Yıl: 2017 Cilt: 5 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 23 - 33 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Dağıtım Sisteminde Harmonik Analizi ve Etkilerinin Dağıtılmış Üretim Kullanılarak Azaltılması

Öz:
Güç kalitesi problemleri standart olmayan akım, gerilim ve frekans nedeniyle oluşmaktadır. Bu sorunu çözmek için güç kalitesini arttırıcı yöntemler tavsiye edilir. Bu çalışmada, farklı parametleri değiştirilen dağıtılmış üretim kaynaklarının sistemin gerilim-akım harmonikleri ve çeşitli güç kalitesi indisleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu analizlerde dağıtılmış üretim kaynağının dağıtım sistemi üzerindeki yeri, gücü, tekil ya da dağıtılmış olması durumları değişken parametreler olarak tanımlanmıştır ve çalışmada Digsilent Power Factory programı kullanılmıştır. IEEE 13 baralı dengeli bir test sistemi üzerinde dağıtılmış üretimden önce ve sonra elde edilen çeşitli güç kalitesi indislerini karşılaştırmak amacıyla sistemde harmonik analizleri yapılmış, harmonik etkilerin azaltılması DÜK'lerin simülasyonu ile gerçekleştirilmiştir. Simülasyon çalışması sonucunda en iyi performansın DÜK'lerin doğrusal olmayan yük baralarının yanına yerleştirilmesi ile elde edildiği görülmüştür. Aynı zamanda dağıtılmış üretim kaynaklarının gücünün artması hem sistemin geriliminde hem de güç kalitesi indislerinde bir iyileşme sağlamıştır. Akım harmoniklerindeki değişimlerin ise hatlardaki akımlara paralel olarak değişiklik gösterdiği gözlemlenmiştir
Anahtar Kelime:

The Harmonic Analysis and Harmonic Impacts Mitigation in Distribution System Using Distributed Generation

