Beyaz kas hastalıklı kuzuların kalp, iskelet kası ve karaciğerlerinde redükte glutatyon ve malondialdehit düzeyleri ile katalaz enzim aktivitesi

Yıl: 2001 Cilt: 7 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 1 - 5 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Beyaz kas hastalıklı kuzuların kalp, iskelet kası ve karaciğerlerinde redükte glutatyon ve malondialdehit düzeyleri ile katalaz enzim aktivitesi

Öz:
Bu çalışmada Beyaz Kas Hastalıklı (White Muscle Disease-WMD) kuzuların kalp ve iskelet kasları ile karaciğerlerinde lipid peroksidasyon (LPO) ve redükte glutatyon (GSH) düzeyleri ile katalaz (CAT: EC, 1.11.1.6) enzim aktivitesinin belirlenmesi amaçlandı. Çalışmada 15 hastalıklı ve 15 sağlıklı Morkaraman kuzu kullanıldı. Hastalıklı kuzuların kalp ve iskelet kaslarında GSH düzeylerinde önemli (p<0.001) derecede düşme görüldü. WMD1Ii kuzuların kalp kaslarında CAT enzim aktivitelerindeki düşüş anlamlı (p<0.01) iken, iskelet kaslarında oldukça önemli (p<0.001) tespit edildi. Ancak, karaciğerlerde anlamlı bir düşüş belirlenmedi (p>0.05). Lipid peroksidasyon düzeyleri ise, hastalıklı kuzuların kalp ve iskelet kaslarında sırasıyla önemli (p<0.01, p<0.001) düzeyde artarken, karaciğerdeki artış anlamlı bulunmadı (p>0.05).
Anahtar Kelime: karaciğer kalp glutatyon iskelet kası malonaldehit kuzu kaslar kas distrofisi katalaz

Konular: Veterinerlik

Reduced glutathione and malendialdehyde levels with catalase enzyme activity in the heart, skeletal muscle and liver of lambs with white muscle disease

Öz:
The aim of this study was to determine lipid peroxidation (LPO) and reduced glutathione (GSH) levels and the activity of catalase enzyme (CAT: EC, 1.11.1.6) in the heart, skeletal muscles and liver of lambs with White Muscle Disease (WMD). Fifeteen lambs with WMD and 15 healthy Morkaraman lambs were the subject of this study. Reduced glutathione levels in the heart and skeletal muscles were significantly (p<0.001) reduced in affected lambs with the disease. The reduction in CAT enzyme activity was highly significant (p<0.001 ) in the skeletal muscles of affected lambs and significant (p<0.01) in the heart muscles. However, the reduction in the same parameters was not significant (p>0.05) in the liver. Lipid peroxidation levels in the heart and skeletal muscles of affected lambs were significantly (p<0.01. p<0.001 ) increased although the increase in the liver was not significant (p>0.05).
Anahtar Kelime: malonaldehyde lambs muscles muscular dystrophy catalase liver heart glutathione skeletal muscle

Konular: Veterinerlik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA BEYTUT E, ERİŞİR M, Aksakal M (2001). Beyaz kas hastalıklı kuzuların kalp, iskelet kası ve karaciğerlerinde redükte glutatyon ve malondialdehit düzeyleri ile katalaz enzim aktivitesi. , 1 - 5.
Chicago BEYTUT Ebru,ERİŞİR Mine,Aksakal Mesut Beyaz kas hastalıklı kuzuların kalp, iskelet kası ve karaciğerlerinde redükte glutatyon ve malondialdehit düzeyleri ile katalaz enzim aktivitesi. (2001): 1 - 5.
MLA BEYTUT Ebru,ERİŞİR Mine,Aksakal Mesut Beyaz kas hastalıklı kuzuların kalp, iskelet kası ve karaciğerlerinde redükte glutatyon ve malondialdehit düzeyleri ile katalaz enzim aktivitesi. , 2001, ss.1 - 5.
AMA BEYTUT E,ERİŞİR M,Aksakal M Beyaz kas hastalıklı kuzuların kalp, iskelet kası ve karaciğerlerinde redükte glutatyon ve malondialdehit düzeyleri ile katalaz enzim aktivitesi. . 2001; 1 - 5.
Vancouver BEYTUT E,ERİŞİR M,Aksakal M Beyaz kas hastalıklı kuzuların kalp, iskelet kası ve karaciğerlerinde redükte glutatyon ve malondialdehit düzeyleri ile katalaz enzim aktivitesi. . 2001; 1 - 5.
IEEE BEYTUT E,ERİŞİR M,Aksakal M "Beyaz kas hastalıklı kuzuların kalp, iskelet kası ve karaciğerlerinde redükte glutatyon ve malondialdehit düzeyleri ile katalaz enzim aktivitesi." , ss.1 - 5, 2001.
ISNAD BEYTUT, Ebru vd. "Beyaz kas hastalıklı kuzuların kalp, iskelet kası ve karaciğerlerinde redükte glutatyon ve malondialdehit düzeyleri ile katalaz enzim aktivitesi". (2001), 1-5.
APA BEYTUT E, ERİŞİR M, Aksakal M (2001). Beyaz kas hastalıklı kuzuların kalp, iskelet kası ve karaciğerlerinde redükte glutatyon ve malondialdehit düzeyleri ile katalaz enzim aktivitesi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 7(1), 1 - 5.
Chicago BEYTUT Ebru,ERİŞİR Mine,Aksakal Mesut Beyaz kas hastalıklı kuzuların kalp, iskelet kası ve karaciğerlerinde redükte glutatyon ve malondialdehit düzeyleri ile katalaz enzim aktivitesi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 7, no.1 (2001): 1 - 5.
MLA BEYTUT Ebru,ERİŞİR Mine,Aksakal Mesut Beyaz kas hastalıklı kuzuların kalp, iskelet kası ve karaciğerlerinde redükte glutatyon ve malondialdehit düzeyleri ile katalaz enzim aktivitesi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol.7, no.1, 2001, ss.1 - 5.
AMA BEYTUT E,ERİŞİR M,Aksakal M Beyaz kas hastalıklı kuzuların kalp, iskelet kası ve karaciğerlerinde redükte glutatyon ve malondialdehit düzeyleri ile katalaz enzim aktivitesi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2001; 7(1): 1 - 5.
Vancouver BEYTUT E,ERİŞİR M,Aksakal M Beyaz kas hastalıklı kuzuların kalp, iskelet kası ve karaciğerlerinde redükte glutatyon ve malondialdehit düzeyleri ile katalaz enzim aktivitesi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2001; 7(1): 1 - 5.
IEEE BEYTUT E,ERİŞİR M,Aksakal M "Beyaz kas hastalıklı kuzuların kalp, iskelet kası ve karaciğerlerinde redükte glutatyon ve malondialdehit düzeyleri ile katalaz enzim aktivitesi." Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 7, ss.1 - 5, 2001.
ISNAD BEYTUT, Ebru vd. "Beyaz kas hastalıklı kuzuların kalp, iskelet kası ve karaciğerlerinde redükte glutatyon ve malondialdehit düzeyleri ile katalaz enzim aktivitesi". Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 7/1 (2001), 1-5.