Yıl: 2017 Cilt: 5 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 729 - 757 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İran ve Türkiye Eğitim Sistemlerinin Amaçlarının Karşılaştırmalı Analizi

Öz:
Türkiye ve İran, Ortadoğu'nun iki önemli ülkesi olarak tarihi, kültürel, siyasi, ekonomik ve coğrafi ilişkilere sahiptir. Her iki ülkenin benzer modernleşme ve Batılılaşma süreçlerinden geçmeleri iki ülkenin eğitim politikalarına da yansımıştır. Bu durumun bir sonucu olarak Batılılaşma eğilimi, iki ülkenin eğitim sistemini başta amaçlar olmak üzere yapı, yönetim ve finansman açısından etkilemiştir. Bu nedenle iki ülkenin eğitim sistemlerinin karşılaştırılmasının literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Türkiye ve İran'ın eğitim sistemlerine bakıldığında birçok benzerliğin ve farklılığın olduğu görülmektedir. Ancak siyasal rejimleri birbirinden çok farklı olmasına rağmen, her iki ülkenin eğitim sistemleri, tek tip insan yetiştirmeyi hedeflemeleri bakımından oldukça benzer amaçlara ve özelliklere sahiptirBu çalışmanın amacı, tarihten bu yana güçlü ve dengeli ilişkiler kurmuş iki komşu ülke olan İran ve Türkiye'nin mevcut eğitim sistemlerinin amaçlarını karşılaştırmaktır. Araştırma genel olarak karşılaştırmalı eğitim çalışmaları doğrultusunda bir içeriğe sahip olup Türkiye ve İran eğitim sistemlerinin amaçlar açısından özellikleri, benzerlikleri ve farklılıkları tespit edilmiş, bulgular yorumlanmış ve çeşitli önerilerde bulunulmuştur
Anahtar Kelime:

Comparative Analysis of the Purposes of Education Systems in Iran and Turkey

Öz:
Turkey and Iran have historical, political economic and geographical relations as the two important countries of the Middle East. These ongoing relationships require the comparison of the educational systems of both countries. When we look at the education systems and status of the two countries, from demographics to schooling rates, from objectives to the structure it is possible to find serious similarities. There are differences to note as well. Despite the incompatibility between the political regimes of the two, they are similar in targeting to create a uniform and homogenous nation. Similar modernization processes in both countries have influenced the adaptation of similar educational policies and implications. As a result of that, the favour of westernization influenced the structure, objective, management and financing of education system in both countries. The purpose of this study is to compare the aims of the existing education systems of two neighboring countries Turkey and Iran that built a strong relationship. This research figures out the similarities and differences of Turkish and Iranian educational systems in structure and main purposes, interprets the findings and propose several suggestions
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ÖZLÜK D (2017). İran ve Türkiye Eğitim Sistemlerinin Amaçlarının Karşılaştırmalı Analizi. , 729 - 757.
Chicago ÖZLÜK DOĞAN İran ve Türkiye Eğitim Sistemlerinin Amaçlarının Karşılaştırmalı Analizi. (2017): 729 - 757.
MLA ÖZLÜK DOĞAN İran ve Türkiye Eğitim Sistemlerinin Amaçlarının Karşılaştırmalı Analizi. , 2017, ss.729 - 757.
AMA ÖZLÜK D İran ve Türkiye Eğitim Sistemlerinin Amaçlarının Karşılaştırmalı Analizi. . 2017; 729 - 757.
Vancouver ÖZLÜK D İran ve Türkiye Eğitim Sistemlerinin Amaçlarının Karşılaştırmalı Analizi. . 2017; 729 - 757.
IEEE ÖZLÜK D "İran ve Türkiye Eğitim Sistemlerinin Amaçlarının Karşılaştırmalı Analizi." , ss.729 - 757, 2017.
ISNAD ÖZLÜK, DOĞAN. "İran ve Türkiye Eğitim Sistemlerinin Amaçlarının Karşılaştırmalı Analizi". (2017), 729-757.
APA ÖZLÜK D (2017). İran ve Türkiye Eğitim Sistemlerinin Amaçlarının Karşılaştırmalı Analizi. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5(3), 729 - 757.
Chicago ÖZLÜK DOĞAN İran ve Türkiye Eğitim Sistemlerinin Amaçlarının Karşılaştırmalı Analizi. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 5, no.3 (2017): 729 - 757.
MLA ÖZLÜK DOĞAN İran ve Türkiye Eğitim Sistemlerinin Amaçlarının Karşılaştırmalı Analizi. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol.5, no.3, 2017, ss.729 - 757.
AMA ÖZLÜK D İran ve Türkiye Eğitim Sistemlerinin Amaçlarının Karşılaştırmalı Analizi. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2017; 5(3): 729 - 757.
Vancouver ÖZLÜK D İran ve Türkiye Eğitim Sistemlerinin Amaçlarının Karşılaştırmalı Analizi. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2017; 5(3): 729 - 757.
IEEE ÖZLÜK D "İran ve Türkiye Eğitim Sistemlerinin Amaçlarının Karşılaştırmalı Analizi." Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5, ss.729 - 757, 2017.
ISNAD ÖZLÜK, DOĞAN. "İran ve Türkiye Eğitim Sistemlerinin Amaçlarının Karşılaştırmalı Analizi". Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 5/3 (2017), 729-757.