Ortaokul Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Tekniklerini Kullanma Düzeyleri ve Karşılaştıkları Sorunlar

Yıl: 2016 Cilt: 0 Sayı: 45 Sayfa Aralığı: 45 - 80 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Ortaokul Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Tekniklerini Kullanma Düzeyleri ve Karşılaştıkları Sorunlar

Öz:
Bu araştırmanın amacı ortaokullarda görev yapan DKAB öğretmenlerinin, AÖD tekniklerinikullanma düzeylerini belirlemek, uygulamada karşılaşılan sorunları tespit etmek ve bu sorunlarayönelik çözüm önerilerinde bulunmaktır.Araştırmanın evrenini 2014-2015 eğitim öğretim yılında Sivas il merkezine bağlı ortaokullardagörev yapan 147 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni oluşturmaktadır. Evreni oluşturan 147öğretmenin tümüne ulaşılması hedeflenmiş, ancak 120'sine ulaşılabilmiştir. Buna göre hedef kitleyeulaşma oranı % 81,63'tür. Ayrıca evren içerisinden rastgele seçilen 10 öğretmenle de görüşme yapılmıştır.Öğretmenlere uygulanan anketten hem nicel hem de nitel veriler elde edilmiştir. Nicel verilerinanalizinde, yüzde ve frekans kullanılarak tablolar hazırlanmış, tabloların altında ise açıklamalaryapılmıştır. Nitel verilerin analizinde ise betimsel analiz teknikleri kullanılmıştır.Araştırma sonuçları değerlendirildiğinde performans, proje, gözlem ve kavram haritası tekniklerininkullanılma düzeylerinin diğer tekniklere göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin cinsiyet,yaş ve mezun olunan program özelliklerinin AÖD tekniklerini kullanma düzeylerini önemli ölçüdeetkilediği sonucuna ulaşılmıştır
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik

Secondary School Religious Culture and Ethic Teachers’ Level of Using Alternative Techniques of Measurement and Evaluation and the Problems Which They Have Encountered

