Yıl: 2017 Cilt: 10 Sayı: 32 Sayfa Aralığı: 927 - 954 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

ETKİLİ ÖĞRETMENLİK EĞİTİMİ PERSPEKTİFİNDE ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSİNE ELEŞTİREL BİR YAKLAŞIM: NİTEL BİR İNCELEME

Öz:
Araştırmanın amacı, Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının Öğretmenlik Uygulaması dersine ilişkin görüşlerini belirlenmektir. Araştırma nitel araştırma desenlerinden, fenomenoloji desenine uygun olarak yürütülmüştür. Çalışma gurubu olarak 19'u erkek, 10'u kadın olmak üzere 29 Sosyal Bilgiler öğretmen adayı belirlenmiştir. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış 5 sorudan oluşan bir görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma sonucunda Öğretmen adaylarının Öğretmenlik Uygulaması dersi süreci boyunca uygulama okulu kaynaklı, Öğretmenlik Uygulaması dersi kaynaklı, birey kaynaklı, üniversite kaynaklı problemler yaşadıkları belirlenmiştir. Öğretmenlik Uygulaması dersi kapsamında sevilen uygulamalar "ders anlatma", "öğretmen olarak görülme", "öğrenci merkezli etkinler", "öğrencilerle iletişime geçme" olarak sıralanmaktadır. Öğretmen adayları Öğretmenlik Uygulaması dersinin deneyim kazandırma ve sınıf ortamını tanıma konularında katkı sağladığını düşünmektedirler. Öğretmen adayları Öğretmenlik Uygulaması dersinin bir dönemlik süresini yetersiz bulmakta ve bu dersin öğretim programlarında daha erken dönemlerden itibaren yer alması gerektiğini savunmaktadırlar. Dersin haftalık uygulama süresi ise yeterli görülmektedir. Öğretmenlik Uygulaması dersinin daha verimli bir şekilde yürütülebilmesi için öğretmen adayları dersin yer aldığı sınıf ve dönemin değişmesi, uygulama süresinin artırılması, uygulamaların farklı okullarda yürütülmesi, öğretmen adaylarına maddi destek sağlanması gerektiğini düşünmektedirler. Öğretmenlik Uygulaması dersi lisans programında önceki dönemlerde de birbirini tamamlayıcı etkinlik ve içeriklerle yer almalıdır
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik

A Critical Approach For Teaching Practice Course From The Perspective Of Effective Teaching: A Qualitative Study

Öz:
The aim of this study is to explore the views of the Social Studies prospective teachers’ on the Teaching Practice course. Phenomenological design based on qualitative research design was used in this study. The study group includes 29 prospective teachers, 19 men and 10 women. A semi-structured interview form consisting of five questions was used as the data collection tool. Study results revealed that prospective teachers faced problems dealing with practice school, teaching practice course, individuals and the university. Prospective teachers enjoyed teaching in the classroom and making activities with the students. The prospective teachers emphasized that Teaching Practice course contributed them gaining experience about teaching end classroom environment. They stressed that one semester teaching practice course insufficient and wanted it to start at early stages. The weekly practice hours were thought to be sufficient. They suggested that the semester of the course should be changed, the practice and teaching hours should be increased and the practice should be conducted at different schools. They also suggested that prospective teachers should be paid money during the semester they have practice course. Teaching Practice course should be included in previous semesters in such a way that it should cover supplementary and complementary activities and themes
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akpınar, M., Çolak, K. ve Yiğit, E. Ö. (2012). Öğretmenlik uygulaması dersi kapsamında sosyal bilgiler öğretmen adaylarının yeterliklerine yönelik uygulama öğretmenlerinin görüşleri, M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 36, 41-67.
  • Altıntaş, S. ve Görgen, İ. (2014). Sınıf öğretmeni adaylarının öğretmenlik uygulaması üzerine görüşleri (Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi örneği), Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 9(8), 197-208.
  • Aydın, S., Selçuk, A., ve Yeşilyurt, M. (2007). Öğretmen adaylarının “okul deneyimi II” dersine ilişkin görüşleri (Yüzüncü Yıl Üniversitesi Örneği), Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi, 4 (2), 75-90.
