Çukurova koşullarında bazı bezelye (Pisum sativum ssp. sativum L. ve Pisum sativum ssp. arvense L.) hatlarının uyumu ve verimlerinin saptanması üzerinde bir araştırma

Yıl: 2001 Cilt: 16 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 11 - 20 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Çukurova koşullarında bazı bezelye (Pisum sativum ssp. sativum L. ve Pisum sativum ssp. arvense L.) hatlarının uyumu ve verimlerinin saptanması üzerinde bir araştırma

Öz:
Bu araştırma, Çukurova koşullarına uygun bazı bezelye (P.sativum ssp. sativum L. ve P. sativum ssp. arvense L.) hatlarının saptamnasi amacıyla 1996-97 ve 1997-98 yılları arasında, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Deneme Alanında, kıraç koşulları temsil eden arazide 3 tekrarlamalı tesadüf blokları deneme desenine göre yürütülmüştür. Araştırmada, ICARDA'dan sağlanan 14 P. sativum ssp. sativum L. ve 10 P.sativum ssp. arvense L. hattin da tane verimi ve verimle ilgili özellikler incelenmiştir. İki yıllık ortalama değerlere göre, P.sativum ssp. sativum hatlarından 88P090-5-21, Suriye Lokal Halep-1 ve Spring Pea 2, P.sativum ssp. arvense L. hatlarindan 89P109-12, 89P109-13, P.397-4, 88P035-4-4 ve WA-933 Çukurova koşullarına uyum gösterebilen ve yüksek tane verimine sahip olan hatlar olarak saptanmıştır. Bu araştırmada, ssp. sativum hatlarında baklada tane sayısı ve 1000 tane ağırlığı dışında kalan, ssp. arvense hatlarında ise çiçeklenmeye kadar geçen gün sayısı dışında kalan diğer özellikler ile tane verimi arasinda olumlu ve önemli ilişkiler saptanmıştır.
Anahtar Kelime: hatlar korelasyon tohum verimi verim uyum Pisum sativum Çukurova Bölgesi bezelye

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması Ziraat, Toprak Bilimi

A research on determining yields and adaptation of some pea (Pisum sativum ssp. sativum L. and Pisum sativum ssp. arvense L.) lines at conditions of Cukurova

Öz:
This experiment was carried out to determine suitable pea (P. sativum spp. sativum L and P. sativum ssp. arvense L) lines on Cukurova conditions at the Experimental Area of Field Crops Department, Faculty of Agriculture, University of Cukurova between in 1996-97 and 1997-98 years. It was arranged in randomized blocks experiment design with three replications. In this study, seed yield and yield components were investigated in 14 lines of Pisum sativum and 10 lines of Pisum sativum ssp. arvense, which were orginated ICARDA. According to the combined analysis of two years, 88P090-5-21, Suriye Lokal Halep-1 and Spring Pea 2, from P. sativum ssp. sativum L 89P109-12, 89P109-13, P.397-4, 88P035-4-4 and WA-933, from P. sativum ssp. arve«5e L. were determined as adaptable to Cukurova conditions and have high yield lines. In this research, significant and positive correlation between other characters and seed yield was determined except seed number per pod and 1000 seed weight in ssp. sativum lines, days to flowering in ssp. arvense lines.
Anahtar Kelime: Cukurova Region peas lines correlation seed yield yields adaptation Pisum sativum

