Haksız Rekabet Hukuku Açısından Üretim ve İş Sırrının Hukuka Aykırı Olarak İfşası

Yıl: 2017 Cilt: 12 Sayı: 136 Sayfa Aralığı: 36 - 43 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Haksız Rekabet Hukuku Açısından Üretim ve İş Sırrının Hukuka Aykırı Olarak İfşası

Öz:
Günümüzde yaygın olan ticaret serbestisi beraberinde rekabet hakkını getirmiştir. Bu, sınırsız bir hak değildir. Bu hakkın sınırları çeşitli kanunlarda düzenleme altına alınmıştır. TTK m. 54/2'de "Rakipler arasında veya tedarik edenlerle müşteriler arasındaki ilişkileri etkileyen aldatıcı veya dürüstlük kuralına diğer şekillerdeki aykırı davranışlar ile ticari uygulamalar haksız ve hukuka aykırı" kabul edilerek, haksız rekabet tanımlanmıştır. TTK m. 55 başlıca haksız rekabet hallerine örnek kabilinden yer vermiştir. Kanun'da yer alan bu haksız rekabet hallerinden biri de "üretim ve iş sırlarını hukuka aykırı olarak ifşa etmek"tir.TTK m. 55/I,d'de "üretim ve iş sırlarını hukuka aykırı olarak ifşa etmek; özellikle, gizlice ve izinsiz olarak ele geçirdiği veya başkaca hukuka aykırı bir şekilde öğrendiği bilgileri ve üretilen iş sırlarını değerlendiren veya başkalarına bildiren dürüstlüğe aykırı davranmış olur" ifadeleri ile üretim ve iş sırları ifşa etmek şeklinde özel bir haksız rekabet hali düzenleme altına alınmış ve bu haksız rekabet haline bir de örnek verilmiştir. İşletme açısından önem taşıyan, işletmeye gerekli olan her türlü teknik ve idari bilgi sır kapsamında değerlendirilir. Bu bilgiler genellikle büyük yatırım ve AR-GE çalışmaları sonucu elde edilir. Dolayısıyla haksız rekabet düzenlemelerinin hedefi olan emeğin korunması ilkesi, üretim ve iş sırlarının hukuka aykırı olarak ifşası ile zedelenmektedir. Bu çalışmada; rekabetin kişinin kendi emek ve çabasına dayanması ilkesi açısından, "üretim ve iş sırlarını hukuka aykırı olarak ifşa" edilmesi eTTK, TTK ve mehaz İsviçre hukuku ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilecektir.
Anahtar Kelime:

Konular: Hukuk

Illegal Disclosure of Production and Business Secrets in Terms of Unfair Competition Law

Öz:
The "right of competition" brought by trade liberalism today is not an unlimited right. The boundaries of this right are arranged by various laws. One of these related legislations is Turkish Commercial Code in which the article 54/2 defines unfair competition as "deceptive or other type behaviors and commercial practices in violation of the rule of integrity, affecting relationships between competitors or between suppliers and clients are unfair and unlawful". Article 55 of TCC mentions major examples of unfair competition cases. One of the mentioned unfair competition cases is "illegal disclosure of production and business secrets".In Article 55/I,d of TCC, with the provision "illegal disclosing of production and business secrets, especially by those who get benefit from or who inform third parties the information and production secrets that have been achieved in secretly and unauthorized way, is considered as dishonest action", a special unfair competition case like disclosing production and business secrets has been taken under regulation and an example is given to the unfair competition. Any technical and administrative information which is important and considered necessary for management would be interpreted as secret. This information is achieved as result of major investments and R&D works. Therefore, the principle of protecting labor which is the target of unfair competition regulations, is damaged by the unlawful disclosing of production and business secrets. "Disclosure of production and business secrets" will be evaluated in a comparable way with oTCC, TCC and related Swiss code with the perspective of the competitiveness should be based on one's own labor and effort principle.
Anahtar Kelime:

