BİR ÜRÜN OLARAK PIRLANTA ve PIRLANTANIN ÜNİVERSİTE ÇALIŞANLARINCA ALGILANAN ÜRÜN İMAJI: GÜMÜŞHANE VE NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Yıl: 2017 Cilt: 5 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 85 - 117 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

BİR ÜRÜN OLARAK PIRLANTA ve PIRLANTANIN ÜNİVERSİTE ÇALIŞANLARINCA ALGILANAN ÜRÜN İMAJI: GÜMÜŞHANE VE NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Öz:
Günümüzde ürünlerin, hizmetlerin ve markaların değerini yükseltebilmek, kalıcılığını korumak, itibarını devam ettirebilmek için imaja dönük çalışmalar; ürünlerin, hizmetlerin, markaların ve kurumların pazarlama iletişiminin önemli bir parçası olmasını gerekli hale getirmiştir. Özellikle reklamlar yoluyla ürünlere yüklenen ve yeri geldiğinde bir hayat standardı haline gelebilen, ürünlere atfedilen kavramlar, anlamlar ve simgeler tüketiciler tarafından fazlası ile önem görebilmektedir. Bu durum çoğu zaman ürün ve markanın da ötesinde, zihinsel ve bilişsel alt yapıdan kaynaklanabilmektedir. İmaj, bu yapıyı oluşturur ve kalıcılığına katkıda bulunur. Ürün imajı ise tüketicilerin gerçek ya da potansiyel bir ürünü algılama yoludur. Bu doğrultuda ürün imajı konusunun derinlemesine ele alındığı bu çalışma da pırlanta ürününün tüketiciler üzerindeki imajı anlaşılmaya çalışılarak, oluşan ürün imajı algısı ve boyutları ile yeni bir ölçek geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu düşünce ile farklı iki üniversiteden 169 tüketici ile görüşülerek, kuramsal bakımdan bir ayrım oluşturan faktörlerin anlaşılması sağlanmıştır. Literatüre bağlı kalmaya çalışarak ürün imajını oluşturan faktörler soyut ve somut şeklinde iki ana faktöre ayrılmıştır. İmaj denince akla daha yatkın olabilecek soyut faktörlerin, katılımcılar tarafından pırlanta ürün imajı bağlamında geçerli olmadığı ortaya çıkmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: İletişim Halkla İlişkiler

DIAMOND AS A PRODUCT AND THE PRODUCT IMAGE OF DIAMOND THAT IS PERCEIVED BY UNIVERSITY STAFF: THE CASE OF GUMUSHANE AND NECMETTIN ERBAKAN UNIVERSITY

Öz:
Today, studies on the image, in order to increase the value of the products, services and brands, to maintain the permanence and it's reputation; it has become necessarry to have an important part of marketing communications for products, services, brands and institutions. Especially, attributed concepts, positioned to products and most of the time can become a standard of living through advertises, importance can be seen by consumers with more. This situation, often beyond the product and the brand, It can be caused by mental and cognitive sub-structure. At this point, image is organizer and contribute. Also product image is the way consumers perceive a real or potential product. So, many behavior based on cultural or traditional roots, customs, requirements and methods can even change. In this regard, product image is the subject of this study is discussed in-depth, the image on consumers of diamond products was studied to understand, it tried to uncover perceptions and image size. With this opinion, 169 consumers from different two universities were interviewed, understanding the factors that forming a product image which two main factors are distinguished in intangible and tangible form. The intangible factors, which may be more conceivable than the image, İt was revealed by the participants that it was not valid in the context of the diamond product image.
Anahtar Kelime:

Konular: İletişim Halkla İlişkiler
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • AKGÜL Aziz; ÇEVİK Osman (2005). İstatistiksel Analiz Teknikleri, SPSS'de İşletme Yönetimi Uygulamaları, Emek Ofset, Ankara.
  • ANHOLT Simon (2011), Yerlerin Markalaşması Kimlik, İmaj ve İtibar. Brandage Yayınları, İstanbul.
  • BAYÇU Sevil (2006), Mağaza Atmosferi Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Yayını (F. Müge Arslan, Sevil Bayçu) Editör: Mine Oyman 2006, Eskişehir.
  • BAKAN Ömer (2005), Kurumsal İmaj, Tablet Yayınları, Konya
  • BARNARD Malcolm (1995), Advertising: A Rhetorical Imperative, Chris Jenks (editör), Visual Culture, Routledge, London & New York.
  • BULDUKLU, Yasin (2014). Kurumsal Vatandaşlığın Kurum İmajı Üzerindeki Etkisi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 17 (1) 1-20.
