ÖRGÜTSEL BAĞLILIK: KAVRAMSAL ÇERÇEVESİ VE EĞİTİM ÖRGÜTLERİ AÇISINDAN ETKİLERİ

Yıl: 2017 Cilt: 12 Sayı: 6 Sayfa Aralığı: 55 - 76 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

ÖRGÜTSEL BAĞLILIK: KAVRAMSAL ÇERÇEVESİ VE EĞİTİM ÖRGÜTLERİ AÇISINDAN ETKİLERİ

Öz:
Örgütlerin varlıklarını devam ettirmeleri, hedeflerine ulaşmaları ve başarılı olabilmelerinde çalışanların performansı kritik rol oynamaktadır. Çalışanların performansı da büyük oranda kurumlarına olan tutumları çerçevesinde şekillenmektedir. Bu noktada örgütsel bağlılık kavramının önemi ve gerekliliği karşımıza çıkmaktadır. Örgütsel bağlılığı yüksek olan çalışanlar, kurumlarıyla özdeşleşmekte, kurumlarının hedef, norm ve değerlerini içselleştirmekte ve kendilerini kurumda kalıcı olarak görebilmektedirler. Bundan dolayıdır ki yarım asırdan fazla bir süredir örgütsel bağlılık kavramı özellikle yönetim bilimlerinin temel konularından biri olmuştur. Kurumların verimli ve başarılı olabilmeleri adına örgütsel bağlılık kavramı ve ilişkili oldukları değişkenlerle ilgili pek çok araştırma yapılmış ve önemli sonuçlar elde edilmiştir. Benzer şekilde otuz yılı aşkın bir süredir konu eğitim örgütlerinde de tartışılmaya başlanmış ve konuyla ilgili pek çok çalışma yapılmıştır. Eğitim örgütlerinde istenilen sonuçların elde edilmesi ve beklenen çıktılara ulaşılabilmesi adına örgütsel bağlılığın çok kritik bir rol üstlendiği araştırmalar neticesinde ortaya konulmuştur. Örgütsel bağlılığı yüksek olan okul yöneticileri ve öğretmenlerin, sağlıklı ve verimli bir eğitimöğretim ortamının oluşmasında, sürdürülebilir başarının elde edilmesinde, akademik ve kişisel gelişimi istenilen seviyede olan, kendisiyle barışık ve özgüveni yüksek öğrencilerin yetiştirilmesinde çok önemli rollerinin bulunduğu açık şekilde ortaya konulmuştur. Böylesine önemli bir kavram olan örgütsel bağlılığın kazanılması zor ve uzun süren bir çabayı gerektirmekte, kaybedilmesi ise kolay ve hızlı olabilmektedir. Bu tespitlerden hareketle bu makalenin amacı; örgütsel bağlılığın kavramsal çerçevesini sunmak; yapısı ve alt boyutları hakkında bilgi vermek, kişisel ve örgütsel açıdan etkilerini belirtmek, eğitim örgütleri açısından bazı çıkarım ve önerilerde bulunmaktır
Anahtar Kelime:

ORGANIZATIONAL COMMITMENT: CONCEPTUAL FRAMEWORK AND EFFECTS ON EDUCATIONAL ORGANIZATIONS

Öz:
Employees' performance plays a critical role for organizations to be able to continue their existence, to achieve their goals and to succeed. The performance of employees is largely shaped by their attitudes towards their institutions. The importance and necessity of the concept of organizational commitment appear at this point. Employees with high organizational commitment are identified with their institutions, internalize the goals, norms and values of their institutions and may consider themselves permanent in the institution. Therefore, the concept of organizational commitment has been one of the main issues of management sciences for more than half a century. Many researches have been carried out on the concept of organizational commitment and the related variables for institutions to be productive and successful, and significant results have been achieved. Similarly, this issue has also begun to be discussed in educational organizations for more than thirty years, and many studies on the subject have been carried out. As a result of the studies, it has been suggested that organizational commitment plays a very critical role to get the desired results and reach the expected outcomes in educational organizations. It has been clearly demonstrated that school administrators and teachers with high organizational commitment have very important roles in the formation of a healthy and productive education and training environment, in achieving sustainable success and in training of students with high self-confidence and peace whose academic and personal developments are at the desired level. The acquisition of such an important concept of organizational commitment requires a hard and long effort, and the loss of it can be easy and fast. Based on these determinations, the purpose of this article is to present the conceptual framework of organizational commitment, to provide information about its structure and sub-dimensions, to indicate its personal and organizational effects and to make some inferences and suggestions in terms of educational organizations
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akar, H. (2014). Okul yöneticilerinin örgütsel bağlılıklarının incelenmesi. Sosyal Bilimler Dergisi, 4(8), 110-132.
  • Akın, U. ve Orman, E. (2015). The relationship between teachers organizational trust and organizational commitment levels. SDU International Journal of Educational Studies, 2(2), 92-102.
