Yıl: 2017 Cilt: 27 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 126 - 130 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Hemşirelerin bilgisayar ve bilişim teknolojisini kullanma durumları

Öz:
Amaç: Sağlık kayıtlarının dokümantasyonundan hasta verilerinin analizine kadar tüm alanlarda hemşirelere rehber olan bilgisayar ve bilişimin teknolojilerinin kullanımı her geçen daha değerli hale gelmektedir. Bilişim teknolojilerinin kullanılması hemşirelikte bilginin gelişmesi için önemlidir. Bu çalışma, hemşirelerin bilgisayar ve bilişim teknolojilerini kullanma durumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Betimsel tarama modelinin kullanıldığı çalışmanın örneklemini, Kasım 2015Şubat 2016 tarihleri arasında, bir üniversite hastanesinde çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 107 hemşire oluşturmuştur. Araştırmanın verilerinin toplanmasında araştırmacılar tarafından oluşturulan "Birey Tanıtım Formu" ve "Hemşirelikte Bilişim Teknolojilerini Kullanma Durumu Değerlendirme Formu" kullanılmıştır. Araştırma için araştırmanın yapıldığı kurumdan yazılı, araştırmaya katılan hemşirelerden sözlü izin alınmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı ve yüzdelik dağılımlar kullanmıştır.Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 24,28, %73,8'i kadın, %75,4'ü bekar ve %41,1'i ön lisans mezunudur. Hemşirelerin bilişim teknolojilerini gün içinde çoğunlukla iş yerinde kullandıkları ve günlük ortalama 3,78 saatlerini bilgisayar başında geçirdikleri saptanmıştır. Yazılım ürünü olarak en çok arama motorlarını ve bunları da haberler ve güncel olayları takip etmek için kullandıklarını, bilişim teknolojilerini mesleki olarak en çok hastaların laboratuvar sonuçlarını takip etmek amacıyla kullandıklarını belirtmişlerdir.Sonuç: Hemşirelerin bilişim teknolojisiyle yakından ilgilenmelerine karşın mesleki yaşamlarında verimli şekilde kullanmadıkları tespit edilmiştir. Hemşirelerin eğitim konusundaki eksikliklerinin giderilmesi, hasta bakımı ve hemşirelik uygulamalarına yönelik programların yaygınlaştırılması, tele hemşirelik ve hasta başı bilgisayar kullanımı gibi ileri düzey sistemlerden yararlanmaları gerekmektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Bilgisayar Bilimleri, Bilgi Sistemleri Hemşirelik Psikoloji

Use of computer and information technology by nurses

Öz:
Objective: The use of computer and information technologies which guide nurses in all areas from documentation of health records to analysis of patient data has become more valuable day by day. The use of information technologies is important for developing scientific information in nursing. This study was conducted in order to determine the use of computer and information technologies by nurses.Methods: Sample of the study, conducted with descriptive survey model, consisted of 107 nurses working in a university hospital between November 2015 and February 2016 who consented to participate in the study. "Individual Information Form" and "Evaluation Form on Use of Information Technologies in Nursing" prepared by researchers were used to collect data of the research study. For the study written permission from the research institute, and verbal approval from the nurses participating in the study were obtained. Number and percentage distributions were used to assess the data. Results: Mean age of the nurses participating in the study was 24.28 years While, 73.8% of them were female, and 75.4% of them were single, and 41.1% had an associate's degree. It was determined that nurses mostly use information technologies at workplace during the day and they spent an average of 3.78 hours daily in front of the computer. They expressed that they used mostly search engines for following news, up-to-date information and events on the internet, and used vocationally information technologies mostly for tracking laboratory results of the patients.Conclusion: Even though nurses were closely interested in information technology, it was determined that they did not use it efficiently in their professional lives. Deficiencies of the nurses in training, and education should be made up, programs for patient care and nursing practices should be popularized, and the nurses should utilize advanced technologies Özdemir, Kafkas Üniversitesi Sağlık Bilimleri such as tele-nursing and bedside computer.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Bilgisayar Bilimleri, Bilgi Sistemleri Hemşirelik Psikoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KARDAŞ ÖZDEMİR F, KARAKAYA G (2017). Hemşirelerin bilgisayar ve bilişim teknolojisini kullanma durumları. , 126 - 130.
Chicago KARDAŞ ÖZDEMİR FUNDA,KARAKAYA Güler Hemşirelerin bilgisayar ve bilişim teknolojisini kullanma durumları. (2017): 126 - 130.
MLA KARDAŞ ÖZDEMİR FUNDA,KARAKAYA Güler Hemşirelerin bilgisayar ve bilişim teknolojisini kullanma durumları. , 2017, ss.126 - 130.
AMA KARDAŞ ÖZDEMİR F,KARAKAYA G Hemşirelerin bilgisayar ve bilişim teknolojisini kullanma durumları. . 2017; 126 - 130.
Vancouver KARDAŞ ÖZDEMİR F,KARAKAYA G Hemşirelerin bilgisayar ve bilişim teknolojisini kullanma durumları. . 2017; 126 - 130.
IEEE KARDAŞ ÖZDEMİR F,KARAKAYA G "Hemşirelerin bilgisayar ve bilişim teknolojisini kullanma durumları." , ss.126 - 130, 2017.
ISNAD KARDAŞ ÖZDEMİR, FUNDA - KARAKAYA, Güler. "Hemşirelerin bilgisayar ve bilişim teknolojisini kullanma durumları". (2017), 126-130.
APA KARDAŞ ÖZDEMİR F, KARAKAYA G (2017). Hemşirelerin bilgisayar ve bilişim teknolojisini kullanma durumları. İzmir Tepecik Eğitim Hastanesi Dergisi, 27(2), 126 - 130.
Chicago KARDAŞ ÖZDEMİR FUNDA,KARAKAYA Güler Hemşirelerin bilgisayar ve bilişim teknolojisini kullanma durumları. İzmir Tepecik Eğitim Hastanesi Dergisi 27, no.2 (2017): 126 - 130.
MLA KARDAŞ ÖZDEMİR FUNDA,KARAKAYA Güler Hemşirelerin bilgisayar ve bilişim teknolojisini kullanma durumları. İzmir Tepecik Eğitim Hastanesi Dergisi, vol.27, no.2, 2017, ss.126 - 130.
AMA KARDAŞ ÖZDEMİR F,KARAKAYA G Hemşirelerin bilgisayar ve bilişim teknolojisini kullanma durumları. İzmir Tepecik Eğitim Hastanesi Dergisi. 2017; 27(2): 126 - 130.
Vancouver KARDAŞ ÖZDEMİR F,KARAKAYA G Hemşirelerin bilgisayar ve bilişim teknolojisini kullanma durumları. İzmir Tepecik Eğitim Hastanesi Dergisi. 2017; 27(2): 126 - 130.
IEEE KARDAŞ ÖZDEMİR F,KARAKAYA G "Hemşirelerin bilgisayar ve bilişim teknolojisini kullanma durumları." İzmir Tepecik Eğitim Hastanesi Dergisi, 27, ss.126 - 130, 2017.
ISNAD KARDAŞ ÖZDEMİR, FUNDA - KARAKAYA, Güler. "Hemşirelerin bilgisayar ve bilişim teknolojisini kullanma durumları". İzmir Tepecik Eğitim Hastanesi Dergisi 27/2 (2017), 126-130.