Yıl: 2000 Cilt: 6 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 35 - 43 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kentsel arıtma çamuru ve humik asit uygulamalarının mısır bitkisinin besin içeriği ve ağır metal kapsamına etkisi

Öz:
Bu araştırmanın amacı, kireçli bir toprakta yetiştirilen mısır bitkisinin gelişimine, besin elementi ve ağır metal kapsamlarına arıtma çamuru ve humik asit uygulamalarının etkilerini belirlemektir. Aran oranlarda (0, %5, %10, %20 ve %30) arıtma çamuru uygulamaları, toprak üstü organ kuru ağırlığı ve kök kuru ağırlığı ile toprak üstü organların N, P, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, Cu ve Co içeriklerini istatiksel olarak önemli düzede artırmıştır. Kimyasal gübre kullanmaksızın sadece arıtma çamuru verilerek bitkinin azot ve fosfor ihtiyacı karşılanabilir. Arıtma çamuru uygulamaları toprak pH'sı, toprakta yarayışlı fosfor, toplam Ca, Zn, Cu ve DTPA ile ekstrakte edilebilir Fe, Mn, Zn, Cu içeriklerini önemli düzeyde etkilemiştir. Arıtma çamuru verilin topraklara humik asit verilmesi ile bitkinin Co, Ni, Cr, Cd içeriklerinde hafif azalma eğilimi görülmüş ve DTPA ile ekstrakte edilebilir Cu düzeyi azalmıştır. Denenen arıtma çamuru dozlarında ve incelenen ağır metallerde, toprağın Zn içeriği dışında ağır metal tehlikesi görülmemiştir.
Anahtar Kelime: saksı denemeleri Zea mays ağır metaller ticari gübreler arıtma çamuru bitki beslenmesi mısır besin maddeleri humik asit bitki bileşimi toksisite kireçli topraklar

Konular: Ziraat Mühendisliği Çevre Mühendisliği

The effect of municipal sewage sludge and humic acid applications on nutrient and heavy metal concentrations of corn

Öz:
A study was conducted to determine the effets of sewage sludge and humic acid applications on the growth, nutrient and heavy metal concentrations of com grown on alkaline soils. The increasing concentrations of sewage sludge (0,%5, %10, %20 and %30) increased significantly shoot dry weight and root dry weight and N, P, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, Cu and Co concentrations of shoot, Nitrogen and phosphorus requirement of plant may be covered by sewage sludge without using fertilizers. Applications of sewage sludge affected significantly pH, available P, total Ca, Zn, Cu concentrations of soil and extractable Fe, Mn, Zn, Cu contents with DTPA. A slight decrease in Co, Ni, Cr, Cd concentrations of plant and considerable decrease in extractable Cu content with DTPA of soil were observed by adding humic acid in soils given sewage sludge. Heavy metal toxicity wasn't observed on studied sewage sludge doses and investigated heavy metals except in soil Zn.
Anahtar Kelime: plant nutrition maize nutrients humic acids plant composition toxicity calcareous soils pot experimentation Zea mays heavy metals fertilizers sewage sludge

Konular: Ziraat Mühendisliği Çevre Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA BOZKURT M, ERDAL İ, Çimrin K, KARACA S, Sağlam M (2000). Kentsel arıtma çamuru ve humik asit uygulamalarının mısır bitkisinin besin içeriği ve ağır metal kapsamına etkisi. , 35 - 43.
Chicago BOZKURT MEHMET ALI,ERDAL İbrahim,Çimrin Kerim Mesut,KARACA Siyami,Sağlam Mustafa Kentsel arıtma çamuru ve humik asit uygulamalarının mısır bitkisinin besin içeriği ve ağır metal kapsamına etkisi. (2000): 35 - 43.
MLA BOZKURT MEHMET ALI,ERDAL İbrahim,Çimrin Kerim Mesut,KARACA Siyami,Sağlam Mustafa Kentsel arıtma çamuru ve humik asit uygulamalarının mısır bitkisinin besin içeriği ve ağır metal kapsamına etkisi. , 2000, ss.35 - 43.
AMA BOZKURT M,ERDAL İ,Çimrin K,KARACA S,Sağlam M Kentsel arıtma çamuru ve humik asit uygulamalarının mısır bitkisinin besin içeriği ve ağır metal kapsamına etkisi. . 2000; 35 - 43.
Vancouver BOZKURT M,ERDAL İ,Çimrin K,KARACA S,Sağlam M Kentsel arıtma çamuru ve humik asit uygulamalarının mısır bitkisinin besin içeriği ve ağır metal kapsamına etkisi. . 2000; 35 - 43.
IEEE BOZKURT M,ERDAL İ,Çimrin K,KARACA S,Sağlam M "Kentsel arıtma çamuru ve humik asit uygulamalarının mısır bitkisinin besin içeriği ve ağır metal kapsamına etkisi." , ss.35 - 43, 2000.
ISNAD BOZKURT, MEHMET ALI vd. "Kentsel arıtma çamuru ve humik asit uygulamalarının mısır bitkisinin besin içeriği ve ağır metal kapsamına etkisi". (2000), 35-43.
APA BOZKURT M, ERDAL İ, Çimrin K, KARACA S, Sağlam M (2000). Kentsel arıtma çamuru ve humik asit uygulamalarının mısır bitkisinin besin içeriği ve ağır metal kapsamına etkisi. Tarım Bilimleri Dergisi, 6(4), 35 - 43.
Chicago BOZKURT MEHMET ALI,ERDAL İbrahim,Çimrin Kerim Mesut,KARACA Siyami,Sağlam Mustafa Kentsel arıtma çamuru ve humik asit uygulamalarının mısır bitkisinin besin içeriği ve ağır metal kapsamına etkisi. Tarım Bilimleri Dergisi 6, no.4 (2000): 35 - 43.
MLA BOZKURT MEHMET ALI,ERDAL İbrahim,Çimrin Kerim Mesut,KARACA Siyami,Sağlam Mustafa Kentsel arıtma çamuru ve humik asit uygulamalarının mısır bitkisinin besin içeriği ve ağır metal kapsamına etkisi. Tarım Bilimleri Dergisi, vol.6, no.4, 2000, ss.35 - 43.
AMA BOZKURT M,ERDAL İ,Çimrin K,KARACA S,Sağlam M Kentsel arıtma çamuru ve humik asit uygulamalarının mısır bitkisinin besin içeriği ve ağır metal kapsamına etkisi. Tarım Bilimleri Dergisi. 2000; 6(4): 35 - 43.
Vancouver BOZKURT M,ERDAL İ,Çimrin K,KARACA S,Sağlam M Kentsel arıtma çamuru ve humik asit uygulamalarının mısır bitkisinin besin içeriği ve ağır metal kapsamına etkisi. Tarım Bilimleri Dergisi. 2000; 6(4): 35 - 43.
IEEE BOZKURT M,ERDAL İ,Çimrin K,KARACA S,Sağlam M "Kentsel arıtma çamuru ve humik asit uygulamalarının mısır bitkisinin besin içeriği ve ağır metal kapsamına etkisi." Tarım Bilimleri Dergisi, 6, ss.35 - 43, 2000.
ISNAD BOZKURT, MEHMET ALI vd. "Kentsel arıtma çamuru ve humik asit uygulamalarının mısır bitkisinin besin içeriği ve ağır metal kapsamına etkisi". Tarım Bilimleri Dergisi 6/4 (2000), 35-43.