  • Allen, N. J., & Meyer, J. P. (1990a). Organizational socialization tactics: A longitudinal analysis of links to newcomers’ commitment and role orientation. Academy of Management Journal, 33(4), 847-858.
  • Allen, N. J., & Meyer, J. P. (1990b). The measurement and antecedents of affective, continuance and normative commitment to the organization. Journal of Occupational Psychology, 63(1), 1- 18
  • Altaş, S. S. ve Çekmecelioğlu, H. G. (2015). Örgütsel adalet algısının iş tatmini, örgütsel bağlılık ve iş performansı üzerindeki etkileri: Okul öncesi öğretmenleri üzerinde bir araştırma. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 29(3), 421-440.
  • Altaş, S. S. ve Kuzu, A. (2016). Sağlık çalışanlarında iş tatmini ve duygusal bağlılığın bireysel iş performansı ve işten ayrılma eğilimi üzerindeki etkileri. International Journal of Academic Value Studies, 2(4), 23-32.
  • Anderman, E. M., Belzer, S., & Smith, J. (1991). Teacher commitment and job satisfaction: The role of school culture and principal leadership. Paper presented at the annual meeting of the American Educational Research Association, Chicago.
  • Arslan, A. ve Yıldız, N. (2015). Meta-analysis of the variables that predict the organizational commitment of teachers in Turkey. Eğitim Kuram ve Uygulama, 11(4), 1310-1335.
  • Aslan, M. ve Bakır-Ağıroğlu, A. (2014). Öğretmenlerin okullarındaki örgütsel bağlılığa ilişkin görüşleri. The Journal of Academic Social Science Studies, 25(1), 189-206.
  • Bakan, İ. (2011). Örgütsel stratejilerin temeli: Örgütsel bağlılık. Ankara: Gazi Kitabevi. Bakış, 2, 37-56.
  • Balay, R. (1999). İşgörenlerin örgütsel bağlılık etkenleri ve sonuçları. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 32(1), 237-246.
  • Balay, R. (2000). Yönetici ve öğretmenlerde örgütsel bağlılık. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Balay, R. (2012). Effect of learning organization perception to the organization commitment; A comparison between private and public university. Educational Sciences: Theory & Practice, 12(4), 2474-2486.
  • Balfour, D. L., & Wechsler, B. (1990). Organizational commitment: A reconceptualization and empirical test of public-private differences. Review of Public Personnel Administration, 10(3), 23-40.
  • Bayram, L. (2006). Yönetimde yeni bir paradigma: Örgütsel bağlılık. Sayıştay Dergisi, 59, 125-139.
  • Becker, H. S. (1960). Notes on the concept of commitment. American Journal of Sociology, 66, 32- 42.
  • Becker, T. E., Randall, D. M. & Riegel, C. D. (1995). The multidimentsional view of commitment and the theory of reasoned action: A comparative education. Journal of Management, 21(4), 617-63
  • Bernerht, J. B., Armenakis, A. A., Feild, H. S. & Walker, H. J. (2007). Justice, cynicism, and commitment a study of important organizational change variables. The Journal of Applied Behavioral Science. 43(3), 303-326.
  • Bozgeyikli, H. ve Karaköse, B. (2012). Örgütsel bağlılık ve çalışma yaşamı kalitesi arasındaki ilişki: rehberlik araştırma merkezlerinde çalışan personel üzerine bir çalışma. Hak İş Uluslararası Emek ve Toplum Dergisi, 1(2), 164-180. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/hakisderg/issue/7578/99484
  • Börü, N. ve Boyacı, A. (2016). Etik lider olarak okul yöneticilerinin özelliklerine ve davranışlarına ilişkin ortaöğretim öğretmenlerinin görüşleri. Turkish Studies,11(19), 161-214.
  • Brewer, A. M. (1996). Developing commitment between managers and employees.Journal of Managerial Psychoclogy, 11(4), 24-34
  • Brown, M. E. (1969). Identification and some conditions of organizational involvement. Administrative Science Quarterly, 14, 6-355
  • Brown, R. B. (1996). Organizational commitment: Clarifying the concept and simplifying the existing construct tpology. Journal of Vocational Behavior, 49(3), 230-252
  • Buluç, B. (2009). Sınıf öğretmenlerinin algılarına göre okul müdürlerinin liderlik stilleri ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 15(57), 5-34.
  • Caldwell, D. F., Chatman, J. A. & O’Reilly, C. A. (1990). Building organizational commitment: A multifırm study. Journal of Occupational Psycholohy, 63, 245-26.
  • Candan, H. (2014). Çalışanların örgütsel adalet ve örgütsel güven algılamalarının örgütsel bağlılığa etkisi: Bir kamu kurumu üzerinde araştırma. Gaziantep University Juornal of Social Scieces, 13(4), 889-917.
  • Cemaloğlu, N., Sezgin, F. ve Kılınç, A. Ç. (2012). Examining the relationships between school principals transformational and transactional leadership styles and teachers organizational commitment. TOJNED: The Online Journal Of new Horizons In Education, 2(2), 53-64.
