Yıl: 2000 Cilt: 11 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 104 - 111 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yeni Zelanda tavşanları ve evcil kedilerde N. Oculamotorius üzerine karşılaştırmalı makro-anatomik ve subgros bir çalışma

Öz:
Bu çalışmada, ergin, her iki cinsiyetten 20 adet evcil kedi ile ergin, her iki cinsiyetten 20 adet Beyaz Yeni Zelanda tavşanı'nın III. beyin siniri, karşılaştırmalı makro-anatomik ve subgros olarak incelendi. Çalışma materyalleri usulüne göre hazırlanıp, %5'lik formol solüsyonunda muhafaza edildi. Çalışmaya konu olan beyin sinirleri, pens bisturi, büyüteç ve diseksiyon mikroskopu yardımı ile hem medial'den lateral'e hem de lateral'den medial'e doğru diseke edildi. Ggl. ciliare'nin, kedilerde oval. 1.3-1.5 mm. çapında olduğu ve m. obliquas ventralis'i innerve eden sinir dalı üzerinde yer aldığı tespit edildi. Tavşanlarda ise yuvarlak, 0.3-0.5 mm. çapında olduğu ve n. oculomotorius'un r. ventralis üzerinde yer aldığı belirlendi. N n. ciliares breves'in. kedi ve tavşanda ggl. ciliare'den tek bir dal halinde çıktığı belirlendi N. lacrimalis'in, kedilerde r. zygomaticotemporalis'den, tavşanlarda ise n. opthalmicus'dan çıktığı görüldü.Her iki türde, n. nasocilioris 'den bir nn. ciliares longi 'nin çıktığı görüldü
Anahtar Kelime: tavşan sinir sistemi hayvan anatomisi kedi

Konular: Veterinerlik

The comparative macro-anatomic and subgros investigation on the oculamotor (III) nerve in New Zaland rabbit and domestic

Öz:
In the present study, third brain nerve were macro-analomically and subgrossly compared in 20 domestic adult cats and 20 adult New Zealand Rabbits in both sexes. The animals were euthanasied humanely and protected in 5% formol. The described nerves were disected both from medial to lateral and lateral to medial by pliers, lancet, magnifiying glass and disection microscope. It was established that, ciliary ganglion (ggl. ciliarc) was oval, 1.3-1.5 nun. in diamaler, find was on the brandi nerve that innerve obliquas ventralis muscle (m. obliquus ventralis) in the cats. The ciliary ganglion (ggl. ciliare) was round, 0.3-0.5 mm. in diamater and was on the ventral branch (r. ventralis) of oculomotor nerve (n. oculomotorius) in the rabbits. It was established that, short ciliary nerves (nn. ciliares breves) arise form ciliary ganglion (ggl. ciliare) ax only one branch in the both species. Lacrimal nerve (n. lacriinalis) arised from zygomalicotemporal branch (r. zygomaticotemporalis) in the cats and it arised from opthalmic nerve (n. opthalmictis) in the rabbits. Long ciliary nerves (nn. ciliares longi) arised from nasociliary nerve (n. nasociliaris) in the both species.
Anahtar Kelime: cats rabbits nervous system animal anatomy

Konular: Veterinerlik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA NUR İ, TEKE B (2000). Yeni Zelanda tavşanları ve evcil kedilerde N. Oculamotorius üzerine karşılaştırmalı makro-anatomik ve subgros bir çalışma. , 104 - 111.
Chicago NUR İ. Hakkı,TEKE B. Emre Yeni Zelanda tavşanları ve evcil kedilerde N. Oculamotorius üzerine karşılaştırmalı makro-anatomik ve subgros bir çalışma. (2000): 104 - 111.
MLA NUR İ. Hakkı,TEKE B. Emre Yeni Zelanda tavşanları ve evcil kedilerde N. Oculamotorius üzerine karşılaştırmalı makro-anatomik ve subgros bir çalışma. , 2000, ss.104 - 111.
AMA NUR İ,TEKE B Yeni Zelanda tavşanları ve evcil kedilerde N. Oculamotorius üzerine karşılaştırmalı makro-anatomik ve subgros bir çalışma. . 2000; 104 - 111.
Vancouver NUR İ,TEKE B Yeni Zelanda tavşanları ve evcil kedilerde N. Oculamotorius üzerine karşılaştırmalı makro-anatomik ve subgros bir çalışma. . 2000; 104 - 111.
IEEE NUR İ,TEKE B "Yeni Zelanda tavşanları ve evcil kedilerde N. Oculamotorius üzerine karşılaştırmalı makro-anatomik ve subgros bir çalışma." , ss.104 - 111, 2000.
ISNAD NUR, İ. Hakkı - TEKE, B. Emre. "Yeni Zelanda tavşanları ve evcil kedilerde N. Oculamotorius üzerine karşılaştırmalı makro-anatomik ve subgros bir çalışma". (2000), 104-111.
APA NUR İ, TEKE B (2000). Yeni Zelanda tavşanları ve evcil kedilerde N. Oculamotorius üzerine karşılaştırmalı makro-anatomik ve subgros bir çalışma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 11(1), 104 - 111.
Chicago NUR İ. Hakkı,TEKE B. Emre Yeni Zelanda tavşanları ve evcil kedilerde N. Oculamotorius üzerine karşılaştırmalı makro-anatomik ve subgros bir çalışma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 11, no.1 (2000): 104 - 111.
MLA NUR İ. Hakkı,TEKE B. Emre Yeni Zelanda tavşanları ve evcil kedilerde N. Oculamotorius üzerine karşılaştırmalı makro-anatomik ve subgros bir çalışma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol.11, no.1, 2000, ss.104 - 111.
AMA NUR İ,TEKE B Yeni Zelanda tavşanları ve evcil kedilerde N. Oculamotorius üzerine karşılaştırmalı makro-anatomik ve subgros bir çalışma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2000; 11(1): 104 - 111.
Vancouver NUR İ,TEKE B Yeni Zelanda tavşanları ve evcil kedilerde N. Oculamotorius üzerine karşılaştırmalı makro-anatomik ve subgros bir çalışma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2000; 11(1): 104 - 111.
IEEE NUR İ,TEKE B "Yeni Zelanda tavşanları ve evcil kedilerde N. Oculamotorius üzerine karşılaştırmalı makro-anatomik ve subgros bir çalışma." Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 11, ss.104 - 111, 2000.
ISNAD NUR, İ. Hakkı - TEKE, B. Emre. "Yeni Zelanda tavşanları ve evcil kedilerde N. Oculamotorius üzerine karşılaştırmalı makro-anatomik ve subgros bir çalışma". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 11/1 (2000), 104-111.