  • BULDUKLU, Yasin (2015). İmaj Yönetimi Yaklaşımlar Taktikler Stratejiler, Konya: Literatürk.
  • GÜLLÜPUNAR Hasan (2010), Siyasal İletişim ve Aday İmajı, Eğitim Akademi, Konya.
  • GÜLSOY Tanses (1999), Reklam Terimleri Ve Kavramları Sözlüğü, Adam Yayınları, İstanbul.
  • GÜNAY Nazan (2008), Ürün Stratejileri, Küresel Pazarlama Yönetimi, Beta Yayınları, İstanbul.
  • KARALAR Rıdvan (2006) Tüketici Davranışları, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Yayınları, Editör Yazarlar; Rıdvan Karalar, Gülfidan Barış, Meltem N. Velioğlu, Eskişehir.
  • KOTLER Philip, ARMSTRONG Gary, SAUNDERS John, WONG Veronica (1999), Principles Of Marketing, Prentice Hall Europe, New Jersey.
  • KOTLER Philip, KELLER Kevin Lane (2006) Marketing Management, 12th Edition, Pearson Prentice Hall
  • ODABAŞI Yavuz ve BARIŞ Gülfidan (2002)Tüketici Davranışı, MediaCat Yayınları, İstanbul.
  • ODABAŞI Yavuz ve OYMAN Mine (2005), Pazarlama İletişimi Yönetimi, MediaCat, İstanbul.
  • ÖZÜPEK Nejat (2005), Kurum İmajı Ve Sosyal Sorumluluk, Tablet Yayınları, Konya.
  • PELTEKOĞLU Filiz Balta (1997), Kurumsal İletişim Sürecinde İmajın Yeri, Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, Sayı:4, İstanbul.
  • PELTEKOĞLU Filiz Balta (2009), Halkla İlişkiler Nedir? Beta Yayınları, İstanbul.
  • RAPAİLLE Clotaire (2009), Kültür Kodu, İnsanların Alışveriş ve Yaşam Tarzlarını Anlayabilmek İçin Ustaca Bir Yol, FGP Yayıncılık, İstanbul.
  • SAYDAM Ali (2005), İletişimin Akıl Ve Gönül Penceresi, Rota Yayınları, İstanbul.
  • SHUTHERLAND Max ve SYLVESTER Alice K. (2000), Reklam Ve Tüketici Zihni, Mediacat, İstanbul.
  • ŞENCAN Hüner (2005). Sosyal ve Davranışsal Ölçümlerde Güvenilirlik ve Geçerlilik (Reliability and Validity in Social and Behavioral Measurements), Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • ŞİMŞEK Sedat, (2006), Reklam ve Geleneksel İmgeler, NKM, İstanbul.
  • TEK Ömer Baybars, ÖZGÜL Engin (2005), Modern Pazarlama Teknikleri, Birleşik Matbaacılık, İzmir.
  • TOLUNGÜÇ Ahmet (1999), Turizmde Tanıtma ve Reklam, MediaCat, Ankara.
  • TOSUN Nurhan Babür (2010), İletişim Temelli Marka Yönetimi, Beta Yayınları, İstanbul.
  • WELLS William, MORİARTY Sandra, MİTCHELL Nancy (2009), Advertising & IMC Principles & Practice, 9th Edition, Prentice Hall.
  • WİLLİAMS Judith (2000), Reklamların Dili, Reklamlarda Anlam ve İdeoloji, Ütopya Yayınevi, İstanbul.
  • YALÇINKAYA Gonca (2006) Ülke İmajı Ve Ülke İmajının Müşteri Tercihleri Üzerine Etkisi: Türkiye Değerlendirmesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Uluslararası İşletmecilik Programı Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
  • YILDIZ Nuran (2002), Türkiye'de Siyasetin Yeni Biçimi: Liderler, İmajlar ve Medya, Ankara, Phienix Yayınevi.
  • YÜZER Ali Fuat, AĞAOĞLU Enbiya, TATLIDİL Hüseyin, ÖZMEN Ahmet, ŞIKLAR Emel (2006), İstatistik, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir. http://www.idlpirlanta.com/icerikg2.asp?id=530, IDL ( International Diamond Laboratory), Erişim Tarihi:18.12.2011
  • http://www.zenpirlanta.com/pirlanta-hakkinda, Zen Diamond, Erişim Tarihi:18.12.2011
  • www.tdk.gov.tr- Erişim Tarihi: 12/10/2015
  • www.pırlantamarka.com- Erişim Tarihi: 02/04/2016
  • www.youtube.com- Erişim Tarihi: 02/04/2016
APA YARAR A, OZER N (2017). BİR ÜRÜN OLARAK PIRLANTA ve PIRLANTANIN ÜNİVERSİTE ÇALIŞANLARINCA ALGILANAN ÜRÜN İMAJI: GÜMÜŞHANE VE NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. , 85 - 117.
