TÜRKİYE'NİN İTİBARI KONUSUNDA BİR ULUSLARARASI HALKLA İLİŞKİLER VE KÜLTÜREL DİPLOMASİ ARACI OLARAK YURTDIŞI EĞİTİM PROGRAMLARININ ETKİSİ: TÜRKİYE'DE BULUNAN YABANCI ÖĞRENCİLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Yıl: 2017 Cilt: 7 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 61 - 76 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

TÜRKİYE'NİN İTİBARI KONUSUNDA BİR ULUSLARARASI HALKLA İLİŞKİLER VE KÜLTÜREL DİPLOMASİ ARACI OLARAK YURTDIŞI EĞİTİM PROGRAMLARININ ETKİSİ: TÜRKİYE'DE BULUNAN YABANCI ÖĞRENCİLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Öz:
Uluslararası düzeyde çok boyutlu hale gelen ilişkiler, ülkemizi de çok boyutlu bir itibar politikası izlemeye zorlamaktadır. Ülke itibarı konusunda, kültürel diplomasinin ve uluslararası halkla ilişkilerin kapsamı dahilindeki siyasi, ekonomik ve ticari ilişkiler, nüfus hareketleri, fikir ve düşünce hayatı, medya faaliyetleri, spor etkinlikleri, kalkınma ve yardım programları, kültür ve dil enstitüleri, sanatsal, bilimsel, akademik değişim programları gibi çok yönlü ve farklı araçları, itibar oluşturma ve koruma konusunda gereksinim olarak karşımıza çıkarmaktadır. Bu çalışmada farklı kültürlerin buluşmasına imkân sağlayan, bir uluslararası halkla ilişkiler ve kültürel diplomasi aracı olan Yurtdışı Eğitim Programları çerçevesinde ülkemizde bulunan öğrencilerin Türkiye'nin itibarı ve imajı konusunda edinimleri incelenmiştir. Katılımcıların Türkiye'ye gelmeden önce ve geldikten sonra değerlendirmeleri arasında anlamlı farklılık olup olmadığının belirlenmesi amacıyla uygulanan parametrik olmayan testlerden Mann Whitney u testi ile yapılan çekicilik boyutları değerlendirmesinde boyutlar arasında anlamlı farklılıklar olmadığı sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: İletişim

EFFECTS OF EDUCATION PROGRAMS ABROAD AS INTERNATIONAL PUBLIC RELATIONS AND CULTURAL DIPLOMACY TOOL, REGARDING TURKEY'S REPUTATION: A RESEARCH UPON FOREIGN STUDENTS IN TURKEY

Öz:
The relationships becoming multidimensional within international level, are forcing our country as well as to follow a multidimensional reputation policy. About country reputation, within the scope of cultural diplomacy and international public relations, political, economic and trade relations, population movements, ideas and thoughts, media facilities, sport activities, development and assistance programs, culture and language institutions, artifical, scientific, and academic exchange programs are such kind of cases that confront us as a requirement in terms of building and protecting reputation.In this study, within the perspective of education programs abroad, enabling transculturation and being a tool for international public relations and cultural diplomacy through the acquisition of the students, the images and reputation of Turkey is analysed. In order to find out the evaluations of the participants before and after coming to Turkey, Mann Whitney'u nonparametric test has been applied and within the evaluation of attractiveness dimension, the study has been concluded that there are no significant differences between dimensions.
Anahtar Kelime:

Konular: İletişim
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Anholt, Simon. 2008. "Branding Places and Nations". Brands and Branding.18/12: 206-216.
  • Freitag, Alan & Stokes, Ashli Quesinberry. Global Public Relations: Spanning Borders, Spanning Cultures, Oxon: Routledge, 2009.
  • Melissen, Jan. 2007. "The New Public Diplomacy: Between Theory and Practice", The New Public Diplomacy, Newyork: Palgrave Macmillan, 3-27.
  • Nye, Joseph S. Yumuşak Güç. Ankara: Elips Kitap, 2005.
  • Passow Tanjo & Fehlmann, Rolf & Grahlow, Heike. 2005. "Country Reputation From Measurament to Management: The Case of Liechtenstein". Corporate Reputation Rewiew, Vol.7 No.4, 309-326.
  • Signitzer, Benno H. & Coombs, Timothy. 1992. "Public Relations and Public Diplomacy: Conceptual Covergences", Public Relations Review, Vol.18, No.2, 137-147.
  • Signitzer, Benno H. & Wamser, Carola. 2009. "Public Diplomacy: A Specific Governmental Public Relations Function" Public Relations Theory II, (Ed. Carl Botan ve Vincent Hazelton), New York,
  • Taylor & Francis, 382-411.