Konular: Hukuk
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • ADIGÜZEL, Burak: Sermaye Piyasası Hukuku, Ankara 2017.
  • AKİPEK, Şebnem: Alt Vekâlet, Ankara 2003.
  • ARKAN, Sabih: Ticari İşletme Hukuku, 23. Baskı, Ankara 2017.
  • ARKAN, Sabih: Ticari İşletme Hukuku, 4. Baskı, Ankara 1998.
  • AYHAN, Rıza / ÖZDAMAR, Mehmet / ÇAĞLAR, Hayrettin: Ti cari İşletme Hukuku, 8. Baskı, Ankara 2015.
  • BERZEK, Ayşe Nur: Ticaret Hukukunun Genel İlkeleri C. I, İstanbul 1995.
  • DAVID, Lucas / JACOBS, Reto: Schweizerisches Wettbewerb srecht, 5. Auflage, Bern 2012.
  • EDGÜ, Ekrem: Ticaret Hukuku I, Ankara 1967.
  • GÜVEN, Şirin: 6102 sayılı TTK'nun Haksız Rekabete Dair Düzenlemelerinin Amacı ve Koruduğu Menfaatler Çer- çevesinde Dürüst ve Bozulmamış Rekabet Kavramı, MÜ HF-HAD, C. 18, S. 2, s. 175-187.
  • HEIZMANN, Reto / A. OESCH, Matthias / WEBER, Rolf H. / ZÄCH, Roger: Wettbewerbsrecht II KommentarVKU, SVKG, VertBek, PüG, BöB, UWG, BGBM und THG, Zurich: 2011.
  • İMREGÜN, Oğuz: Ticaret Hukukunun Genel İlkeleri, İstanbul 1995.
  • MİMAROĞLU, Sait Kemal: Ticaret Hukuku Dersleri, Ankara 1967.
  • NOMER ERTAN, Fusun: Haksız Rekabet Hukuku, İstanbul 2016.
  • PULAŞLI, Hasan: Şirketler Hukuku Genel Esaslar, 4. Baskı, Ankara 2016.
  • SARUHAN ARKUN, Büşra: İş Hukukunda İşçinin Sır Saklama Yükümlülüğü, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Hukuk Yüksek Lisans Programı 2010: Yayınlan mamış Yüksek Lisans Tezi.
  • ŞENER, Oruç Hami: Ticari İşletme Hukuku, Ankara 2016.
  • ÜLGEN, Hüseyin / HELVACI, Mehmet / KENDİGELEN, Abuzer vd.: Ticari İşletme Hukuku, 4. Baskı, İstanbul: 2015.
  • YILMAZ, Çağatay: Ticaret Hukukunda Ticari Sır ve Koruması, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Hukuk Yüksek Lisans Programı 1995: Yayınlanmamış Yüksek Li sans Tezi.
  • https://www.kanunum.com
  • http://www.kazanci.com
  • https://emsal.yargitay.gov.tr
  • http://www.lebibyalkin.com.tr
APA BAHAR SAYIN H (2017). Haksız Rekabet Hukuku Açısından Üretim ve İş Sırrının Hukuka Aykırı Olarak İfşası. , 36 - 43.
Chicago BAHAR SAYIN HEDİYE Haksız Rekabet Hukuku Açısından Üretim ve İş Sırrının Hukuka Aykırı Olarak İfşası. (2017): 36 - 43.
MLA BAHAR SAYIN HEDİYE Haksız Rekabet Hukuku Açısından Üretim ve İş Sırrının Hukuka Aykırı Olarak İfşası. , 2017, ss.36 - 43.
AMA BAHAR SAYIN H Haksız Rekabet Hukuku Açısından Üretim ve İş Sırrının Hukuka Aykırı Olarak İfşası. . 2017; 36 - 43.
Vancouver BAHAR SAYIN H Haksız Rekabet Hukuku Açısından Üretim ve İş Sırrının Hukuka Aykırı Olarak İfşası. . 2017; 36 - 43.
IEEE BAHAR SAYIN H "Haksız Rekabet Hukuku Açısından Üretim ve İş Sırrının Hukuka Aykırı Olarak İfşası." , ss.36 - 43, 2017.
ISNAD BAHAR SAYIN, HEDİYE. "Haksız Rekabet Hukuku Açısından Üretim ve İş Sırrının Hukuka Aykırı Olarak İfşası". (2017), 36-43.
APA BAHAR SAYIN H (2017). Haksız Rekabet Hukuku Açısından Üretim ve İş Sırrının Hukuka Aykırı Olarak İfşası. Terazi Hukuk Dergisi, 12(136), 36 - 43.
Chicago BAHAR SAYIN HEDİYE Haksız Rekabet Hukuku Açısından Üretim ve İş Sırrının Hukuka Aykırı Olarak İfşası. Terazi Hukuk Dergisi 12, no.136 (2017): 36 - 43.
MLA BAHAR SAYIN HEDİYE Haksız Rekabet Hukuku Açısından Üretim ve İş Sırrının Hukuka Aykırı Olarak İfşası. Terazi Hukuk Dergisi, vol.12, no.136, 2017, ss.36 - 43.
AMA BAHAR SAYIN H Haksız Rekabet Hukuku Açısından Üretim ve İş Sırrının Hukuka Aykırı Olarak İfşası. Terazi Hukuk Dergisi. 2017; 12(136): 36 - 43.
Vancouver BAHAR SAYIN H Haksız Rekabet Hukuku Açısından Üretim ve İş Sırrının Hukuka Aykırı Olarak İfşası. Terazi Hukuk Dergisi. 2017; 12(136): 36 - 43.
IEEE BAHAR SAYIN H "Haksız Rekabet Hukuku Açısından Üretim ve İş Sırrının Hukuka Aykırı Olarak İfşası." Terazi Hukuk Dergisi, 12, ss.36 - 43, 2017.
ISNAD BAHAR SAYIN, HEDİYE. "Haksız Rekabet Hukuku Açısından Üretim ve İş Sırrının Hukuka Aykırı Olarak İfşası". Terazi Hukuk Dergisi 12/136 (2017), 36-43.