Yıl: 2016 Cilt: 1 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 33 - 39 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Bor bileşiklerinin alev geciktirici ve yüksek sıcaklığa dayanıklı pigment olarak uygulanabilirliği

Öz:
Sanayileşme ve teknolojik gelişmeler arttıkça; geniş uygulanabilirliğe sahip, çevre dostu, toksik olmayan, yüksek sıcaklığa ve aleve dayanıklı, fonksiyonel malzeme arayışı da artmaktadır. Bor tüm bu ihtiyaçlara cevap verebilecek stratejik öneme sahip, gelişen sanayi ve teknolojik ilerlemelerin temel girdi maddelerinin başında gelen vazgeçilmez mineral kaynaklarından biridir. Ham ve rafine ürünler dışında genellikle yüksek teknoloji gerektiren metotlar ile rafine bor ürünleri kullanılarak dünyada ticari amaçla üretilen özel bor bileşikleri mevcuttur. Bu özel bor bileşiklerinin her biri farklı sektörlerde belirli amaçlar için kullanılmaktadır. Özel bor bileşiklerinin kullanım amaçlarından biri de alev geciktirici olarak kullanılabilirliğidir. Alev geciktirici katkı maddeleri, yanmanın başlamasını ve ilerlemesini engelleyerek, bazı durumlarda can ve mal güvenliğini, bazı durumlarda da çevreyi korumaya yardımcı olurlar. Yanıcı malzemelerin, daha geç tutuşmalarını sağlayabilmek ve yanmanın ilerlemesini önemli derecede azaltabilmek, alev geciktirici katkı maddelerinin ilavesi ile gerçekleşebilir. Borlu bileşikler alev geciktirici olarak yaygın kullanım alanı bulmuştur. Borlu bileşikler ahşap, selülozik yalıtım, PVC ve tekstil malzemelerine katılarak bu malzemelere güç tutuşurluk özelliği kazandırırlar. Bu çalışmada alev geciktiriciler üzerinde genel bir inceleme yapılmış, borlu bileşiklerin alev geciktirici etkisi yapılan çalışmalar üzerinden gösterilmiştir
Anahtar Kelime:

Konular: Maden İşletme ve Cevher Hazırlama Mühendislik, Jeoloji

-

Öz:
The search for functional materials which have specialities such as broad applicability,eco- friendly, being non-toxic, durable at high temperature and flameresistance is increasing with industrialization and technological development.Boron is the one of the indispensable mineral resources which can respond theall of these needs, having strategic importance and one of the main input materialsof the growing industrial and technological progress. Except of crude andrefined products, special boron compounds which are commercially producedby using especially refined boron products with methods which require hightechnology are available in the world. Each of these special boron compoundsis used for specific purposes in different sectors. One of the purpose of use ofspecial boron compounds is that they can use as flame retardant. Flame retardantadditives inhibit the initiation and progress of the combustion so that theyhelp to protect in some cases, environment, in some cases, life and propertysafety. To provide ignition of flammable materials later and to reduce significantlythe progress of combustion can be realized by addition of flame retardantadditives. Boron compounds have wide usage area as flame retardant. Boroncompounds participate in wood, cellulose insulation, PVC and textile materialsand they bring flame retarding property to these materials. An overall reviewhave been conducted on the flame retardants in this study and flame retardanteffect of boron compounds have been shown through other studies.
Anahtar Kelime:

Konular: Maden İşletme ve Cevher Hazırlama Mühendislik, Jeoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • [1] Gürü M, Ayar B, Çakanyıldırım Ç, Özmen L, Aleve ve yüksek sıcaklığa dayanıklı boya ve üretim yöntemi incelemeli Patent TR 2007 02470 B, 21.10.2010.
  • [2] Gürü M., Yalçın H., Malzeme Bilgisi, 2. Baskı, Palme Yayıncılık, Ankara, 2006.
  • [3] Kaya M., Oz D., Mineral esaslı alev geciktirici ve duman bastına katkı maddeleri, Endüstriyel Hammaddeler Sempozyumu, İzmir, Türkiye, 14-15 Ekim, 1999.
  • [4] Prabhakar M. N., Shah A., Song J., A review on the flammability and flame retardant properties of natural fibers and polymer matrix based composites, Composites Research, 28(2), 29-39, 2015.
  • [5] Ayar B., Çinko borat sentezi ve yüksek sıcaklıkta pigment olarak kullanılabilirliği, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 2007.
  • [6] Sadowska J. P., Czupryn´ski B., Liszkowska J., Boron-containing fire retardant rigid polyurethane– polyisocyanurate foams, Part II – preparation and evaluation, Journal of Fire Sciences, 33(1), 48–68, 2015.
  • [7] Akarslan F., Investigation on fire retardancy properties of boric acid doped textile materials, Acta Physıca Polonıca A, 128, 403-404, 2015.
  • [8] Tektaş E., Mergen A., Eti Holding A.Ş. Genel Mü- dürlüğü Araştırma Geliştirme Dairesi Başkanlığı Çinko Borat Üretimi Ön Fizibilite Etüdü, 2003.
  • [9] Formicola C., Fenzo A. Zarelli M., Giordano M., Antonucci V., Zinc based compounds as smoke suppressant agents for an aerospace epoxy matrix, Polym. Int., 60(2), 304-311, 2011.
  • [10] Ishii T., Kokaku H., Nagai A., Nishita T., Kakimoto M., Calcium borate flame retardation system for epoxy molding compounds, Polym. Eng. Sci., 46(6), 799- 806, 2006.
  • [11] Ibibikcan E., Kaynak C., Usability of three boron compounds for enhancement of flame retardancy in polyethylene-based cable insulation materials, Journal of Fire Sciences, 32(2) 99–120, 2014.
  • [12] Schartel B., Weiß A., Mohr F., Kleemeier M., Hartwig A., Braun U., J. Appl. Polym. Sci., 118(2), 1134- 1143, 2010.
  • [13] Zhang Q., Zhang W., Huang J., Lai Y., Xing T., Chen G., Jin G., Liu H., Sun B., Flame retardance and thermal stability of wool fabric treated by boron containing silica sols, Materials and Design, 85, 796–799, 2015.
  • [14] Atalay Ö., Magnezyum borat sentezi ve alev geciktirici pigment olarak kullanılabilirliği, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 2012.
  • [15] Garba, B., Effect of zinc borate as flame retardant formulation on some tropical wood, Polymer Degradation and Stability, 64(3), 517 - 522, 1999.
  • [16] Giúdice C. A., Benítez J. C., Zinc borates as flame-retardant pigments in chlorine-containing coatings, Progress in Organic Coatings, 42 (1-2), 82-88, 2001.
  • [17] Ayar B., Gürü, M. Çakanyıldırım, Ç., Solid phase synthesis of anhydrous zinc borate from zinc and boron oxide and utilization as a flame retardant in dye and textile, Gazi University Journal of Science, 27(3), 987-991, 2014.
  • [18] Aydın D., Çinko floroborat sentezi ve alev geciktirici olarak kullanılabilirliği, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 2015.
  • [19] Ceyhan A. A., Amonyum floroborat üretimi ve üretim parametrelerinin belirlenmesi, Ulusal bor araştırma enstitüsü, Proje no:168.
APA YILMAZ AYDIN D, Gürü M, AYAR B, CAKANYILDIRIM C (2016). Bor bileşiklerinin alev geciktirici ve yüksek sıcaklığa dayanıklı pigment olarak uygulanabilirliği. , 33 - 39.
Chicago YILMAZ AYDIN DUYGU,Gürü Metin,AYAR BARIŞ,CAKANYILDIRIM CETIN Bor bileşiklerinin alev geciktirici ve yüksek sıcaklığa dayanıklı pigment olarak uygulanabilirliği. (2016): 33 - 39.
MLA YILMAZ AYDIN DUYGU,Gürü Metin,AYAR BARIŞ,CAKANYILDIRIM CETIN Bor bileşiklerinin alev geciktirici ve yüksek sıcaklığa dayanıklı pigment olarak uygulanabilirliği. , 2016, ss.33 - 39.
AMA YILMAZ AYDIN D,Gürü M,AYAR B,CAKANYILDIRIM C Bor bileşiklerinin alev geciktirici ve yüksek sıcaklığa dayanıklı pigment olarak uygulanabilirliği. . 2016; 33 - 39.
Vancouver YILMAZ AYDIN D,Gürü M,AYAR B,CAKANYILDIRIM C Bor bileşiklerinin alev geciktirici ve yüksek sıcaklığa dayanıklı pigment olarak uygulanabilirliği. . 2016; 33 - 39.
IEEE YILMAZ AYDIN D,Gürü M,AYAR B,CAKANYILDIRIM C "Bor bileşiklerinin alev geciktirici ve yüksek sıcaklığa dayanıklı pigment olarak uygulanabilirliği." , ss.33 - 39, 2016.
ISNAD YILMAZ AYDIN, DUYGU vd. "Bor bileşiklerinin alev geciktirici ve yüksek sıcaklığa dayanıklı pigment olarak uygulanabilirliği". (2016), 33-39.
APA YILMAZ AYDIN D, Gürü M, AYAR B, CAKANYILDIRIM C (2016). Bor bileşiklerinin alev geciktirici ve yüksek sıcaklığa dayanıklı pigment olarak uygulanabilirliği. BOR DERGİSİ, 1(1), 33 - 39.
Chicago YILMAZ AYDIN DUYGU,Gürü Metin,AYAR BARIŞ,CAKANYILDIRIM CETIN Bor bileşiklerinin alev geciktirici ve yüksek sıcaklığa dayanıklı pigment olarak uygulanabilirliği. BOR DERGİSİ 1, no.1 (2016): 33 - 39.
MLA YILMAZ AYDIN DUYGU,Gürü Metin,AYAR BARIŞ,CAKANYILDIRIM CETIN Bor bileşiklerinin alev geciktirici ve yüksek sıcaklığa dayanıklı pigment olarak uygulanabilirliği. BOR DERGİSİ, vol.1, no.1, 2016, ss.33 - 39.
AMA YILMAZ AYDIN D,Gürü M,AYAR B,CAKANYILDIRIM C Bor bileşiklerinin alev geciktirici ve yüksek sıcaklığa dayanıklı pigment olarak uygulanabilirliği. BOR DERGİSİ. 2016; 1(1): 33 - 39.
Vancouver YILMAZ AYDIN D,Gürü M,AYAR B,CAKANYILDIRIM C Bor bileşiklerinin alev geciktirici ve yüksek sıcaklığa dayanıklı pigment olarak uygulanabilirliği. BOR DERGİSİ. 2016; 1(1): 33 - 39.
IEEE YILMAZ AYDIN D,Gürü M,AYAR B,CAKANYILDIRIM C "Bor bileşiklerinin alev geciktirici ve yüksek sıcaklığa dayanıklı pigment olarak uygulanabilirliği." BOR DERGİSİ, 1, ss.33 - 39, 2016.
ISNAD YILMAZ AYDIN, DUYGU vd. "Bor bileşiklerinin alev geciktirici ve yüksek sıcaklığa dayanıklı pigment olarak uygulanabilirliği". BOR DERGİSİ 1/1 (2016), 33-39.