Yıl: 2001 Cilt: 5 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 147 - 157 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Van' da yetiştirilen Dixired ve Hale Haven şeftali çeşitlerinin derim öncesi ve derim sonrası fizyolojileri üzerine bir araştırma

Öz:
Bu çalışmada, Van'da yetiştirilen Dixired ve Hale Haven şeftali çeşitlerinin meyve gelişimi, farklı derim tarihlerindeki meyve özellikleri ve soğukta muhafazaları incelenmiştir. İki yıl (1997-98) boyunca gelişme periyodu içinde meyve boyutları haftalık aralıklarla ölçülmüş ve çeşitlerin meyve gelişme eğrileri ortaya çıkartılmıştır. Dört farklı dönemde derilen çeşitlerin ortalama meyve ağırlıkları, meyve eti sertlikleri, suda çözünebilir kuru madde içerikleri, şeker oranlan, titre edilebilir asillik ve pH değerleri gibi bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri incelenmiştir. Çalışmada ayrıca, dördüncü derimde elde edilen meyveler 0°C sıcaklık ve % 90 nispi nem içeren soğuk odada beş hafta süreyle muhafaza edilmiştir. Deneme sonunda bu koşullarda Dixired çeşidinin 3-4 hafta, Hale Haven çeşidinin ise 4 hafta süreyle depolanabileceği belirlenmiştir
Anahtar Kelime: kimyasal özellikler bitki fizyolojisi meyve suları pH kuru madde meyve eti sertliği ağırlık şeker miktarı soğuk depolama meyveler hasat öncesi fizyolojisi fiziksel özellikler şeftali hasat sonrası fizyolojisi

A study on preharvest and postharvest physiology of Dixired and Hale Haven peach cultivars grown in Van

Öz:
In this research, fruit growing, fruit characteristics at different harvest time and cold storage of peach cultivars Dixired and Hale Haven were investigated. The dimensions of fruits were measured at weekly intervals for two years (1997-98) in fruit growing period, and the fruit growing curves of cultivars were determined. Some physical and chemical characteristics such as fruit weight, fruit flesh firmness, total soluble solids, sugar contents, titretable acidity and fruit juice pH of peaches harvested at different four times were investigated. Also, fruits of fourth harvest were stored at 0°C and 90 % RH for 5 weeks. Under this condition Dixired and Hale Haven peaches can be stored for 3-4 and 4 weeks, respectively.
Anahtar Kelime: preharvest physiology physical properties peaches postharvest physiology chemical properties plant physiology fruit juices pH dry matter fruit flesh firmness weight sugar content cold storage fruits

Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
  • Ağar, İ. T., Son, L. ve Kaşka, N., (1993) Bazı Nektarin Çeşitlerinin Derim Sonrası Fizyolojileri. Ç. Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi.
  • Ertan, Ü., Özelkök, S., Yürektürk, M. ve Demirören, S., (1982) Marmara Bölgesinin Muhtelif Yörelerinde Yetiştirilen Bazı Standart Şeftali Çeşitlerinin Hasat Sonrası Fizyolojisi Üzerinde Araştırmalar. Sert Çekirdekli Meyveler Araştırma Projesi Sonuç Raporu, Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Yalova.
  • Ertan, Ü., Özelköl, S., Kaynaş, K. ve Öz, F„ (1991) Bazı Önemli Şeftali Çeşitlerinin Hasat Sonrası Fizyolojisi Üzerinde Araştırmalar. Bahçe 20 (1-2): 59-74.
  • Ertürk, E. ve Özcan, M., (1995) Farklı Ambalaj Malzemelerinin Glohaven Şeftali Çeşidinin Soğukta Muhafaza ve Manav Koşullarında Bekleme Süresi Üzerine Etkisi. II. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Adana, s 121-124.
  • James, R., G., Betty, H. P. and Kader, A,. A., (1998) Effects of Fruit Ripeness and Storage Temperature on the Deterioration Rate of Fresh-cut Peach and Nectarine Slices. Hort Science 33 (1): 110-113.
  • Karaçalı, İ., (1993) Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınlan No: 494, İzmir. 414s.
  • Kurnaz, Ş., (1989) Bazı Önemli Şeftali ve Nektarin Çeşitlerinin Derim öncesi ve Derim Sonrası Fizyolojileri Üzerinde Araştırmalar. Doktora Tezi (Basılmamış), Ç. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Adana.
  • Kurnaz, Ş., Ağar, İ. T. ve Kaşka, N., (1993) Red Haven ve J. H. Hale "Şeftalilerinde Periyodik Sıcaklık Uygulamalarının Yünlüleşme ve Diğer Bazı Kalite Özelliklerine Etkileri. Ç. Ü. Z. F. Dergisi 8 (1): 125-136.
  • Özbek, S., (1978) Özel Meyvecilik Ç.Ü.Z.F. yay. No: 128, Adana.
  • Soley, B. ve Şen, S. M., (1988) Bazı Şeftali Çeşitlerinde Fenolojik Gözlemler ve Meyve Gelişimi. Ondokuz Mayıs Üniv. Ziraat Fak. Dergisi 3 (1): 33-40.
APA KOYUNCU P, Çavuşoğlu ş (2001). Van' da yetiştirilen Dixired ve Hale Haven şeftali çeşitlerinin derim öncesi ve derim sonrası fizyolojileri üzerine bir araştırma. , 147 - 157.
Chicago KOYUNCU Prof. Dr. Mehmet Ali,Çavuşoğlu şeyda Van' da yetiştirilen Dixired ve Hale Haven şeftali çeşitlerinin derim öncesi ve derim sonrası fizyolojileri üzerine bir araştırma. (2001): 147 - 157.
MLA KOYUNCU Prof. Dr. Mehmet Ali,Çavuşoğlu şeyda Van' da yetiştirilen Dixired ve Hale Haven şeftali çeşitlerinin derim öncesi ve derim sonrası fizyolojileri üzerine bir araştırma. , 2001, ss.147 - 157.
AMA KOYUNCU P,Çavuşoğlu ş Van' da yetiştirilen Dixired ve Hale Haven şeftali çeşitlerinin derim öncesi ve derim sonrası fizyolojileri üzerine bir araştırma. . 2001; 147 - 157.
Vancouver KOYUNCU P,Çavuşoğlu ş Van' da yetiştirilen Dixired ve Hale Haven şeftali çeşitlerinin derim öncesi ve derim sonrası fizyolojileri üzerine bir araştırma. . 2001; 147 - 157.
IEEE KOYUNCU P,Çavuşoğlu ş "Van' da yetiştirilen Dixired ve Hale Haven şeftali çeşitlerinin derim öncesi ve derim sonrası fizyolojileri üzerine bir araştırma." , ss.147 - 157, 2001.
ISNAD KOYUNCU, Prof. Dr. Mehmet Ali - Çavuşoğlu, şeyda. "Van' da yetiştirilen Dixired ve Hale Haven şeftali çeşitlerinin derim öncesi ve derim sonrası fizyolojileri üzerine bir araştırma". (2001), 147-157.
APA KOYUNCU P, Çavuşoğlu ş (2001). Van' da yetiştirilen Dixired ve Hale Haven şeftali çeşitlerinin derim öncesi ve derim sonrası fizyolojileri üzerine bir araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 5(1), 147 - 157.
Chicago KOYUNCU Prof. Dr. Mehmet Ali,Çavuşoğlu şeyda Van' da yetiştirilen Dixired ve Hale Haven şeftali çeşitlerinin derim öncesi ve derim sonrası fizyolojileri üzerine bir araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 5, no.1 (2001): 147 - 157.
MLA KOYUNCU Prof. Dr. Mehmet Ali,Çavuşoğlu şeyda Van' da yetiştirilen Dixired ve Hale Haven şeftali çeşitlerinin derim öncesi ve derim sonrası fizyolojileri üzerine bir araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol.5, no.1, 2001, ss.147 - 157.
AMA KOYUNCU P,Çavuşoğlu ş Van' da yetiştirilen Dixired ve Hale Haven şeftali çeşitlerinin derim öncesi ve derim sonrası fizyolojileri üzerine bir araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2001; 5(1): 147 - 157.
Vancouver KOYUNCU P,Çavuşoğlu ş Van' da yetiştirilen Dixired ve Hale Haven şeftali çeşitlerinin derim öncesi ve derim sonrası fizyolojileri üzerine bir araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2001; 5(1): 147 - 157.
IEEE KOYUNCU P,Çavuşoğlu ş "Van' da yetiştirilen Dixired ve Hale Haven şeftali çeşitlerinin derim öncesi ve derim sonrası fizyolojileri üzerine bir araştırma." Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 5, ss.147 - 157, 2001.
ISNAD KOYUNCU, Prof. Dr. Mehmet Ali - Çavuşoğlu, şeyda. "Van' da yetiştirilen Dixired ve Hale Haven şeftali çeşitlerinin derim öncesi ve derim sonrası fizyolojileri üzerine bir araştırma". Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 5/1 (2001), 147-157.