Yıl: 2001 Cilt: 48 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 153 - 158 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Koyunlarda bazı rumen metabolitleri ve protozoonları üzerine değişik rasyonların etkisi

Öz:
Bu çalışma, yonca kuru.otu (kontrol), yonca kuru otu + arpa (Grup 1), yonca kuru otu + kanola küspesinden (Grup 2) oluşan rasyonun rumen içeriği pH, amonyak, tampon kapasite değerleri ile protozoon sayı ve oranlan üzerindeki etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada rumen fistülü yerleştirilmiş 2.5 yaşlı 6 baş Merinos koç kullanılmıştır. Çalışma her biri 15 gün süren 3 dönemde gerçekleştirilmiştir. Yemleme periyodunun son iki gününde yemlemeden önce ve yemlemeden 3 saat sonra rumen içerikleri alınmıştır. Rumen içeriği pH değerleri yemleme öncesi ve sonrası yonca kuru otu + arpa tüketen grupta daha düşük olarak saptanmıştır. Rumen içeriği amonyak ve toplam tampon kapasite değerleri yemleme sonrası 2. grupta önemli düzeyde yükselmiştir. Rumen içeriği toplam protozoon sayılan her iki dönemde de 1. grupta daha yüksek olarak saptanmıştır. Çalışmada hotricha, Entodinium, Polyplastron, Epidinium, Ostrocodinium, Ophryoscolex ve Diplodinium'dan oluşan toplam 7 protozoon türü belirlenmiştir, hotricha türleri yüzde değerlerinin yemleme sonrasında 2. grupta diğer gruplardan daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Yemleme sonrası Entodinium minimum ve Ostrocodinium gracile'mn kontrol grubunda, Polyplastron multivesiculatum ve Ophryoscolex caudatum'un 1. grupta, Entodinium longinucleatum ve Epidinium ecaudatuınm 2. grupta daha yüksek olduğu görülmüştür.
Anahtar Kelime: rasyon kuru ot arpa yonca rumen metabolitleri rumen koyun Protozoa yem rasyonları

Konular: Biyoloji

The effects of different rations on some rumen metabolites and rumen protozoa of sheep

Öz:
This investigation was carried out to determine the effects of alfalfa hay (control), alfalfa hay + barley (Group 1), alfalfa hay + canola meal (Group 2) on rumen pH, ammonia, buffer capacity and the number and ratio of protozoa. Six ruminally fistulated Merino male sheep aged 2.5 years were used in this study. The experimental period consisted of 3 periods'of 15 days'. Rumen samples were taken before feeding and at 3 hours after feeding during the last' two days of feeding period. The rumen pH values of group consuming alfalfa hay + barley before and after feeding were found to be lower than other groups. Rumen ammonia and total buffering capacity values were increased significantly after feeding in Group 2. The total number of protozoa in rumen of Group 1 was found to be higher at each period. Totally 7 protozoon species consisting of hotricha, Entodinium, Polyplastron, Epidinium, Ostrocodinium, Ophryoscolex and Diplodinium were determined in the experiment. The percent of hotricha species of Group 2 was higher than that of other groups after feeding. Entodinium minimum and Ostrocodinium grade was found to be higher in control group, Polyplastron multivesiculatum and Ophryoscolex caudatum was higher in Group 1, Entodinium longinucleatum and Epidinium ecaudatum was higher in Group 2 after feeding.
Anahtar Kelime: sheep Protozoa feed rations ration hay barley lucerne ruminal metabolites rumen

Konular: Biyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA YILDIZ G (2001). Koyunlarda bazı rumen metabolitleri ve protozoonları üzerine değişik rasyonların etkisi. , 153 - 158.
Chicago YILDIZ GÜLTEKIN Koyunlarda bazı rumen metabolitleri ve protozoonları üzerine değişik rasyonların etkisi. (2001): 153 - 158.
MLA YILDIZ GÜLTEKIN Koyunlarda bazı rumen metabolitleri ve protozoonları üzerine değişik rasyonların etkisi. , 2001, ss.153 - 158.
AMA YILDIZ G Koyunlarda bazı rumen metabolitleri ve protozoonları üzerine değişik rasyonların etkisi. . 2001; 153 - 158.
Vancouver YILDIZ G Koyunlarda bazı rumen metabolitleri ve protozoonları üzerine değişik rasyonların etkisi. . 2001; 153 - 158.
IEEE YILDIZ G "Koyunlarda bazı rumen metabolitleri ve protozoonları üzerine değişik rasyonların etkisi." , ss.153 - 158, 2001.
ISNAD YILDIZ, GÜLTEKIN. "Koyunlarda bazı rumen metabolitleri ve protozoonları üzerine değişik rasyonların etkisi". (2001), 153-158.
APA YILDIZ G (2001). Koyunlarda bazı rumen metabolitleri ve protozoonları üzerine değişik rasyonların etkisi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 48(2), 153 - 158.
Chicago YILDIZ GÜLTEKIN Koyunlarda bazı rumen metabolitleri ve protozoonları üzerine değişik rasyonların etkisi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 48, no.2 (2001): 153 - 158.
MLA YILDIZ GÜLTEKIN Koyunlarda bazı rumen metabolitleri ve protozoonları üzerine değişik rasyonların etkisi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol.48, no.2, 2001, ss.153 - 158.
AMA YILDIZ G Koyunlarda bazı rumen metabolitleri ve protozoonları üzerine değişik rasyonların etkisi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2001; 48(2): 153 - 158.
Vancouver YILDIZ G Koyunlarda bazı rumen metabolitleri ve protozoonları üzerine değişik rasyonların etkisi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2001; 48(2): 153 - 158.
IEEE YILDIZ G "Koyunlarda bazı rumen metabolitleri ve protozoonları üzerine değişik rasyonların etkisi." Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 48, ss.153 - 158, 2001.
ISNAD YILDIZ, GÜLTEKIN. "Koyunlarda bazı rumen metabolitleri ve protozoonları üzerine değişik rasyonların etkisi". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 48/2 (2001), 153-158.