başarısı ve tutumlarına etkisi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara.
APA Nayci Ö, ADIGÜZEL Ö (2017). Sosyal Bilgiler Dersinde Yaratıcı Drama’nın Bir Yöntem Olarak Kullanılmasının Öğrenci Başarısına Etkisi. , 349 - 365.
Chicago Nayci Ömer,ADIGÜZEL ÖMER Sosyal Bilgiler Dersinde Yaratıcı Drama’nın Bir Yöntem Olarak Kullanılmasının Öğrenci Başarısına Etkisi. (2017): 349 - 365.
MLA Nayci Ömer,ADIGÜZEL ÖMER Sosyal Bilgiler Dersinde Yaratıcı Drama’nın Bir Yöntem Olarak Kullanılmasının Öğrenci Başarısına Etkisi. , 2017, ss.349 - 365.
AMA Nayci Ö,ADIGÜZEL Ö Sosyal Bilgiler Dersinde Yaratıcı Drama’nın Bir Yöntem Olarak Kullanılmasının Öğrenci Başarısına Etkisi. . 2017; 349 - 365.
Vancouver Nayci Ö,ADIGÜZEL Ö Sosyal Bilgiler Dersinde Yaratıcı Drama’nın Bir Yöntem Olarak Kullanılmasının Öğrenci Başarısına Etkisi. . 2017; 349 - 365.
IEEE Nayci Ö,ADIGÜZEL Ö "Sosyal Bilgiler Dersinde Yaratıcı Drama’nın Bir Yöntem Olarak Kullanılmasının Öğrenci Başarısına Etkisi." , ss.349 - 365, 2017.
ISNAD Nayci, Ömer - ADIGÜZEL, ÖMER. "Sosyal Bilgiler Dersinde Yaratıcı Drama’nın Bir Yöntem Olarak Kullanılmasının Öğrenci Başarısına Etkisi". (2017), 349-365.
APA Nayci Ö, ADIGÜZEL Ö (2017). Sosyal Bilgiler Dersinde Yaratıcı Drama’nın Bir Yöntem Olarak Kullanılmasının Öğrenci Başarısına Etkisi. Eğitim ve Bilim, 42(192), 349 - 365.
Chicago Nayci Ömer,ADIGÜZEL ÖMER Sosyal Bilgiler Dersinde Yaratıcı Drama’nın Bir Yöntem Olarak Kullanılmasının Öğrenci Başarısına Etkisi. Eğitim ve Bilim 42, no.192 (2017): 349 - 365.
MLA Nayci Ömer,ADIGÜZEL ÖMER Sosyal Bilgiler Dersinde Yaratıcı Drama’nın Bir Yöntem Olarak Kullanılmasının Öğrenci Başarısına Etkisi. Eğitim ve Bilim, vol.42, no.192, 2017, ss.349 - 365.
AMA Nayci Ö,ADIGÜZEL Ö Sosyal Bilgiler Dersinde Yaratıcı Drama’nın Bir Yöntem Olarak Kullanılmasının Öğrenci Başarısına Etkisi. Eğitim ve Bilim. 2017; 42(192): 349 - 365.
Vancouver Nayci Ö,ADIGÜZEL Ö Sosyal Bilgiler Dersinde Yaratıcı Drama’nın Bir Yöntem Olarak Kullanılmasının Öğrenci Başarısına Etkisi. Eğitim ve Bilim. 2017; 42(192): 349 - 365.
IEEE Nayci Ö,ADIGÜZEL Ö "Sosyal Bilgiler Dersinde Yaratıcı Drama’nın Bir Yöntem Olarak Kullanılmasının Öğrenci Başarısına Etkisi." Eğitim ve Bilim, 42, ss.349 - 365, 2017.
ISNAD Nayci, Ömer - ADIGÜZEL, ÖMER. "Sosyal Bilgiler Dersinde Yaratıcı Drama’nın Bir Yöntem Olarak Kullanılmasının Öğrenci Başarısına Etkisi". Eğitim ve Bilim 42/192 (2017), 349-365.