Yıl: 2000 Cilt: 15 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 7 - 14 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Van şartlarında silaj için uygun mısır çeşitlerinin belirlenmesi

Öz:
Bu araştırma. Van şartlarına uygun sılajhk mısır çeşitlerini ve bu çeşitlerin verimle ilgili bazı tarımsal özelliklerini belirlemek amacıyla 1998 ve 1999 yıllarında Van Ziraat Meslek Lisesinin araştırma alanlarında yürütülmüştür. Tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak tertip edilen denemede ülkemi/.de değişik amaçlarla yetiştirilen onbir kompo/.it ve mele/, nusır çeşidi kullanılmıştır. Kullanılan çeşitler arasında önemli farlılıklar belirlenmiştir. Buna göre; hasıl verim ve kuru ot verimi P-3335; koçan oranı ve bitki başına koçan sayısı Tema; yaprak oranı P-3163; bitki boyu ve sap oranı ise Arifiye çeşidinde en fazla bulunmuştur. Denemede kullanılan çeşitler arasında P-3335, Tema ve Luce çeşitleri yaş ot ve kuru ot verimi bakımından ilk üç sırada yer almıştır.
Anahtar Kelime: mısır silajı ekim zamanı bitki sıklığı kültür çeşitleri hasat zamanı

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Tarımsal Ekonomi ve Politika Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bitki Bilimleri Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması Orman Mühendisliği Entomoloji Ziraat, Toprak Bilimi

Determination of proper corn cultivars for silage in Van Conditions

Öz:
This study was conducted to determine the most suitable corn cultivars for silage under Van ecological conditions and some agricultural characteristic of those cultivars related to yield. The research was carried out in 1998 and 1999 at the research field of Van Agricultural high school. The experimental design was a randomized complete block with three replications (RCBD). 'n the experiment, eleven composite and hybrid cultivars recommended for different proposes in our country were used. Some considerable differences were determined among the cultivars. P-3335 had the highest green herbage and hay yield, Tema had the highest com cob ratio and com cob number per plant, P-3163 had the highest leaf ratio, Arifiye had the highest plant height and stalk ratio. As a result, P-3335, Tema and Luce cultivars among eleven corn cultivars pve the highest green herbage and hay yield, respectively.
Anahtar Kelime: plant density cultivars harvesting date maize silage sowing date

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Tarımsal Ekonomi ve Politika Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bitki Bilimleri Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması Orman Mühendisliği Entomoloji Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA YILMAZ İ, KAHRAMAN A, ORAL E (2000). Van şartlarında silaj için uygun mısır çeşitlerinin belirlenmesi. , 7 - 14.
Chicago YILMAZ İbrahim Hakkı,KAHRAMAN Adnan,ORAL EROL Van şartlarında silaj için uygun mısır çeşitlerinin belirlenmesi. (2000): 7 - 14.
MLA YILMAZ İbrahim Hakkı,KAHRAMAN Adnan,ORAL EROL Van şartlarında silaj için uygun mısır çeşitlerinin belirlenmesi. , 2000, ss.7 - 14.
AMA YILMAZ İ,KAHRAMAN A,ORAL E Van şartlarında silaj için uygun mısır çeşitlerinin belirlenmesi. . 2000; 7 - 14.
Vancouver YILMAZ İ,KAHRAMAN A,ORAL E Van şartlarında silaj için uygun mısır çeşitlerinin belirlenmesi. . 2000; 7 - 14.
IEEE YILMAZ İ,KAHRAMAN A,ORAL E "Van şartlarında silaj için uygun mısır çeşitlerinin belirlenmesi." , ss.7 - 14, 2000.
ISNAD YILMAZ, İbrahim Hakkı vd. "Van şartlarında silaj için uygun mısır çeşitlerinin belirlenmesi". (2000), 7-14.
APA YILMAZ İ, KAHRAMAN A, ORAL E (2000). Van şartlarında silaj için uygun mısır çeşitlerinin belirlenmesi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(1), 7 - 14.
Chicago YILMAZ İbrahim Hakkı,KAHRAMAN Adnan,ORAL EROL Van şartlarında silaj için uygun mısır çeşitlerinin belirlenmesi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 15, no.1 (2000): 7 - 14.
MLA YILMAZ İbrahim Hakkı,KAHRAMAN Adnan,ORAL EROL Van şartlarında silaj için uygun mısır çeşitlerinin belirlenmesi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.15, no.1, 2000, ss.7 - 14.
AMA YILMAZ İ,KAHRAMAN A,ORAL E Van şartlarında silaj için uygun mısır çeşitlerinin belirlenmesi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2000; 15(1): 7 - 14.
Vancouver YILMAZ İ,KAHRAMAN A,ORAL E Van şartlarında silaj için uygun mısır çeşitlerinin belirlenmesi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2000; 15(1): 7 - 14.
IEEE YILMAZ İ,KAHRAMAN A,ORAL E "Van şartlarında silaj için uygun mısır çeşitlerinin belirlenmesi." Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 15, ss.7 - 14, 2000.
ISNAD YILMAZ, İbrahim Hakkı vd. "Van şartlarında silaj için uygun mısır çeşitlerinin belirlenmesi". Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 15/1 (2000), 7-14.