  • Ceylan, A., Keskin, H. ve Eren Ş. (2005). Dönüşümcü ve etkileşimci liderlik ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkilere yönelik bir araştırma. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü İşletme Fakültesi,16(51), 32-42.
  • Choi, P, L. & Tang, S.Y.T. (2009). Teacher commitment trends: Cases of Hong Kong teachers from 1997 to 2007. Teaching and Teacher Education, 25, 767-777.
  • Chughtai, A. A., & Zafar, S. (2006). Antecedents and consequences of organizational commitment among Pakistani university teachers. Applied H.R.M. Research, 11(1), 39-64.
  • Cohen, A. (1993). Organizational commitment and turnover: A meta – analysis. Academy of Managent Journal, 36(5), 1140-1157.
  • Cooper-Hakim, A., & Viswesvaran C. (2005). The construct of work commitment: Testing an integrative framework. Psychological Bulletin, 131(2), 241-259
  • Çavuş, Ş. ve Gürdoğan, A. (2008). Örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık ilişkisi: Beş yıldızlı bir otel işletmesine araştırma. Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 1, 18-34.
  • Çekmecelioğlu, H. (2006). İş tatmini ve örgütsel bağlılık tutumlarının işten ayrılma niyeti ve verimlilik üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi: Bir araştırma. Kocaeli Üniversitesi, İİBF, İşletme Bölümü, 8(2), 153-168.
  • Çetin, F., Şeşen, H. ve Basım. N. H. (2012). Örgüt kültürünün rol ötesi olumlu davranışlara olan etkisi: Örgütsel bağlılığın aracı değişken rolü. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 13(2), 197-211.
  • Çoban, D. ve Demirtaş, H. (2011). Okulların akademik iyimserlik düzeyi ile öğretmenlerin örgütsel bağlılığı arasındaki ilişki. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi,17(3), 317-348.
  • Çolakoğlu, Ü., Ayyıldız, T. ve Cengiz, S. (2009). Çalışanların demografik özelliklerine göre örgütsel bağlılık boyutlarında algılama farklılıkları: Kuşadası’ndaki beş yıldızlı konaklama işletmeleri örneği. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 20(1), 77-89.
  • Çöl, G. (2004). Örgütsel bağlılık kavramı ve benzer kavramlarla ilişkisi. GOP Üniversitesi Zile Meslek Yüksekokulu, 6(2), 9/233.
  • Day, C., Elliot, B. & Kington A. (2005). Reform, standards and teacher identity: Challenges of sustaining commitment. Teaching and Teacher Education, 21, 563-577.
  • Demir, K. (2016). Relations between teachers organizational justice perceptions and organizational commitment and job satisfaction in the school: A meta-analysis. International Journal of Human Sciences, 13(1), 1408-1417.
  • Demir, N. (2009). Tükenmişlik sendromunun örgütsel bağlılık ve iş tatmini üzerindeki etkisi. Öneri, 8(32), 193-202.
  • Demirel, Y. (2008). Örgütsel güvenin örgütsel bağlılık üzerine etkisi: Tekstil sektörü çalışanlarına yönelik bir araştırma. Yönetim ve Ekonomi, 15(2), 180-194.
  • Demirel, Y. (2009). Örgütsel bağlılık ve üretkenlik karşıtı davranışlar arasındaki ilişkiye kavramsal yaklaşım. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(15), 115-132.
  • Demirtaş, H. (2010). Dershane öğretmenlerinde örgütsel bağlılık ve iş doyumu. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi,11(29), 177-206.
  • Doğan, S. ve Kılıç, S. (2007). Örgütsel bağlılığın sağlanmasında personel güçlendirmenin yeri ve önemi. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 29, 37-61.
  • Donaldson, S. I., Ensher, E. A., & Grant-Vallone, E. J. (2000). Longitudinal examination of mentoring relationships on organizational commitment and citizenship behavior. Journal of Career Development, 26(4), 233-249
  • Durna, U. ve Eren, V. (2005). Üç bağlılık unsuru ekseninde örgütsel bağlılık. Doğus Üniversitesi Dergisi, 6(2), 210-219.
  • Emhan, A., Kula. S. ve Töngür, A. (2013). Yapısal eşitlik modeli kullanılarak yönetici desteği, örgütsel bağlılık, örgütsel performans ve tükenmişlik kavramları arasındaki ilişkilerin analizi: Kamu sektöründe bir uygulama. H.Ü. İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi Dergisi, 31(1), 53-69.
  • Erdem, R. (2007). Örgüt kültürü tipleri ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki: Elazığ il merkezindeki hastaneler üzerinde bir çalışma. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 2(2), 63-79.
  • Erkmen, T. ve Bozkurt, S. (2011). Örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık ilişkisinin incelenmesine yönelik bir araştırma. Marmara Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 16(2), 197-228.
