Yıl: 2001 Cilt: 7 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 71 - 76 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Köpeklerde medetomidin, propofol ve ketamin kombinasyonunun anestezik özellikleri ile klinik, kardiyovasküler ve respiratorik etkilerinin değerlendirilmesi

Öz:
Çalışmada, bir $alpha$ 2-adrenoreseptor agonist olan medetomidinin, ketamin ve propofol anestetik ajanlarla kombinasyonunun, anestezik özellikleri ile kan parametreleri, kardiyovasküler ve respiratorik sistem üzerine olan etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma materyalini 7 köpek oluşturdu. Her bir hayvana 10 $mu$ g/kg dozda medetomidinin intravenöz (iv) enjeksiyonundan beş dakika sonra 10 mg/kg ketamin ve 3.5 mg/kg propofol kombinasyonu iv yolla enjekte edilerek genel anestezi gerçekleştirildi. Tüm hayvanların premedikasyon öncesi ve sonrasındaki 5. dakika ve anestezi sonrası 15, 30 ve 60. dakikalarda EKG değerleri, kalp atım ve solunum sayıları ile beden ısıları not edildi. Her devrede 5 mi kan örneği alınarak, alyuvar sayısı, hematokrit değer, hemoglobin miktarı ve akyuvar formülü bakımından hematolojik analizler yapıldı. Anestezik ajanların sédatif ve analjezik etkilerinin değerlendirilmesi; hayvanın duruş pozisyonu, çevreye olan ilgisi, pedal, palpebral, pupillar refleksler ile iğne pikürlerine karşı olan cevaplara göre yapıldı. Sédatif etki ortalama olarak 2 dakika içinde başlarken, derin anestezi etkisi ortalama 8 dakikada gerçekleşti. Anesteziden tamamen uyanma süresi 68 ile 100 (ört. 86.1) dak. olarak saptandı. Anestezi süresince bradikardi tablosu ile rektal ısıda düşüşler not edildi. Anestezik maddelerin verilişini izleyen dönemde tüm köpeklerde solunum sayısında düşüş ve 3 köpekte geçici apne bulgularıyla karşılaşıldı. EKG değerlendirilmesinde, 5. dakika sonunda tüm hayvanlarda gelişen ve 60. dakikaya kadar devam eden sinüs bradikardi dışında herhangi bir anormal bulguyla karşılaşılmadı. Anestezi süresince hematokrit değer, hemoglobin miktarı, alyuvar sayıları ve akyuvar formülünde istatistiksel olarak belirgin değişimler saptanmadı. Sonuç olarak, kullanılan anestezik ajan kombinasyonunun, geçici bazı kardiyak ve respiratorik olumsuzluklara neden olması dışında güvenilir bir anestezi protokolü oluşturduğu gözlendi.
Anahtar Kelime: ketamin medetomidin solunum sistemi anestetikler köpek kalp damar sistemi propofol

Konular: Veterinerlik

Assessment of anaesthetic properties and clinical, cardiovascular and respiratoric effects of medetomidine, propofol and ketamine combination in dogs

Öz:
Summary: The aim of this study was to investigate the effects of general anaesthesia obtained by the combination of medetomidin, propofol and ketamine on their anaesthetic properties, cardiovascular and respiratoric system. The material was consisted of 7 dogs. Following 10 $mu$ g/kg administration of medetomidine, the combination of propofol 3.5 mg/kg and ketamine 10 mg/kg were injected intravenously for each animal and therefore general anaesthesia induced. ECG assessment, heart rate, respiratoric rate, body temperature and some blood parameters were evaluated for all animals before and after premedication at 5th minutes, during anaesthesia at 15, 30 and 60 minutes. Hematological analyses, including erytrocytes and leucocytes counts, hemaglobin and hematocrit values were carried out in 5 ml blood sample taken at each interval of the anaesthesia. The sedative and analgesic effect of the agents were evaluated as to the positioning of the animal, sensitivity to environmental objects and the reflex against pin needle, pedal, palpebral and pupillar. Decrease in rectal temperature and bradycardia were noted throughout the anaesthesia. Similarly, following the administration of the anaesthetic agent, decrease in respiratoric rate for all animals and temporary apnea were observed for 3 dogs. No abnormal ECG findings were obtained for all animals except sinus bradycardia and arrthy'mia during the anaesthesia between 5 to 60 minutes. Sedative effects of the premedicant agent commenced within two minutes. However, deep anaesthetic effect started approximately in 8 minutes. The recovery time was recorded between 68 to 100 (mean 86.1) minutes. Non-significant alterations were obtained between hematocrit, hemaglobin values and erytrocytes and leucocytes counts during the anaesthesia In conclusion, the anaesthetic agent combinations used in the present study was found to have a reliable anaesthetic properties except causing temporary cardiac and respiratoric problems in some dogs.
Anahtar Kelime: dogs cardiovascular system propofol ketamine medetomidine respiratory system anaesthetics