Öz:
The power quality problem occurs due to non-standart current, voltage or frequency. The measures that can improve the quality of the power are recommended for solve this problem. In this study presents the impact of DG diffrent parameters on distribution systems, in terms of voltage-current harmonic and some power quality indices. Test systems are simulated using the simulation tool of Powerfactory-Digsilent while changing the location, size and penetration level of DG in the system. IEEE 13-buses balanced distribution system is considered for analysis of harmonics. The analysis purpose, obtained before using distributed generation and then to compare the various power quality indices. Reduction of harmonics is performed by simulation using distributed generation. The simulation study shows the best performance of the distributed generation placement near the non-linear load buses. In addition, The increased power of distributed generation sources has enabled an improvement in the both the system voltage and power quality indices. The current harmonics has changed parallel to the line currents
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • [1] T. Ackermann, G. Andersson, L. Söder, Distributed generation: a definition: Electric Power Systems Research 57(3) (2001) 195-204.
  • [2] C. L. T. Borges, D. M. Falcao, Impact of distributed generation allocation and sizing on reliability, losses and voltage profile , (2003) DOI: 10.1109/PTC.2003.1304342.
  • [3] A.F. Abdul Kadir, A. Mohamed, H.Shareef, Harmonic impact of different distributed generation units on low voltage distribution system, (2011) DOI: 10.1109/IEMDC.2011.5994774
  • [4] F. M. Nuroğlu, A. Basa Arsoy, Dağıtılmış Üretim Kaynağı İçeren Dağıtım Sistemlerinde Sürekli Durum ve Kısa Devre Analizi in 3e Electrotech Elektrik Mühendisleri Odası(EMO), 177(104), (2009)
  • [5] C. Kocatepe, M. Uzunoğlu, R. Yumurtacı, A. Karakaş, O. Arıkan, Elektrik Tesislerinde Harmonikler, Birsen Yayınevi Ltd. Şti, (2003)
  • [6] S.Khalid, B. Dwivedi, Power Quality Issues, Problems, Standarts & Their Effects in Industry with Corrective Means:International Journal of Advances in Engineering & Technology. 1(2) (2011) 1-11.
  • [7] IEEE Task Force on Harmonics Modeling and Simulation, Test systems for harmonics modeling and simulation in IEEE Trans on Power Delivery, 14(2) (1999) 579-587.
  • [8] P. Caramia, G. Carpinelli, P. Verde, Power Quality İndices in Liberalized Markets, John Wiley & Sons Ltd. (2009)
APA PEKER A, Yörükeren N, BASA ARSOY A (2017). Dağıtım Sisteminde Harmonik Analizi ve Etkilerinin Dağıtılmış Üretim Kullanılarak Azaltılması. , 23 - 33.
Chicago PEKER Açelya,Yörükeren Nuran,BASA ARSOY AYŞEN Dağıtım Sisteminde Harmonik Analizi ve Etkilerinin Dağıtılmış Üretim Kullanılarak Azaltılması. (2017): 23 - 33.
MLA PEKER Açelya,Yörükeren Nuran,BASA ARSOY AYŞEN Dağıtım Sisteminde Harmonik Analizi ve Etkilerinin Dağıtılmış Üretim Kullanılarak Azaltılması. , 2017, ss.23 - 33.
AMA PEKER A,Yörükeren N,BASA ARSOY A Dağıtım Sisteminde Harmonik Analizi ve Etkilerinin Dağıtılmış Üretim Kullanılarak Azaltılması. . 2017; 23 - 33.
Vancouver PEKER A,Yörükeren N,BASA ARSOY A Dağıtım Sisteminde Harmonik Analizi ve Etkilerinin Dağıtılmış Üretim Kullanılarak Azaltılması. . 2017; 23 - 33.
IEEE PEKER A,Yörükeren N,BASA ARSOY A "Dağıtım Sisteminde Harmonik Analizi ve Etkilerinin Dağıtılmış Üretim Kullanılarak Azaltılması." , ss.23 - 33, 2017.
ISNAD PEKER, Açelya vd. "Dağıtım Sisteminde Harmonik Analizi ve Etkilerinin Dağıtılmış Üretim Kullanılarak Azaltılması". (2017), 23-33.
APA PEKER A, Yörükeren N, BASA ARSOY A (2017). Dağıtım Sisteminde Harmonik Analizi ve Etkilerinin Dağıtılmış Üretim Kullanılarak Azaltılması. Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5(1), 23 - 33.
Chicago PEKER Açelya,Yörükeren Nuran,BASA ARSOY AYŞEN Dağıtım Sisteminde Harmonik Analizi ve Etkilerinin Dağıtılmış Üretim Kullanılarak Azaltılması. Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi 5, no.1 (2017): 23 - 33.
MLA PEKER Açelya,Yörükeren Nuran,BASA ARSOY AYŞEN Dağıtım Sisteminde Harmonik Analizi ve Etkilerinin Dağıtılmış Üretim Kullanılarak Azaltılması. Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, vol.5, no.1, 2017, ss.23 - 33.
AMA PEKER A,Yörükeren N,BASA ARSOY A Dağıtım Sisteminde Harmonik Analizi ve Etkilerinin Dağıtılmış Üretim Kullanılarak Azaltılması. Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2017; 5(1): 23 - 33.
Vancouver PEKER A,Yörükeren N,BASA ARSOY A Dağıtım Sisteminde Harmonik Analizi ve Etkilerinin Dağıtılmış Üretim Kullanılarak Azaltılması. Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2017; 5(1): 23 - 33.
IEEE PEKER A,Yörükeren N,BASA ARSOY A "Dağıtım Sisteminde Harmonik Analizi ve Etkilerinin Dağıtılmış Üretim Kullanılarak Azaltılması." Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5, ss.23 - 33, 2017.
ISNAD PEKER, Açelya vd. "Dağıtım Sisteminde Harmonik Analizi ve Etkilerinin Dağıtılmış Üretim Kullanılarak Azaltılması". Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi 5/1 (2017), 23-33.