  • Feather, N. T. & Rauter, K. A. (2004). Organizational citizenship behaviours in relation to job status, job insecurity, organizational commitment and identification, job satisfaction and work values. Journal of Occupational and Organizational Psychology, 77, 81-94
  • Firestone, W. A., & Pennell, J. R. (1993). Teacher commitment, working conditions, and differential incentive policies. Review of Educational Research, 63(4), 489-525.
  • Fornes, S. L.& Rocco, T. S. (2004). Commitment Elements Reftamed (Antecedents & Consequences) for Organizational Effectiveness. Florida İnternational University, 19-3, 391-398
  • Fresko, B., Kfir, D., & Nasser, F. (1997). Predicting teacher commitment. Teaching and Teacher Education, 13(4), 429-438.
  • Geijsel, F., Sleegers, P., Leithwood, K., & Jantzi, D. (2002). Transformational leadership effects on teachers’ commitment and effort toward school reform. Journal of Educational Administration, 41(3), 228-256.
  • Gil, M. (2014). Teachers commitment as a precondition of student achievements. Studia Universitatis Moldaviae, 9(79), 145-150.
  • Gül, H. (2002). Örgütsel bağlılık yaklaşımlarının mukayesesi ve değerlendirilmesi. Ege Akademik Bakış Dergisi, 2(1), 37-55.
  • Gürbüz, S. (2006). Örgütsel vatandaşlık davranışı ile duygusal bağlılık arasındaki ilişkilerin belirlenmesi yönelik bir araştırma. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3(2), 48-75.
  • Gürbüz, S. ve Bekmezci, M. (2012). İnsan kaynakları yönetimi uygulamalarının bilgi işçilerinin işten ayrılma niyetine etkisinde duygusal bağlılığın aracılık ve düzenleyicilik rolü. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 41(2), 189-213.
  • Hoş, C. ve Oksay, A. (2015). Hemşirelerde örgütsel bağlılık ile iş tatmini ilişkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 20(4), 1-24.
  • Hoy, W. K., & Miskel C. G. (2010). Eğitim yönetimi: Teori, araştırma ve uygulama (Çev. Ed. S. Turan). Ankara: Nobel Yayınları.
  • Hulpia, H., Devos G. & Keer H.V. (2010). The ınfluence of distributed leadership on teachers organizational commitment: A multilevel approach. The Journal of Educational Research, 103, 40-52.
  • Iqbal, A. (2010) An empirical assessment of demographic factors, organizational ransk and organizational commitment. Internationa Journal of Business and Management, 5(3), 16-28.
  • Işıktaş, S. (2016). Özel eğitim öğretmenlerinin tükenmişlik ve yaşam doyumlarına ilişkin görüşlerinin incelenmesi. Turkish Studies,11(19), 461-476.
  • Jaros, S. (2007). Meyer and Allen model of organizational commitment: Measurement issues. The Icfai University Press, 6(4), 8-25.
  • Kanbur, A. (2015). Örgütsel bağlılığı belirleyici bir faktör olarak işyeri arkadaşlığının incelenmesi üzerine emniyet teşkilatında bir araştırma. International Journal of Social Science, 31, 45- 63.
  • Kanter, R. M. (1968). Commitment and social organizations. American Sociological Review, 33(4), 449-517.
  • Karadağ, E., Kılıçoğlu, G. ve Yılmaz, D. (2014). Örgütsel sinizm, okul kültürü ve okul başarısı: Bir yapısal eşitlik modelleme çalışması. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 14(1), 89-113.
  • Kitapcı, H. (2006). TKY’de karar almaya katılımın ve örgütsel bağlılığın kişisel performansa etkisi. Bilig, 39, 73-86.
  • Koç, H. (2009). Örgütsel bağlılık ve sadakat ilişkisi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 8(28), 200- 211.
  • Korkmaz, M. (2011). İlköğretim okullarında örgütsel iklim ve örgütsel sağlığının örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 17(1), 117-139.
  • Kök, B. S. ve Özcan, B. (2012). Örgüt kültürünün oluşumunda etkili olan faktörler ve örgütsel bağlılık ilişkisi: Bankacılık sektöründe bir araştırma. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 7(2), 113-131.
  • Kurşunoğlu, A., Bakay, E. ve Tanrıgören, A. (2010). İlköğretim okulu öğretmenlerinin örgütsel bağlılık düzeyleri. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28(11), 101-115.
  • Ligaya, M. A. D., Ham, J. H., & Min, H. J. (2015). Teachers’ commitment and students’ performance in english at a university in South Korea. Indian Journal of Science and Technology, 8(S9), 228-233.
  • Lok, P., & Crawford, J. (1999). The relationship between commitment and organizational culture, subculture, leadership style and job satisfaction in organizational change and development. Leadership & Organizational Development Journal, 20(7), 365-373.
