DOĞUM VEYA EVLAT EDİNME SONRASI ÇOCUĞUN BAKIMI VE YETİŞTİRİLMESİ AMACIYLA ÜCRETSİZ İZİN VE KISMİ SÜRELİ ÇALIŞMA HAKLARI

Yıl: 2017 Cilt: 14 Sayı: 53 Sayfa Aralığı: 20 - 57 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

DOĞUM VEYA EVLAT EDİNME SONRASI ÇOCUĞUN BAKIMI VE YETİŞTİRİLMESİ AMACIYLA ÜCRETSİZ İZİN VE KISMİ SÜRELİ ÇALIŞMA HAKLARI

Öz:
4857 sayılı İş Kanununda 10.02.2016 tarihli ve 6663 sayılı (torba) kanunla önemli değişiklikler yapılmış, kadının analık halinde korunması, çocuğun bakımı ve yetiştirilmesine daha fazla zaman ayırmak üzere iki yeni kurum getirilmiştir: Bunlardan biri doğum yapan kadın işçiye haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilmesi, diğer yarısında da çalışmasını sürdürmek suretiyle gelir elde etmek olanağının devam ettirildiği bir ortam oluşturulmasıdır. Analık izninden sonra kadın işçiye, kısmi süreli ücretsiz izin verilmesi yanında, şartların gerçekleşmesinde işsizlik sigortasından yarım çalışma ödeneği de gelmektedir. İkincisi ücretsiz iznin bitiminden sonra tam süreli çalışmadan kısmi süreli çalışmaya geçmek hakkıdır; sözleşme türünün değiştiği bu halde eş ile verilecek karara göre doğum yanan kadın işçi veya eşi kısmi süreli çalışmaya geçebilir; eşin kısmi süreli çalışmaya geçmesi halinde kadın işçi tam süre çalışmayı sürdürebilir. Yeni getirilen hakların bir özelliği de, bu haklardan üç yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen eşler, erkek veya kadın işçilerin de yararlandırılmalarıdır. Makalede yukarıda belirtilen haller ayrıntılı incelenmekte, ücretsiz izin ve kısmi süreli çalışma hakkından yararlanma şartları, devam süreleri, çalışma şartlarında oluşan değişiklikler belirlenmekte, sözü edilen hakların sona erme halleri ve hukuki yaptırımları üzerinde durulmaktadır.
Anahtar Kelime:

Konular: Hukuk

(LEAVE WITHOUT PAY AND PART TIME WORK RIGHTS, FOR THE PURPOSE OF CHILD REARING AND CHILD CARE, FOLLOWING DELIVERY, OR ADOPTION)

Öz:
There are many significant amendments to the 4857 numbered Labor Law, through the 6663 numbered omnibus law dated 10.02.2016: Two new institutions are established for the protection of the woman during maternity; and for her to spend more time on child care and child rearing. One of these amendments is to allow leave without pay for half the weekly employment time of the female worker, and to provide a setting for the other half, where it would be possible for her to earn money, as long as her employment continued. Following a maternity leave, for a female worker, there will be temporary leave without pay, as well as a part time pay from the unemployment insurance funds when certain conditions are met. The second one is that the right to change over from full time work to part time work, after the termination of a leave without pay. In this situation where the employment agreement would change, based on a decision made by the spouse, a woman worker, or her spouse may choose to work part time. If her husband changes over to part time work, then the female worker may continue to work full time. One of the characteristics of the new rights is that the spouses of the male or female workers who adopt a child who is younger than 3 years old, would be able to benefit under these rights. On this paper, the rights mentioned above are examined in detail, and the conditions under which a worker would benefit from the rights of leave without pay, and part time work, duration periods, are identified; and the circumstances under which these rights would terminate, and related legal sanctions are discussed.
Anahtar Kelime:

Konular: Hukuk
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • F. Demir, İş Hukuku ve Uygulaması, 4. Baskı, İzmir 2005
  • H. Mollamahmutoğlu/M. Astarlı/U. Baysal, İş Hukuku, 6. Bası, Ankara 2014
  • M. Ekonomi, Teknolojik ve Ekonomik Gelişmeler Karşısında İş Hukukunda Yeni Yaklaşımlar, Orhim Seminerler Serisi No:2, İstanbul 1986
  • M. Löwisch, Arbeitsrecht, 7. Auflage, Düsseldorf 2004
  • Meinel/Heyn/Herms, Teilzeit-und Befristigungsgesetz, Kommentar, 3. Auflage, Müncen 2009
  • N. Çelik/N. Caniklioğlu/T. Canbolat, İş Hukuku Dersleri, 28. Bası, İstanbul 2015
  • Ö. Eyrenci, Uygulama ve İş Hukuku Açısından Kısmi Süreli Çalışmalar, İstanbul 1989
  • S. Süzek, İş Hukuku, 12. Bası, İstanbul 2016
  • T. Centel, Kısmi Çalışma, İstanbul 1992
  • Ü. Narmanlıoğlu, İş Hukuku Ferdi İş İlişkileri I, 5. Baskı, İstanbul 2014
APA EKONOMİ M (2017). DOĞUM VEYA EVLAT EDİNME SONRASI ÇOCUĞUN BAKIMI VE YETİŞTİRİLMESİ AMACIYLA ÜCRETSİZ İZİN VE KISMİ SÜRELİ ÇALIŞMA HAKLARI. , 20 - 57.
Chicago EKONOMİ Münir DOĞUM VEYA EVLAT EDİNME SONRASI ÇOCUĞUN BAKIMI VE YETİŞTİRİLMESİ AMACIYLA ÜCRETSİZ İZİN VE KISMİ SÜRELİ ÇALIŞMA HAKLARI. (2017): 20 - 57.
MLA EKONOMİ Münir DOĞUM VEYA EVLAT EDİNME SONRASI ÇOCUĞUN BAKIMI VE YETİŞTİRİLMESİ AMACIYLA ÜCRETSİZ İZİN VE KISMİ SÜRELİ ÇALIŞMA HAKLARI. , 2017, ss.20 - 57.
AMA EKONOMİ M DOĞUM VEYA EVLAT EDİNME SONRASI ÇOCUĞUN BAKIMI VE YETİŞTİRİLMESİ AMACIYLA ÜCRETSİZ İZİN VE KISMİ SÜRELİ ÇALIŞMA HAKLARI. . 2017; 20 - 57.
Vancouver EKONOMİ M DOĞUM VEYA EVLAT EDİNME SONRASI ÇOCUĞUN BAKIMI VE YETİŞTİRİLMESİ AMACIYLA ÜCRETSİZ İZİN VE KISMİ SÜRELİ ÇALIŞMA HAKLARI. . 2017; 20 - 57.
IEEE EKONOMİ M "DOĞUM VEYA EVLAT EDİNME SONRASI ÇOCUĞUN BAKIMI VE YETİŞTİRİLMESİ AMACIYLA ÜCRETSİZ İZİN VE KISMİ SÜRELİ ÇALIŞMA HAKLARI." , ss.20 - 57, 2017.
ISNAD EKONOMİ, Münir. "DOĞUM VEYA EVLAT EDİNME SONRASI ÇOCUĞUN BAKIMI VE YETİŞTİRİLMESİ AMACIYLA ÜCRETSİZ İZİN VE KISMİ SÜRELİ ÇALIŞMA HAKLARI". (2017), 20-57.
APA EKONOMİ M (2017). DOĞUM VEYA EVLAT EDİNME SONRASI ÇOCUĞUN BAKIMI VE YETİŞTİRİLMESİ AMACIYLA ÜCRETSİZ İZİN VE KISMİ SÜRELİ ÇALIŞMA HAKLARI. Legal İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku Dergisi, 14(53), 20 - 57.
Chicago EKONOMİ Münir DOĞUM VEYA EVLAT EDİNME SONRASI ÇOCUĞUN BAKIMI VE YETİŞTİRİLMESİ AMACIYLA ÜCRETSİZ İZİN VE KISMİ SÜRELİ ÇALIŞMA HAKLARI. Legal İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku Dergisi 14, no.53 (2017): 20 - 57.
MLA EKONOMİ Münir DOĞUM VEYA EVLAT EDİNME SONRASI ÇOCUĞUN BAKIMI VE YETİŞTİRİLMESİ AMACIYLA ÜCRETSİZ İZİN VE KISMİ SÜRELİ ÇALIŞMA HAKLARI. Legal İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku Dergisi, vol.14, no.53, 2017, ss.20 - 57.
AMA EKONOMİ M DOĞUM VEYA EVLAT EDİNME SONRASI ÇOCUĞUN BAKIMI VE YETİŞTİRİLMESİ AMACIYLA ÜCRETSİZ İZİN VE KISMİ SÜRELİ ÇALIŞMA HAKLARI. Legal İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku Dergisi. 2017; 14(53): 20 - 57.
Vancouver EKONOMİ M DOĞUM VEYA EVLAT EDİNME SONRASI ÇOCUĞUN BAKIMI VE YETİŞTİRİLMESİ AMACIYLA ÜCRETSİZ İZİN VE KISMİ SÜRELİ ÇALIŞMA HAKLARI. Legal İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku Dergisi. 2017; 14(53): 20 - 57.
IEEE EKONOMİ M "DOĞUM VEYA EVLAT EDİNME SONRASI ÇOCUĞUN BAKIMI VE YETİŞTİRİLMESİ AMACIYLA ÜCRETSİZ İZİN VE KISMİ SÜRELİ ÇALIŞMA HAKLARI." Legal İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku Dergisi, 14, ss.20 - 57, 2017.
ISNAD EKONOMİ, Münir. "DOĞUM VEYA EVLAT EDİNME SONRASI ÇOCUĞUN BAKIMI VE YETİŞTİRİLMESİ AMACIYLA ÜCRETSİZ İZİN VE KISMİ SÜRELİ ÇALIŞMA HAKLARI". Legal İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku Dergisi 14/53 (2017), 20-57.