Bir melez mısır populasyonunda verim ve verrim unsurları arasındaki ilişkilerin korelasyon ve path analizi yoluyla değerlendirilmesi

Yıl: 2001 Cilt: 7 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 1 - 4 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Bir melez mısır populasyonunda verim ve verrim unsurları arasındaki ilişkilerin korelasyon ve path analizi yoluyla değerlendirilmesi

Öz:
Herhangi bir bitkide optimum verim seviyesine ulaşmada, verimi belirleyen özellikler arasındaki ilişkilerin ve bu faktörlerin verime etki derecelerinin bilinmesi son derece önemlidir. Bu çalışmada, 18 mısır melezinden oluşan populasyonda, tane verimi ve verimle ilişkili bazı özelliklere ilişkin veriler (bitki boyu, koçan uzunluğu, koçan kalınlığı, koçanda sıra sayısı, sırada tane sayısı, koçan tane sayısı, koçan tane ağırlığı ve bin tane ağırlığı), verim ve verim unsurları arasındaki ilişkileri belirlemek amacıyla, korelasyon ve path katsayısı analizine göre değerlendirilmiştir. Tane verimi ile incelenen bütün özellikler arasında önemli ve olumlu ilişkiler belirlenmiştir. Path analizine göre, tane verimi üzerine olumlu yönde en büyük etkiye sahip olan özellikler sırasıyla koçanda tane sayısı, bin tane ağırlığı ve koçanda tane ağırlığıdır. Tane veriminin oluşumunda diğer özelliklerin doğrudan etkisi ihmal edilebilir düzeydedir. Mısırda verimin artırılmasına yönelik çalışmalarda, koçanda tane sayısı, bin tane ağırlığı ve koçanda tane ağırlığına birinci derecede öncelik verilebileceği sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelime: korelasyon verim ögeleri verim hibritler tane verimi 1000 tane ağırlığı mısır bitki boyu kültür çeşitleri path analizi

Konular: Bahçe Bitkileri Ziraat Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi

Evaluation of relationships between yield and yield components by using correlation and path analysis in a hybrid maize population

Öz:
A clear assessment of association and relative contribution of yield components is of utmost importance in optimizing yield for any crop plants. In this study, the data for grain yield and certain related attributes (plant height, ear length, ear diameter, ear row number, row kernel number, ear kernel number, ear kernel weight, and thousand kernel weight) in a population consisted of 18 F1 maize hybrids were studied to determine relationships between yield and yield components using correlation and path coefficient analysis. The grain yield was positively correlated with all the characters investigated. Path coefficient analysis revealed that number of grains on ear had the greatest positive direct effect on grain yield followed by thousand grain weight and ear grain weight, respectively. Direct effects for the other traits were of negligible importance in determining corn yield. In conclusion, A greater priority would be given for number of grains on ear, thousand grain weight, and ear grain weight in improving yield in corn.
Anahtar Kelime: 1000 seed weight maize plant height cultivars path analysis correlation yield components yields hybrids grain yield

Konular: Bahçe Bitkileri Ziraat Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA KARA Ş (2001). Bir melez mısır populasyonunda verim ve verrim unsurları arasındaki ilişkilerin korelasyon ve path analizi yoluyla değerlendirilmesi. , 1 - 4.
Chicago KARA Ş. Metin Bir melez mısır populasyonunda verim ve verrim unsurları arasındaki ilişkilerin korelasyon ve path analizi yoluyla değerlendirilmesi. (2001): 1 - 4.
MLA KARA Ş. Metin Bir melez mısır populasyonunda verim ve verrim unsurları arasındaki ilişkilerin korelasyon ve path analizi yoluyla değerlendirilmesi. , 2001, ss.1 - 4.
AMA KARA Ş Bir melez mısır populasyonunda verim ve verrim unsurları arasındaki ilişkilerin korelasyon ve path analizi yoluyla değerlendirilmesi. . 2001; 1 - 4.
Vancouver KARA Ş Bir melez mısır populasyonunda verim ve verrim unsurları arasındaki ilişkilerin korelasyon ve path analizi yoluyla değerlendirilmesi. . 2001; 1 - 4.
IEEE KARA Ş "Bir melez mısır populasyonunda verim ve verrim unsurları arasındaki ilişkilerin korelasyon ve path analizi yoluyla değerlendirilmesi." , ss.1 - 4, 2001.
ISNAD KARA, Ş. Metin. "Bir melez mısır populasyonunda verim ve verrim unsurları arasındaki ilişkilerin korelasyon ve path analizi yoluyla değerlendirilmesi". (2001), 1-4.
APA KARA Ş (2001). Bir melez mısır populasyonunda verim ve verrim unsurları arasındaki ilişkilerin korelasyon ve path analizi yoluyla değerlendirilmesi. Tarım Bilimleri Dergisi, 7(4), 1 - 4.
Chicago KARA Ş. Metin Bir melez mısır populasyonunda verim ve verrim unsurları arasındaki ilişkilerin korelasyon ve path analizi yoluyla değerlendirilmesi. Tarım Bilimleri Dergisi 7, no.4 (2001): 1 - 4.
MLA KARA Ş. Metin Bir melez mısır populasyonunda verim ve verrim unsurları arasındaki ilişkilerin korelasyon ve path analizi yoluyla değerlendirilmesi. Tarım Bilimleri Dergisi, vol.7, no.4, 2001, ss.1 - 4.
AMA KARA Ş Bir melez mısır populasyonunda verim ve verrim unsurları arasındaki ilişkilerin korelasyon ve path analizi yoluyla değerlendirilmesi. Tarım Bilimleri Dergisi. 2001; 7(4): 1 - 4.
Vancouver KARA Ş Bir melez mısır populasyonunda verim ve verrim unsurları arasındaki ilişkilerin korelasyon ve path analizi yoluyla değerlendirilmesi. Tarım Bilimleri Dergisi. 2001; 7(4): 1 - 4.
IEEE KARA Ş "Bir melez mısır populasyonunda verim ve verrim unsurları arasındaki ilişkilerin korelasyon ve path analizi yoluyla değerlendirilmesi." Tarım Bilimleri Dergisi, 7, ss.1 - 4, 2001.
ISNAD KARA, Ş. Metin. "Bir melez mısır populasyonunda verim ve verrim unsurları arasındaki ilişkilerin korelasyon ve path analizi yoluyla değerlendirilmesi". Tarım Bilimleri Dergisi 7/4 (2001), 1-4.