  • Lok, P., & Crawford, J. (2003). The effect of organizational culture and leadership style on job satisfaction and organizational commitment. Journal of Management Developmet, 23(4), 321-338.
  • Lunenburg, F. C., & Ornstein A. C. (2013). Eğitim yönetimi (Çev. Ed. G. Arastaman). Ankara: Nobel Yayınları.
  • Malik, M. E., Nawab, S., Naeem, B., & Danish, R. Q. (2010). Job satisfaction and organizational commitment of university teachers in public sector of Pakistan. Journal of Business and Management, 5(6), 17-26.
  • Marshall, I. A. (2015). Principal leadership style and teacher commitment among a sample of secondary school teachers in Barbados. Journal of Arts & Humanities, 4(5), 43-58.
  • Mayer, R. C., & Schoorman, F. D. (1992). Predicting participation and production outcomes through a two-dimensional model of organizational commitment. Academy of Management Journal, 35(3), 671-684.
  • McDonald, D. J., & Makin, P. J. (1999). The psychological contract , organisational commitment and job satisfaction of temporary staff. Leadership & Organizational Development Journal, 21(2), 84-91.
  • McGee, G. W., & Ford, R. C. (1987). Two (or more?) dimensions of organizational commitment: Reexamination of the affective and continuance commitment scales. Journal of Applied Psychology, 72(4), 638-642.
  • Meyer, J. P., & Allen, N. J. (1984). Testing the side-bet theory of organizational commitment: Some methodological considerations. Journal of Applied Psychology, 69(3), 372-378.
  • Meyer, J. P., & Allen, N. J. (1991). A three-component conceptualization of organizational commitment. Human Resources Management Review, 1(1), 61-89.
  • Meyer, J. P., & Allen, N. J., & Smith, C. A. (1993). Commitment to organization’s and occupations: Extension and test of a three component conceptualization. Journal of Applied Psychology, 78(4), 538-551.
  • Meyer, J. P., & Herscovitch, L. (2001). Commitment in the workplace toward a general model. Human Resource Management Review, 11, 299-326.
  • Meyer, J. P., Irwing, P. G., & Allen, N. J. (1998). Examination of combined effects of work values and early work experiences on organizational commitment. Journal of Organizational Behavior, 19, 29-52.
  • Meyer, J. P., Stanley, D. J., Herscovitch, L., & Topolnytsky, L. (2002). Affective, continuance, and normative commitment to the organization: A meta-analysis of antecedents, correlates, and consequences. Journal of Vocational Behavior, 61, 20-52.
  • Mohammed, F. & Eleswed, M. (2013). Job satisfaction and organizational commitment: A correlational study in Bahrain. Internationa Journal of Business, Humanities and Technology, 3(5), 43-53.
  • Moorman, R. H., Niehoff, B. P., & Organ, D. W. (1993). Treating employees fairly and organizational citizenship behavior: Sorting the effects of job satisfaction, organizational commitment, and procedural justice. Employee Responsibilities and Rights Journal, 6(3), 209-225.
  • Morrow, P. C. (1983). Concept redundancy in organizational research: The case of work commitment. Academy of Management Review, 8, 486-500.
  • Morrow, P.C., & McElroy, J.C. (1986). Research notes on assessing measures of work commitment. Journal of Vocational Behaviors, 7, 139-145.
  • Mowday, R. T., Steers, R. M., & Porter, L. W. (1979). The measurement of organizational commitment. Journal of Vocational Behavior, 14, 224-247.
  • Munduate, L., & Dorado, M. A. (1998). Supervisor power bases, Co-operative behaviour, and organizational commitment. European Journal of Work and Organizational Psychology, 7(2), 163-177.
  • Nongo, S. E., & Ikyanyon, D. N. (2012). The influence of corporate culture on employee commitment to the organization. International Journal of Business and Management, 7(22), 1833-8119.
  • O’Driscoll, M. P., & Randall, D. M. (1999). Perceived organisational support, satisfaction with rewards, and employee job involvement and organisational commitment. Applied Psychology: An International Review, 48(2), 197-209.
  • O’Reilly, C., & Caldwell, D. F. (1981). The commitment and job tenure of new employees: Some evidence of postdecisional justification. Administrative Science Quarterly, 26, 597-616
  • O’Reilly, C., & Chatman, J. (1986). Organizational commitment and psychological attachment: The effects of compliance, identification and internalization on prosocial behavior. Journal of Applied Psychology, 71(3), 492-499.
  • Okçu, V. (2014). Ortaöğretim Okulu Yöneticilerinin etik liderlik davranışları ile öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 20(4), 501- 524.
  • Okubanjo, A.O. (2014). Organizational commitment and job satisfaction as determinant of primary school teachers turnover intention. Higher Education of Social Science, 7(1), 173-179.
  • Oliver, N. (1990). Rewards, investments, alternatives and organizational commitment: Empirical evidence and theoretical development. Journal of Occupational Psychology, 63(1), 19-31.
