Yıl: 2016 Cilt: 8 Sayı: 16 Sayfa Aralığı: 88 - 104 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI VE TÜKENMİŞLİK SENDROMU: BİR UYGULAMA

Öz:
Muhasebe, doğası gereği yoğun mevzuatın uygulanması gereken, görev ve sorumlulukların zaman kısıtıyla yerine getirildiği; bu bağlamda çok titiz ve dikkatli çalışmayı gerektiren bir meslektir. Muhasebe meslek mensuplarının tükenmişliğinin olası sonuçları işletmelerde büyük maddi kayıpları da beraberinde getirebilir. Bu doğrultuda Kocaeli SMMMO'ya kayıtlı muhasebe meslek mensuplarının cinsiyet, medeni hal, yaş, eğitim ve gelir düzeyi gibi demografik özellikleri ve mesleki deneyim süresi, çalışma şekli ve sahip olduğu unvan gibi iş hayatına ilişkin özelliklerinin tükenmişlik düzeylerinde fark yaratıp yaratmadığı incelenmesi amaçlanmıştır. Örneklemden toplanan veriler üzerinde yapılan analizler sonucunda; cinsiyet, medeni hal değişkeni ile tükenmişlik seviyesinde anlamlı bir farklılık olmadığı; buna karşın yaş, eğitim, gelir düzeyi, mesleki deneyim süresi, çalışma şekli ve sahip olunan unvanın tükenmişlik seviyesinde istatistiksel açıdan anlamlı farklılıklar yarattığı sonucuna ulaşılmıştır.
Anahtar Kelime:

ACCOUNTING PROFESSIONALS AND BURNOUT SYNDROME: A CASE STUDY

Öz:
Accounting is a profession which naturally requires application of intense legislation, in which theduties and responsibilities are conducted in a limited time, and therefore which urges very meticulous andcareful working. The possible results of the burnout of accounting professionals can result in big losses for thecorporations. The study conducted in this regard aims to investigate whether the demographic characteristicsof accounting professionals registered in Kocaeli SMMMO (Chamber of Certified Public Accountants) such asgender, marital status, age, education and income level and the professional life related characteristics such asyears of occupational experience, type of working and the owned title make a difference on the level of burnout.As a consequence of the analysis conducted on the data collected from the sample, it was concluded that therewas no significant difference on the burnout level with regards to gender, marital status variables while age,education, income level, years of occupational experience, type of working, and the owned title causesstatistically significant differences on the level of burnout.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA YANIK A, DİNÇEL YANIK G (2016). MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI VE TÜKENMİŞLİK SENDROMU: BİR UYGULAMA. , 88 - 104.
Chicago YANIK AHMET,DİNÇEL YANIK Güler MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI VE TÜKENMİŞLİK SENDROMU: BİR UYGULAMA. (2016): 88 - 104.
MLA YANIK AHMET,DİNÇEL YANIK Güler MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI VE TÜKENMİŞLİK SENDROMU: BİR UYGULAMA. , 2016, ss.88 - 104.
AMA YANIK A,DİNÇEL YANIK G MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI VE TÜKENMİŞLİK SENDROMU: BİR UYGULAMA. . 2016; 88 - 104.
Vancouver YANIK A,DİNÇEL YANIK G MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI VE TÜKENMİŞLİK SENDROMU: BİR UYGULAMA. . 2016; 88 - 104.
IEEE YANIK A,DİNÇEL YANIK G "MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI VE TÜKENMİŞLİK SENDROMU: BİR UYGULAMA." , ss.88 - 104, 2016.
ISNAD YANIK, AHMET - DİNÇEL YANIK, Güler. "MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI VE TÜKENMİŞLİK SENDROMU: BİR UYGULAMA". (2016), 88-104.
APA YANIK A, DİNÇEL YANIK G (2016). MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI VE TÜKENMİŞLİK SENDROMU: BİR UYGULAMA. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(16), 88 - 104.
Chicago YANIK AHMET,DİNÇEL YANIK Güler MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI VE TÜKENMİŞLİK SENDROMU: BİR UYGULAMA. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 8, no.16 (2016): 88 - 104.
MLA YANIK AHMET,DİNÇEL YANIK Güler MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI VE TÜKENMİŞLİK SENDROMU: BİR UYGULAMA. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol.8, no.16, 2016, ss.88 - 104.
AMA YANIK A,DİNÇEL YANIK G MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI VE TÜKENMİŞLİK SENDROMU: BİR UYGULAMA. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2016; 8(16): 88 - 104.
Vancouver YANIK A,DİNÇEL YANIK G MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI VE TÜKENMİŞLİK SENDROMU: BİR UYGULAMA. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2016; 8(16): 88 - 104.
IEEE YANIK A,DİNÇEL YANIK G "MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI VE TÜKENMİŞLİK SENDROMU: BİR UYGULAMA." Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8, ss.88 - 104, 2016.
ISNAD YANIK, AHMET - DİNÇEL YANIK, Güler. "MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI VE TÜKENMİŞLİK SENDROMU: BİR UYGULAMA". Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 8/16 (2016), 88-104.