Yıl: 2017 Cilt: 83 Sayı: 157 Sayfa Aralığı: 1 - 8 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Bisiklet Yolu Güzergâhlarının AHY ile Kullanıcı Odaklı Olarak Belirlenmesi

Öz:
Yapılan çalışmanın amacı çok ölçütlü karar verme yöntemleri ile kullanıcı odaklı bisiklet yolu güzergâhı belirleme modeli oluşturmaktır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle bisiklet yolu güzergâhı belirlenmesini etkileyen faktörler; fiziksel, çevresel ve görsel faktörler olarak sınıflandırılmıştır. doğrultusunda, bu ölçütlerin bisiklet yolu tasarımını hangi ölçüde etkileyeceği Analitik Hiyerarşi Yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. CBS ortamında uygulanan model kullanılarak Bursa İli Nilüfer İlçesinin bir kısmını kapsayan çalışma bölgesi için bisiklet yolu güzergâhları belirlenmiştir. Bu kapsamda sırasıyla fiziksel ve çevresel ölçütlerin diğer ölçütlere göre daha önemli olduğu iki farklı senaryo belirlenmiştir. Güzergâhlar incelendiğinde; fiziksel ölçütün ağırlıklı dikkate alındığı senaryoda belirlenen güzergâhların yol genişliklerinin, eğimin ve yolların fiziksel koşullarının uygun olduğu yerlerden geçtiği gözlemlenmiştir. Çevresel ölçütlerin önemli olduğu senaryoda ise güzergâhların kullanıcı yoğunluğunun fazla olduğu, kamusal alanlar, ticaret alanları ve yeşil alanların bulunduğu yerlerden geçtiği gözlemlenmiştir. Bu sonuca göre oluşturulan modelin verimli bir şekilde çalıştığı değerlendirilmiştir
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Ekoloji Orman Mühendisliği

(User-Oriented Bicycle Route Determination by using AHP)