  • Öncü, E. C. ve İra, G. Ö. (2016). Bir uygulama modeli olarak sınıf içi kurallar ile yaşam yönelik değerler kazandırma. Turkish Studies,11(19), 215-228.
  • Özdaşlı, K., Kanten, S. ve Kanten, P. (2009). Yöneticilerin kariyer ilerleme arzusu ile örgütsel bağlılıklarının, akıl hocalığı eğilimlerine etkisini belirlemeye yönelik bir araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14(3), 229-243.
  • Özdevecioğlu, M. (2003). Algılanan örgütsel destek ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkilerin belirlenmesine yönelik bir araştırma. Dokuz Eylül Üniversitesi İ. İ. B. F. Dergisi, 18(2), 113- 130.
  • Özgan, Habip. (2011). Örgütsel davranış bağlamında öğretmenlerin örgütsel adalet, güven, bağlılık, yönetici değerlendirme ve çatışma yönetimi stratejileri algıları arasındaki ilişkilerin incelenmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 11(1), 229-247.
  • Özgen, M. H. ve Özgen. H. (2010). Psikolojik sözleşme ve boyutlarının iş tatmini, örgütsel bağlılık ve işten ayrılma niyetine etkileri: Tıbbi satış temsilcileri üzerinde bir araştırma. Ç. Ü. Sosyal Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 19(1), 1-19.
  • Özgözlü, S. ve Altunay, E. (2016), Yöneticilerin liderlik davranışlarının öğretmenlere yansıyan sonuçları: Bir meta-analiz çalışması. M.C.B.Ü. Sosyal Bilimler Dergisi, 14(4), 259-294.
  • Özkaya, O. M., Kocakoç, D. İ. ve Karaa E. (2006). Yöneticilerin örgütsel bağlılıkları ve demografik özellikleri arasındaki ilişkileri incelemeye yönelik bir alan çalışması. Yönetim ve Ekonomi, 13(2), 77-96.
  • Öztutku, H. (2005). Algılanan liderlik tarzının örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinin incelenmesine yönelik ampirik bir çalışma. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2, 67-82.
  • Park, I. (2005). Teacher commitment and its effects on student achievement in american high schools. Educational Research and Evalution, 11(5), 461-485.
  • Penley, L. E. ve Gould, S. (1988). Etzioni’s model of organizational involvement: A perspective for understanding commitment to organizations. Journal of Organizational Behavior, 9, 43-59.
  • Podsakoff, P. M., MacKenzie, S. B., & Bommer, W. H. (1996). Transformational leader behaviors and substitutes for leadership as determinants of employee satisfaction, commitment, trust, and organizational citizenship behaviors. Journal of Management, 22(2), 259-298.
  • Polat, M. ve Meyda. H. C. (2011). Örgüt kültürü bağlamında güç eğilimi ve örgütsel bağlılık ilişkisinde örgütsel özdeşleşmenin aracılık rolü. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 25(1), 153-170.
  • Porter, L.W., Steers, R. M., Mowday, R. T., & Boullian, P. V. (1974). Organizational commitment, job satisfaction and turnover among psychiatric technicians. Journal of Applied Psychology, 59(5), 603-609.
  • Randall D. M. (1990). The consequences of organizational commitment: methodological inviestigation. Journal of Organizational Behavior, 11, 361-378.
  • Reichers, A. E. (1985). A review and reconceptualization of organizational commitment. Academy of Management Review, 10(3), 465-476.
  • Reichers, A. E. (1986). Conflict and organizational commitments. Journal of Applied Psychology, 71(3), 508-514.
  • Riketta, M. (2002). Attitudinal organizational commitment and job performance: A meta-analysis. Journal of Organizational Behavior, 23, 257-266.
  • Ross, J. A. & Gray P. (2006a). School leadership and student achievement: The mediating effects of teacher beliefs. Canadian Journal Of Education, 29(3), 798-822.
  • Ross, J. A. & Gray P. (2006b). Transformational leadership and teacher commitment to organizational values: The mediating effects of collective teacher efficacy. School Effectiveness and School Improvement, 17(2), 179-199.
  • Salihoğlu, G. H. (2013). Örgütsel bağlılık ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişki (Çorum ilinde hastane çalışanlarına anket uygulaması). Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, 5(1), 300-310.
  • Savaş, C. A., Angay, A. ve Alp, M. (2015). Analyzing of the relationship between behaviors related to organizational justice, organizational commitment, and organizational citizenship. International Journal of Human Sciences, 12(2), 1674-1690.
  • Schwenk, C. R. (1986). Information, cognitive biases and commitment to a course of action. Academy of Management Review, 11(2), 298-310.
  • Selvitopu, A. ve Şahin, H. (2013). Ortaöğretim öğretmenlerinin örgütsel adalet algıları ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 14(2), 171-189.
  • Serin, M. K. ve Buluç, B. (2012). İlköğretim okul müdürlerinin öğretim liderliği davranışları ile öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 18(3), 435-459.
