Erzurum yöresi çayır ve mer'alarındaki yaygın bitki türlerinin ömür uzunluğu çiçeklenmeye başlama tarihi ve ot kalitesi ile ilgili bazı özellikleri

Yıl: 1999 Cilt: 23 Sayı: supp4 Sayfa Aralığı: 951 - 957 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Erzurum yöresi çayır ve mer'alarındaki yaygın bitki türlerinin ömür uzunluğu çiçeklenmeye başlama tarihi ve ot kalitesi ile ilgili bazı özellikleri

Öz:
Bu çalışma 1996 yılında Atatürk Üniversitesi çayır ve mer'alarından toplanan toplam 92 bitki türü üzerinde yürütülmüştür. Bu bitkilerin 16'sını buğdaygil, 16'sını baklagil ve 60'ını diğer familyalara ait türler meydana getirmiştir. İncelenen bitkilerin yaklaşık % 60'ını hayvanların otlamadığı türlerin meydana getirmesi mer'aların önemli derecede tahrip olduğunu göstermektedir. Analiz edilen kimyasal özelliklerle ilgili olarak buğdaygillerin ham selüloz yönünden, baklagillerin ham protein yönünden ve baklagiller ile diğer familyaların mineral element yönünden daha zengin olduğu görülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre mer'a bitki örtülerinde yöre mer'alarının ıslahında başarıyla kullanılabilecek türlerin var olduğu belirlenmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Bitki Bilimleri Ziraat, Toprak Bilimi

Some characteristics of the common plants of range and meadows in Erzurum in relation to life span,beginning og the flowering and forage quality

Öz:
This study was carried out on the natural range and meadows of Atatürk University in Erzurum, 1996. Recorded species in the study were separated into 16 grasses, 16 legumes and 60 other families. High percentages of the ungrazed species (approximately % 60) indicate that the rangelands have seriously been degrated. In chemical analysis, grasses had the highest crude cellulose content, while legumes had the highest crude protein content, and legumes and other families had the highest mineral element content. In conclusion some wild species on the district rangelands could successfully be utilized in the range improvement.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Bitki Bilimleri Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA Bakoglu A, KOÇ A, GÖKKUŞ A (1999). Erzurum yöresi çayır ve mer'alarındaki yaygın bitki türlerinin ömür uzunluğu çiçeklenmeye başlama tarihi ve ot kalitesi ile ilgili bazı özellikleri. , 951 - 957.
Chicago Bakoglu Adil,KOÇ ALI,GÖKKUŞ Ahmet Erzurum yöresi çayır ve mer'alarındaki yaygın bitki türlerinin ömür uzunluğu çiçeklenmeye başlama tarihi ve ot kalitesi ile ilgili bazı özellikleri. (1999): 951 - 957.
MLA Bakoglu Adil,KOÇ ALI,GÖKKUŞ Ahmet Erzurum yöresi çayır ve mer'alarındaki yaygın bitki türlerinin ömür uzunluğu çiçeklenmeye başlama tarihi ve ot kalitesi ile ilgili bazı özellikleri. , 1999, ss.951 - 957.
AMA Bakoglu A,KOÇ A,GÖKKUŞ A Erzurum yöresi çayır ve mer'alarındaki yaygın bitki türlerinin ömür uzunluğu çiçeklenmeye başlama tarihi ve ot kalitesi ile ilgili bazı özellikleri. . 1999; 951 - 957.
Vancouver Bakoglu A,KOÇ A,GÖKKUŞ A Erzurum yöresi çayır ve mer'alarındaki yaygın bitki türlerinin ömür uzunluğu çiçeklenmeye başlama tarihi ve ot kalitesi ile ilgili bazı özellikleri. . 1999; 951 - 957.
IEEE Bakoglu A,KOÇ A,GÖKKUŞ A "Erzurum yöresi çayır ve mer'alarındaki yaygın bitki türlerinin ömür uzunluğu çiçeklenmeye başlama tarihi ve ot kalitesi ile ilgili bazı özellikleri." , ss.951 - 957, 1999.
ISNAD Bakoglu, Adil vd. "Erzurum yöresi çayır ve mer'alarındaki yaygın bitki türlerinin ömür uzunluğu çiçeklenmeye başlama tarihi ve ot kalitesi ile ilgili bazı özellikleri". (1999), 951-957.
APA Bakoglu A, KOÇ A, GÖKKUŞ A (1999). Erzurum yöresi çayır ve mer'alarındaki yaygın bitki türlerinin ömür uzunluğu çiçeklenmeye başlama tarihi ve ot kalitesi ile ilgili bazı özellikleri. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 23(supp4), 951 - 957.
Chicago Bakoglu Adil,KOÇ ALI,GÖKKUŞ Ahmet Erzurum yöresi çayır ve mer'alarındaki yaygın bitki türlerinin ömür uzunluğu çiçeklenmeye başlama tarihi ve ot kalitesi ile ilgili bazı özellikleri. Turkish Journal of Agriculture and Forestry 23, no.supp4 (1999): 951 - 957.
MLA Bakoglu Adil,KOÇ ALI,GÖKKUŞ Ahmet Erzurum yöresi çayır ve mer'alarındaki yaygın bitki türlerinin ömür uzunluğu çiçeklenmeye başlama tarihi ve ot kalitesi ile ilgili bazı özellikleri. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, vol.23, no.supp4, 1999, ss.951 - 957.
AMA Bakoglu A,KOÇ A,GÖKKUŞ A Erzurum yöresi çayır ve mer'alarındaki yaygın bitki türlerinin ömür uzunluğu çiçeklenmeye başlama tarihi ve ot kalitesi ile ilgili bazı özellikleri. Turkish Journal of Agriculture and Forestry. 1999; 23(supp4): 951 - 957.
Vancouver Bakoglu A,KOÇ A,GÖKKUŞ A Erzurum yöresi çayır ve mer'alarındaki yaygın bitki türlerinin ömür uzunluğu çiçeklenmeye başlama tarihi ve ot kalitesi ile ilgili bazı özellikleri. Turkish Journal of Agriculture and Forestry. 1999; 23(supp4): 951 - 957.
IEEE Bakoglu A,KOÇ A,GÖKKUŞ A "Erzurum yöresi çayır ve mer'alarındaki yaygın bitki türlerinin ömür uzunluğu çiçeklenmeye başlama tarihi ve ot kalitesi ile ilgili bazı özellikleri." Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 23, ss.951 - 957, 1999.
ISNAD Bakoglu, Adil vd. "Erzurum yöresi çayır ve mer'alarındaki yaygın bitki türlerinin ömür uzunluğu çiçeklenmeye başlama tarihi ve ot kalitesi ile ilgili bazı özellikleri". Turkish Journal of Agriculture and Forestry 23/supp4 (1999), 951-957.