Yıl: 2001 Cilt: 16 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 14 - 21 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Orta Karadeniz Bölgesinde kültür mantarı yetiştiriciliği ve hastalıkları üzerine bir araştırma

Öz:
Bu çalışmada Orta Karadeniz Bölgesi'nde bulunan kültür mantarı tesislerinde üretime yönelik uygulamaların ve sorun olan hastalıkların belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma Amasya, Ordu ve Samsun illerinde bulunan mantar üretim tesislerinde, 1999-2000 yıllarında yürütülmüştür. Çalışma sonucunda 1994 yılında 75 olan işletme sayısının kompost ve örtü toprağı teminindeki güçlükler ile hastalık ve zararlılar gibi çeşitli nedenlerle 8'e düştüğü belirlenmiştir. Tesislerin büyük bir kısmında mantar üretiminin oldukça ilkel koşullarda gerçekleştirildiği ve en yaygın hastalıkların Islak Kabarcık, Örümcek Ağı ve Kahverengi Benek hastalıkları olduğu saptanmıştır. Bölgedeki mantar üreticileri hastalıkların asıl kaynağının kompost ve örtü toprağı olduğunu belirtmişlerdir. Yapılan bazı hatalı uygulamaların ve uygun olmayan koşulların hastalık çıkışını ve yayılmasını teşvik eden faktörler arasında olduğu belirlenmiştir. İşletmelerde düşük oranda Mürekkep Mantarı, Yeşil Küf, Beyaz Alçı, Kahverengi Alçı, Pullanma ve Yüzen Misel hastalıklarına rastlanmıştır,
Anahtar Kelime: Amasya kültür mantarı Ordu Orta Karadeniz Bölgesi kültivasyon hastalıklar Agaricus bisporus Samsun

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği

A study on the cultivation and diseases of mushroom in the Middle Black Sea Region

Öz:
This study was performed to determine applications relating to mushroom production and diseases causing problems in the mushroom growing houses in the Middle Black Sea Region. The study was carried out in the mushroom cultivation houses in Amasya, Ordu and Samsun provinces, in 1999-2000 years. It was found that number of mushroom cultivation houses reduced from 75 to 8, because of various problems such as difficulties in supplying compost and casing materials and diseases. It was found that mushroom cultivation has been made in primitive conditions in most of the enterprises and the most common diseases were Wet Bubble, Cobweb and Brown Blotch. Mushroom growers in the region believed that the primary sources of the diseases were compost and casing materials. It was determined that some wrong applications or unsuitable conditions were also among the factors inducing diseases. Ink Caps, Green Mould, White Plaster Mould, Brown Plaster Mould, Scaling and Stroma were the minor diseases found in mushroom houses.
Anahtar Kelime: cultivation diseases Agaricus bisporus Samsun Amasya mushrooms Ordu Central Black Sea Region

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA KARACA G, Peksen A (2001). Orta Karadeniz Bölgesinde kültür mantarı yetiştiriciliği ve hastalıkları üzerine bir araştırma. , 14 - 21.
Chicago KARACA Gürsel,Peksen Aysun Orta Karadeniz Bölgesinde kültür mantarı yetiştiriciliği ve hastalıkları üzerine bir araştırma. (2001): 14 - 21.
MLA KARACA Gürsel,Peksen Aysun Orta Karadeniz Bölgesinde kültür mantarı yetiştiriciliği ve hastalıkları üzerine bir araştırma. , 2001, ss.14 - 21.
AMA KARACA G,Peksen A Orta Karadeniz Bölgesinde kültür mantarı yetiştiriciliği ve hastalıkları üzerine bir araştırma. . 2001; 14 - 21.
Vancouver KARACA G,Peksen A Orta Karadeniz Bölgesinde kültür mantarı yetiştiriciliği ve hastalıkları üzerine bir araştırma. . 2001; 14 - 21.
IEEE KARACA G,Peksen A "Orta Karadeniz Bölgesinde kültür mantarı yetiştiriciliği ve hastalıkları üzerine bir araştırma." , ss.14 - 21, 2001.
ISNAD KARACA, Gürsel - Peksen, Aysun. "Orta Karadeniz Bölgesinde kültür mantarı yetiştiriciliği ve hastalıkları üzerine bir araştırma". (2001), 14-21.
APA KARACA G, Peksen A (2001). Orta Karadeniz Bölgesinde kültür mantarı yetiştiriciliği ve hastalıkları üzerine bir araştırma. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi), 16(3), 14 - 21.
Chicago KARACA Gürsel,Peksen Aysun Orta Karadeniz Bölgesinde kültür mantarı yetiştiriciliği ve hastalıkları üzerine bir araştırma. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi) 16, no.3 (2001): 14 - 21.
MLA KARACA Gürsel,Peksen Aysun Orta Karadeniz Bölgesinde kültür mantarı yetiştiriciliği ve hastalıkları üzerine bir araştırma. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi), vol.16, no.3, 2001, ss.14 - 21.
AMA KARACA G,Peksen A Orta Karadeniz Bölgesinde kültür mantarı yetiştiriciliği ve hastalıkları üzerine bir araştırma. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi). 2001; 16(3): 14 - 21.
Vancouver KARACA G,Peksen A Orta Karadeniz Bölgesinde kültür mantarı yetiştiriciliği ve hastalıkları üzerine bir araştırma. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi). 2001; 16(3): 14 - 21.
IEEE KARACA G,Peksen A "Orta Karadeniz Bölgesinde kültür mantarı yetiştiriciliği ve hastalıkları üzerine bir araştırma." Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi), 16, ss.14 - 21, 2001.
ISNAD KARACA, Gürsel - Peksen, Aysun. "Orta Karadeniz Bölgesinde kültür mantarı yetiştiriciliği ve hastalıkları üzerine bir araştırma". Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi) 16/3 (2001), 14-21.