Yıl: 2000 Cilt: 11 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 61 - 65 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Klinik ve subklinik mastitisli ineklerin kan serumu bazı mineral madde ve elektrolit düzeyleri üzerine çalışma

Öz:
Bu çalışmada, yaşlan 2-9 arasında değişen farklı iki işletmedeki 57 'si .subklinik, 16 'sı klinik mastitisli ve 40 'ında da mastitis bulunmavan olmak üzere toplam 113 inek materyal olarak kullanıldı. Hayvanlardan toplanan kan örneklerinin serumlarında Kalsiyum (Ca), Fosfor (P) Sodyum (Na), Klor (Cl), Demir (Fe), Magnezvıım (Mg) ve Potasyum (K) düzeyleri tespit edildi. Klinik ve subklinik mastitisli hayvanlarla, mastitis bulunmayan hayvanların kan serumu Ca, P, Na, Cl, Fe, Mg ve K düzey/eri arasında fark olmamasına rağmen, 8-9 yaş grubunda bulunan subklinik mastitisli hayvanların ortalama Fe düzeyinin diğer yaş gruplarından: gebe olmayan klinik mastitisli hayvanların ortalama Mg seviyesinin gebe olan klinik mastitislilerden ve Sultansuyu Tarım işletmesine ait klinik mastitisli hayvanların Fe düzeyinin aynı işletmedeki subklinik mastitisli ve mastitis bulunmayan hayvanlardan daha yüksek olduğu tespit edildi.
Anahtar Kelime: meme yangısı mineraller kan örnekleri inek kan serumu elektrolitler kan analizi

Konular: Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji Veterinerlik

A study on the some electrolyte levels and mineral substances in blood sera of cows with clinical and subclinical mastitis

Öz:
A total number of 113 cows, at the ages between 2-9 vears, housed in two different managements were used in this studv. Of the cows, 57 were with subclinical mastitis, 16 with clinical mastitis and the remaining 40 were without mastitis. Calcium (Ca), Phosphorus (P), Sodium (Na), Clor (Cl), Iron (Fe}, Magnesium (Mg) and Potassium (K) levels were determined in the sera collected from these animals. There were no significant differences in the serum levels of Ca, P, Na.CI, Fe, Mg and K belween the animals with subclinical and clinical mastitis and the animals without mastitis. However, the average Fe level was higher in older animals (at the ages of 8-9 years) with subclinical animals than other age groups: the average Mg level was higher in non-pregnant animals with clinical mastitis than the pregnant animals with clinical mastitis; and the average Fe level was higher in animals with clinical mastitis than the animals with subclinical mastitis and without mastitis in Sultansuyu Agricultural Unit.
Anahtar Kelime: electrolytes blood analysis mastitis minerals blood samples cows blood serum

Konular: Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji Veterinerlik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Risvanli A, KAYGUSUZOĞLU E, ÇETİN H, ÖCAL H (2000). Klinik ve subklinik mastitisli ineklerin kan serumu bazı mineral madde ve elektrolit düzeyleri üzerine çalışma. , 61 - 65.
Chicago Risvanli Ali,KAYGUSUZOĞLU ERDAL,ÇETİN Hayrettin,ÖCAL Halis Klinik ve subklinik mastitisli ineklerin kan serumu bazı mineral madde ve elektrolit düzeyleri üzerine çalışma. (2000): 61 - 65.
MLA Risvanli Ali,KAYGUSUZOĞLU ERDAL,ÇETİN Hayrettin,ÖCAL Halis Klinik ve subklinik mastitisli ineklerin kan serumu bazı mineral madde ve elektrolit düzeyleri üzerine çalışma. , 2000, ss.61 - 65.
AMA Risvanli A,KAYGUSUZOĞLU E,ÇETİN H,ÖCAL H Klinik ve subklinik mastitisli ineklerin kan serumu bazı mineral madde ve elektrolit düzeyleri üzerine çalışma. . 2000; 61 - 65.
Vancouver Risvanli A,KAYGUSUZOĞLU E,ÇETİN H,ÖCAL H Klinik ve subklinik mastitisli ineklerin kan serumu bazı mineral madde ve elektrolit düzeyleri üzerine çalışma. . 2000; 61 - 65.
IEEE Risvanli A,KAYGUSUZOĞLU E,ÇETİN H,ÖCAL H "Klinik ve subklinik mastitisli ineklerin kan serumu bazı mineral madde ve elektrolit düzeyleri üzerine çalışma." , ss.61 - 65, 2000.
ISNAD Risvanli, Ali vd. "Klinik ve subklinik mastitisli ineklerin kan serumu bazı mineral madde ve elektrolit düzeyleri üzerine çalışma". (2000), 61-65.
APA Risvanli A, KAYGUSUZOĞLU E, ÇETİN H, ÖCAL H (2000). Klinik ve subklinik mastitisli ineklerin kan serumu bazı mineral madde ve elektrolit düzeyleri üzerine çalışma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 11(1), 61 - 65.
Chicago Risvanli Ali,KAYGUSUZOĞLU ERDAL,ÇETİN Hayrettin,ÖCAL Halis Klinik ve subklinik mastitisli ineklerin kan serumu bazı mineral madde ve elektrolit düzeyleri üzerine çalışma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 11, no.1 (2000): 61 - 65.
MLA Risvanli Ali,KAYGUSUZOĞLU ERDAL,ÇETİN Hayrettin,ÖCAL Halis Klinik ve subklinik mastitisli ineklerin kan serumu bazı mineral madde ve elektrolit düzeyleri üzerine çalışma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol.11, no.1, 2000, ss.61 - 65.
AMA Risvanli A,KAYGUSUZOĞLU E,ÇETİN H,ÖCAL H Klinik ve subklinik mastitisli ineklerin kan serumu bazı mineral madde ve elektrolit düzeyleri üzerine çalışma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2000; 11(1): 61 - 65.
Vancouver Risvanli A,KAYGUSUZOĞLU E,ÇETİN H,ÖCAL H Klinik ve subklinik mastitisli ineklerin kan serumu bazı mineral madde ve elektrolit düzeyleri üzerine çalışma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2000; 11(1): 61 - 65.
IEEE Risvanli A,KAYGUSUZOĞLU E,ÇETİN H,ÖCAL H "Klinik ve subklinik mastitisli ineklerin kan serumu bazı mineral madde ve elektrolit düzeyleri üzerine çalışma." Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 11, ss.61 - 65, 2000.
ISNAD Risvanli, Ali vd. "Klinik ve subklinik mastitisli ineklerin kan serumu bazı mineral madde ve elektrolit düzeyleri üzerine çalışma". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 11/1 (2000), 61-65.