  • Szondi, György. 2009. "Central and Eastern European Public Diplomacy: A Transinational Perspective on National Reputation Management" Routledge Handbook of Public Diplomacy, Newyork, Taylor&Francis, 292-313.
  • Wakefield, Robert I. 2008. "Theory of International Public Relations, the Internet, and Activism: A Personal", Journal of Public Relations Research,Vol. 20, 138-157.
  • Wang, Jian. 2006. 'Managing National Reputation and International Relations in the Global Era: Public Diplomacy Revisited', Public Relations Review, vol. 32, no. 2, 91-96.
  • Yang, Aimei, Kluyeva, Anna and Taylor, Maureen. 2012. "Beyond a Dyadic Approach to Public Diplomacy: Understanding Relationships in Multipolar World", Public Relations Review, Vol:38, Issue:5, 2012, 652-664.
  • Yıldırım, Gonca. Kültürel Diplomasi Ekseninde: Uluslararası Halkla İlişkiler Perspektifinden Kamu Diplomasisi, İstanbul: Beta Yayınevi, 2015.
  • Education at a Glance 2015: OECD Indicators. http://www.oecd-ilibrary.org. Erişim tarihi: 05 Mayıs 2016.
  • Olins, Error! Hyperlink reference not valid. http://thebrandage.com, Ocak, Erişim tarihi: 9 Mayıs.2016.
  • T.C. Kalkınma Bakanlığı, Uluslararası Öğrenci Raporu, 05 Mayıs 2016.
  • http://www.kalkinma.gov.tr/Lists/Yaynlar/Attachments/647/Uluslararasi_Ogrenci_Raporu_2015.pdf.
  • Toplumsal İlerleme Endeksi, 29 Haziran 2016.
  • http://www.socialprogressimperative.org/social-progress-indexes/ Türkiye Fullbright Eğitim Komisyonu, 03 Mayıs 2016.
  • http://fulbright.org.tr/hakkimizda/fulbright-programi-hakkinda, Türkiye Ulusal Ajansı, 03 Mayıs 2016. http://ua.gov.tr/kurumsal/mevzuat. Türkiye Ulusal Ajansı, Erasmus+ Programı, 03 Mayıs 2016.
  • http://ua.gov.tr/programlar/erasmus- programı.
  • Ulusal Marka Araştırması (Nation Brand 2015). The Annual Report on the World's most Valuable Nation Brands. 02 Mayıs 2016.
  • http://brandfinance.com/images/upload/brand_finance_nation_brands_2015. Yükseköğretim Kurulu, 10 Mayıs 2016. www.istatistikler, yok.gov.tr.
APA YILDIRIM G, Akbulut D (2017). TÜRKİYE'NİN İTİBARI KONUSUNDA BİR ULUSLARARASI HALKLA İLİŞKİLER VE KÜLTÜREL DİPLOMASİ ARACI OLARAK YURTDIŞI EĞİTİM PROGRAMLARININ ETKİSİ: TÜRKİYE'DE BULUNAN YABANCI ÖĞRENCİLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. , 61 - 76.
Chicago YILDIRIM GONCA,Akbulut Deniz TÜRKİYE'NİN İTİBARI KONUSUNDA BİR ULUSLARARASI HALKLA İLİŞKİLER VE KÜLTÜREL DİPLOMASİ ARACI OLARAK YURTDIŞI EĞİTİM PROGRAMLARININ ETKİSİ: TÜRKİYE'DE BULUNAN YABANCI ÖĞRENCİLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. (2017): 61 - 76.
MLA YILDIRIM GONCA,Akbulut Deniz TÜRKİYE'NİN İTİBARI KONUSUNDA BİR ULUSLARARASI HALKLA İLİŞKİLER VE KÜLTÜREL DİPLOMASİ ARACI OLARAK YURTDIŞI EĞİTİM PROGRAMLARININ ETKİSİ: TÜRKİYE'DE BULUNAN YABANCI ÖĞRENCİLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. , 2017, ss.61 - 76.
AMA YILDIRIM G,Akbulut D TÜRKİYE'NİN İTİBARI KONUSUNDA BİR ULUSLARARASI HALKLA İLİŞKİLER VE KÜLTÜREL DİPLOMASİ ARACI OLARAK YURTDIŞI EĞİTİM PROGRAMLARININ ETKİSİ: TÜRKİYE'DE BULUNAN YABANCI ÖĞRENCİLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. . 2017; 61 - 76.
