Yağlı tohumlu bitkilerde yağ asitleri kompozisyonunun bazı morfolojik ve fizyolojik özelliklere ve ekolojik bölgelere görde değişimi

Yıl: 1999 Cilt: 23 Sayı: supp1 Sayfa Aralığı: 81 - 86 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yağlı tohumlu bitkilerde yağ asitleri kompozisyonunun bazı morfolojik ve fizyolojik özelliklere ve ekolojik bölgelere görde değişimi

Öz:
Bu araştırmada; ayçiçeği ( Helianthus annuusL.), aspir ( Carthamus tinctoriusL.), soya ( Glycine max(L.) Merr.), mısır ( Zea mays L. ), yerfıstığı ( Arachis hypogaeaL. ), susam ( Sesamum indicumL.), pamuk ( Gossypium hirsitumL.), kolza ( Brassica napus L.), haşhaş ( Papaver somniferumL.), tütün ( Nicotiana tabacum L.), pelemir ( Cephelaria syriaca L.), keten ( Linum usitatissimum L.) ve ketencik ( Camalina sativaL. ) bitkilerinin tohumlarından ve ayrıca zeytin ( 0lea europeaL. )'den elde edilen toplam 14 farklı bitkisel yağın yağ asitleri bileşimleri karşılaştırılmıştır. Yağ asitlerinin morfolojik ve fizyolojik özelliklere ve ekolojik bölgelere gšre değişiminin saptanmasında; aspirde tabla pozisyonu, susam ve haşhaşta farklı tohum rengi, kolzada tohumun farklı gelişim ve olum dšnemleri ve susamda farklı ekolojik bölgelerde yetiştirilen yerel çeşitler incelenmiştir. Sonuç olarak; yağ bitkilerinde yağ asitleri kompozisyonları bakımından türe özgü karakteristik farklılıklar bulunmuş, ancak her bir yağ bitkisinin kendine özgü yağ asitleri kompozisyonunun sabit olmadığı, çeşitli içsel ve dışsal faktšrlerin etkisi ile sürekli bir değişime açık olduğu saptanmıştır.
Anahtar Kelime: Sesamum indicum susam ekoloji yağ asitleri Gossypium hirsutum Linum usitatissimum yağlı tohumlu bitkiler Olea europaea Glycine max Zea mays aspir kolza zeytin Brassica napus Cephalaria syriaca soya fasulyesi Arachis hypogaea Camelina sativa keten mısır Helianthus annuus fizyoloji tütün Nicotiana tabacum pamuk Papaver somniferum haşhaş yerfıstığı morfolojik özellikler ayçiçeği

Konular: Biyoloji

Variations of fatty acid composition according to some morphological and physiological properties and ecological regions oilseed plants

Öz:
Fatty acid composition of 14 different vegetable oils obtained from sunflower ( Helianthus annuus L.), safflower ( Carthamus tinctorius L.), soybean ( Glycine max (L.) Merr.), corn ( Zea mays L.), peanut ( Arachis hypogaea L.), sesame ( Sesamum indicum L.), cotton ( Gossypium hirsitum L.), rape ( Brassica napus L.), poppy ( Papaver somniferumL.), tabacco ( Nicotiana tabacum L.), cephalaria ( Cephelaria syriaca L.), flax ( Linum usitatissimum L.) and camalia ( Camalina sativa L.) seeds and olive ( Olea europea L.) were compared in this study. The position effects in safflower, different seed colours in sesame and poppy, seed development stages in rape and different ecological local varieties in sesame were investigated in order to determine the variations of fatty acids according to some morphological and physiological properties and ecological regions. The results indicated that there were characteristic differences among the oilseed plants for their fatty acid compositon. However, specific composition of each one was not permanent and exposed to continuous changes under effects of various internal and external factors.
Anahtar Kelime: flax maize Helianthus annuus physiology tobacco Nicotiana tabacum cotton Papaver somniferum poppies groundnuts morphological properties sunflowers Sesamum indicum sesame ecology fatty acids Gossypium hirsutum Linum usitatissimum oilseed plants Olea europaea Glycine max Zea mays safflower rape olives Brassica napus Cephalaria syriaca soyabeans Arachis hypogaea Camelina sativa

