Yıl: 2000 Cilt: 11 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 83 - 92 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Van kedisi' nin koroner arterleri üzerinde makroanatomik ve subgros bir araştırma

Öz:
Bu çalışmada, Van kedisinde kalbin arterial beslenmesi çalışıldı. Materyal olarak altı adet ergin Van kedisi kullanıldı. Materyallere latex enjeksiyon metodu uygulandı. A. coronaria sinistra ve a. coronaria dextra'nın, vaha aortae seviyesinde aorta'dan başlangıç aldığı görüldü. A. coronaria dextra'nın, a. coronaria sinistra 'dan daha güçlü olduğu belirlendi. A. coronaria sinistra 'nın, r. interventricularis paraconalis ve r. circumflexus sinister 'e ayrıldığı; a. coronaria dextra 'nın ise, sadece r. circiimflexus dexter 'den meydana geldiği tespit edildi. Bir materyalde, r. circiimflexus dexter 'den ayrılması gereken r. coni arteriosi 'nin aorta 'dan başlangıç aldığı belirlendi. R. interventricularis subsinuosus 'un, genelde, r. circumflexus dexter 'in devamından oluştuğu gözlendi. Bir materyalde, r. circumflexus dexter 'den ayrılan bir dalın tekrar r. circumflexus dexter ile anastomoz yaptığı tespit edildi.
Anahtar Kelime: atardamarlar koroner damarlar hayvan anatomisi kedi

Konular: Veterinerlik

An investigation macroanatomic and subgros on the coronary arteries in the Van Cat

Öz:
In this investigation, the blood supply of the heart was studied in the Van cat. In this aim, heart of the adult six the Van cats were used. Latex injection method was applied on the materials. Left coronarv artery and right coronary artery were found to arise from aorta at the level of aortic valve. The right coronary artery was stronger than the left coronarv artery. It was observed that the left coronary artery divided into interventricular paraconal branch and left circumflex branch. The right coronary artery was found to constitute only right circumflex brandi. Conal branch normally arised from right circumflex branch directly originated from the aorta in one material. It was obtained that the subsinuosal interventricular branch was generally constituted by the right circumflex branch. It was determinated that a branch arised from the right circumflex branch anastomosed with the right circumflex branch in one material.
Anahtar Kelime: cats arteries coronary vessels animal anatomy

Konular: Veterinerlik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA NUR İ, AKSOY G (2000). Van kedisi' nin koroner arterleri üzerinde makroanatomik ve subgros bir araştırma. , 83 - 92.
Chicago NUR İ. Hakkı,AKSOY GÜRSOY Van kedisi' nin koroner arterleri üzerinde makroanatomik ve subgros bir araştırma. (2000): 83 - 92.
MLA NUR İ. Hakkı,AKSOY GÜRSOY Van kedisi' nin koroner arterleri üzerinde makroanatomik ve subgros bir araştırma. , 2000, ss.83 - 92.
AMA NUR İ,AKSOY G Van kedisi' nin koroner arterleri üzerinde makroanatomik ve subgros bir araştırma. . 2000; 83 - 92.
Vancouver NUR İ,AKSOY G Van kedisi' nin koroner arterleri üzerinde makroanatomik ve subgros bir araştırma. . 2000; 83 - 92.
IEEE NUR İ,AKSOY G "Van kedisi' nin koroner arterleri üzerinde makroanatomik ve subgros bir araştırma." , ss.83 - 92, 2000.
ISNAD NUR, İ. Hakkı - AKSOY, GÜRSOY. "Van kedisi' nin koroner arterleri üzerinde makroanatomik ve subgros bir araştırma". (2000), 83-92.
APA NUR İ, AKSOY G (2000). Van kedisi' nin koroner arterleri üzerinde makroanatomik ve subgros bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 11(1), 83 - 92.
Chicago NUR İ. Hakkı,AKSOY GÜRSOY Van kedisi' nin koroner arterleri üzerinde makroanatomik ve subgros bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 11, no.1 (2000): 83 - 92.
MLA NUR İ. Hakkı,AKSOY GÜRSOY Van kedisi' nin koroner arterleri üzerinde makroanatomik ve subgros bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol.11, no.1, 2000, ss.83 - 92.
AMA NUR İ,AKSOY G Van kedisi' nin koroner arterleri üzerinde makroanatomik ve subgros bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2000; 11(1): 83 - 92.
Vancouver NUR İ,AKSOY G Van kedisi' nin koroner arterleri üzerinde makroanatomik ve subgros bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2000; 11(1): 83 - 92.
IEEE NUR İ,AKSOY G "Van kedisi' nin koroner arterleri üzerinde makroanatomik ve subgros bir araştırma." Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 11, ss.83 - 92, 2000.
ISNAD NUR, İ. Hakkı - AKSOY, GÜRSOY. "Van kedisi' nin koroner arterleri üzerinde makroanatomik ve subgros bir araştırma". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 11/1 (2000), 83-92.