Konular: Veterinerlik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ÖZAYDIN İ, Atalan G, UZUN M, Kılıç E, ÇENESİZ M (2001). Köpeklerde medetomidin, propofol ve ketamin kombinasyonunun anestezik özellikleri ile klinik, kardiyovasküler ve respiratorik etkilerinin değerlendirilmesi. , 71 - 76.
Chicago ÖZAYDIN İsa,Atalan Gultekin,UZUN Metahan,Kılıç Engin,ÇENESİZ METİN Köpeklerde medetomidin, propofol ve ketamin kombinasyonunun anestezik özellikleri ile klinik, kardiyovasküler ve respiratorik etkilerinin değerlendirilmesi. (2001): 71 - 76.
MLA ÖZAYDIN İsa,Atalan Gultekin,UZUN Metahan,Kılıç Engin,ÇENESİZ METİN Köpeklerde medetomidin, propofol ve ketamin kombinasyonunun anestezik özellikleri ile klinik, kardiyovasküler ve respiratorik etkilerinin değerlendirilmesi. , 2001, ss.71 - 76.
AMA ÖZAYDIN İ,Atalan G,UZUN M,Kılıç E,ÇENESİZ M Köpeklerde medetomidin, propofol ve ketamin kombinasyonunun anestezik özellikleri ile klinik, kardiyovasküler ve respiratorik etkilerinin değerlendirilmesi. . 2001; 71 - 76.
Vancouver ÖZAYDIN İ,Atalan G,UZUN M,Kılıç E,ÇENESİZ M Köpeklerde medetomidin, propofol ve ketamin kombinasyonunun anestezik özellikleri ile klinik, kardiyovasküler ve respiratorik etkilerinin değerlendirilmesi. . 2001; 71 - 76.
IEEE ÖZAYDIN İ,Atalan G,UZUN M,Kılıç E,ÇENESİZ M "Köpeklerde medetomidin, propofol ve ketamin kombinasyonunun anestezik özellikleri ile klinik, kardiyovasküler ve respiratorik etkilerinin değerlendirilmesi." , ss.71 - 76, 2001.
ISNAD ÖZAYDIN, İsa vd. "Köpeklerde medetomidin, propofol ve ketamin kombinasyonunun anestezik özellikleri ile klinik, kardiyovasküler ve respiratorik etkilerinin değerlendirilmesi". (2001), 71-76.
APA ÖZAYDIN İ, Atalan G, UZUN M, Kılıç E, ÇENESİZ M (2001). Köpeklerde medetomidin, propofol ve ketamin kombinasyonunun anestezik özellikleri ile klinik, kardiyovasküler ve respiratorik etkilerinin değerlendirilmesi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 7(1), 71 - 76.
Chicago ÖZAYDIN İsa,Atalan Gultekin,UZUN Metahan,Kılıç Engin,ÇENESİZ METİN Köpeklerde medetomidin, propofol ve ketamin kombinasyonunun anestezik özellikleri ile klinik, kardiyovasküler ve respiratorik etkilerinin değerlendirilmesi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 7, no.1 (2001): 71 - 76.
MLA ÖZAYDIN İsa,Atalan Gultekin,UZUN Metahan,Kılıç Engin,ÇENESİZ METİN Köpeklerde medetomidin, propofol ve ketamin kombinasyonunun anestezik özellikleri ile klinik, kardiyovasküler ve respiratorik etkilerinin değerlendirilmesi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol.7, no.1, 2001, ss.71 - 76.
AMA ÖZAYDIN İ,Atalan G,UZUN M,Kılıç E,ÇENESİZ M Köpeklerde medetomidin, propofol ve ketamin kombinasyonunun anestezik özellikleri ile klinik, kardiyovasküler ve respiratorik etkilerinin değerlendirilmesi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2001; 7(1): 71 - 76.
Vancouver ÖZAYDIN İ,Atalan G,UZUN M,Kılıç E,ÇENESİZ M Köpeklerde medetomidin, propofol ve ketamin kombinasyonunun anestezik özellikleri ile klinik, kardiyovasküler ve respiratorik etkilerinin değerlendirilmesi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2001; 7(1): 71 - 76.
IEEE ÖZAYDIN İ,Atalan G,UZUN M,Kılıç E,ÇENESİZ M "Köpeklerde medetomidin, propofol ve ketamin kombinasyonunun anestezik özellikleri ile klinik, kardiyovasküler ve respiratorik etkilerinin değerlendirilmesi." Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 7, ss.71 - 76, 2001.
ISNAD ÖZAYDIN, İsa vd. "Köpeklerde medetomidin, propofol ve ketamin kombinasyonunun anestezik özellikleri ile klinik, kardiyovasküler ve respiratorik etkilerinin değerlendirilmesi". Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 7/1 (2001), 71-76.