Yıl: 2017 Cilt: 19 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 14 - 25 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Hemşirelerin Hizmet İçi Eğitim Faaliyetlerine İlişkin Görüşleri: Bir Üniversite Hastanesi Örneği

Öz:
Amaç: Bu araştırma Ankara'nın yatak ve hizmet kapasitesi bakımından en büyük üniversite hastanelerinden birinde görev yapan hemşirelerin kurumda uygulanan hizmet içi eğitim faaliyetlerine ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Yöntem: Araştırma örneklemini kurumda çalışan 592 hemşireden, araştırmanın yapıldığı tarihler arasında izinli olmayan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 326 hemşire oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Serbest ve Ulupınar Alıcı tarafından 2010 yılında kullanılan, ilk bölümünde katılımcıların tanımlayıcı özelliklerinin, ikinci bölümünde hizmet içi eğitimlere katılım durumlarının ve son bölümünde de kurum içerisinde yürütülen hizmet içi eğitim faaliyetlerine yönelik değerlendirmelerinin irdelendiği bir anket tercih edilmiştir. Toplanan veriler SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 17.0 paket programı ile istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırma sonucunda, hemşirelerin %47,8'inin gece ve gündüz değişim şeklinde çalıştığı, %69,0'ının mesleği isteyerek seçtiği saptanmıştır. Son bir yılda yapılan eğitimlerden 4 ve üzerine katılanların sayısı %13,2 dir. Hemşirelerin %93,9'u hizmet içi eğitimin gerekli olduğunu belirtmiştir. (görüş olarak yalnızca bu mu soruldu? Sonuçlara bir kaş tane daha bilgi eklenmeli) Sonuç: Hizmet içi eğitim saatlerinin hemşirelerin çalışma saatlerine göre belirlenmesi ve eğitim sürelerinin ek çalışma saati olarak görülmesi önerilebilir.
Anahtar Kelime:

Konular: İletişim Eğitim, Eğitim Araştırmaları Sağlık Politikaları ve Hizmetleri Eğitim, Özel Hemşirelik Psikoloji Aile Çalışmaları Davranış Bilimleri

The Views of Nurses About On-the-Job Training Activites: A Sample of a University Hospital

Öz:
Objective: This study was carried out to determine the views of nurses working at one of the biggest university hospitals of Ankara in regard to bed and service capacity about on-the-job training activities in the institution descriptively. Method: The sample of the research is composed 326 participants from 592 nurses working at the institution who agreed to participate in research without permission between the date of research. In the study, a questionnaire was preferred as a data collecting tool used before by Serbest and Ulupınar Alıcı in the year of 2010 which sucritinizes descriptive traits participants in the first part, attending conditions of participants to on-the-job training activities in the second part and assessments of participants about on-the-job training activities in the last part. The collected data was evaluated statistically with SPSS (Statistical package for the Social Sciences) 17 software. Results: As a result of research, it is seen that 47.8% of the nurses that work in night and day change, 69.0% of the profession that they choose willingly. The number of participants in the training held last year on four of them and 13.2% respectively. 93.9%of nurses reported that in service training in necessary. Conclusion: According to the results obtained in the study, it was recommended that, determination of the time according to the working hours of in service training of nurses, be seen as additional working hours of training time.
Anahtar Kelime:

Konular: İletişim Eğitim, Eğitim Araştırmaları Sağlık Politikaları ve Hizmetleri Eğitim, Özel Hemşirelik Psikoloji Aile Çalışmaları Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA AKYÜREK Ç, BUĞDAYLI G (2017). Hemşirelerin Hizmet İçi Eğitim Faaliyetlerine İlişkin Görüşleri: Bir Üniversite Hastanesi Örneği. , 14 - 25.
Chicago AKYÜREK ÇAĞDAŞ ERKAN,BUĞDAYLI Gülcan Hemşirelerin Hizmet İçi Eğitim Faaliyetlerine İlişkin Görüşleri: Bir Üniversite Hastanesi Örneği. (2017): 14 - 25.
MLA AKYÜREK ÇAĞDAŞ ERKAN,BUĞDAYLI Gülcan Hemşirelerin Hizmet İçi Eğitim Faaliyetlerine İlişkin Görüşleri: Bir Üniversite Hastanesi Örneği. , 2017, ss.14 - 25.
AMA AKYÜREK Ç,BUĞDAYLI G Hemşirelerin Hizmet İçi Eğitim Faaliyetlerine İlişkin Görüşleri: Bir Üniversite Hastanesi Örneği. . 2017; 14 - 25.
Vancouver AKYÜREK Ç,BUĞDAYLI G Hemşirelerin Hizmet İçi Eğitim Faaliyetlerine İlişkin Görüşleri: Bir Üniversite Hastanesi Örneği. . 2017; 14 - 25.
IEEE AKYÜREK Ç,BUĞDAYLI G "Hemşirelerin Hizmet İçi Eğitim Faaliyetlerine İlişkin Görüşleri: Bir Üniversite Hastanesi Örneği." , ss.14 - 25, 2017.
ISNAD AKYÜREK, ÇAĞDAŞ ERKAN - BUĞDAYLI, Gülcan. "Hemşirelerin Hizmet İçi Eğitim Faaliyetlerine İlişkin Görüşleri: Bir Üniversite Hastanesi Örneği". (2017), 14-25.
APA AKYÜREK Ç, BUĞDAYLI G (2017). Hemşirelerin Hizmet İçi Eğitim Faaliyetlerine İlişkin Görüşleri: Bir Üniversite Hastanesi Örneği. Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi, 19(1), 14 - 25.
Chicago AKYÜREK ÇAĞDAŞ ERKAN,BUĞDAYLI Gülcan Hemşirelerin Hizmet İçi Eğitim Faaliyetlerine İlişkin Görüşleri: Bir Üniversite Hastanesi Örneği. Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi 19, no.1 (2017): 14 - 25.
MLA AKYÜREK ÇAĞDAŞ ERKAN,BUĞDAYLI Gülcan Hemşirelerin Hizmet İçi Eğitim Faaliyetlerine İlişkin Görüşleri: Bir Üniversite Hastanesi Örneği. Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi, vol.19, no.1, 2017, ss.14 - 25.
AMA AKYÜREK Ç,BUĞDAYLI G Hemşirelerin Hizmet İçi Eğitim Faaliyetlerine İlişkin Görüşleri: Bir Üniversite Hastanesi Örneği. Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi. 2017; 19(1): 14 - 25.
Vancouver AKYÜREK Ç,BUĞDAYLI G Hemşirelerin Hizmet İçi Eğitim Faaliyetlerine İlişkin Görüşleri: Bir Üniversite Hastanesi Örneği. Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi. 2017; 19(1): 14 - 25.
IEEE AKYÜREK Ç,BUĞDAYLI G "Hemşirelerin Hizmet İçi Eğitim Faaliyetlerine İlişkin Görüşleri: Bir Üniversite Hastanesi Örneği." Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi, 19, ss.14 - 25, 2017.
ISNAD AKYÜREK, ÇAĞDAŞ ERKAN - BUĞDAYLI, Gülcan. "Hemşirelerin Hizmet İçi Eğitim Faaliyetlerine İlişkin Görüşleri: Bir Üniversite Hastanesi Örneği". Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi 19/1 (2017), 14-25.