Harran Ovasında karık ve damla sulama sistemlerinin ekonomik yönden karşılaştırılması

Yıl: 2001 Cilt: 7 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 166 - 176 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Harran Ovasında karık ve damla sulama sistemlerinin ekonomik yönden karşılaştırılması

Öz:
Bu çalışmada, Harran Ovasında çalışmalarını yürüten GAP Sulama Sistemlerinin İşletme, Bakım ve Yönetimi Projesinin (GAP İBY) pilot alan olarak belirlediği Fırat Sulama Birliği demonstrasyon alanlarında, tarımı yapılan domates, biber, patlıcan ve pamuk bitkilerinin 3 da, 15 da, 35 da, 74 da ve 130 da olmak üzere farklı arazi büyüklüklerinde damla sulama ve karık sulama yöntemleri ile sulanması koşulunda, sulama sistemleri, sulama suyu ihtiyacı, sistem debisi ve değişik masraf unsurları açısından karşılaştırılmıştır. Bu amaçla çalışmaların yürütüldüğü Fırat Sulama Birliği alanlarında toprak özellikleri saptanmış, tarımı yapılan bitkilerin su tüketimleri, ve sulama suyu ihtiyaçları hesaplanmış, sulama sistemleri planlanmış, sistem debileri belirlenmiş, sistem unsurları boyutlandırılmış ve 2000 yılı fiyatlarına göre proje keşif özetleri hazırlanmıştır. Her sistem için tesis masrafı, bakım onarım masrafı, enerji masrafları, sulama işçiliği masrafları, yıllık sabit masraflar, yıllık işletme masrafları ve yıllık toplam masraflar gibi değişik masraf unsurları saptanarak ekonomik analiz yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, mevsimlik toplam sulama suyu ihtiyacı, damla sulama yönteminde 1224.5 mm - 1473.3 mm, karık sulamada yönteminde ise 2066.9 mm - 2489.1 mm arasında bulunmuştur. Damla sulama yönteminde toplam sulama suyu ihtiyacı karık sulama yöntemine oranla ortalama % 40 daha az bulunmuştur. En büyük arazi parselinde (130 da), yıllık toplam gider açısından damla sulama daha ekonomik, diğer parsellerde ise karık sulama daha ekonomik olmuştur. Bu değerlere göre su kaynağı yeterli ise küçük ve orta büyüklükteki arazilerde karık sulama, büyük arazilerde damla sulama uygulanabileceği, ancak su kaynağının kısıtlı olması koşulunda damla sulama yönteminin seçilmesi gerektiği önerilmiştir.
Anahtar Kelime: sulama sistemleri Harran Ovası damla sulama karık sulama sulama gereksinimi tarım ekonomisi maliyet su tüketimi

Konular: Ziraat Mühendisliği

Economical comparison of furrow and drip irrigation systems in Harran Plain

Öz:
In this study, drip and furrow irrigation systems were compared based on irrigation water requirements, systems discharges and different costs for different land sizes (3 da, 15 da, 35 da, 74 da and 130 da) and for different crops (tomato, pepper, eggplant and cotton) in demonstration areas of Fırat Irrigation District - Harran Plain - Şanlıurfa which was determined as the pilot area of Management, Operation and Maintenance of GAP Irrigation Systems. For this reason, soil properties of the working plots of Fırat Irrigation District were determined, consumptive use of water and irrigation water requirements for each crop were computed, irrigation systems were designed, systems discharge were calculated, systems component were dimensioned and project costs were calculated based on the year 2000 costs. Economic analyses were made by calculating different costs such as contraction costs for each systems, repair and maintenance costs, energy costs, costs for irrigation labour, annual permanent costs, annual operation costs and annual total costs. Based on the results of this research, total annual irrigation water need was to be 1224.5 - 1473.3 mm for drip irrigation system and 2066.9 - 2489.1 mm for furrow irrigation systems. Total irrigation water needed for drip irrigation was found to be approximately 40 % less than furrow irrigation. Drip irrigation was the most economic in the biggest plot (130 da) according to the annual total costs, but furrow irrigation was the most economic for the other plots (3, 15, 35 and 74 da). According to the theses results, it was recommended that if there is enough water supply furrow irrigation system can be applied for small and medium plots and drip irrigation system for big plots, drip irrigation system should be choose.
Anahtar Kelime: irrigation requirements agricultural economics costs water consumption irrigation systems Harran Plain trickle irrigation furrow irrigation

Konular: Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA KARACA G, SELENAY M (2001). Harran Ovasında karık ve damla sulama sistemlerinin ekonomik yönden karşılaştırılması. , 166 - 176.
Chicago KARACA Gonca,SELENAY M.Fatih Harran Ovasında karık ve damla sulama sistemlerinin ekonomik yönden karşılaştırılması. (2001): 166 - 176.
MLA KARACA Gonca,SELENAY M.Fatih Harran Ovasında karık ve damla sulama sistemlerinin ekonomik yönden karşılaştırılması. , 2001, ss.166 - 176.
AMA KARACA G,SELENAY M Harran Ovasında karık ve damla sulama sistemlerinin ekonomik yönden karşılaştırılması. . 2001; 166 - 176.
Vancouver KARACA G,SELENAY M Harran Ovasında karık ve damla sulama sistemlerinin ekonomik yönden karşılaştırılması. . 2001; 166 - 176.
IEEE KARACA G,SELENAY M "Harran Ovasında karık ve damla sulama sistemlerinin ekonomik yönden karşılaştırılması." , ss.166 - 176, 2001.
ISNAD KARACA, Gonca - SELENAY, M.Fatih. "Harran Ovasında karık ve damla sulama sistemlerinin ekonomik yönden karşılaştırılması". (2001), 166-176.
APA KARACA G, SELENAY M (2001). Harran Ovasında karık ve damla sulama sistemlerinin ekonomik yönden karşılaştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi, 7(1), 166 - 176.
Chicago KARACA Gonca,SELENAY M.Fatih Harran Ovasında karık ve damla sulama sistemlerinin ekonomik yönden karşılaştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi 7, no.1 (2001): 166 - 176.
MLA KARACA Gonca,SELENAY M.Fatih Harran Ovasında karık ve damla sulama sistemlerinin ekonomik yönden karşılaştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi, vol.7, no.1, 2001, ss.166 - 176.
AMA KARACA G,SELENAY M Harran Ovasında karık ve damla sulama sistemlerinin ekonomik yönden karşılaştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi. 2001; 7(1): 166 - 176.
Vancouver KARACA G,SELENAY M Harran Ovasında karık ve damla sulama sistemlerinin ekonomik yönden karşılaştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi. 2001; 7(1): 166 - 176.
IEEE KARACA G,SELENAY M "Harran Ovasında karık ve damla sulama sistemlerinin ekonomik yönden karşılaştırılması." Tarım Bilimleri Dergisi, 7, ss.166 - 176, 2001.
ISNAD KARACA, Gonca - SELENAY, M.Fatih. "Harran Ovasında karık ve damla sulama sistemlerinin ekonomik yönden karşılaştırılması". Tarım Bilimleri Dergisi 7/1 (2001), 166-176.