Öz:
Secondary School Religious Culture and Ethic Teachers’ Level of Using Alternative Techniquesof Measurement and Evaluation and the Problems Which They Have EncounteredThis study aims to identify secondary school RCE teachers’ level of using alternative techniques ofmeasurement and evaluation, to find the encountered problems and to purpose solution suggestions forthose problems.The study group consists of 147 RCE teachers who worked in secondary schools of Sivas city centerin 2014-2015 academic years. It was aimed to reach 147 teachers, but only 120 teachers could bereached. So, the percentage of reaching the target group is % 81,63. Moreover, we interviewed with 10teachers who were chosen randomly from the target group. Both quantitative and qualitative data wereobtained from the questionnaire which was applied to the teachers. While analyzing the quantitative data,charts were prepared by using percentages and frequency values. At the subsections of charts explanations werewritten. While analyzing the qualitative data we used descriptive analysis techniques. When we evaluated the results of the study, it was seen that of performance works, projects, observationand concept map techniques were used much more than the rest of the techniques. It was found that teachers’gender, age and the graduated programs dramatically affected their level of using techniques of measurementand evaluation
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Aydın, Hasan, Felsefi Temelleri Işığında Yapılandırmacılık, Nobel Yayınları, Ankara 2007.
  • Bahar, Mehmet v. Dğr., Geleneksel ve Tamamlayıcı Ölçme ve Değerlendirme Teknikleri (Öğretmen El Kitabı), Pegem Akademi Yay., Ankara 2014.
  • Çakmak, Alaaddin, Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretiminde ölçme ve değerlendirme teknikleri ve öğretmenlerin bunları kullanma düzeyleri, Yüksek Lisans Tezi, danışman: Recep Kaymakcan, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2011.
  • Demirel, Özcan, Öğretme Sanatı, Pegem A Yay., Ankara 2007. Ertürk, Selahattin, Eğitimde Program Geliştirme, Meteksan Yayınları, Ankara 1993.
  • Ev, Halit, “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Derslerinde Yapılandırmacı Öğrenme, İmkan ve Sınırlılıklar”, Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, sy. 32, 2010, s. 111-137.
  • Genç, M. Fatih, Öğretmenler Gözüyle İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersinde Değerler Eğitimi, Etüt Yayınları, Samsun 2013.
  • Gelbal, Selahattin –Kelecioğlu, Hülya, “Öğretmenlerin Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri Hakkındaki Yeterlilik Algıları ve Karşılaştıkları Sorunlar”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, sy. 33, 2007, s. 135-145.
  • Gündoğdu, Yusuf Bahri, İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin Öğrenci Başarısını Değerlendirme Yeterlikleri, Doktora Tezi, danışman: Fahri Kayadibi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2011.
  • Işıkdoğan, Davut.“Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin Yapılandırmacı Ölçme Değerlendirme Yöntemlerine Yönelik Görüşleri”, DÜSBED, yıl 6, sy. 14, 2014, s. 165-181.
  • Kaptan, Saim, Bilimsel Araştırma ve İstatistik Teknikleri, Tekışık Web Ofset Tesisleri, Ankara 1998.
  • Karataş, Süleyman,“İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretim Programına İlişkin Öğretmen Görüşleri”, Kuramsal Eğitimbilim, sy. 3, 2010, s. 56-65.
  • 80 Yıl: 2016/1 | Sayı: 45 | Doç. Dr. M. Fatih GENÇ - Öğrt. Mehmet YILDIZ Karasar, Niyazi, Bilimsel Araştırma Yöntemi: Kavramlar, İlkeler Teknikler, Nobel Yayınları, Ankara 2014.
  • MEB, İlköğretim DKAB Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu, Devlet Kitapları Müdürlüğü, Ankara 2010.
  • MEB, Ortaöğretim DKAB Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu, Devlet Kitapları Müdürlüğü, Ankara 2010.
  • Şahin, Çavuş, “Eğitim ve Bilimsel Araştırma”, Eğitim Bilimine Giriş, editör: Remzi Y. Kıncal, Grafiker Yayınları, Ankara 2011, s. 137-156.
  • Ulu, Anıl, İlköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin derslerinde kullandıkları ölçme ve değerlendirme teknikleri ile programın önerdiği tekniklerin karşılaştırılması: Kahramanmaraş örneği, Yüksek Lisans Tezi, danışman: Yıldız Kızılabdullah, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2011.
  • Yıldız, Mehmet, Ortaokul Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Tekniklerini Kullanma Düzeyleri ve Karşılaştıkları Sorunlar (Sivas İli Örneği), Yüksek Lisans Tezi, danışman: M. Fatih Genç, Cumhuriyet Üniversitesi, Sosyal Bilinler Enstitüsü, 2015.
  • Zengin, Mahmut, Yapılandırmacılık ve Din Eğitimi İlköğretim DKAB Öğretim Programlarının Değerlendirilmesi ve Öğretmen Görüşleri Açısından Etkililiği, Doktora Tezi, danışman: Mahmut Çamdibi, Marmara Üniversitesi, 201
APA Yıldız M, GENÇ M (2016). Ortaokul Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Tekniklerini Kullanma Düzeyleri ve Karşılaştıkları Sorunlar. , 45 - 80.
Chicago Yıldız Mehmet,GENÇ M. Fatih Ortaokul Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Tekniklerini Kullanma Düzeyleri ve Karşılaştıkları Sorunlar. (2016): 45 - 80.
MLA Yıldız Mehmet,GENÇ M. Fatih Ortaokul Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Tekniklerini Kullanma Düzeyleri ve Karşılaştıkları Sorunlar. , 2016, ss.45 - 80.
AMA Yıldız M,GENÇ M Ortaokul Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Tekniklerini Kullanma Düzeyleri ve Karşılaştıkları Sorunlar. . 2016; 45 - 80.
Vancouver Yıldız M,GENÇ M Ortaokul Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Tekniklerini Kullanma Düzeyleri ve Karşılaştıkları Sorunlar. . 2016; 45 - 80.
IEEE Yıldız M,GENÇ M "Ortaokul Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Tekniklerini Kullanma Düzeyleri ve Karşılaştıkları Sorunlar." , ss.45 - 80, 2016.
ISNAD Yıldız, Mehmet - GENÇ, M. Fatih. "Ortaokul Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Tekniklerini Kullanma Düzeyleri ve Karşılaştıkları Sorunlar". (2016), 45-80.
APA Yıldız M, GENÇ M (2016). Ortaokul Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Tekniklerini Kullanma Düzeyleri ve Karşılaştıkları Sorunlar. İlahiyat Tetkikleri Dergisi, 0(45), 45 - 80.
Chicago Yıldız Mehmet,GENÇ M. Fatih Ortaokul Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Tekniklerini Kullanma Düzeyleri ve Karşılaştıkları Sorunlar. İlahiyat Tetkikleri Dergisi 0, no.45 (2016): 45 - 80.
MLA Yıldız Mehmet,GENÇ M. Fatih Ortaokul Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Tekniklerini Kullanma Düzeyleri ve Karşılaştıkları Sorunlar. İlahiyat Tetkikleri Dergisi, vol.0, no.45, 2016, ss.45 - 80.
AMA Yıldız M,GENÇ M Ortaokul Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Tekniklerini Kullanma Düzeyleri ve Karşılaştıkları Sorunlar. İlahiyat Tetkikleri Dergisi. 2016; 0(45): 45 - 80.
Vancouver Yıldız M,GENÇ M Ortaokul Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Tekniklerini Kullanma Düzeyleri ve Karşılaştıkları Sorunlar. İlahiyat Tetkikleri Dergisi. 2016; 0(45): 45 - 80.
IEEE Yıldız M,GENÇ M "Ortaokul Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Tekniklerini Kullanma Düzeyleri ve Karşılaştıkları Sorunlar." İlahiyat Tetkikleri Dergisi, 0, ss.45 - 80, 2016.
ISNAD Yıldız, Mehmet - GENÇ, M. Fatih. "Ortaokul Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Tekniklerini Kullanma Düzeyleri ve Karşılaştıkları Sorunlar". İlahiyat Tetkikleri Dergisi 45 (2016), 45-80.