Öz:
The main goal of this study is to design and implement a user-oriented model for planning bicycle routes based on multi-criteria decision making method. In this context, firstly, criteria for planning bicycle roads were identified and considered as physical, environmental and visual aspects. Secondly, hierarchy of identified criteria was established by the use of analytical hierarchy process method. The model were implemented in GIS environment and run using sample data of study area representing a part of Nilüfer district in Bursa. Two different scenarios were used in implementation. The first scenario considered the physical criteria as most important factor while environmental criteria were assigned as the most important factor in the second scenario. When output bicycle routes were examined, it is outlined that routes determined in first scenario were mostly cover the wider roads with better physical conditions and routes of second scenario selected as the roads surrounded with public and green areas as parks. This result confirmed the efficiency of implemented model
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Ekoloji Orman Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • Bank, E., Taştan H., (1994). Coğrafi Bilgi Sistemlerinde Analiz Türleri, Kullanım Amaçları ve Uygulama Türleri, Harita Dergisi, 122, 1-25.
  • Chen, K., Blong, R., Jacobson, C., (2001). MCERISK: Integrating multicriteria evaluation and GIS for risk decision-making in natural hazards, Environmental Modelling & Software 16 (2001) 387–397.
  • Çalışkan, A., (2013). İstanbul İli, Sarıyer İlçesi, Zekeriyaköy-Uskumruköy-Kilyos Koridorunda Bisiklet Yolu Uygulaması ve Kavşaklarda Güvenli Geçişe İlişkin Alternatiflerin Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Bahçeşehir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Çolakoğlu, A., Küçükpehlivan, G., (2014). Kullanıcı odaklı bisiklet yolu güzergâhı belirlenmesi için karar destek modeli önerisi. VIII. Mimarlıkta Sayısal Tasarım Ulusal Sempozyumu, İzmir, İYTE.
  • Eastman, J.R., Jiang, H., ve Toledano, J., (1998). Multicriteria and multi-objective decision making for land allocation using GIS, in Multicriteria Analysis for Land-Use Management, eds. E. Beinat and P. Nijkamp (Kluwer Academic Publishers, Dordrecht), pp. 227–252.
  • Erden T., İpbüker C., (2003). Karar Destek Sistemi Olarak Mekansal Analiz ve CBS, Harita Dergisi, 130, 1-11.
  • Erden, T., Coşkun, M.Z., (2011). Coğrafi bilgi sistemleri ve analitik hiyerarşi yöntemi yardımıyla itfaiye istasyon yer seçimi, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası.
  • Giove, S., Brancia, A., Satterstrom F.K., ve Linkov, I., (2008). Decision support systems and environment: Role of MCDA, in Decision Support Systems for Risk-Based Management of Contaminated Sites, eds. A. Marcomini, G. W. Suter II and A. Critto (Springer, New York, 2008), pp. 53–73.
  • Jankowski, P., (1995). Integrating geographical information systems and multiple criteria decision making methods, International Journal of Geographical Information Systems 9 (1995) 251–273.
  • Karaşahin, M., Terzi, S., (2011). Coğrafi Bilgi Sistemleri İle Isparta-Antalyaburdur Karayolunun Kara Nokta Analizi, Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 9(3).
  • Küçükpehlivan, G., (2015). Çok Ölçütlü Karar Verme Yöntemleri İle Kullanıcı Odaklı Bisiklet Yolu Güzergâh Belirleme Modeli. Yüksek Lisans Tezi, İTÜ Bilişim Enstitüsü Coğrafi Bilgi Teknolojileri Programı.
  • Malczewski, J., (1999). GIS and multicriteria decision analysis: John Wiley & Sons.
  • Malczewski, J., (2006). Integrating multicriteria analysis and geographic information systems: The ordered weighted averaging (OWA) approach, International Journal of Environmental Science and Technology 6, 7– 19.
  • Marinoni, O., (2004). Implementation of the analytical hierarchy process with VBA in ArcGIS, Computers and Geoscience 30, 637– 646.
  • Öztürk, D., Batuk, F. (2010). Analytic Hierarchy Process for Spatial Decision Making. Sigma, 28, 124-137.
  • Öztürk, D., Batuk, F., (2011). Implementation Of GIS-Based Multicriteria Decision Analysis With VB in ArcGIS. International Journal of Information Technology & Decision Making Vol. 10, No. 6 (2011) 1023–1042.
  • Saaty, T., (1980). The Analytic Hierarchy Process, McGraw-Hill, New York.
  • Toole, J., (2010). Update of the AASHTO Guide for the Planning, Design, and Operation of Pedestrian Facilities. Transportation Research Board of the National Academies, Washington, DC.
  • Toraman, D., Demirel H., (2014) Multi-Criteria Decision Analysis: A Spatial Approach For Sustainable Urban Transport, Fresenius Environmental Bulletin, Volume 23 – No 12. 3088-3094.
  • Uz, V.E., (2004). Bisiklet yollarının geometrik planlama esasları ve uygulaması, Fen Bilimleri Enstitüsü, Süleyman Demirel Üniversitesi.
  • Uz, V.E., Karaşahin, M., (2004). Kentiçi Ulaşımda Bisiklet, Türkiye Mühendislik Haberleri, Kentiçi Ulaşım, Sayı: 429.
  • Yıldırım, V., Yomralıoğlu, T., (2013), Coğrafi Bilgi Sistemleri İle Çizgisel Mühendislik Yapılarında Güzergâh Optimizasyonu: Doğalgaz İletim Hattı Örneği, Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 13(1), Afyon.
  • Yılmaz, E., (1999). Analitik Hiyerarşi Süreci Kullanılarak Çok Kriterli Karar Verme Problemlerinin Çözümü, Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü, Tarsus.
  • Yılmaz, Ç.D., (2014). Analitik Hiyerarşi Yöntemi Kullanılarak İstanbul Metropoliten Alanında Toplu Taşıma İle Bütünleşik Bisiklet Ağı Kümelerinin Önceliklendirilmesi, Doktora Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
APA KÜÇÜKPEHLİVAN G, Dogru A (2017). Bisiklet Yolu Güzergâhlarının AHY ile Kullanıcı Odaklı Olarak Belirlenmesi. , 1 - 8.
Chicago KÜÇÜKPEHLİVAN Gizem,Dogru Ahmet Ozgur Bisiklet Yolu Güzergâhlarının AHY ile Kullanıcı Odaklı Olarak Belirlenmesi. (2017): 1 - 8.
MLA KÜÇÜKPEHLİVAN Gizem,Dogru Ahmet Ozgur Bisiklet Yolu Güzergâhlarının AHY ile Kullanıcı Odaklı Olarak Belirlenmesi. , 2017, ss.1 - 8.
AMA KÜÇÜKPEHLİVAN G,Dogru A Bisiklet Yolu Güzergâhlarının AHY ile Kullanıcı Odaklı Olarak Belirlenmesi. . 2017; 1 - 8.
Vancouver KÜÇÜKPEHLİVAN G,Dogru A Bisiklet Yolu Güzergâhlarının AHY ile Kullanıcı Odaklı Olarak Belirlenmesi. . 2017; 1 - 8.
IEEE KÜÇÜKPEHLİVAN G,Dogru A "Bisiklet Yolu Güzergâhlarının AHY ile Kullanıcı Odaklı Olarak Belirlenmesi." , ss.1 - 8, 2017.
ISNAD KÜÇÜKPEHLİVAN, Gizem - Dogru, Ahmet Ozgur. "Bisiklet Yolu Güzergâhlarının AHY ile Kullanıcı Odaklı Olarak Belirlenmesi". (2017), 1-8.
APA KÜÇÜKPEHLİVAN G, Dogru A (2017). Bisiklet Yolu Güzergâhlarının AHY ile Kullanıcı Odaklı Olarak Belirlenmesi. Harita Dergisi, 83(157), 1 - 8.
Chicago KÜÇÜKPEHLİVAN Gizem,Dogru Ahmet Ozgur Bisiklet Yolu Güzergâhlarının AHY ile Kullanıcı Odaklı Olarak Belirlenmesi. Harita Dergisi 83, no.157 (2017): 1 - 8.
MLA KÜÇÜKPEHLİVAN Gizem,Dogru Ahmet Ozgur Bisiklet Yolu Güzergâhlarının AHY ile Kullanıcı Odaklı Olarak Belirlenmesi. Harita Dergisi, vol.83, no.157, 2017, ss.1 - 8.
AMA KÜÇÜKPEHLİVAN G,Dogru A Bisiklet Yolu Güzergâhlarının AHY ile Kullanıcı Odaklı Olarak Belirlenmesi. Harita Dergisi. 2017; 83(157): 1 - 8.
Vancouver KÜÇÜKPEHLİVAN G,Dogru A Bisiklet Yolu Güzergâhlarının AHY ile Kullanıcı Odaklı Olarak Belirlenmesi. Harita Dergisi. 2017; 83(157): 1 - 8.
IEEE KÜÇÜKPEHLİVAN G,Dogru A "Bisiklet Yolu Güzergâhlarının AHY ile Kullanıcı Odaklı Olarak Belirlenmesi." Harita Dergisi, 83, ss.1 - 8, 2017.
ISNAD KÜÇÜKPEHLİVAN, Gizem - Dogru, Ahmet Ozgur. "Bisiklet Yolu Güzergâhlarının AHY ile Kullanıcı Odaklı Olarak Belirlenmesi". Harita Dergisi 83/157 (2017), 1-8.