Yıl: 2017 Cilt: 16 Sayı: 61 Sayfa Aralığı: 551 - 568 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN YÖNELMEYİ DÜŞÜNDÜKLERİ EĞİTİM ALANLARI VE KARİYER PSİKOLOJİK DANIŞMANLIĞI

Öz:
Bu çalışmanın amacı, cinsiyetleri, okulları, sınıfları ve genel not ortalamaları farklı olan orta öğretim öğrencilerinin Uluslararası Standart Eğitim Sınıflamasına göre yönelmeyi düşündükleri eğitim alanlarının değişip değişmediğini ve en çok istenen eğitim alanlarının hangilerinin olduğunu araştırmaktır. Araştırmanın verileri iki liseden 93'ü kız ve 64'ü erkek olmak üzere toplam 157 öğrenciden toplanmıştır. Verilerin toplanması için öğrencilerin demografik bilgilerini belirtikleri ve sekiz eğitim alanı içinden üniversitede seçmeyi planladıkları alanları üçlü derecelemeli olarak işaretledikleri bir formdan yararlanılmıştır. Analizler için SPSS 13 paket programı aracılığı ile kay kare testi yapılmıştır. Dört demografik değişken ve sekiz eğitim alanı olmak üzere toplam 32 kombinasyona dayalı olarak analizler gerçekleştirilmiştir. Sekiz farklı eğitim alanına bakıldığında, sınıfın beş, cinsiyetin dört, okul türünün üç ve genel not ortalamasının bir eğitim alanını seçmeyi düşünmede fark yarattığı görülmektedir. Araştırmada ayrıca en fazla istenen ilk üç eğitim alanının, mühendislik, üretim ve yapı, sağlık ve sosyal hizmet ile sosyal bilimler iş yönetimi ve hukuk olduğu bulunmuştur. Bulgular kariyer psikolojik danışmanlığı ile ilgili alan yazındaki araştırma sonuçlarına göre tartışılmış ve bazı öneriler sunulmuştur
Anahtar Kelime:

PREFERENCES AMONG HIGH SCHOOL STUDENTS FOR UNIVERSITY STUDY AREAS AND CAREER COUNSELLING

Öz:
The purpose of this study was to examine possible factors influencing the selection of university study areas according to International Standard Classification of Education. Among the factors considered possibly significant were gender, school type, academic year, and cumulative grade point average. The respondents in this investigation were 157 high school students from two high schools (93 female, 64 male). Data were collected through the use of a survey form used to record demographic information as well as self-reported preferences for eight fields of university study. The resulting survey data were subjected to a chi-squared test analysis using SPSS 13. With four demographic variables and eight study areas the resulting 32 combinations were examined. Gender was found to be a significant variable among four of the eight areas while academic year was significant among five of the study areas. School type was significant among three of the areas and cumulative grade point average was a significant factor for only one of the study areas. Among the eight study areas the strongest preference among all of the respondents was for engineering, health, and social science areas. These findings were discussed in light of current literature and implications for counselling were offered
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ERASLAN ÇAPAN B, KORKUT OWEN JR. F (2017). ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN YÖNELMEYİ DÜŞÜNDÜKLERİ EĞİTİM ALANLARI VE KARİYER PSİKOLOJİK DANIŞMANLIĞI. , 551 - 568.
Chicago ERASLAN ÇAPAN BAHTİYAR,KORKUT OWEN JR. FİDAN ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN YÖNELMEYİ DÜŞÜNDÜKLERİ EĞİTİM ALANLARI VE KARİYER PSİKOLOJİK DANIŞMANLIĞI. (2017): 551 - 568.
MLA ERASLAN ÇAPAN BAHTİYAR,KORKUT OWEN JR. FİDAN ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN YÖNELMEYİ DÜŞÜNDÜKLERİ EĞİTİM ALANLARI VE KARİYER PSİKOLOJİK DANIŞMANLIĞI. , 2017, ss.551 - 568.
AMA ERASLAN ÇAPAN B,KORKUT OWEN JR. F ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN YÖNELMEYİ DÜŞÜNDÜKLERİ EĞİTİM ALANLARI VE KARİYER PSİKOLOJİK DANIŞMANLIĞI. . 2017; 551 - 568.
Vancouver ERASLAN ÇAPAN B,KORKUT OWEN JR. F ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN YÖNELMEYİ DÜŞÜNDÜKLERİ EĞİTİM ALANLARI VE KARİYER PSİKOLOJİK DANIŞMANLIĞI. . 2017; 551 - 568.
IEEE ERASLAN ÇAPAN B,KORKUT OWEN JR. F "ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN YÖNELMEYİ DÜŞÜNDÜKLERİ EĞİTİM ALANLARI VE KARİYER PSİKOLOJİK DANIŞMANLIĞI." , ss.551 - 568, 2017.
ISNAD ERASLAN ÇAPAN, BAHTİYAR - KORKUT OWEN JR., FİDAN. "ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN YÖNELMEYİ DÜŞÜNDÜKLERİ EĞİTİM ALANLARI VE KARİYER PSİKOLOJİK DANIŞMANLIĞI". (2017), 551-568.
APA ERASLAN ÇAPAN B, KORKUT OWEN JR. F (2017). ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN YÖNELMEYİ DÜŞÜNDÜKLERİ EĞİTİM ALANLARI VE KARİYER PSİKOLOJİK DANIŞMANLIĞI. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik), 16(61), 551 - 568.
Chicago ERASLAN ÇAPAN BAHTİYAR,KORKUT OWEN JR. FİDAN ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN YÖNELMEYİ DÜŞÜNDÜKLERİ EĞİTİM ALANLARI VE KARİYER PSİKOLOJİK DANIŞMANLIĞI. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik) 16, no.61 (2017): 551 - 568.
MLA ERASLAN ÇAPAN BAHTİYAR,KORKUT OWEN JR. FİDAN ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN YÖNELMEYİ DÜŞÜNDÜKLERİ EĞİTİM ALANLARI VE KARİYER PSİKOLOJİK DANIŞMANLIĞI. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik), vol.16, no.61, 2017, ss.551 - 568.
AMA ERASLAN ÇAPAN B,KORKUT OWEN JR. F ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN YÖNELMEYİ DÜŞÜNDÜKLERİ EĞİTİM ALANLARI VE KARİYER PSİKOLOJİK DANIŞMANLIĞI. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik). 2017; 16(61): 551 - 568.
Vancouver ERASLAN ÇAPAN B,KORKUT OWEN JR. F ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN YÖNELMEYİ DÜŞÜNDÜKLERİ EĞİTİM ALANLARI VE KARİYER PSİKOLOJİK DANIŞMANLIĞI. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik). 2017; 16(61): 551 - 568.
IEEE ERASLAN ÇAPAN B,KORKUT OWEN JR. F "ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN YÖNELMEYİ DÜŞÜNDÜKLERİ EĞİTİM ALANLARI VE KARİYER PSİKOLOJİK DANIŞMANLIĞI." Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik), 16, ss.551 - 568, 2017.
ISNAD ERASLAN ÇAPAN, BAHTİYAR - KORKUT OWEN JR., FİDAN. "ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN YÖNELMEYİ DÜŞÜNDÜKLERİ EĞİTİM ALANLARI VE KARİYER PSİKOLOJİK DANIŞMANLIĞI". Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik) 16/61 (2017), 551-568.