Yıl: 2016 Cilt: 16 Sayı: Özel Sayı Sayfa Aralığı: 35 - 46 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Cari Açık-Ekonomik Büyüme-Enflasyon ve İşsizlik Açmazında Türkiye: Yeni Nesil Bir Ekonometrik Analiz

Öz:
Bu çalışmada Türkiye'de cari açık, ekonomik büyüme, enflasyon ve işsizlik arasındaki ilişkiler simetrik ve asimetrik saklı nedensellik testleriyle, 2000Q1-2014Q4 dönemi için incelenmiştir. Seriler arasındaki saklı nedensellik ilişkileri; önce Hacker ve Hatemi-J (2012) tarafından geliştirilen, serilerin pozitif ve negatif şoklarını ayrıştırarak, bu şoklar arasındaki nedensellik ilişkilerini araştıran yöntemle incelenmiştir. Bu analiz sonucunda; pozitif büyüme şoklarından, pozitif işsizlik şokları ve pozitif cari açık şoklarına doğru tek yönlü, pozitif enflasyon ve pozitif işsizlik şokları arasında iki yönlü ve son olarak da negatif enflasyon şokuyla negatif büyüme şoku arasında tek yönlü bir nedensellik ilişkisinin var olduğu belirlenmiştir Çalışmada seriler arasındaki asimetrik saklı nedensellikilişkileri; Toda-Yamamoto (1995) testine dayalıHatemi-J (2012) yöntemiyle araştırılmıştır. Bu analizsonucunda ise; pozitif büyüme şoklarından negatif cariaçık ve enflasyon şoklarına doğru tek yönlü, negatifbüyüme şokundan pozitif cari açık şokuna doğru tekyönlü, negatif enflasyon şokundan pozitif işsizlik şokunadoğru ve negatif işsizlik şokundan pozitif enflasyonşokuna doğru tek yönlü nedensellik ilişkileri tespit edilmiştir.Yapılan bu çalışmanın, söz konusu değişkenlerarasındaki girift ilişki ağını ortaya çıkarması yönüyleönemli olduğu ve ilgili literatüre bir katkı sağlayacağıdeğerlendirilmektedir.
Anahtar Kelime:

In a Deadlock of Current Account Deficit-Economic Growth-Inflation and Unemployment: A New Generation Econometric Analysis For Turkey

Öz:
In this study, relations among current deficit, economic growth, inflation and unemployment in Turkey is investigated by symmetric and asymmetric hidden causality tests for 2000Q1-2014Q4 period. Hidden causality relations among series is examined by a method, firstly develop by Hacker and Hatemi-J (2012), which investigates the causality relations between positive and negative shocks after decompose them. After this analysis, it is estimated that there is one way causality from positive growth shocks to positive unemployment and positive current deficit shocks, from negative inflation shocks to negative growth shocks and two way causality between positive inflation and unemployment shocks Asymmetric hidden causality relations among seriesare investigated by Hatemi-J (2012) method basedon Toda-Yamamoto (1995) test. It is found that thereexists one way causality from positive growth shockto negative current deficit and inflation shocks, fromnegative growth shock to positive current deficit shock,from negative inflation shock to positive unemploymentshock and from negative unemployment shockto positive inflation shock. It is thought that this studyis important because it reveals the compact relationsamong above-mentioned series and it will contributeto the literature.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA GÖÇER İ, Gerede C (2016). Cari Açık-Ekonomik Büyüme-Enflasyon ve İşsizlik Açmazında Türkiye: Yeni Nesil Bir Ekonometrik Analiz. , 35 - 46.
Chicago GÖÇER İsmet,Gerede Cemaleddin Cari Açık-Ekonomik Büyüme-Enflasyon ve İşsizlik Açmazında Türkiye: Yeni Nesil Bir Ekonometrik Analiz. (2016): 35 - 46.
MLA GÖÇER İsmet,Gerede Cemaleddin Cari Açık-Ekonomik Büyüme-Enflasyon ve İşsizlik Açmazında Türkiye: Yeni Nesil Bir Ekonometrik Analiz. , 2016, ss.35 - 46.
AMA GÖÇER İ,Gerede C Cari Açık-Ekonomik Büyüme-Enflasyon ve İşsizlik Açmazında Türkiye: Yeni Nesil Bir Ekonometrik Analiz. . 2016; 35 - 46.
Vancouver GÖÇER İ,Gerede C Cari Açık-Ekonomik Büyüme-Enflasyon ve İşsizlik Açmazında Türkiye: Yeni Nesil Bir Ekonometrik Analiz. . 2016; 35 - 46.
IEEE GÖÇER İ,Gerede C "Cari Açık-Ekonomik Büyüme-Enflasyon ve İşsizlik Açmazında Türkiye: Yeni Nesil Bir Ekonometrik Analiz." , ss.35 - 46, 2016.
ISNAD GÖÇER, İsmet - Gerede, Cemaleddin. "Cari Açık-Ekonomik Büyüme-Enflasyon ve İşsizlik Açmazında Türkiye: Yeni Nesil Bir Ekonometrik Analiz". (2016), 35-46.
APA GÖÇER İ, Gerede C (2016). Cari Açık-Ekonomik Büyüme-Enflasyon ve İşsizlik Açmazında Türkiye: Yeni Nesil Bir Ekonometrik Analiz. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 16(Özel Sayı), 35 - 46.
Chicago GÖÇER İsmet,Gerede Cemaleddin Cari Açık-Ekonomik Büyüme-Enflasyon ve İşsizlik Açmazında Türkiye: Yeni Nesil Bir Ekonometrik Analiz. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 16, no.Özel Sayı (2016): 35 - 46.
MLA GÖÇER İsmet,Gerede Cemaleddin Cari Açık-Ekonomik Büyüme-Enflasyon ve İşsizlik Açmazında Türkiye: Yeni Nesil Bir Ekonometrik Analiz. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol.16, no.Özel Sayı, 2016, ss.35 - 46.
AMA GÖÇER İ,Gerede C Cari Açık-Ekonomik Büyüme-Enflasyon ve İşsizlik Açmazında Türkiye: Yeni Nesil Bir Ekonometrik Analiz. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2016; 16(Özel Sayı): 35 - 46.
Vancouver GÖÇER İ,Gerede C Cari Açık-Ekonomik Büyüme-Enflasyon ve İşsizlik Açmazında Türkiye: Yeni Nesil Bir Ekonometrik Analiz. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2016; 16(Özel Sayı): 35 - 46.
IEEE GÖÇER İ,Gerede C "Cari Açık-Ekonomik Büyüme-Enflasyon ve İşsizlik Açmazında Türkiye: Yeni Nesil Bir Ekonometrik Analiz." Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 16, ss.35 - 46, 2016.
ISNAD GÖÇER, İsmet - Gerede, Cemaleddin. "Cari Açık-Ekonomik Büyüme-Enflasyon ve İşsizlik Açmazında Türkiye: Yeni Nesil Bir Ekonometrik Analiz". Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 16/Özel Sayı (2016), 35-46.