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA ANLARSAL A, YÜCEL C, ÖZVEREN D (2001). Çukurova koşullarında bazı bezelye (Pisum sativum ssp. sativum L. ve Pisum sativum ssp. arvense L.) hatlarının uyumu ve verimlerinin saptanması üzerinde bir araştırma. , 11 - 20.
Chicago ANLARSAL A. Emin,YÜCEL Celal,ÖZVEREN Derya Çukurova koşullarında bazı bezelye (Pisum sativum ssp. sativum L. ve Pisum sativum ssp. arvense L.) hatlarının uyumu ve verimlerinin saptanması üzerinde bir araştırma. (2001): 11 - 20.
MLA ANLARSAL A. Emin,YÜCEL Celal,ÖZVEREN Derya Çukurova koşullarında bazı bezelye (Pisum sativum ssp. sativum L. ve Pisum sativum ssp. arvense L.) hatlarının uyumu ve verimlerinin saptanması üzerinde bir araştırma. , 2001, ss.11 - 20.
AMA ANLARSAL A,YÜCEL C,ÖZVEREN D Çukurova koşullarında bazı bezelye (Pisum sativum ssp. sativum L. ve Pisum sativum ssp. arvense L.) hatlarının uyumu ve verimlerinin saptanması üzerinde bir araştırma. . 2001; 11 - 20.
Vancouver ANLARSAL A,YÜCEL C,ÖZVEREN D Çukurova koşullarında bazı bezelye (Pisum sativum ssp. sativum L. ve Pisum sativum ssp. arvense L.) hatlarının uyumu ve verimlerinin saptanması üzerinde bir araştırma. . 2001; 11 - 20.
IEEE ANLARSAL A,YÜCEL C,ÖZVEREN D "Çukurova koşullarında bazı bezelye (Pisum sativum ssp. sativum L. ve Pisum sativum ssp. arvense L.) hatlarının uyumu ve verimlerinin saptanması üzerinde bir araştırma." , ss.11 - 20, 2001.
ISNAD ANLARSAL, A. Emin vd. "Çukurova koşullarında bazı bezelye (Pisum sativum ssp. sativum L. ve Pisum sativum ssp. arvense L.) hatlarının uyumu ve verimlerinin saptanması üzerinde bir araştırma". (2001), 11-20.
APA ANLARSAL A, YÜCEL C, ÖZVEREN D (2001). Çukurova koşullarında bazı bezelye (Pisum sativum ssp. sativum L. ve Pisum sativum ssp. arvense L.) hatlarının uyumu ve verimlerinin saptanması üzerinde bir araştırma. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16(3), 11 - 20.
Chicago ANLARSAL A. Emin,YÜCEL Celal,ÖZVEREN Derya Çukurova koşullarında bazı bezelye (Pisum sativum ssp. sativum L. ve Pisum sativum ssp. arvense L.) hatlarının uyumu ve verimlerinin saptanması üzerinde bir araştırma. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 16, no.3 (2001): 11 - 20.
MLA ANLARSAL A. Emin,YÜCEL Celal,ÖZVEREN Derya Çukurova koşullarında bazı bezelye (Pisum sativum ssp. sativum L. ve Pisum sativum ssp. arvense L.) hatlarının uyumu ve verimlerinin saptanması üzerinde bir araştırma. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.16, no.3, 2001, ss.11 - 20.
AMA ANLARSAL A,YÜCEL C,ÖZVEREN D Çukurova koşullarında bazı bezelye (Pisum sativum ssp. sativum L. ve Pisum sativum ssp. arvense L.) hatlarının uyumu ve verimlerinin saptanması üzerinde bir araştırma. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2001; 16(3): 11 - 20.
Vancouver ANLARSAL A,YÜCEL C,ÖZVEREN D Çukurova koşullarında bazı bezelye (Pisum sativum ssp. sativum L. ve Pisum sativum ssp. arvense L.) hatlarının uyumu ve verimlerinin saptanması üzerinde bir araştırma. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2001; 16(3): 11 - 20.
IEEE ANLARSAL A,YÜCEL C,ÖZVEREN D "Çukurova koşullarında bazı bezelye (Pisum sativum ssp. sativum L. ve Pisum sativum ssp. arvense L.) hatlarının uyumu ve verimlerinin saptanması üzerinde bir araştırma." Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16, ss.11 - 20, 2001.
ISNAD ANLARSAL, A. Emin vd. "Çukurova koşullarında bazı bezelye (Pisum sativum ssp. sativum L. ve Pisum sativum ssp. arvense L.) hatlarının uyumu ve verimlerinin saptanması üzerinde bir araştırma". Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 16/3 (2001), 11-20.