Chicago YARAR ALI ERKAM,OZER NURI PASA BİR ÜRÜN OLARAK PIRLANTA ve PIRLANTANIN ÜNİVERSİTE ÇALIŞANLARINCA ALGILANAN ÜRÜN İMAJI: GÜMÜŞHANE VE NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. (2017): 85 - 117.
MLA YARAR ALI ERKAM,OZER NURI PASA BİR ÜRÜN OLARAK PIRLANTA ve PIRLANTANIN ÜNİVERSİTE ÇALIŞANLARINCA ALGILANAN ÜRÜN İMAJI: GÜMÜŞHANE VE NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. , 2017, ss.85 - 117.
AMA YARAR A,OZER N BİR ÜRÜN OLARAK PIRLANTA ve PIRLANTANIN ÜNİVERSİTE ÇALIŞANLARINCA ALGILANAN ÜRÜN İMAJI: GÜMÜŞHANE VE NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. . 2017; 85 - 117.
Vancouver YARAR A,OZER N BİR ÜRÜN OLARAK PIRLANTA ve PIRLANTANIN ÜNİVERSİTE ÇALIŞANLARINCA ALGILANAN ÜRÜN İMAJI: GÜMÜŞHANE VE NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. . 2017; 85 - 117.
IEEE YARAR A,OZER N "BİR ÜRÜN OLARAK PIRLANTA ve PIRLANTANIN ÜNİVERSİTE ÇALIŞANLARINCA ALGILANAN ÜRÜN İMAJI: GÜMÜŞHANE VE NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ." , ss.85 - 117, 2017.
ISNAD YARAR, ALI ERKAM - OZER, NURI PASA. "BİR ÜRÜN OLARAK PIRLANTA ve PIRLANTANIN ÜNİVERSİTE ÇALIŞANLARINCA ALGILANAN ÜRÜN İMAJI: GÜMÜŞHANE VE NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ". (2017), 85-117.
APA YARAR A, OZER N (2017). BİR ÜRÜN OLARAK PIRLANTA ve PIRLANTANIN ÜNİVERSİTE ÇALIŞANLARINCA ALGILANAN ÜRÜN İMAJI: GÜMÜŞHANE VE NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, 5(1), 85 - 117.
Chicago YARAR ALI ERKAM,OZER NURI PASA BİR ÜRÜN OLARAK PIRLANTA ve PIRLANTANIN ÜNİVERSİTE ÇALIŞANLARINCA ALGILANAN ÜRÜN İMAJI: GÜMÜŞHANE VE NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi 5, no.1 (2017): 85 - 117.
MLA YARAR ALI ERKAM,OZER NURI PASA BİR ÜRÜN OLARAK PIRLANTA ve PIRLANTANIN ÜNİVERSİTE ÇALIŞANLARINCA ALGILANAN ÜRÜN İMAJI: GÜMÜŞHANE VE NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, vol.5, no.1, 2017, ss.85 - 117.
AMA YARAR A,OZER N BİR ÜRÜN OLARAK PIRLANTA ve PIRLANTANIN ÜNİVERSİTE ÇALIŞANLARINCA ALGILANAN ÜRÜN İMAJI: GÜMÜŞHANE VE NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi. 2017; 5(1): 85 - 117.
Vancouver YARAR A,OZER N BİR ÜRÜN OLARAK PIRLANTA ve PIRLANTANIN ÜNİVERSİTE ÇALIŞANLARINCA ALGILANAN ÜRÜN İMAJI: GÜMÜŞHANE VE NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi. 2017; 5(1): 85 - 117.
IEEE YARAR A,OZER N "BİR ÜRÜN OLARAK PIRLANTA ve PIRLANTANIN ÜNİVERSİTE ÇALIŞANLARINCA ALGILANAN ÜRÜN İMAJI: GÜMÜŞHANE VE NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ." Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, 5, ss.85 - 117, 2017.
ISNAD YARAR, ALI ERKAM - OZER, NURI PASA. "BİR ÜRÜN OLARAK PIRLANTA ve PIRLANTANIN ÜNİVERSİTE ÇALIŞANLARINCA ALGILANAN ÜRÜN İMAJI: GÜMÜŞHANE VE NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ". Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi 5/1 (2017), 85-117.