  • Becit, G., Kurt, A. A. ve Kabakçı, I. (2009) Bilgisayar öğretmen adaylarının okul uygulama derslerinin yararlarına ilişkin görüşleri, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9 (1), 169–184.
  • Beldağ, A. ve Yaylacı, A. F. (2014). Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının eğitim sistemi hakkındaki görüşleri, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 13(48), 90-107.
  • Çelikkaya, T. (2011). Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının öğretmenlik uygulaması dersinden beklentileri ve bu beklentilerin karşılanma düzeyleri, Uluslar Arası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi. 1(2), 155-172.
  • Dursun, Ö. Ö ve Kuzu, A. (2008). Öğretmenlik uygulaması dersinde yaşanan sorunlara yönelik öğretmen adayı ve öğretim elemanı görüşleri. Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi. 25, 159 -178.
  • Ekiz, D. (2003). Eğitimde araştırma yöntem ve metotlarına giriş: nitel, nicel ve eleştirel kuram metodolojileri, Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Eraslan, A. (2009). İlköğretim matematik öğretmen adaylarının ‘öğretmenlik uygulaması’ üzerine görüşleri, Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi (EFMED), 3 (1), 207-221.
  • Ermiş, H., Uygun, K., ve İnel, Y. (2010). Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının Okul Deneyimi II dersi etkinliklerine ilişkin görüşlerinin Nuri Gömleksiz – Ayşe Ülkü Kan – Ümmühan Öner [952] değerlendirilmesi. International Conference on New Trends in Education and their Implications. (s. 673-681). (11-13 November). Antalya.
  • Giebelhaus, C ve Bowman, C. (2002).Teaching mentors: is it worth the effort?, The Journal of Educational Research, 95(49), 246-254.
  • Gökçe, E. ve Demirhan, C. (2005). Öğretmen adaylarının ve ilköğretim okullarında görev yapan uygulama öğretmenlerinin öğretmenlik uygulaması etkinliklerine ilişkin görüşleri, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi.1, 43-71.
  • Göktaş, Ö. ve Şad, S. N. (2014). Okul Deneyimi ve öğretmenlik uygulaması dersi uygulama öğretmenlerinin seçim süreci: ölçütler, sorunlar ve öneriler, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (H. U. Journal of Education), 29(4), 115-128.
  • Gömleksiz, M. N. ve Kan, A. Ü. (2013). Mentor öğretmenlerin yapılandırmacı öğrenme yaklaşımını kullanmadaki yeterlik düzeylerine ilişkin öğretmen adaylarının görüşleri, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 32 (2).
  • Gülkılık, H. (2010). Fakülte-okul işbirliği kapsamında düzenlenen okul deneyimi I, II ve öğretmenlik uygulaması derslerinin işleyişinin değerlendirilmesi, Matematik Öğretmenleri, I. Uluslararası Türkiye Eğitim Araştırmaları Kongresi, Çanakkale www.eab.org.tr/eab/oc/egtconf/pdfkitap/pdf/337.pdf. Adresinden indirildiği tarih 01.01.2015.
  • Harmandar, M., Bayrakçeken, S., Kıncal, R., Büyükkasap, E ve Kızılkaya, S. (2000). Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesinde “okul deneyimi” uygulaması ve sonuçlarının değerlendirilmesi, Millî Eğitim Dergisi, S. 148, dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Milli_Egitim_Dergisi/.../1.htm. adresinden indirildiği tarih 01.01.2015.
  • İbret, Ü ve Alabaş, R. (2007). Öğretmenlik uygulama çalışmalarının değerlendirilmesi: sosyal bilgiler öğretmen adaylarının görüşleri. 1. Ulusal İlköğretim Kongresi. http://earsiv.kastamonu.edu.tr/jspui/handle/1/355. Adresinden indirildiği tarih 01.02.2015.
  • Karadüz, A., Eser, Y., Şahin, C. ve İlbay, A. B. (2009). Eğitim fakültesi son sınıf öğrencilerinin görüşlerine göre öğretmenlik uygulaması dersinin etkililik düzeyi, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6 (11), 442-455. Etkili Öğretmenlik Perspektifinde Öğretmenlik Uygulaması Dersine Eleştirel Bir Yaklaşım: Nitel Bir İnceleme [953]
  • Kudu, M., Özbek, R. ve Bindak, R. (2006). Okul deneyimi-1 uygulamasına ilişkin öğrenci algıları (Dicle Üniversitesi Örneği). Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 15, 99-109.