  • Sevinç, İ. ve Şahin, A. (2012). Kamu çalışanlarının örgütsel bağlılığı: Karşılaştırmalı bir çalışma. Maliye Dergisi, 162, 266-281.
  • Sezgin, F. (2010). Öğretmenlerin örgütsel bağlılığının bir yordayıcısı olarak okul kültürü. Eğitim ve Bilim, 35(156), 142-159.
  • Sezgin, F.ve Koşar, S. (2010). İlköğretim okulu müdürlerinin güç stilleri ile öğretmenlerin örgütsel bağlılığı arasındaki ilişki. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 8(2), 273-296.
  • Shahdan, T. N. T., Ghani M. F. A. & Elham, F. (2012). Lecturers commitment and students academic achievement: Wiewed from teaching evalution result. Journal of Education and Learning, 6(4), 207-214.
  • Shaw, J., & Reyes, P. (1992). School cultures: organizational value orientation and commitment. Journal of Educational Research, 85(5), 295-302.
  • Shin, H., & Reyes, P. (1991). Teacher commitment and job satisfaction: Which comes first? Paper presented at the annual meeting of the American Educational Research Association, Chicago.
  • Shukla, A. & Rai, H. (2015). Linking perceived organizational support to organizational trust and commitment: Moderating role of psychological capital. Global Business Review, 16(6), 981- 996.
  • Shukla, S. (2014). Teaching competency, Professional commitment and job satisfaction- A study of primary school teachers. IOSR Journal of Research & Method in Education,4(3), 44-64.
  • Snape, E., Wing-hung Lo, C., & Redman, T. (2008). The three-component model of occupational commitment: A comparative study of Chinese and British accountants. Journal of Cross Cultural Psychology, 39(6), 765-781.
  • Somech, A., & Bogler, R. (2002). Antecendents and consequences of teachers organisational and professional commitment. Educational Administration Quarterly, 38(4), 555-577.
  • Spik, A. (2016). Enthusiasts or trapped? Relations between organizational commitment profiles, organizational citizenship behavior and life satisfaction. Journal of Entrepreneurship, Management and Innovation (JEMI), 12(1), 7-34.
  • Şahin, R. ve Kavas, E. (2016). Örgütsel adalet ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin belirlenmesinde öğretmenlere yönelik bir araştırma: Bayat örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 7(14), 119-140.
  • Şama, E. ve Kolamaz, C. (2011). Destekleyici ve geliştirici liderlik özellikleri ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 9(2), 313-342.
  • Tabancalı, E. ve Korumaz, M. (2015). Relationship between supervisors loneliness at work and their organizational commitment. International Online Journal of Educational Sciences, 7(1), 172-189
  • Teet, R. P., & Meyer, J. P. (1993). Job satisfaction, organizational commitment, turnover intention, and turnover: Paty analyses based on. Personnel Psychology, 46, 259-293
  • Teymur, M. (2015). Ortaokul yöneticilerinin kültürel liderlik rollerini gerçekleştirme düzeyleri ile öğretmenlerin örgütsel bağlılığı arasındaki ilişki (Erzurum ili örneği). International Journal of Human Scienses, 12(2), 1002-1025
  • Tsui, K. T. ve Cheng, Y. C. (1999). School organizational health and teacher commitment: A contingency study with multi-level analysis. Educational Research and Evaluation, 5(3), 249-268.
  • Turan, S., Karadağ, E. ve Bektaş, F. (2011). Üniversite yapısı içerisinde öğrenen örgüt ve örgütsel bağlılık ilişkisi üzerine bir araştırma. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 17(4), 627- 638.
  • Uzun, T. ve Ayık, A. (2016). Okul müdürlerinin iletişim becerileri ile öğretmenlerin genel örgütsel sinizm tutumları arasındaki ilişkilerin incelenmesi. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(2), 672-688.
  • Üstüner, M. (2009). Öğretmenler için örgütsel bağlılık ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 10(1), 1-17.
  • Vasudevan, H. (2013). The influence of teachers creativity, attitude and commitment on students proficiency of the english language. IOSR Journal of Research & Method in Education, 1(2), 12-19.
  • Ware, H. & Kıtsantas A. (2007). Teacher and collective efficacy beliefs as predictors of professional commitment. The Journal of Educational Research, 7, 303-310.
  • Wiener, Y. (1982). Commitment in organizations: A normative view. Academy of Management Review, 7(3), 418-428.
  • Williams, L. J. & Anderson, S. E. (1991). Job satisfaction and organizational commitment as predictors of organizational citizenship and in-role behaviors. Journal Management, 17(3), 601-617.
  • Yazıcıoğlu, İ. ve Topaloğlu, G. I. (2009). Örgütsel adalet ve bağlılık ilişkisi: Konaklama işletmelerinde bir uygulama. İşletme Araştırmaları Dergisi, 1(1), 3-16.