Konular: Biyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Baydar H, TURGUT İ (1999). Yağlı tohumlu bitkilerde yağ asitleri kompozisyonunun bazı morfolojik ve fizyolojik özelliklere ve ekolojik bölgelere görde değişimi. , 81 - 86.
Chicago Baydar Hasan,TURGUT İsmail Yağlı tohumlu bitkilerde yağ asitleri kompozisyonunun bazı morfolojik ve fizyolojik özelliklere ve ekolojik bölgelere görde değişimi. (1999): 81 - 86.
MLA Baydar Hasan,TURGUT İsmail Yağlı tohumlu bitkilerde yağ asitleri kompozisyonunun bazı morfolojik ve fizyolojik özelliklere ve ekolojik bölgelere görde değişimi. , 1999, ss.81 - 86.
AMA Baydar H,TURGUT İ Yağlı tohumlu bitkilerde yağ asitleri kompozisyonunun bazı morfolojik ve fizyolojik özelliklere ve ekolojik bölgelere görde değişimi. . 1999; 81 - 86.
Vancouver Baydar H,TURGUT İ Yağlı tohumlu bitkilerde yağ asitleri kompozisyonunun bazı morfolojik ve fizyolojik özelliklere ve ekolojik bölgelere görde değişimi. . 1999; 81 - 86.
IEEE Baydar H,TURGUT İ "Yağlı tohumlu bitkilerde yağ asitleri kompozisyonunun bazı morfolojik ve fizyolojik özelliklere ve ekolojik bölgelere görde değişimi." , ss.81 - 86, 1999.
ISNAD Baydar, Hasan - TURGUT, İsmail. "Yağlı tohumlu bitkilerde yağ asitleri kompozisyonunun bazı morfolojik ve fizyolojik özelliklere ve ekolojik bölgelere görde değişimi". (1999), 81-86.
APA Baydar H, TURGUT İ (1999). Yağlı tohumlu bitkilerde yağ asitleri kompozisyonunun bazı morfolojik ve fizyolojik özelliklere ve ekolojik bölgelere görde değişimi. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 23(supp1), 81 - 86.
Chicago Baydar Hasan,TURGUT İsmail Yağlı tohumlu bitkilerde yağ asitleri kompozisyonunun bazı morfolojik ve fizyolojik özelliklere ve ekolojik bölgelere görde değişimi. Turkish Journal of Agriculture and Forestry 23, no.supp1 (1999): 81 - 86.
MLA Baydar Hasan,TURGUT İsmail Yağlı tohumlu bitkilerde yağ asitleri kompozisyonunun bazı morfolojik ve fizyolojik özelliklere ve ekolojik bölgelere görde değişimi. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, vol.23, no.supp1, 1999, ss.81 - 86.
AMA Baydar H,TURGUT İ Yağlı tohumlu bitkilerde yağ asitleri kompozisyonunun bazı morfolojik ve fizyolojik özelliklere ve ekolojik bölgelere görde değişimi. Turkish Journal of Agriculture and Forestry. 1999; 23(supp1): 81 - 86.
Vancouver Baydar H,TURGUT İ Yağlı tohumlu bitkilerde yağ asitleri kompozisyonunun bazı morfolojik ve fizyolojik özelliklere ve ekolojik bölgelere görde değişimi. Turkish Journal of Agriculture and Forestry. 1999; 23(supp1): 81 - 86.
IEEE Baydar H,TURGUT İ "Yağlı tohumlu bitkilerde yağ asitleri kompozisyonunun bazı morfolojik ve fizyolojik özelliklere ve ekolojik bölgelere görde değişimi." Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 23, ss.81 - 86, 1999.
ISNAD Baydar, Hasan - TURGUT, İsmail. "Yağlı tohumlu bitkilerde yağ asitleri kompozisyonunun bazı morfolojik ve fizyolojik özelliklere ve ekolojik bölgelere görde değişimi". Turkish Journal of Agriculture and Forestry 23/supp1 (1999), 81-86.