Vancouver YILDIRIM G,Akbulut D TÜRKİYE'NİN İTİBARI KONUSUNDA BİR ULUSLARARASI HALKLA İLİŞKİLER VE KÜLTÜREL DİPLOMASİ ARACI OLARAK YURTDIŞI EĞİTİM PROGRAMLARININ ETKİSİ: TÜRKİYE'DE BULUNAN YABANCI ÖĞRENCİLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. . 2017; 61 - 76.
IEEE YILDIRIM G,Akbulut D "TÜRKİYE'NİN İTİBARI KONUSUNDA BİR ULUSLARARASI HALKLA İLİŞKİLER VE KÜLTÜREL DİPLOMASİ ARACI OLARAK YURTDIŞI EĞİTİM PROGRAMLARININ ETKİSİ: TÜRKİYE'DE BULUNAN YABANCI ÖĞRENCİLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA." , ss.61 - 76, 2017.
ISNAD YILDIRIM, GONCA - Akbulut, Deniz. "TÜRKİYE'NİN İTİBARI KONUSUNDA BİR ULUSLARARASI HALKLA İLİŞKİLER VE KÜLTÜREL DİPLOMASİ ARACI OLARAK YURTDIŞI EĞİTİM PROGRAMLARININ ETKİSİ: TÜRKİYE'DE BULUNAN YABANCI ÖĞRENCİLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA". (2017), 61-76.
APA YILDIRIM G, Akbulut D (2017). TÜRKİYE'NİN İTİBARI KONUSUNDA BİR ULUSLARARASI HALKLA İLİŞKİLER VE KÜLTÜREL DİPLOMASİ ARACI OLARAK YURTDIŞI EĞİTİM PROGRAMLARININ ETKİSİ: TÜRKİYE'DE BULUNAN YABANCI ÖĞRENCİLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication, 7(1), 61 - 76.
Chicago YILDIRIM GONCA,Akbulut Deniz TÜRKİYE'NİN İTİBARI KONUSUNDA BİR ULUSLARARASI HALKLA İLİŞKİLER VE KÜLTÜREL DİPLOMASİ ARACI OLARAK YURTDIŞI EĞİTİM PROGRAMLARININ ETKİSİ: TÜRKİYE'DE BULUNAN YABANCI ÖĞRENCİLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication 7, no.1 (2017): 61 - 76.
MLA YILDIRIM GONCA,Akbulut Deniz TÜRKİYE'NİN İTİBARI KONUSUNDA BİR ULUSLARARASI HALKLA İLİŞKİLER VE KÜLTÜREL DİPLOMASİ ARACI OLARAK YURTDIŞI EĞİTİM PROGRAMLARININ ETKİSİ: TÜRKİYE'DE BULUNAN YABANCI ÖĞRENCİLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication, vol.7, no.1, 2017, ss.61 - 76.
AMA YILDIRIM G,Akbulut D TÜRKİYE'NİN İTİBARI KONUSUNDA BİR ULUSLARARASI HALKLA İLİŞKİLER VE KÜLTÜREL DİPLOMASİ ARACI OLARAK YURTDIŞI EĞİTİM PROGRAMLARININ ETKİSİ: TÜRKİYE'DE BULUNAN YABANCI ÖĞRENCİLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication. 2017; 7(1): 61 - 76.
Vancouver YILDIRIM G,Akbulut D TÜRKİYE'NİN İTİBARI KONUSUNDA BİR ULUSLARARASI HALKLA İLİŞKİLER VE KÜLTÜREL DİPLOMASİ ARACI OLARAK YURTDIŞI EĞİTİM PROGRAMLARININ ETKİSİ: TÜRKİYE'DE BULUNAN YABANCI ÖĞRENCİLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication. 2017; 7(1): 61 - 76.
IEEE YILDIRIM G,Akbulut D "TÜRKİYE'NİN İTİBARI KONUSUNDA BİR ULUSLARARASI HALKLA İLİŞKİLER VE KÜLTÜREL DİPLOMASİ ARACI OLARAK YURTDIŞI EĞİTİM PROGRAMLARININ ETKİSİ: TÜRKİYE'DE BULUNAN YABANCI ÖĞRENCİLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA." The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication, 7, ss.61 - 76, 2017.
ISNAD YILDIRIM, GONCA - Akbulut, Deniz. "TÜRKİYE'NİN İTİBARI KONUSUNDA BİR ULUSLARARASI HALKLA İLİŞKİLER VE KÜLTÜREL DİPLOMASİ ARACI OLARAK YURTDIŞI EĞİTİM PROGRAMLARININ ETKİSİ: TÜRKİYE'DE BULUNAN YABANCI ÖĞRENCİLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA". The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication 7/1 (2017), 61-76.