  • Yenihan, B. (2014). Örgütsel bağlılık ve iş tatmini arasındaki ilişki. Sakarya Üniversitesi İ. İ. B. F., 4(2), 170-178.
  • Yıldız, K. (2013). Örgütsel bağlılık ile örgütsel sinizm ve örgütsel muhalefet arasındaki ilişki. Turkish Studies,8(6), 853-879.
  • Yılmaz, K. ve Çokluk- Bokeoğlu, O. (2008). Organizational citizenship behaviors and organizational commitment in Turkish primary schools. World Applied Sciences Journal, 3(5), 775-780.
  • Yorulmaz, A. ve Çelik, S. (2016). İlkokul öğretmenlerinin örgütsel bağlılık, örgütsel sinizm ve örgütsel vatandaşlık davranışları arasındaki ilişki. Kalem Eğitim ve İnsan Bilimleri Dergisi, 6(1), 161-193
  • Yüceler, A. (2009). Örgütsel bağlılık ve örgüt iklimi ilişkisi: Teorik ve uygulamalı bir çalışma. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 22, 445-458.
APA Avci A (2017). ÖRGÜTSEL BAĞLILIK: KAVRAMSAL ÇERÇEVESİ VE EĞİTİM ÖRGÜTLERİ AÇISINDAN ETKİLERİ. , 55 - 76.
Chicago Avci Ahmet ÖRGÜTSEL BAĞLILIK: KAVRAMSAL ÇERÇEVESİ VE EĞİTİM ÖRGÜTLERİ AÇISINDAN ETKİLERİ. (2017): 55 - 76.
MLA Avci Ahmet ÖRGÜTSEL BAĞLILIK: KAVRAMSAL ÇERÇEVESİ VE EĞİTİM ÖRGÜTLERİ AÇISINDAN ETKİLERİ. , 2017, ss.55 - 76.
AMA Avci A ÖRGÜTSEL BAĞLILIK: KAVRAMSAL ÇERÇEVESİ VE EĞİTİM ÖRGÜTLERİ AÇISINDAN ETKİLERİ. . 2017; 55 - 76.
Vancouver Avci A ÖRGÜTSEL BAĞLILIK: KAVRAMSAL ÇERÇEVESİ VE EĞİTİM ÖRGÜTLERİ AÇISINDAN ETKİLERİ. . 2017; 55 - 76.
IEEE Avci A "ÖRGÜTSEL BAĞLILIK: KAVRAMSAL ÇERÇEVESİ VE EĞİTİM ÖRGÜTLERİ AÇISINDAN ETKİLERİ." , ss.55 - 76, 2017.
ISNAD Avci, Ahmet. "ÖRGÜTSEL BAĞLILIK: KAVRAMSAL ÇERÇEVESİ VE EĞİTİM ÖRGÜTLERİ AÇISINDAN ETKİLERİ". (2017), 55-76.
APA Avci A (2017). ÖRGÜTSEL BAĞLILIK: KAVRAMSAL ÇERÇEVESİ VE EĞİTİM ÖRGÜTLERİ AÇISINDAN ETKİLERİ. Turkish Studies (Elektronik), 12(6), 55 - 76.
Chicago Avci Ahmet ÖRGÜTSEL BAĞLILIK: KAVRAMSAL ÇERÇEVESİ VE EĞİTİM ÖRGÜTLERİ AÇISINDAN ETKİLERİ. Turkish Studies (Elektronik) 12, no.6 (2017): 55 - 76.
MLA Avci Ahmet ÖRGÜTSEL BAĞLILIK: KAVRAMSAL ÇERÇEVESİ VE EĞİTİM ÖRGÜTLERİ AÇISINDAN ETKİLERİ. Turkish Studies (Elektronik), vol.12, no.6, 2017, ss.55 - 76.
AMA Avci A ÖRGÜTSEL BAĞLILIK: KAVRAMSAL ÇERÇEVESİ VE EĞİTİM ÖRGÜTLERİ AÇISINDAN ETKİLERİ. Turkish Studies (Elektronik). 2017; 12(6): 55 - 76.
Vancouver Avci A ÖRGÜTSEL BAĞLILIK: KAVRAMSAL ÇERÇEVESİ VE EĞİTİM ÖRGÜTLERİ AÇISINDAN ETKİLERİ. Turkish Studies (Elektronik). 2017; 12(6): 55 - 76.
IEEE Avci A "ÖRGÜTSEL BAĞLILIK: KAVRAMSAL ÇERÇEVESİ VE EĞİTİM ÖRGÜTLERİ AÇISINDAN ETKİLERİ." Turkish Studies (Elektronik), 12, ss.55 - 76, 2017.
ISNAD Avci, Ahmet. "ÖRGÜTSEL BAĞLILIK: KAVRAMSAL ÇERÇEVESİ VE EĞİTİM ÖRGÜTLERİ AÇISINDAN ETKİLERİ". Turkish Studies (Elektronik) 12/6 (2017), 55-76.