Ham ve salamura kapari ( Capparis spp.) meyvelerinin fiziksel,kimyasal özellikleri ve yağ asitleri bileşimi

Yıl: 1999 Cilt: 23 Sayı: supp3 Sayfa Aralığı: 771 - 776 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Ham ve salamura kapari ( Capparis spp.) meyvelerinin fiziksel,kimyasal özellikleri ve yağ asitleri bileşimi

Öz:
: Haziran 1996'da toplanan Capparis spinosa L. var. spinosa ve Capparis ovata Desf. var. canescens (Coss.) Heywood'in 0.7-1.9 cm çapındaki meyveleri salamura ürüne işlenmiştir. C. spinosa ham meyvelerinin ham yağ, ham selüloz, pH, nişasta, suda çözünürlük, alkolde çözünürlük ve eterde çözünürlükleriyle Na, Mn ve Zn içerikleri C. ovata'ya göre yüksekse de oleik ve linoleik asitler düşüktür. İki türde de başlıca yağ asitleri linoleik, oleik, linolenik ve palmitiktir. Meyvelerin salamuraya işlenmesiyle ham protein, ham yağ, ham selüloz, indirgen şeker, ham enerji, nişasta, toplam karotenoit, eterde çözünürlük, sertlik, K, P, Cu, Mn ve Zn, palmitoleik, oleik ve linoleik asitler, ham durumlarına göre değişik oranlarda azalmıştır. C. spinosa meyvelerinin bazı besin unsurlarınca zenginliği, bu türün ürün işlemeye daha uygun olduğunu göstermektedir.
Anahtar Kelime: palmitik asit mangan yağ asitleri ham protein kimyasal özellikler oleik asit linoleik asit lif turşu yapımı sodyum meyveler yağlar çinko potasyum besin maddeleri işleme kalitesi linolenik asit indirgenmiş şeker karotenoidler bakır nişasta Capparis ovata Capparis spinosa

Konular: Gıda Bilimi ve Teknolojisi

The physical and chemical properties and fatty acid compositions of raw and brined caperberries ( Capparis spp.)

Öz:
Fruits of Capparis spinosa 1. var. spinosa and Capparis ovata Desf. var. canescens (Coss.) Heywood 0.7-1.9 cm in diameter were collected and brined. The crude oil, fiber and pH, starch, water-soluble, alcohol-soluble and ether-soluble extracts, and the Na, Mn and Zn contents of C. spinosa fruits were higher than those of C. ovata, while they contained less oleic and linoleic acids. The crude protein, oil, fiber and energy, reducing sugars, starch, total carotenoids, ether-soluble extract, hardness, K, P, Cu, Mn, Zn, palmitic and oleic contents of the fermented products were considerably lower compared with the raw fruits. The major fatty acids in both species and material were linoleic, oleic, linolenic and palmitic. C. spinosa fruits were more suitable for pickling because of the high levels of several nutrients
Anahtar Kelime: oils zinc potassium nutrients processing quality linolenic acid reducing sugars carotenoids copper starch Capparis ovata Capparis spinosa palmitic acid manganese fatty acids crude protein chemical properties oleic acid linoleic acid fibre pickling sodium fruits

Konular: Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA özcan m (1999). Ham ve salamura kapari ( Capparis spp.) meyvelerinin fiziksel,kimyasal özellikleri ve yağ asitleri bileşimi. , 771 - 776.
Chicago özcan mehmet musa Ham ve salamura kapari ( Capparis spp.) meyvelerinin fiziksel,kimyasal özellikleri ve yağ asitleri bileşimi. (1999): 771 - 776.
MLA özcan mehmet musa Ham ve salamura kapari ( Capparis spp.) meyvelerinin fiziksel,kimyasal özellikleri ve yağ asitleri bileşimi. , 1999, ss.771 - 776.
AMA özcan m Ham ve salamura kapari ( Capparis spp.) meyvelerinin fiziksel,kimyasal özellikleri ve yağ asitleri bileşimi. . 1999; 771 - 776.
Vancouver özcan m Ham ve salamura kapari ( Capparis spp.) meyvelerinin fiziksel,kimyasal özellikleri ve yağ asitleri bileşimi. . 1999; 771 - 776.
IEEE özcan m "Ham ve salamura kapari ( Capparis spp.) meyvelerinin fiziksel,kimyasal özellikleri ve yağ asitleri bileşimi." , ss.771 - 776, 1999.
ISNAD özcan, mehmet musa. "Ham ve salamura kapari ( Capparis spp.) meyvelerinin fiziksel,kimyasal özellikleri ve yağ asitleri bileşimi". (1999), 771-776.
APA özcan m (1999). Ham ve salamura kapari ( Capparis spp.) meyvelerinin fiziksel,kimyasal özellikleri ve yağ asitleri bileşimi. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 23(supp3), 771 - 776.
Chicago özcan mehmet musa Ham ve salamura kapari ( Capparis spp.) meyvelerinin fiziksel,kimyasal özellikleri ve yağ asitleri bileşimi. Turkish Journal of Agriculture and Forestry 23, no.supp3 (1999): 771 - 776.
MLA özcan mehmet musa Ham ve salamura kapari ( Capparis spp.) meyvelerinin fiziksel,kimyasal özellikleri ve yağ asitleri bileşimi. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, vol.23, no.supp3, 1999, ss.771 - 776.
AMA özcan m Ham ve salamura kapari ( Capparis spp.) meyvelerinin fiziksel,kimyasal özellikleri ve yağ asitleri bileşimi. Turkish Journal of Agriculture and Forestry. 1999; 23(supp3): 771 - 776.
Vancouver özcan m Ham ve salamura kapari ( Capparis spp.) meyvelerinin fiziksel,kimyasal özellikleri ve yağ asitleri bileşimi. Turkish Journal of Agriculture and Forestry. 1999; 23(supp3): 771 - 776.
IEEE özcan m "Ham ve salamura kapari ( Capparis spp.) meyvelerinin fiziksel,kimyasal özellikleri ve yağ asitleri bileşimi." Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 23, ss.771 - 776, 1999.
ISNAD özcan, mehmet musa. "Ham ve salamura kapari ( Capparis spp.) meyvelerinin fiziksel,kimyasal özellikleri ve yağ asitleri bileşimi". Turkish Journal of Agriculture and Forestry 23/supp3 (1999), 771-776.