  • Özay-Köze, E. (2014). Okul deneyimi ve öğretmenlik uygulaması derslerine yönelik öğrenci ve öğretmen öğretim elemanı tutumları (Erzurum örneği), Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 22, 11-17.
  • Sağ, R. (2008). The expectations of student teachers about cooperating teachers, superivisors, and practice scholl. Eurasian Journal of Educational Research, 32, 117-132.
  • Şaşmaz-Ören, F., Sevinç, Ö. S. ve Erdoğmuş, E.(2009). Öğretmen adaylarının okul deneyimi derslerine yönelik tutumlarının ve görüşlerinin değerlendirilmesi, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. 58, 217-246.
  • Şişman, M. ve Acat, B. (2003). Öğretmenlik uygulaması çalışmalarının öğretmenlik mesleğinin algılanmasındaki etkisi, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 13(1), 235-250,
  • Tok, H. ve Yılmaz, M. (2011). Student teachers’ perceptions abount mentor teachers: a case study in turkey. Gazıantep Universty Journal of Social Sciences, 4( 2),101-108.
  • Topkaya, Y., Tokcan, H ve Kara, C. (2012). “Öğretmenlik uygulaması dersi hakkında sosyal bilgiler öğretmen adaylarının görüşleri” . International Journal of Social Science. 5 (7), 663-678.
  • Ünver, G.(2003). Öğretmenlik uygulamasında işbirliği: bir durum çalışması” G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi,1, 87-100.
  • Yalın-Uçar, M. (2012). Öğretmenlik uygulamasına ilişkin durum çalışması, Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 12(4), 2637-2660.
  • Yapıcı, Ş ve Yapıcı, M. (2004). Öğretmen adaylarının okul deneyimi I dersine ilişkin görüşleri. İlköğretim Online. S. 3(2), s. 54-59. http://ilkogretimonline.org.tr. Adresinden indirildiği tarih 01.02.2015.
  • Yenilmez, K. ve Ata, A. (2012). Matematik öğretmeni adaylarının okul deneyimi uygulamalarına ilişkin görüşleri, Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 1(3), 55-63.
  • Yeşilyurt, E., Semerci, Ç. (2012). Öğretmen adaylarının öğretmenlik uygulaması öğretim programı bağlamında karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri. International Journal of Human Sciences. 9, (2), 477-497. Nuri Gömleksiz – Ayşe Ülkü Kan – Ümmühan Öner [954]
  • Yıldırım, A ve Şimşek, H. (2006). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri, Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Yılmaz, K ve Kab, İ. (2013). Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının ‘okul deneyimi’ ve ‘öğretmenlik uygulaması’ derslerine yönelik görüş ve değerlendirmeleri. Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi. 1, 197-215.
  • Yılmaz, M ve Özçakmak, H. (2015). Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Uygulaması Dersleriyle İlgili Görüşlerinin Değerlendirilmesi, Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 4(1), 127-136.
  • Yılmaz, M. (2011). “Sınıf öğretmeni adaylarının öğretmenlik uygulaması dersini yürüten öğretim elemanlarına ilişkin görüşleri”. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, S. 10(4), s. 1377 -1387.
  • Yükseköğretim Kurulu. (1998). YÖK Dünya Bankası fakülte-okul işbirliği kılavuzu. Ankara: Öğretmen Eğitimi Dizisi.
  • Yükseköğretim Kurulu. (2007). Öğretmen yetiştirme ve eğitim fakülteleri (1982-2007), Ankara: Yükseköğretim Kurulu Yayını.
APA Gömleksiz M, Kan A, Öner Ü (2017). ETKİLİ ÖĞRETMENLİK EĞİTİMİ PERSPEKTİFİNDE ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSİNE ELEŞTİREL BİR YAKLAŞIM: NİTEL BİR İNCELEME. , 927 - 954.
Chicago Gömleksiz Mehmet Nuri,Kan Ayşe Ülkü,Öner Ümmühan ETKİLİ ÖĞRETMENLİK EĞİTİMİ PERSPEKTİFİNDE ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSİNE ELEŞTİREL BİR YAKLAŞIM: NİTEL BİR İNCELEME. (2017): 927 - 954.
MLA Gömleksiz Mehmet Nuri,Kan Ayşe Ülkü,Öner Ümmühan ETKİLİ ÖĞRETMENLİK EĞİTİMİ PERSPEKTİFİNDE ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSİNE ELEŞTİREL BİR YAKLAŞIM: NİTEL BİR İNCELEME. , 2017, ss.927 - 954.
AMA Gömleksiz M,Kan A,Öner Ü ETKİLİ ÖĞRETMENLİK EĞİTİMİ PERSPEKTİFİNDE ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSİNE ELEŞTİREL BİR YAKLAŞIM: NİTEL BİR İNCELEME. . 2017; 927 - 954.
Vancouver Gömleksiz M,Kan A,Öner Ü ETKİLİ ÖĞRETMENLİK EĞİTİMİ PERSPEKTİFİNDE ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSİNE ELEŞTİREL BİR YAKLAŞIM: NİTEL BİR İNCELEME. . 2017; 927 - 954.
IEEE Gömleksiz M,Kan A,Öner Ü "ETKİLİ ÖĞRETMENLİK EĞİTİMİ PERSPEKTİFİNDE ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSİNE ELEŞTİREL BİR YAKLAŞIM: NİTEL BİR İNCELEME." , ss.927 - 954, 2017.
ISNAD Gömleksiz, Mehmet Nuri vd. "ETKİLİ ÖĞRETMENLİK EĞİTİMİ PERSPEKTİFİNDE ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSİNE ELEŞTİREL BİR YAKLAŞIM: NİTEL BİR İNCELEME". (2017), 927-954.
APA Gömleksiz M, Kan A, Öner Ü (2017). ETKİLİ ÖĞRETMENLİK EĞİTİMİ PERSPEKTİFİNDE ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSİNE ELEŞTİREL BİR YAKLAŞIM: NİTEL BİR İNCELEME. Tarih Okulu Dergisi, 10(32), 927 - 954.
Chicago Gömleksiz Mehmet Nuri,Kan Ayşe Ülkü,Öner Ümmühan ETKİLİ ÖĞRETMENLİK EĞİTİMİ PERSPEKTİFİNDE ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSİNE ELEŞTİREL BİR YAKLAŞIM: NİTEL BİR İNCELEME. Tarih Okulu Dergisi 10, no.32 (2017): 927 - 954.
MLA Gömleksiz Mehmet Nuri,Kan Ayşe Ülkü,Öner Ümmühan ETKİLİ ÖĞRETMENLİK EĞİTİMİ PERSPEKTİFİNDE ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSİNE ELEŞTİREL BİR YAKLAŞIM: NİTEL BİR İNCELEME. Tarih Okulu Dergisi, vol.10, no.32, 2017, ss.927 - 954.
AMA Gömleksiz M,Kan A,Öner Ü ETKİLİ ÖĞRETMENLİK EĞİTİMİ PERSPEKTİFİNDE ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSİNE ELEŞTİREL BİR YAKLAŞIM: NİTEL BİR İNCELEME. Tarih Okulu Dergisi. 2017; 10(32): 927 - 954.
Vancouver Gömleksiz M,Kan A,Öner Ü ETKİLİ ÖĞRETMENLİK EĞİTİMİ PERSPEKTİFİNDE ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSİNE ELEŞTİREL BİR YAKLAŞIM: NİTEL BİR İNCELEME. Tarih Okulu Dergisi. 2017; 10(32): 927 - 954.
IEEE Gömleksiz M,Kan A,Öner Ü "ETKİLİ ÖĞRETMENLİK EĞİTİMİ PERSPEKTİFİNDE ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSİNE ELEŞTİREL BİR YAKLAŞIM: NİTEL BİR İNCELEME." Tarih Okulu Dergisi, 10, ss.927 - 954, 2017.
ISNAD Gömleksiz, Mehmet Nuri vd. "ETKİLİ ÖĞRETMENLİK EĞİTİMİ PERSPEKTİFİNDE ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSİNE ELEŞTİREL BİR YAKLAŞIM: NİTEL BİR İNCELEME". Tarih Okulu Dergisi 10/32 (2017), 927-954.